Muchová na první velkou trofej nedosáhla ani v Cincinnati. Ve finále nestačila na Gauffovou

20. 8. 2023, 21:36
Aktuality 89
WTA CINCINNATI - Karolína Muchová (26) skončila na turnaji WTA 1000 v tropicky rozpáleném Cincinnati stejně jako před dvěma měsíci v Paříži těsně pod vrcholem. V boji o svůj druhý a dosud nejcennější titul podlehla v souboji poražených finalistek posledních dvou ročníků French Open domácí světové sedmičce Coco Gauffové (19). Devatenáctiletá Američanka vyhrála 6:3, 6:4, finálovou bilanci vylepšila na 5:1 a do sbírky přidala nejhodnotnější trofej.
Profily hráčů
Karolína Muchová (© Profimedia)

Kariéru Karolíny Muchové brzdí časté zdravotní potíže, letos ale její tělo i díky dennodenní spolupráci s fyzioterapeutem a kondičním trenérem v rámci možností drží a prožívá životní sezonu.

V Cincinnati se navzdory bolestem břišního svalu dostala přes pět soupeřek včetně dvou hráček elitní desítky (Marie Sakkariové a Aryny Sabalenkové) a čtyři třísetové bitvy do finále. Nestačila až na domácí Coco Gauffovou, které v téměř dvouhodinovém souboji podlehla 3:6, 4:6.

V prvním setu Muchová dvakrát smazala manko brejku, potřetí už ale zareagovat nedokázala. Ve druhé sadě začala hrát více útočně a za stavu 2:1 měla dva brejkboly. Jenže je nevyužila, prohrála čtyři gamy v řadě a čelila třem mečbolům.

Zbraně nesložila a ještě se pokusila o obrat. Několika skvělými údery zasela soupeřce do hlavy semínko pochybností a snížila na 4:5. Ovšem o sedm let mladší Gauffová tíhu okamžiku ustála. Na druhý pokus zápas hraný ve velkém vedru ukončila při svém servisu čistou hrou.

"Když jsem se dnes ráno vzbudila, tak jsem si řekla 'Wow, dnes bude těžké vyhrát. Pro mě to byl úžasný týden, ve finále jsem bohužel neuspěla. Coco je úžasná hráčka a tenhle titul si zaslouží. S novým týmem si odvedla dobrou práci a hlavně je tvoje hra velmi silná," řekla během slavnostního ceremoniálu Muchová, jež poprvé od 27. dubna a šňůře 22 utkání odehrála zápas bez zisku setu.

Finalistka letošního French Open Muchová hrála celkově 4. finále na okruhu WTA a první na podniku prestižní kategorie WTA 1000. Dosud jediný titul slavila v roce 2019 na 'dvěstěpadesátce' v jihokorejském Soulu.

Ve světovém žebříčku se olomoucká rodačka posune v den 27. narozenin na 10. místo za Markétu Vondroušovou a před duo Petra Kvitová a Barbora Krejčíková, čímž o šest příček vylepší své maximum.

"Jsem si moc dobře vědomá, že kdyby Karolínu nebrzdily časté zdravotní potíže, byla by v TOP 10 mnohem dříve. Takže ti přeju hlavně pevné zdraví, abychom mohly odehrát víc takových zápasů," popřála nová šampionka Gauffové české finalistce.

Devatenáctiletá Gauffová před měsícem po porážce v prvním kole Wimbledonu sáhla po trenérské změně a pod vedením Pere Riby a Brada Gilberta se parádně připravila na US Open Series. Vyhrála 11 z 12 zápasů, prohrála v nich pouze tři sety a dokonce našla dlouho marně hledaný recept Igu Šwiatekovou.

Dva týdnu po nejcennějším triumfu na 'pětistovce' ve Washingtonu tak americká teenagerka slaví zisk ještě hodnotnější trofeje na 'tisícovce' v Cincinnati. Finále hrála pošesté v kariéře a vybojovala již třetí letošní a celkově 5. titul. Jedinou porážku v něm utrpěla loni na Roland Garros se Šwiatekovou. Předchozí triumfy slavila na 'dvěstěpadesátkách'  v Linci 2019, Parmě 2021 a Aucklandu 2023.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
nedělní výsledky (20. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Gauffová (7-USA) - Muchová (ČR) 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

89
Přidat komentář
Ianny
Muška si k dnešním narozeninám nadělila dárek vstupem do top-10. Velká gratulacesmile
Reagovat
victim
Přidávám se.Teď příjde ta těžší část a to udržet se tam.
Reagovat
frenkie57
Čistě teoreticky by jí mohla z té desítky hned vyšoupnout Krejčíková, kdyby vyhrála celý Cleveland. Ale nemám obavu, že by se to stalo.
Reagovat
victim
Asi by to bylo jen na krátko.Muška na us nic neobhajuje.Jestli se nepletu.
Reagovat
victim
Vlastně celý zbytek sezony bude doufám jenom připisovat.
Reagovat
victim
A ještě dál.Až do Dubaje.Jestli se něco zase nepodělá tak se podívá do top 5.
Reagovat
victim
A nejlepší je psát si sám se sebou.Nikdo mi do toho nekecá.To je pohoda.
Reagovat
frenkie57
Nepleteš, loni začala hrát až halovou část sezóny, konkrétně v Talinnu. Takže opravdu, když se bude jenom trochu dařit, tzn. bude sbírat QF,SF,F, tak není postup ještě výše vůbec nereálný. Moc bych jí to přál, mě hrozně bere, kromě toho jejího tenisu, její chování na kurtu, kde se vůbec nevzteká, nehádá, žádná teatrální gesta, prostě působí skromně a sebevědomě klidně. Ano, přiznám to, je to moje zdaleka nejoblíbenější tenistka. smile
Reagovat
victim
Moje taky.Spolu s Petrou.A pod tvoje zhodnocení se taky podepíšu.Jen si říkám že v tom se možná skrývá její slabina.Je z povahy pohodářka a na úplný vrchol by to možná chtělo v sobě najít i buldoka.Nevím jestli jsem se vyjádřil správně.
Reagovat
victim
Teď koukám že Sakkari a Garcia si letos asi nezahrajou TM takže dvě místa se v desítce uvolní už v říjnu.
Reagovat
frenkie57
Markéta a Kája postoupí rankingem dál, to je téměř jisté, Bára s Petrou to budou mít složitější, neboť mají na podzim nějaké obhajoby(Bára hlavně).
Reagovat
makro99
no říkat u našich dvou skleněnek, že je do budoucna cokoliv jisté....
Reagovat
victim
Je to samozřejmě podmíněno zdravím.U Mušky si myslím že musí něco udělat s fyzičkou.Možná i některá zranění u ní pramení právě z toho.Prakticky na každém turnaji je od druhého zápasu oblepená jak nástěnka.
Reagovat
A211
Karolína Muchová neměla kondici tak by nehrála finále ať to a nebo ono, břišní svaly nebo třísla se blbě dávají dohromady,co sportovců stojí dlouho viz P. Schick.
Reagovat
victim
No vidíš a já jsem přesvědčenej o tom,že většinu těch velkých zápasů s vyjímkou druhýho wimbledonskýho ČF dojela právě na fyzičku.Ale je to jen můj názor.
Reagovat
victim
V jednom rozhovoru to nepřímo přiznala,že fyzickou přípravu moc nemusí.
Reagovat
A211
Záleží podle koho se to bere ,, šílenci " typu Jágra,Lendla, Navrátilové aj,co trénují i v noci a nebo lidi typu Petry Kvitove obojí ale dovedou ze sebe dostat v pravý okamžik co nejvíce a to pak rozhodne.Bez kondice nejde hlava(I.Lendl).
Reagovat
A211
Kondice se musí umět dělat vím že v Real Madrid kondicak jim dává zabrat ale tak že mají málo zraněných.
Reagovat
victim
Omlouvám se nevím kam tím míříš.
Reagovat
A211
Muchová odehrála před finále v Cin přes 10 hodin,Coco Gauff cca 6 a půl hodiny to asi bude trochu znát, po semi K.M už toho měla dost.Holt stromy nerostou do nebe.
Reagovat
victim
To je plus mínus rozdíl mezi Markétou a Benčič na OH.K tomu další 4 a půl hodiny v deblu a pekelné podmínky.A jak to dopadlo.Našel bych určitě další příklady.Tohle prostě není nic co by neměla zvládnout.
Reagovat
frenkie57
Jistého není nikdy nic ani u zdravých hráček. Ale Markéta má odoperovaná obě zápěstí, což byl její hlavní zdravotní problém a Muška asi ty břišní úpony na 100% nezálečí nikdy(u tenisty hodně exponovaná část těla), ale naučí/naučila se s tím hrát.
Reagovat
tommr
Bára Krejčíková obhajuje do konce roku 821 bodů ...
Petra Kvitová obhajuje do konce roku 400 bodů ...
Reagovat
victim
A ve hře je ještě asi 5000 do TM.
Reagovat
frenkie57
Ona asi ten ranking tolik neprožívá. jako ano, postup do TOP10 je určitě potěšil, ale myslím, že větší hodnotu mají pro ní ty jednotlivé úspěchy na kurtu.
Reagovat
victim
Ono to jde ruku v ruce.Když se bude dařit na kurtu stoupat bude automaticky.
Reagovat
frenkie57
Jasně, já jenom, že mě přijde, že některé tenistky, hlavně ty mladé, se na žebříček zaměřují až příliš. Kdybych byl tenista a zeptali se mě, čeho chci v tenise dosáhnou, tak jim řeknu, že chci urvat GS, případně více a vyhrát hodně turnajů. Když se novináři ptají těch holek, tak každá vyhrkne, že chce být No.1.
Reagovat
victim
To můžou být taky nacvičené odpovědi.Kdo ví.Já tyhle věci beru s rezervou.
Reagovat
frenkie57
No asi jo, protože to říká fakt každá. Trénujou sebevědomí nasucho.smile
Reagovat
makro99
https://www.idnes.cz/sport/tenis/linda-fruhvirtova-miami-3-kolo-postup-ohlas.A220326_211508_tenis_ikuc
Reagovat
victim
Tohle je třeba něco co jim vůbec nezávidím.Někdy mám pocit že musejí pořád dokola odpovídat na jedno a to samý.
Reagovat
victim
Věčně nějakej mikrofon před obličejem.Já bych takovou trpělivost neměl.Do toho fanoušci.Děkuju nechci.
Reagovat
frenkie57
njn, je to majoritní sport, zájem médii k tomu patří. I ty neustále se opakující část otázek na každé tiskovce , při každém rozhovoru na kurtu. Také bych se musel naučit se ovládat, aby mě neruply nervy a nějaký moderátor nebo novinář to neodnesl.smile
Mě třeba baví sledovat, jak se hráčky s neanglicky mluvících zemí popasovávají s tou anglinou. Naše holky mluví celkem obstojně, dost si tedy pomáhají frázemi a zažitými slovními spojeními. Vysoko nad nimi vyčnívá Maruška a Petra. Na druhé straně třeba takové Rusky, to je dost slabota, pořád všude, kde je "h" strkají "ch"("h" v azbuce chybí). Hráčky s niších pater žebříčku mají s ní už větší problémy, protože nejsou vymluvené, nemají příložitostí. Příkladem budiž Hibino v Praze, ta tam s tou eng. hodně bojovala.
Reagovat
victim
Jo jo někdy je to prča.Když jsme u té Perty zvoní mi v uších když děkuje za saport.
Reagovat
victim
Rusové zase mají mani.
Reagovat
frenkie57
Jednou jsem sní četl rozhovor, kde říkala,jak bývala v začátcích kariéry nervózní a ve stresu, jestli zvládne tiskovku po zápase v anglině. No vidíš a dnes , po létech, to z ní lítá, jako z partesu. Prostě praxe, nic jiného.
Reagovat
victim
Taky už je nějakej ten pátek v kole.Nejlepší rozhovor byl o víkendu v atletice když Peřinová zpovídala Etiopanku jestli jsi to viděl.
Reagovat
frenkie57
Vím, že probíhá MS, ale neviděl jsem nic. Předpokládám, že to musela být docela "komedie".
Reagovat
victim
Si piš.Jedna o voze druhá o koze.
Reagovat
frenkie57
Úplně nejlepší byl rozhovor jednoho našeho lyžaře, Beran? , nevím, už je déle, který vedl rozhovor v eng. Úplně jsem litoval, jednak jeho a jednak také toho moderátora, který si musel asi lecos domýšlet, neboť v eng. byla asi půlka.smile Možná to visí i na YT.
Reagovat
frenkie57
Reagovat
victim
Tak to je dokonalý díky moc jsem se zasmál.
Reagovat
frenkie57
nemáš zač také jsem se znovu moc pobavil.smile
Reagovat
Ianny
To u ní člověk nikdy neví. Ta téměř vždy překvapí. Zdánlivě prohraný zápas dokáže vyhrát, ale i naopak, to víme. U ní to platí víc než u jiných. Asi i proto mě tak bavísmile
Reagovat
victim
Já dávám přednost stabilitě.Když si vzpomenu na Waršavu tak tuplem.
Reagovat
makro99
Tak to si nemyslím, že je pro Karolínu zrovna výstižná charakteristika :) Letos je výsledkově velmi konzistentní... za mě je to hlavně hráčka pro velké zápasy na velkých kurtech.
Reagovat
victim
Letos-souhlas.Dlouhodobě-nesouhlas.
Reagovat
Ianny
Jo asi jsem to nenapsal moc šťastně:) No tak hlavně aby byla zdravá a pak věřím v další posun, na ni koukám z našich nejraději.
Reagovat
victim
K tomu není co dodat.
Reagovat
frenkie57
Ano, je nás takových hodně.smile
Reagovat
makro99
Jasan, všichni víme, že u ní je to o tom být, neřekl bych snad ani zdravá, ale aspoň relativně provozuschopná.. už v té sezóně 2019 to bylo velmi slušné; 2020 nehrál nikdo a od AO 2021 zase skoro nehrála Karolína.. teď je to od Karolíny vlastně teprve 2. plus minus plnohodnotná sezóna na WTA...
Reagovat
bIbec
Zápas sem viděl. Káju očividně odrovnalo horké počasí, ale celkově dost dobrý turnaj. Tak držím palec dál, hlavně ať pupek nebolí.smile
Reagovat
Frick
Ať je ti 27 aspoň 5 roků, kočko! smilesmile

Táta Josef ještě o den předtím hrál se Sigmou pohár v Krakově.
Reagovat
No-le
už je moc horko...smile
Reagovat
turista
To je škoda!
Reagovat
hanz
Muchová je taková Cornetka, postrach favoritek, ale pak vždycky přijde se.er... klasika... ještěže jsem to vypnul, šetřil jsem nervy. smile
Reagovat
EllNino
Ale tak CoCo byla taky favoritka ne? Žádnou podobnost s Cornet teda nevidim
Reagovat
HAJ
Cornetová byla ve finále grand slamu anebo tisícovky? Nepamatuji se. Osvěž mi paměť. Kritizovat, to by šlo. Zkrátka Kája toho měla plné kecky. Není na tom fyzicky jak Coco. Ta je v pohybu nejrychlejší na okruhu.
Reagovat
hanz
S Cornetkou jsou si podobné v tom, že umí zahrát proti favoritce, ale záhy vykapou. V tom jsem viděl podobnost.
Reagovat
HAJ
A co myslíš, kdo byl dnes favorit? Kdo je výš v žebříčku?smile
Reagovat
hanz
Tak když dala Sabu, tak Korýsek je daleko menší kalibr...
Reagovat
lars
Gauff porazil N.1 a vedro zvlada lip
Reagovat
lars
* Gauff porazila N.1 a vedro zvlada lip
Reagovat
hanz
Však oki, jen jsem napsal svůj názor. smile
Reagovat
bIbec
"Cornetová byla ve finále grand slamu anebo tisícovky? Nepamatuji se. Osvěž mi paměť."

Řím 2008smile
Reagovat
hanz
Korýsek byl, je a bude jen protěžovanej spra.ek, u něhož Usčani vidí podobnost se Sirdou (Já tam žádnou nevidím, Korýsek má hru založenou na vracení, Sirda to tam pálila ostošest.)
Reagovat
s7RanG
ty ses dobré blázen
Reagovat
frenkie57
Navíc ona je úplně jiný somatyp, je atletická, kdežto Velkomatka byla hlavně v pozdějších letech typická černošská prdelnice.
Reagovat
hanz
Však já to vím, to Amíci jsou z ní PAF.
Reagovat
A211
Na žebříčku do 500 jsem nenašel hráčku Korysek ani Sidra.
Reagovat
Stybnat
Dnes jí v rozhodujících okamžicích nechodila haluze smile
Reagovat
HAJ
To sis mohl odpustit. Jestlipak víš, co to je haluz? Když vyhrávala, tak jsi tak kritický určitě nebyl.smile
Reagovat
Otmar
Karolínu dnes utopily nevynucené chyby, mnohdy v banálních situacích, některé byly k pláči. Škoda, Coco byla dneska hratelná, nijak neperlila a říkala si o klepec. Jinak Mušce díky za skvělý turnaj, je v desítce a podle mě by jí slušelo číslo 5 !! smilesmile
Reagovat
frenkie57
Ty chyby pramenily z větší části z horší fyzické kondice, to horko z Mušky vysávalo síly až příliš rychle. Ale prala se s tím statečně, určitě zaslouží gratulace za postup celým turnajem, měla určitě těžší soupeřky než Coco(až na tu skreč).
Těším se na ni na US Open.smile
Reagovat
Otmar
Není pochyb o tom, že máte pravdu. Přeju jí dobrý los a zlepšení stavu, i když úpony břišního svalu jsou fakt svinstvo.
Reagovat
frenkie57
Podle mě se s tím bude prát do konce kariéry. Někdy to bude lepší, jindy horší.
Reagovat
Dobry-den
Je to zklamání, ale dnešní výkon už nebudu komentovat...

Jinak samozřejmě skvělý turnaj, bla bla bla, tu omáčku už znáte nazmapěť... smile

Markéta se dočkala velkého titulu na 3. pokus a já doufám, že to samé podaří i Mušce. Jsou to hráčky hlavně prvních kol, tam mají vysokou úspěšnost. Naopak finále ani jedna z nich neumí, ale občas může pomoct i soupeřka (viz letošní Wimbledon), tak snad to příště už vyjde. A klidně ještě letos. smile
Reagovat
George_Renel
Bylo to špatné od začátku do konce. Nevím zda to bylo dané okolnostmi, soupeřkou nebo špatně zvolenou taktikou, ale opravdu to nepotěšilo oko ani srdce. Tak aspoň že ty pěkné body a posun v žebříčku.
Reagovat
Carloss
nevadí- :) pro káju je to velkej úspěch.
Reagovat
com
tak urcite, vsichni jednou budou pamatovat na finalistku grandslamu a tisicovky smilesmile
Reagovat
hanz
Přesně tak... Kájísek o tom může mluvit hodiny a hodiny...smile
Reagovat
Sinuhet1
ze byla v desitce to si mozna i nekdo zapamatuje smile
Reagovat
EllNino
nebudou no, oni si nebudou pamatovat, ale světových jedniček bez GS moc není, to se pamatuje líp
Reagovat
com
jojo na Kájíska se bude pamatovat pořád smilesmilesmile
Reagovat
PetaM
Taková ta nula, která k tomuto postu byla velmi blízko.
Reagovat
Sinuhet1
na wiki jsem nasel dve, Pliskova bude treti, je to tak smile
Reagovat
com
ted na to koukam taky smilesmile
Wozniacke se to taky podarilo az po 9 letech, tak to ma Karolina jeste cas smile
Reagovat
hanz
No, to sice jo, ale v jakým věku? smile Plíškovic už je dávno za třicítkou...
Reagovat
Sinuhet1
ale je v desitce smile, tenhle rok toho uz bylo az az smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist