Mimozemšťané a ti druzí

20. 2. 2012, 14:14
Téma 43
Jejich skóre vzbuzuje hrůzu. Co víc: každým dalším zápasem ho navyšují! Naděje, kterou proti nim mají soupeři, je mizivá. Federer, Nadal a Djokovič vyhráli 27 z posledních 28 grandslamů; jediným, kdo dokázal narušit jejich absolutní nadvládu, byl na US Open 2009 Del Potro. A letošní sezona začala ve stejném duchu...
Novak Djokovič (© Martin Sidorják)

„První člověk na žebříčku je Ferrer. Ti před ním jsou mimozemšťané,“ prohlásil v Melbourne jeden z kolegů. Nepřeháněl. Čtvrtý hráč světa Murray totiž dominující trojici visí na zádech a je jen otázka času, kdy také pozná slast grandslamového triumfu. Zvlášť poté, co angažoval Ivana Lendla.

Nejen bodový rozdíl mezi největšími esy mužského tenisu a zbytkem světa je propastný. Kdo čekal, že Ferrer nebo vracející se Del Potro v Melbourne někoho z favoritů potrápí či dokonce vyřadí, hrubě se spletl. Jedinou výjimkou byl Berdych, jenž rozehrál skvěle partii s Nadalem, ale neproměněná šance v koncovce druhé sady ho zřejmě stála úspěch. Jinak? Kde nic, tu nic. Djokovič ztratil set s Hewittem a Ferrer ho dostal do tie-breaku, Murraymu sebral sadu Harrison. Odstup mezi prvním kvartetem a pátým Ferrerem se v Melbourne ještě víc prohloubil.

„Co předvádí Djokovič, Nadal, Federer a Murray, to je tenis z jiné planety,“ říká expert Tennis Areny Jiří Fencl a trenér daviscupového týmu Josef Čihák se připojuje: „Každý z nich v něčem vyniká a všichni v sobě mají něco, co těm za nimi chybí.“

Co to je?

„Jsou to šampioni! A šampion se musí narodit. Ti první tři to v sobě mají. I Murray. Pro úspěch je ochoten udělat cokoli a Ivan Lendl dobře ví, co mu má poradit,“ tvrdí velezkušený kouč Jan Kukal a přidává vlastní charakteristiku hvězd.

V únorovém dvojčísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 02/2012 Vše o prvním grandslamu roku v Melbourne
Od korzetů a spodniček k Sereně aneb jak se změnila móda
Nejsem Novakova kopie, říká nejmladší z bratrů Djordje Djokovič
Kinogram forhendu Petry Kvitové
Na lyže ano, či ne? Věčné rodičovské dilema

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!


„Federer je génius, ale nemá až takovou píli a už mu nezbývá tolik času.“

„Djokovič je nejlepší, protože je nejlepší atlet; lepší než on byl jenom Borg. (Ten kdysi porazil v sázce o velké peníze atlety-specialisty v závodě na tři kilometry překážek.) Ale pořád má ohromné rezervy – v agresivitě, podání i volejích.“

„Nadal, to je největší bojovník v  historii, ale má málo zbraní. Tou hlavní je jeho levačka. A má potíž s tím, že se ohromně nadře a přetěžuje kolena.“

„Murray je neuvěřitelně pilný, ale nemá žádné zbraně. Zatím...“

Podle Kukala nemohou "ti druzí" uspět nejen proto, že se nenarodili jako šampioni, ale také proto, že je chtějí udolat jejich zbraněmi. „Chybí mi osobnost útočníka, hráče jako byl Sampras. Kdyby tak byl mladší…,“ naznačuje Kukal. „Agassi měl podobně skvělý return jako Djokovič (i když ten jeho je asi nejlepší vůbec), přesto proti němu Sampras dával esa. A ne málo. Dvacet nebo pětadvacet es v pětisetové bitvě, to už je pěkná porce bodů.“

Těmi, kdo by mohli aspoň občas narušit hegemonii výjimečného kvarteta, jsou podle Kukala pouze Tomáš Berdych a Francouz Tsonga, který je typem útočného hráče. „Pátý je sice Ferrer, jenomže ten je na absolutním stropu výkonnosti. Berdych má ale pořád rezervy. Kdyby vylepšil servis, přechod na síť a byl na sebe ještě tvrdší, mohl by to dokázat,“ myslí si Kukal a chválí Berdychova kouče Krupu. Neodmítá však cestu, jakou zvolil Murray – tedy požádat o radu někoho, kdo ví, jak vyhrát grandslam. „To, co udělal Murray, je supertah.“

„Mohla by to být cesta,“ souhlasí Josef Čihák. „Tomáš se za poslední měsíce znovu zlepšil, jeho hra je zase komplexnější, i když by možná mohla být ještě pestřejší. Na téhle úrovni už rozhodují nuance. Kdyby našel někoho, kdo mu dá důležitou informaci, kdo má zkušenost šampiona, mohl by mu pomoci. Murray taky nenajal Lendla, aby s ním hrál tisíckrát forhend křížem.“

Otázka tedy zní: kolik grandslamových titulů ještě vyhrají Djokovič a spol., než se najde někdo, kdo jejich nadvládu naruší? Někdo, kdo dokáže nejméně jednoho, ale spíš dva z hvězdného kvarteta udolat v brutální bitvě na tři vítězné sety, fyzicky i psychicky vyčerpávající, a dosáhnout na vrchol. Najde se vůbec někdo takový?

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Až přiletí mimozemšťani tak teprve uvidíte co znamená mít doma kočku.
Reagovat
Heather_Fedex
ze by tomas dokazal vyhrat slam. prominte- nemejte mi to za zli
murray- to je otazni ale jak se pise v clanku, tak souhlasim s janem kukalem ze murray nema zadnou zbran
Reagovat
Pe3k
Finále Rotterdam 2012 Federer - JM Del Potro highlights.

http://www.youtube.com/watch?v=KdIBtJjBAB0&feature=g-u-u&context=G246efefFUAAAAAAAAAA
Reagovat
smazaný uživatel
Se článkem souhlasím, podle mě Berdych už maxima dosáhl, ale ještě se pár let bude držet. Myslím si že kdo ještě hodně promluví, bude Del Potro, škoda, že jej zastavilo to zranění.
Reagovat
freeteepek
Djoko je nejlepší, protože se z uvedeného kvarteta nejvíc křižuje a modlí. Má nejblíž k Bohu, proto hraje božsky. Kdyby měl přijít někdo lepší, musel by se taky pořádně křižovat...Berdych to nebude, jelikož u nás víra nemá tradici. Muslimové jsou velcí fanatici, ale zase se málo věnují tenisu. Oni žijí vírou, ale pro změnu tenis u nich nemá tradici...
Kukal to říká dobře: Federer je génius, ale stárne. Nadal to má vyběhané, dost mu pomáhá, že hraje levou, pomalu ale jistě mu odcházejí kolena. Nadal ve 40ti nebude moct chodit...Djokovič je mega talent, který úspěchu podřídil vše. Sice blbě vidí, ale od toho jsou kontaktní čočky. Má alergii, ale drží dietu. Modlí se a maká. Momentálně má Djoker před sebou ještě pár veleúspěšných let. Murray má šanci vyhrát GS, může překvapit, ale tenisu dominovat nikdy nebude. Na novou hvězdu si budeme muset ještě pár let počkat. Zatím je to pod kontrolou mimozemšťanů:-)
Reagovat
smazaný uživatel
vtipny a trefny :))
Reagovat
a.magerova
Jj taky mě to moc pobavilo :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Porazit na GS na 3sety 2 z prvních 3, aby mohl být vítěz může jen ten, kdo bude schopen přinést něco nového nebo vrátit něco starého. Myslím, že vyhrát tím tenisem co oni hrajou to je mimořádně těžké, Djokovič "nevyhrál" finále AO, ale dopadlo to tak, že nakonec byl vítěz, jednou prase tam, podruhý ven, patří to k tenisu ale mohl vyhrát i Nadal.

Dají se porazit, proč ne. Porazí je ten kdo přinese něco nového nebo vrátí strého. Určitě útočný tenis je možností, sice mají dobré prohozy a returny, ale četnost úspěchu z různých situací je různá. Chtěl bych vidět jejich reakci na ortodoxní servis-volej. By znervózněli všichni na to nejsou zvyklí.

Možná je múže porazit dobrá týmová práce. Kouč by měl maximálně nakoukat jejich poslední zápasy, možná angažovat více koučasistentů, znát stereotipy ve výměnách a se znalostí svěřence vymyslet chytrou taktiku. Lajk vidí z křesla u TV, jen evidentní věci, jako že Federer hraje forhend skoro vždycky křížem když k míči musel běžet. Takových věcí je spousta. Porážet je může určitě chytrost a třeba i hrát na nervy a né hrát s nimi maratón.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý komentář. Nicméně..s jedním až tak nesouhlasím. Taktická příprava je určitě užitečná a podstatná, ale velmi dobří hráči mají i plán B a vynikající hráčí i plán C. Tím chci říct to, že jsou schopni reagovat na soupeřovu zdánlivě neprůstřelnou taktiku. A vymyslí novou variaci..a pak už je na oponentovi, jestli zareaguje, jestli do toho vnese ještě něco jiného-znovu překvapivého, než mu vtloukl trenér u videa :-). Ale to je jen takový doplněk.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, taktická příprava s možností obměny. Říká se i, že tenis jsou šachy v pohybu takže plán B,C,D... Neprůstřelná taktika je neprůstřelná, když nejde prostřelit, když k tomu dojde je potřeba tu taktiku změnit. Ale třeba Djokovič než porazil Nadala na RG se na něj určitě 100%tně připravil nejen že je atlet, ale umět na něj zahrát. No teď je to spíš opačně.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas i dalsi doplnek.. :-) Rozhodne fandim chytrosti a prechodum na sit, zmena a oziveni je nabiledni. "Ortodoxni servis-volej" by zdanlive dobremu returnu vadit nemel, ale bude-li utok dusledny, dostatecne tvrdy a nasledny volej chytry a technicky zvladnuty, jiz tady zminenou nervozitu lze ocekavat. Tolik souhlas. Tymove praci v oblasti taktiky se ale lehce usmivam, staci jeden "jasnozrivec" a zaznamova technika, myslim tim dostatecne zkuseneho trenera, ktery na specifika hry soupere hrace upozorni. Muzete totiz tlouct do hlavy hraci bez talentu cokoliv, pokud to on sam tak v onen moment neciti, stejne se v presu (priprava-nepriprava) uchyli k "tutovce" a je po planu a variacich. Na okraj - Federer ze hraje forhend vzdycky z behu krizem? Samozrejme, vytvori si takovy uhel, jaky potrebuje a muzu to vedet stokrat dopredu, co s tim asi udelam, kdyz me vyhnal z kurtu??? Mimochodem, uplne jsem se vznasela pri Fedexovi s DelPem, pri a po obratu s Koljou, protoze jsme meli moznost presne videt diky jeho rychlosti puvodni takticky zamer a diky jeho talentu a zlate ruce jeste tu dalsi zmenu zameru podle prave vznikle situace. Tady zmineny "doplnek" psa o planu B a C primo nazivo v "praxi." :-)) Zaver je asi ten, ze uz by mezi ty tezke "atlety" a "horniky" mel jit nekdo mladsi Fedexovi pomoct. :-) (Zminuje se casto Raonic, Tsonga, pripadne Berda, ale mam na mysli neco "kehciho", spis ty tenisovy "sachy", pro priklad bych uvedla Dimitrova, Harrisona??? Nebo to jeste stihne Andy?) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmmm :-)), pěkné čtení před dekou. Mám toho plné bulvy, takže jen dodám, že třeba i Nishikori umí být mazaný plejer :-). A s těmi plány..vlastně jsem to napsal špatně! Plán B i C jsou svým způsobem dané..jde spíš o "plán X"..nový, vymyšlený až jako reakce na neočekávané :-)).
Reagovat
smazaný uživatel
tak asi. :-) Jen se nejak bojim, ze se plany X nevymysli, ze jsou uz davno napsany a vybranym miminkum je do perinek strka sam tenisovej Panbuh. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
.... hledaji se teda "miminka", ne plany. :-))
Reagovat
gigin
si psala, že Novak je takové malé děcko :-)
Reagovat
D.A.N
Sojka:
Naprosto s tebou souhlasím lépe to ani nešlo napsat...
Reagovat
misoSK
mozno to vyznie ako utopia, ale tym narusitelom by mohol byt Raonic, je to ten typ bombardera ako bol Sampras, ak zapracuje na volejoch a ziska vacsiu istotu v uderoch od baseline, moze dokazat hocico, inac potom uz len Tsonga, ale ten ma stale velmi nevyrovnane vykony
Reagovat
Mark976
jojo, myslím, že Tsonga, když bude zdravotne O.K. tak bude na konci roku před Federerem, Murray nevím, na toho se nikdy nevyplatí vsadit:o)
Reagovat
gigin
si zase myslím, že nahoru půjde Andy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
V čem?
Reagovat
gigin
žebříku.
Reagovat
smazaný uživatel
rafa rafa, jsou to všichni borci a elitní čtyřku naruší tsonga

a ta rodící se mladá hvězda je třeba ryan harrison je to skvělý hráč
Reagovat
Padme
Nějak mi nesedí nově vydaný žebříček. Rogerovi bylo připsáno jen 320 bodů a přitom body za žádný turnaj neodčítal... nebo se pletu? :-o
Reagovat
smazaný uživatel
Za titul má 500, ale přičetli jen 320. Co ti tam nesedí?
Maestro už pár let nedodržuje pravidla platná pro hráče Top 30, nehraje požadovaný počet turnajů ATP 500. Proto Rožírek občas má některé body mimo ranking. Dříve odehraný a započtený turnaj vypadne a nahradí se nulou. Aktuální změna jeho rankingu: 8010 + 500 - 180 = 8330
Reagovat
Padme
Aha, díky za osvětu. Každopádně ty počty turnajů ale nedodržují ani Nadal s Djokovičem ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Já tohle ani nesleduju, popis počítání bodů je v podrobném dokumentu Official Rulebook nebo zjednodušeně na http://www.atpworldtour.com/Rankings/Rankings-FAQ.aspx

Q. What are the requirements and rules for player participation for an ATP World Tour 500 tournament?
A. Top 30 players (based on 2011 year-end South African Airways ATP Rankings) must play a minimum of four 500 level tournaments during the calendar year, including at least one event following the US Open (Monte Carlo Masters 1000 event will count towards the minimum of four and all penalties apply)

Rafa má mimo 300 bodů za Tokio, v té čtyřce výsledků včetně DC se mu počítá 1000 + 500 + 320 + 0.
Rožérovi se počítá 500 + 500 + 300 + 0, vypadlo 180 za Monte Carlo.
Novakovi se počítá vše co odehrál. Má tam dvě nuly, ty ale momentálně z rankingu nevytlačily žádný bodovaný turnaj (v položce Non-Countable Tournaments je 0 bodů za DC).
Reagovat
taffer
To si zase, Broži, plivnul jedovatou slinu. Samozřejmě, že Roger splnil vždycky povinný počet turnajů, stejně jako Djoko i Rafa. Do loňska to byly 4 GS, 8 1000 a 6 menších (500, 250, DC atd.) + ev. Turnaj mistrů, takže měl vždycky min. 19 turnajů. Letos se pravidla změnila trochu u těch 6 menších turnajů, ale minimum 18 turnajů za rok zůstává.
Ale hlavně, že jsi plivnul, že jo?
Reagovat
Padme
Já jsem to včera speciálně potom počítala a opravdu to loni nesplnil. Chyběl mu ten turnaj v Halle, ze kterého se kvůli zranění zad před Wimbledonem odhlásil. Každopádně ani Djokovič ani Nadal s Murraym neodehráli těch 6 nižších turnajů. I když zase nevím, jak se do toho všeho počítá DC. Každopádně těch 180b Rogerovi odečetli z nějakého důvodu, jinak by měl 8510 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak z nějakého důvodu? Důvod je zcela jasný, Monte Carlo má mimo ranking, ale ještě minulý týden bylo MC zařazeno v soupisu masters turnajů:

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Roger-Federer.aspx?t=rb
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer ma sanci urcite GS vyhrat ( pokud to stihne ) :D jinak je RF , ND a RN pak dlouho nic a Murray a ten zbytek.........
Reagovat
VlS
Obávám se, že David žádnou šanci vyhrát GS nemá - a netěší mě to.
Reagovat
smazaný uživatel
Proti Davidovi nic nemám, může být sebevětší bojovník, ale se svým v podstatě stereotypním tenisem má strop právě v tom semi. To, že by někde vyhrál by byl jen výsledek shody náhod a zároveň výpadků těch lepších.
Reagovat
VlS
Myslím, že David má strop v QF, do semi se může dostat jedině náhodou jako minulej rok na AO. O trošku víc šancí na SF má JWT, Delpo a Tom, pokud nenarazí na Noleho nebo Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
A podle mě i Soderling, vrátí-li se v plné polní...což bude ale složité. Samozřejmě jak se píše už výše..někdo nový-mladý může vyrazit směrem nahoru a klidně zamíchat karty. Třeba AO bylo v minulosti plné překvapení.
Reagovat
VlS
A tak nikdo tam nebude navěky a přijdou mladí a lepší. Soda, nevím jestli se vrátí a v jaký formě, letos těžko tak, aby je honil. Jestli rok prakticky netrénuje, tak to bude hodně velkej problém. Takovej návrat může trvat rok, dva a taky už nemusí vůbec vyjít.
Reagovat
Jiri
Velmi zajimavy clanek, doufam, ze takovych bude pribyvat a ze top4 bude tuto sezonu narusena. V idealnim pripade Tomem.
Reagovat
Frantz
Ma pravdu, Djokovic a Nadal jsou geniove, bzdy by je mohl dotahnout i Murray. Egoista uz je odepsanej, s tim uz se na GS nepocita
Reagovat
Pe3k
Čtení ti moc nejde. V článku se píše, že génius je Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
:) genius je Federer..tenisová krása.Už to pochop,nejlepší hráč historie.
Reagovat
smazaný uživatel
To si vystihl :DD
Reagovat
Pe3k
Konečně nějaké zajímavé počteníčko. Zajímaly by mě okolnosti toho závodu mezi Borgem a atlety na tři kilometry překážek. Nikde na netu jsem o něm nenašel žádné informace. Zdá se dost nepravděpodobné, že by jakýkoliv tenista předběhl atlety na takové trati...
V letošní sezoně zcela jistě nedojde k tomu, aby vyhrál gs kdokoliv mimo nejlepší čtyřku, ale časem se to stane, otázka je jen kdy a kdo...
Reagovat
D.A.N
Já bych řekl, že nikdo...ačkoli nastupující generace mladých vypadá nadějně...inu uvydíme....
Reagovat
smazaný uživatel
uvydime :D :D :D :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist