Na servisu byl Berdych suverénní, tie-breaky ale proti Karlovičovi nezvládl

22. 10. 2013, 22:35
Aktuality 39
ATP BASILEJ - Tomáš Berdych v Basileji končí v 1. kole po nešťastné porážce s Ivem Karlovičem. Český tenista sice nečelil jedinému brejkbolu a o své podání dokonce ani jednou nemusel bojovat přes shodu, s chorvatským obrem ale nezvládl tie-breaky a po neproměnění mečbolu prohrál ve třech setech. Ze zápasu si navíc odnesl drobné zranění kotníku.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych po French Open teprve podruhé v sezoně nepřešel přes první kolo. V hale Basileji nestačil na Iva Karloviče, se kterým prohrál 6-4 6-7 6-7. 

Osmadvacetiletý Čech získal první sadu za 31 minut a i nadále výborně podával. Za celý zápas v 17 gamech na servisu nečelil brejkbolu a 208 centimetrů vysokého soupeře dokonce ani jednou nepustil na shodu.

Ve druhé i třetí sadě měl Berdych celkem čtyři brejkbolové šance, ta poslední za stavu 5-4 ve třetí sadě byla zároveň mečbolem, žádnou příležitost však nevyužil a nakonec se mu staly osdným zkrácené hry. 

Čtyřiatřicetiletý Karlovič, který si k postupu pomohl 23 esy, vylepšil bilanci s o šest let mladší světovou sedmičkou na tři výhry a dvě prohry. 

Berdych, který si během zápasu nechával zatejpovat kotník, si tak musí počkat na definitivní potvrzení účasti na Turnaji mistrů. Jistotu startu v Londýně by měl, pokud by v Basileji postoupil do semifinále.

Šanci vybojovat ještě nějaké body má příští týden na pařížském Masters 1000, čekat ale může i na zaváhání pronásledovatelů.

A jedno přišlo ještě před zápasem Berdycha, když Stanislas Wawrinka na domácí půdě překvapivě prohrál 4-6 3-6 s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasellinem.

Osmadvacetiletý Švýcar Wawrinka byl před Basilejí na postupové příčce, včera se ale před něj dostal krajan Roger Federer a na nepostupovou pozici ho tento týden mohou odsunout Francouzi Richard Gasquet, kterého zítra ve Švýcarsku čeká zápas s krajanem Llodrou, a Jo-Wilfried Tsonga, jenž hraje ve Valencii.

Teprve 15. výhru v sezoně si dnes připsal Kypřan Marcos Baghdatis. Finalista turnaje z roku 2005 porazil 7-6 6-1 Němce Benjamina Beckera av boji o teprve čtvrté letošní čtvrtfinále by tak mohl vyzvat obhájce titulu a nasazenou jedničku Juana Martína Del Potra. Argentinec do soutěže vstoupí ve středu duelem proti domácí divoké kartě Henriku Laaksonenovi.

Do 2. kola už postoupil Kei Nišikori, který si předloni v Basileji připsal jedno z největších vítězství kariéry. Tehdy japonský tenista porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče a zahrál si finále proti domácímu Federerovi. Nišikori dnes porazil 6-2 6-4 domácího Marca Chiudinelliho

"Soupeř hrál ve druhém setu lépe, byl agresivnější. Snažil se více chodit na síť a dostával mě pod tlak. Jsem rád, že jsem to ukončil ve dvou setech," komentoval Nišikori.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1,988,835 eur)
úterní výsledky (22. 10. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Karlovič (Chorv.) - Berdych (2-ČR) 4-6 7-6(4) 7-6(2)
Roger-Vasselin (Fr.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6-4 6-3
Nišikori (6-Jap.) - Chiudinelli (Švýc.) 6-2 6-4
Brands (Něm.) - Seppi (7-It.) 7-6(3) 6-3

Istomin (Uzb.) - Zeballos (Arg.) 7-5 7-6(3)
Baghdatis (Kypr) - Becker (Něm.) 7-6(8) 6-1
Dodig (Chorv.) - Berlocq (Arg.) 2-0 skreč B.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
Když už nemám Toma, tak doufám, že ty mi uděláš radost :) Fandím jak umím :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak set máme za sebou, fajn :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulka Juane :)
Reagovat
Mayo
Karlovič ho zničil v tajbrejkoch...no zaujímavé výsledky sa dejú na tom smiešnom turnaji
Reagovat
smazaný uživatel
smeišny bol v 1 rade Simon a Wawrinka
Reagovat
tommr
Tomášovi se v Basileji vůbec nedaří - při posledních 4 startech vždycky vypad už v prvním kole (v roce 2008 s Bolellim, v roce 2010 s Kamkem, předloni s Nishikorim a letos s Karlovicem). Nevím čím to je, ale možná by tam snad ani neměl jezdit, protože se tam jen zbytečně ztrapnuje ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Nebuď zase tak přísnej. Včera hrál Karlovič dobře, podání + častá hra u sítě, takže se Tomáš určitě neztrapnil. To znám mnohem horší jeho prohry.
Reagovat
tommr
Karlovic hrál sice na jeho poměry poměrně dobře, ale hráč první desítky by si s takovým neohrabaným habánem měl přesto bez problémů poradit. Kdyby Tomáš nehrál tak stereotypně a zkusil občas i lob nebo kratas tak nemuselo k těm TB vůbec dojít ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Nebuď labuť :)) Mě to děsně štve, ale vidím to trochu jinak než ty a není o tom, že se chci Tomáše nějak extra zastávat. :)
Reagovat
tommr
sorry, ale tady se asi neshodnem. Já mám Tomáše rád a přeju mu, ale včera prostě selhal. Má ale z pekla štěstí, že podobně vyhořeli i Wawrinka a Gasquet a tak ho to nakonec nebude tolik bolet ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě počítám s Ferdou :)
Reagovat
tommr
koho tím myslíš? Federera? Tomu zatím hraje všechno do noty a myslím si, že doma si ostudu neudělá a minimálně do toho finále doleze ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
gigin musí trpět
Reagovat
smazaný uživatel
A to mu Gulbu tlačím, tak to snad ocení :))
Reagovat
smazaný uživatel
pochybuju :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
máš pravdu :D
Reagovat
smazaný uživatel
dar musí bolet.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že Gulba vybouchl.. já Isnera nemusím, nicméně je fakt, že se teď dost zlepšil co jsem tak viděla. Gigine, mně vybouchl Tomáš, tobě Gulba, tak jsme na tom stejně...
Reagovat
Fandina
Prohrát zápas ve dvou TB je vždycky pech. Karlovič je ranař a dařilo se mu. Doufám, že ten kotník nic nebude a přeji zase výhry. Berdo pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych tie TB niejako nevie aj ked teda Ivo ma podanie na 1
Reagovat
rychlej
Berdych zvládá TB vesměs dobře, existuje nějaká statistika kam by se dalo podívat?
Reagovat
smazaný uživatel
tak tie posledne nezvlada včera 2, minuly zapas prehral TB aj zapas s Almagrom, predtym to finale s Milošom a aj ten vitazny zapas so Simonom prehral TB aj na US Open sa mi zda, že s Wawrom to nedal a predtym to nezvladol v semi pred US Open s Nadalom
Reagovat
smazaný uživatel
V pořadí za posledních 52 týdnů je Berďa 34. Je pravda, že TB se mu nedaří jak kdysi.

12. Ivo Karlovic 16-11 / 233-228
34. Tomas Berdych 16-16 / 147-121
Reagovat
smazaný uživatel
tady jsou ty stats
http://www.atpworldtour.com/Reliability-Zone/Reliability-Zone-Landing.aspx
Reagovat
rychlej
diky :-)
Reagovat
tommr
Tomáš ty TB v poslední době opravdu nezvládá a včera je odehrál mimořádně špatně - odešlo mu v nich do tý doby docela solidní podání a dělal v nich školácký chyby (v tom druhým třeba hned při prvním míči zkazil nalitej volej u sítě a posadil tak Karlovice na koně) ... :(
Reagovat
tommr
proti takovýmu nemehlu jako je Karlovic si musí hráč první desítky nějak poradit. Tomášovi ted bohužel nějak odešla forma což je před nabitým závěrem sezóny hodně nepříjemný. Na TM se určitě dostane, ale otázka je co tam s těmahle výkonama bude dělat ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
štvát mě, co jinýho....:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem snad Karloviče viděla hrát poprvý. Působil děsně nemotorně, ale na síti byl takřka neomylný. Přemýšlím, jestli jsem ještě někdy viděla někoho hrát stylem podání - síť. Je to škoda, že ho Tomáš nedal. Celkově mi Tomáš taky teď přijde trochu bezradný, což je škoda a odráží se to i na bodech. Během chvíle pád z 5. na 7. místo žebříčku :/ Snad se ještě zvedne. Pořád věřím v Turnaj mistrů a samozřejmě DC, který se díky zranění Tipsareviče stále více otevírá.
Reagovat
Stan_Borowitz
Když to člověk vidí, tak vůbec není od věci názor, že na tvrdém povrchu a na trávě by i dnes byl Sampras ve své top formě jedním z nejlepších hráčů. Ne-li nejlepším.

Zároveň nechápu, proč se říká, že Štěpánek je jeden z posledních hráčů stylu servis-volej. Já jsem ho tak snad nikdy hrát neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono se spatne hraje proti Karlakovi který ma takový backhand, až z něj jde hrůza:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Byl na tom servisu tak suverenní až prohrál zapas :DD
Reagovat
smazaný uživatel
:-D :-D :-D
Reagovat
smazaný uživatel
:((
Reagovat
Jan
Jo, jo :( :)
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně, že někteří nickové nezklamali :)
Reagovat
Jan
Možná ani Dominikové nezklamou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nick Birdman nezklamal :D
Reagovat
smazaný uživatel
potrefená husa že? i když v tvém případě to bude asi jiný zvíře :)))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist