Nadal je po roce zpět, v Brisbane se vrátil porážkou ve čtyřhře. Poslední sezona? Asi

31. 12. 2023, 11:33
Aktuality 19
ATP BRISBANE - Rafael Nadal odehrál první soutěžní zápas od loňského Australian Open. Na podniku ATP 250 v australském Brisbane se nejprve představil ve čtyřhře s krajanem a kamarádem Marcem Lópezem, sám přišel dvakrát o podání a Španělé v prvním kole podlehli 4:6, 4:6 domácímu páru Max Purcell a Jordan Thompson.
Rafael Nadal odehrál první soutěžní zápas po 12 měsících (© Profimedia)

Purcell/Thompson – López/Nadal 6:4, 6:4

Rafael Nadal má za sebou svou nejdelší odmlku od tenisových zápasů. Od posledního vystoupení na loňském Australian Open uteklo takřka 12 měsíců. Tehdy v Melbourne si poranil kyčel a v červnu musel na operaci.

Ráno se budil s nesnesitelnými bolestmi a uvažoval o konci kariéry. Přesto v sobě i v 37 letech znovu našel odhodlání vrátit se k soutěžnímu tenisu, byť bez očekávání velkých úspěchů. Návrat vítěze 22 grandslamů sledují fanoušci v australském Brisbane, kam se zkušený Španěl přihlásil do obou soutěží.

Nejprve se představil ve čtyřhře po boku Marca Lópeze, s nímž před sedmi lety vyhrál olympijský turnaj v Riu de Janeiro. Vítězný comeback si ale nepřipsal. Španělé nestačili na domácí tandem Max Purcell a Jordan Thompson, když na returnu uhráli pouhých devět míčků.

Nadal byl na kurtu jediným hráčem, který si nedokázal udržet své podání. V každém setu se mu to stalo jednou - v úvodní sadě za stavu 2:2 a ve druhé za stavu 3:3.

Druhé vystoupení by měl Nadal absolvovat v úterý 2. ledna. Do soutěže singlistů vstoupí soubojem grandslamových šampionů s Dominicem Thiemem (h2h 9:6), kterého v letech 2018 a 2019 porazil ve finále French Open, ale prohrál s ním poslední dva vzájemné zápasy před třemi lety. Rakouský tenista v Austrálii prošel dvoukolovou kvalifikací, v níž utekl ze tří mečbolů.

Poslední sezona? Asi

Na tiskové konferenci před vstupem do turnaje Nadal zdůraznil, že rok 2024 nemusí být jeho poslední sezonou. Ale je to vysoce pravděpodobné.

"Nevím, jestli je tohle moje poslední sezona. Nedokážu předpovídat budoucnost. To je důvod, proč jsem již dříve řekl, že to je asi (moje poslední sezona). Není to snadné, ale uvnitř sebe cítím, že existuje vysoké procento mé poslední sezony," nechává si Nadal pootevřená dvířka i pro příští sezonu.

"Je vysoce pravděpodobné, že v Austrálii hraju naposledy. Ale pokud tu budu i příští rok, tak mi pak neříkejte, že jsem řekl, že je to moje poslední sezona. Protože jsem to neřekl," zdůraznil rodák z Mallorky.

"O konci kariéry jsem samozřejmě uvažoval. Ale v určitém okamžiku jsem se rozhodl a byl jsem odhodlaný pokračovat," vrátil se k těžkým okamžikům v průběhu roku 2023. Milovat tenis, jako třeba prý Naomi Ósakaová, ale během pauzy nepřestal.

"Ona asi byla unavená, nebo ztratila motivaci. To se mě nestalo. Byl jsem mimo, protože mé tělo nebylo schopné pokračovat," ujistil Nadal, který od sebe neočekává velké úspěchy.

"Soutěžní tenis je jiný než trénování. Ale pokud jde o tréninky proti některým hráčům, tak jsem celkem spokojený, protože jsem dokázal být konkurenceschopný. Ale rozhodně už nemám taková očekávání, jako v minulosti. Rok jsem nehrál, byl jsem na operaci. Je to pro mě hodně nepředvídatelné, co bude," dodal.

Výsledky čtyřhry na turnaji v Brisbane


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
No pekný match na úvod, konečne tu je zas Rafa:)
Reagovat
Pe3k
S jakým nasazením bude hrát Rafa na AO?
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem..to je asi jedno..hlavne ,že hrá:)
Reagovat
Pe3k
Tak si jeho fanda, ale nevíš nic, klasika
Reagovat
smazaný uživatel
A teba to trápi,že?:) No jo,starý dobrý Petrík :)
Reagovat
Kozoroh
S žádným. Má PR, takže se do hlavní soutěže dostane, ale na nasazení nárok nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádne pýtať sa na ranking/nasadenie hráča ,ktorý rok nehrá je trošku mimo mísu:)
V tomto momente je podstatné aby hral čo najviac zápasov a nie riešit ranking.
Reagovat
Pe3k
Sám si mimo mísu. Nasazení je velice důležité, hlavně když se vrací na okruh a nemá nic odehrané a nechce jít hned na Djokovice.
Reagovat
smazaný uživatel
A aké nasadenie bude mať po roku ked nehral súťažný ?:)..asi není v nasadenej 32. a nižšie nasadenie ti je teda platné asi ako mrtvému zimník:)
Reagovat
Pe3k
Když se podobně vracel Federer vyhrál AO kde porazil obhájce titulu Wawrinku, Berdycha, Nisikoriho a ve finále svou nemezis Rafu Šmajdala.
Reagovat
turista
No jo. Ale Federer neměl tak velkou přestávku a byl tehdy o dva roky mladší než současný Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
Petrík splieta hlúposti dokopy a vytvoril si vlastnú ilúziu GS pravidiel :)
Reagovat
smazaný uživatel
a čo to má spoločne s tým, že Rafa neni medzi 32kou nasadených, tudiž to nijak neovplyvní pripadným nasadením ?:)
Reagovat
Kozoroh
Rafa bude hrát s Thiemem v 1. kole Brisbane, už na start sezóny jsme dostali takový šťavnatý šlágr.
Reagovat
Patik
Šťavnatý šláger by sa to dalo nazvať asi za iných okolností..skôr hráč ktorý je mimo verzus hráč ktorý je ešte viac mimo.
Reagovat
Pe3k
A jehož fanoušci jsou úplně mimo
Reagovat
turista
No je podivné, že Thiem musel hrát kvalifikaci jako 98. hráč žebříčku a Nadal na 667. místě dostal divokou kartu.
Reagovat
smazaný uživatel
Divokú kartu udelí organizátor turnaja a umiestnenie v rebričku nehrá žiadnu rolu, je to čisto na rozhodnutí organizátora. A za mňa , ak organizujem turnaj tak hráča ako Nadal beriem na divoku kartu vždy, je to ťahák a marketingovo lákavý hráč. Takže ak si mám vybrať medzi Thiemom a Nadalom tak myslím, že ak budeme hlasovať aj v skupine 100xľudí, tak to skonči 100-0 v prospech Nadala :) Nehovoriac o tom, že má na konte 22x GS titulov a divokej karte sa tu bavíme len preto, lebo bol rok mimo turnaje kvoli zraneniu. Teraz oranizátori ATP turnajov oslovujú Nadala a nie opačne, čo sa týka divokých kariet.
Reagovat
No-le
Kde se dá sledovat United Cup? Od zítřka na Premier Sport 3?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist