Musetti připravil Alcarazovi první finálovou porážku a v Hamburku slaví první titul

24. 7. 2022, 17:58
Aktuality 28
ATP HAMBURK - V prvním kole čelil mečbolu a jediný míček ho dělil od 10 prohraných setů v řadě. Lorenzo Musetti ho ale odvrátil a na antuce v Hamburku nastartoval životní jízdu zakončenou premiérovým triumfem na okruhu ATP. Dnes ve svém prvním finále 20letý Ital zaskočil o rok mladšího Španěla Carlose Alcaraze, kterého udolal 6-4 6-7 6-4 a připravil mu první finálovou porážku po předchozí sérii zisku pěti titulů.
Profily hráčů
Lorenzo Musetti (© AFP)

Lorenzo Musetti na začátku června vyhrál domácí antukový challenger ve Forli a po dvou letech ukončil čekání na druhý titul. Následně ale na turnajích ATP - z toho tří na trávě - prohrál čtyři zápasy v řadě a neuhrál v nich ani set.

Tento týden v Hamburku černou sérii málem protáhl, v prvním kole proti Dušanu Lajovičovi ale utekl ze dvou mečbolů, po měsíci a půl vyhrál set a dostal se na vítěznou vlnu. A přemožitele na severu Německa nakonec nenašel.

V sobotním semifinále zastavil osm zápasů neporaženého Argentince Francisca Cerúndola a dnes ve svém prvním finále na okruhu ATP zaskočil i světovou šestku Carlose Alcaraze.

20letý Ital udolal o rok mladšího Španěla 6-4 6-7 6-4, přestože ve druhém setu nevyužil pět mečbolů, získal nejcennější skalp (člena Top 10 porazil potřetí v kariéře) a zároveň premiérový titul na okruhu ATP. A hned z podniku kategorie ATP 500. 

Musetti získal vyrovnaný úvodní set za 43 minut a ve druhém servíroval za stavu 5-4 na vítězství. Ani jeden ze dvou mečbolů ale neproměnil a Alcaraz dovedl sadu do tie-breaku. V ní Ital promarnil další tři možnosti zápas ukončit a musel o premiérovou trofej zabojovat ve třetím setu. V něm nejprve v šestém gamu odvrátil Alcarazův brejkbol, sám pak v desáté hře svou jedinou šanci na brejk proměnil.



19letý Alcaraz ve 44. letošním zápase utrpěl teprve 6. porážku. Finále hrál pošesté v kariéře, poprvé v něm neuspěl a pátou letošní trofej do sbírky nepřidal.

Alcaraz se díky postupu do finále posune v pondělním vydání pořadí ATP na 5. místo a bude nejmladším hráčem v první pětce po Rafaelu Nadalovi před 17 lety. Musetti si vylepší žebříčkové maximum na 31. místo.

Oba finalisté se nyní přesunou na antuku do chorvatského Umagu, kde loni Alcaraz slavil premiérový triumf. 

Dnešní souboj Musettiho s Alcarazem byl 'nejmladším' finále na okruhu ATP od Bastadu 2005, kde se střetli tehdy devatenáctiletí Rafael Nadal a Tomáš Berdych.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1,911.620 eur
nedělní výsledky (24. 07. 2022)
• Dvouhra - finále •
Musetti (It.) - Alcaraz (1-Šp.) 6-4 6-7(6) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Heliövaara/Glasspool (Fin./Brit.) - Bopanna/Middelkoop (4-Ind./Niz.) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
Krisboy
Velká gratulace Lorenzovi. První titul z dlouhé řady, doufejme. Mám radost, jen tak dál! smile
Reagovat
Krisboy
Po těch nepromenenych MB jsem už moc nevěřil, hlavně po tom tiebreaku. Takže smekám ještě níže smile
Reagovat
Marduch
smile
Reagovat
Krisboy
Parádní tenis. Ale ten dvojdopad za stavu 6:4, 5:4, 0:15 opravdu byl, Alcaraze poškodili. Ale jinak pecka smile
Reagovat
Marduch
Tak. Krásný úhly, variace úderů, délka. Když je Lorenc v rauši, tenis je trochu jiny sportsmile Snad tu konzistentnost postupně zlepší..
Reagovat
Rafaeoli25
Jak to dneska vidíte, pane Lorenc? smile
Reagovat
paddy
Reagovat
jurasekh
Jsem už dědek a lecos pamatuji...Ale u tohoto finále jsem si po dlouhé době připadal, jako když jsem s obdivem koukával na finále Rogera a Rafy...Kluci byli skvělí a doufám, že to budou opakovat... A nejen oni!!!smilesmile ...Kéž by se taky objevil nějaký Berďa nebo aspoň Štěpecsmile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak za nového Berdycha je tu mnohými označován Sinner.
Reagovat
Krisboy
Já jsem viděl jenom kousek, ale dovedu si to predstavit. Zápas Musetti-Tsitsipas na French Open byl jeden z nejlepších za dlouhou dobu a zřejmě nejlepší zápas v Paříži. Podle mě mladíci předvádějí lepší tenis, než Pig3.

smile smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moc pěkný finálový zápas smile Viděl jsem první a necelý druhý set. Říkal jsem si, že by to Lorenzo mohl dát ve dvou, ale přeci jen na něj asi dolehla vidina velkého úspěchu plus Alcatraz se párkrát nevyhodil.
Ital ovšem potvrdil beast mode a zaslouženě bral 500vý titul.smilesmile
To by asi mafiozzi nepřekousli, aby Taliáni prohráli dvě finále...
Nicméně, popravdě, Matteo s prohraným tiebreakem ve třetím setu úplně odpadl (to bylo zklamání) a hra mladíků byla odvážnější a pestřejší. Při vší úctě k Matteovi a Casperovi, jejich zápas byl příliš monotónní a moc překvapivých herních momentů nenabídl. Casper to zas vybalancoval v pozápasovém rozhovoru:D

Takže gratulace Lorenzovi a Casperovi! Lorenza doufám vítězství posílí a bude se zlepšovat, minimalizuje výkyvy.
Casper snad jednou nenastoupí za Švýcarsko:D
Reagovat
Rafaeoli25
Bylo to velmi dobré, jak už se tu ale donekonečna rozebírá, musí se ukázat i na GS. Jsem zvědavý, co hlavně Carlos ukáže v New Yorku, jestli dokáže dostat opravdu do úzkých Nadala a Medvěda. Upřímně, nevěřím tomu, stále mu chybí něco, co dělá šampiona bigšampionem. Možná příští rok, kdoví, letos ještě ne.
Reagovat
paddy
Jednak má ještě čas, když je mu 19, a druhak krásně se ukazuje, že GS jsou jiná soutěž, na které ještě nenasbíral zkušenosti.
Reagovat
Nola
Od: Rafaeoli25
Musetti se konečně probudil, na Cerundola už toho bylo přece jen moc, i tak pochvala. Ve finále by mohl Lorenzo Carlose potrápit, ale že by mu vzal titul toku nevěřím.

pridem domov z chaty a toto mi padlo do oka smile

Musetti mal asi lepsi matros, co je neuveritlne :D - aspon podla alter ego - ved dopuju vsetci
Reagovat
Pavol
Rafaeoli25 je jeho fanúšik preto ten optimizmus.
Reagovat
Rafaeoli25
Jste se všichni domluvili jít proti mně? Já nejsem jeho zarytý fanda, jen jsem rád, že je tu konečně mladý hráč, který dominuje. Zabte mě..smile. Jinak hraje letos zatím velmi stabilně nebo snad ne???
Reagovat
Rafaeoli25
Co bylo na mém odhadu výrazně špatně? Čekal jsem, že ho může prohnat, ale že by dal dva sety tomu jsem upřímně nevěřil. Stalo se, zajímavé překvapení. Co máš za problém?
Reagovat
Nola
evidentne mas problem ty, s pochopenim pisaneho textu....
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak nesouhlasíš se mnou, já se jen ptám proč v tomhle případě.
Reagovat
Ondrej2280
Nola, uz som ti raz pisal aby si sa k tenisu a ani inemu sportu nevyjadrovala, nemas na to bunky:)..tvoja parketa je establishment, anglosasi, pripade ZSSR..toho sa drz a nestratis sa.)
Reagovat
Pavol
Aj napriek tomu že sa Alcarazovi podarilo dorovnať na 1 - 1 bol stále pod tlakom. Na mladého hráča platí ďalší mladý hráč. Bol to pekný zápas. Staršia garnitúra aby sa pomaly začala obávať mladíkov. Vsádzal som až počas zápasu keď Alkáč dorovnal. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, pomalu, na GS zatím nic nového. Až tam jeden či druhý Nadala nebo Djoka porazí, bude to jiná káva, zatím jsou to max.Masters a to navíc platí jen v případě Alcaraze, Sinner, Rune, Musetti, Fritz a další mají před sebou ještě hodně dlouhou cestu ke GS vavřínům.
Reagovat
Vlk-v-trave
NOVI SAMPIONI S PRVNIM TITULEM NA OKRUHU ATP V ROCE 2022

1/Thanasi Kokkinakis (25 let)
2/Alexander Bublik (24)
3/Felix Auger-Aliassime (21)
4/Pedro Martínez (24)
5/Holger Rune (19)
6/Sebastián Báez (21)
7/Van Rijhtoven (25)
8/Francisco Cerúndolo (23)
9/Maxime Cressy (25)
10/Lorenzo Musetti (20)

Minuly tyden jsme oslavili 9tku a uz je tu desaty premierovy titul...:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile a pak že nerostou smile
Reagovat
Rafaeoli25
No ale jen čtyři z nich jsou ve věku 21 a mladší.
Reagovat
Krisboy
Ano pomalu rostou, ale vzhledem k tomu, jak vypadají výsledky na GS, jsou to jenom prašivky, v nejlepším případě babky smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jó babky moc neydrží, to je faktsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist