Na pátý pokus se dočkal. Thiem v Buenos Aires vyřadil nasazeného Molčana a má první letošní výhru

15. 2. 2023, 11:40
Aktuality 12
ATP BUENOS AIRES - Dominic Thiem, který letos včetně Davis Cupu prohrál všech pět soutěžních zápasů, se na antuce v argentinském Buenos Aires dočkal první výhry v probíhající sezoně. Rakouský šampion z let 2016 a 2018 v úvodním kole bez ztráty setu porazil nasazeného Slováka Alexe Molčana a o první čtvrtfinále od října se utká s kvalifikantem.
Dominic Thiem (© AFP)

Dominic Thiem se netají tím, že chce zpět do špičky. Bývalý třetí hráč světa, který si po triumfu na US Open 2020 prochází částečně i kvůli častým zdravotním problémům obrovskou krizí, by se mohl chytnout na antuce v Buenos Aires, kde odstartoval svou letošní pouť na jihoamerických antukových podnicích a získal dvě ze svých 17 trofejí. V tomto dějišti se v minulosti představil třikrát a pokaždé došel alespoň do semifinále (triumfy 2016 a 2018 a semifinále 2019).

Také svůj čtvrtý start v argentinské metropoli zahájil vítězně. Devětadvacetiletý Rakušan v úvodním kole porazil 7-6(4) 6-3 nasazeného Slováka Alexe Molčana a na pátý pokus se dočkal první letošní výhry. V předchozím průběhu aktuální sezony neuhrál set se Soonwoo Kwonem v Adelaide, Andrejem Rubljovem na Australian Open ani Bornou Čoričem a Bornem Gojem v Davis Cupu.

V premiérovém souboji se Slovákem předvedl jediné zaváhání na servisu, a to ve chvíli, kdy podával za stavu 6-5 na zisk úvodního dějství. To nakonec vybojoval až v tie-breaku a další brejkbol už soupeři nenabídl. Jedná se o jeho teprve 33. vítězství ze 65 duelů po finálové účasti na Turnaji mistrů 2020 a 24. od loňského března, kdy se vrátil po problémech se zápěstím.

Statistiky zápasu Thiem - Molčan

"Byl to dobrý zápas. Mám to tady v Buenos Aires velmi rád. Už v posledních trénincích jsem se cítil dobře. Získal jsem svou první letošní výhru proti velmi kvalitnímu soupeři. Po celý zápas jsem byl soustředěný, včetně kritických momentů. Takže jsem šťastný a teď se budu snažit se plně zkoncentrovat na druhé kolo," řekl čtyřnásobný grandslamový finalista, který si vylepšil svou zdejší bilanci na 12-1.

Na teprve osmé čtvrtfinále na nejvyšším okruhu za poslední dva roky a první od říjnového vystoupení v Antverpách bude útočit proti Juanovi Pablovi Varillasovi. S peruánským kvalifikantem se utkal loni ve Gstaadu a vyhrál jasně ve dvou setech.

Překvapivě hned v prvním kole se s turnajem rozloučili Albert Ramos a Sebastián Báez. Španělský veterán nedokázal potvrdit roli favorita, s krajanem Robertem Carballésem padl 5-7 4-6 a stejně jako loni ztroskotal hned na úvod hlavní soutěže, celkově potřetí ze 13 startů.

Domácímu Báezovi se zase nepodařilo navázat na nedělní triumf v Córdobě. Dvaadvacetiletý Argentinec podlehl 6-3 6-7(5) 3-6 zkušenému kvalifikantovi Dušanovi Lajovičovi, ačkoli ve druhé sadě vedl 5-3 a v tie-breaku 3-0.

Dohrál i jeho finálový protivník z předchozí akce Federico Coría, další z domácích zástupců prohrál 6-7(5) 5-7 derby s Facundem Díazem Acostou. Pro 22letého Argentince startujícího na divokou kartu se jedná o premiérový postup do druhého kola na nejvyšším okruhu, v němž vyzve nasazenou dvojku Camerona Norrieho.

Úvodní zápas ve středu absolvuje také nejvýše nasazený Carlos Alcaraz. Devatenáctiletý Španěl se letos představí vůbec poprvé. Po triumfu na US Open se stal historicky nejmladší světovou jedničkou, ale kvůli zranění břišního svalu přišel o debut na Turnaji mistrů a pro problémy s pravou nohou musel vynechat lednové Australian Open.

• ATP 250 BUENOS AIRES •
Argentina, antuka, 626.595 dolarů
úterní výsledky (14. 2. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
F. Cerúndolo (5-Arg.) - Hanfmann (Něm.) 6-2 4-6 7-5
Lajovič (Srb.) - Báez (6-Arg.) 3-6 7-6(5) 6-3
Thiem (Rak.) - Molčan (7-SR) 7-6(4) 6-3
Carballés (Šp.) - Ramos (8-Šp.) 7-5 6-4
Etcheverry (Arg.) - Dellien (Bol.) 3-6 6-2 6-2
Ugo Carabelli (Arg.) - Galán (Kol.) 7-6(7) 6-3
Díaz Acosta (Arg.) - Coría (Arg.) 7-6(5) 7-5
Varillas (Peru) - J. Sousa (Portug.) 6-2 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Jsem za Dominu rád.

Kariéru mu zničila zranění. Jeho styl hry byl samozřejmě hodně silový, takže si za to může i sám, ale na okruhu mezi nejlepšími chybí. Je otázkou, jak bude šlapat jeho forehand. Forehand byl v poslední době celkem trapný na jeho poměry. :) Thiem potřebuje stabilní a agresivní FH, jenže po zranění zápěstí není jeho hlavní zbraň stále 100%. smile
Reagovat
EllNino
rovná se konec na tom dalším ... Finalisté z Cordoby Coria i Baez venku po 1. kole :)
Reagovat
makro99
ne ne, to se chlapů netýká; to dělaj jenom holky....
Reagovat
EllNino
Ajo, vlastně
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jistě, třebas Pella nevyhrál minulý turnaj, a šel ven po prvním kole:)
je to úplně jinak :D
Reagovat
makro99
no tak já bych řek, že zrovna Pella tu Cordobu svým způsobem vyhrál :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Vlk ovšem včera splnil...plán SF s Denisem...
Dnes musí Denis:)
Reagovat
Tennisfan77
Týká, je to typické sázkařské pravidlo.
Reagovat
Vlk-v-trave
Bromace s Djokovičem může mít své nové trhliny, a kdo ví.... snad doufejme i v konec toho přiblblého mazání pochvalné vazelíny s medem všude kde se dalo, že se to nedalo už ani poslouchat...

... Nick chce oficiálně působit v rámci týmu Runeho jako jeho takový pomocný trenér, hrát s ním debly, přípravné zápasy atd.

https://www.puntodebreak.com/2023/02/15/kyrgios-ofrece-jugar-dobles-rune-desvela-quiere-entrenador

Nooo, jako trenér má Kyrgios celkem úspěchy, to finále Wimbledonu...nebylo špatné... uvidíme co na tohle Holger. Je to trochu hrrrr na ráz... :D
Reagovat
Krisboy
Výborně. Molčan sice není soupeř z nejtěžších, ale poslední dobou má slušnou formu a stále se zlepšuje. Doufám, že se Dom konečně chytí a vyhraje RG smile
Reagovat
Pavol
Molčana mám rád. Je to jeden zo slovákov na ktorého hru sa dá pozerať. Ale Dominic tu bol skôr. smile
Reagovat
Krisboy
Já ho moc neznám. Abych byl upřímný, pamatuji si ho hlavně v souvislosti s Vajdou...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist