Nadal má rekordní 106. výhru na grandslamech, dominoval i Djokovič

23. 5. 2022, 23:15
Aktuality 47
FRENCH OPEN - Rafael Nadal i Novak Djokovič prošli na Roland Garros hladce do druhého kola. Španěl, jemuž přípravu na pařížský grandslam zkomplikovaly obnovené problémy s nohou, smetl Australana Jordana Thompsona za dvě hodiny. Srb v prvním letošním zápasu na grandslamu nedal šanci Japonci Jošihitu Nišiokovi.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal před French Open vyhrál na antuce jen dva z pěti zápasů, naposledy v Římě ho navíc výrazně limitovaly bolesti nohy. V Paříži ale začal bez zjevných zdravotních potíží a po velmi dobrém výkonu odstartoval výhrou 6-2 6-2 6-2 nad Australanem Jordanem Thompsonem.

"Mám velkou radost, že jsem postoupil ve třech setech," řekl v rozhovoru na kurtu třináctinásobný šampion Nadal, který na letošním Australian Open získal rekordní 21. grandslamový titul.

Proti bojovnému Thompsonovi oslavil rekordní 106. vítězství na grandslamovém turnaji. Dosud se o historické prvenství dělil se 105 výhrami s Rogerem Federerem.

Svou bilanci může vylepšit ve druhém kole v duelu s
domácí divokou kartou Corentinem Moutetem (h2h 0-0), jenž vyřadil vítěze z roku 2015 Stana Wawrinku.



Světová jednička Novak Djokovič kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 přišel o Australian Open a první letošní zápas na grandslamu absolvoval až dnes. Den po oslavě 35. narozenin vykročil za 21. grandslamovým titulem drtivou výhrou 6-3 6-1 6-0 nad Japoncem Jošihitem Nišiokou.

Djokovič se sice v řadě gamů s neúnavně běhajícím japonským soupeřem dlouho přetahoval, o úvodní hru zápasu bojoval při svém podání dokonce deset minut, nakonec ale první duel na grandslamovém turnaji po sedmi a půl měsíci vyhrál za necelé dvě hodiny.

Ve druhém kole se srbský šampion z let 2016 a 2021 střetne s Coriou, nebo Molčanem, kterého od začátku měsíce trénuje jeho bývalý kouč Marián Vajda.

• FRENCH OPEN 2022 •
Paříž (Francie), antuka, 43.600.000 eur
nedělní výsledky (22. 05. 2022)
• Dvouhra mužů - 1. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:1, 6:0
Nadal (5-Šp.) - Thompson (Austr.) 6:2, 6:2, 6:2
Norrie (10-Brit.) - Guinard (Fr.) 7:5, 6:2, 6:0
Fritz (13-USA) - Rodríguez (Arg.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 4:6, 6:4
Krajinovič (Srb.) - Opelka (17-USA) 7:6 (7:5), 6:2, 6:3
Čilič (20-Chorv.) - Balázs (Maď.) 6:0, 6:1, 6:2
Basilašvili (22-Gruz.) - Cressy (USA) 3:6, 2:6, 7:6 (10:8), 6:4, 6:4
Kecmanovič (28-Srb.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 7:5, 6:3
Evans (29-Brit.) - F. Cerúndolo (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4
Gojo (Chorv.) - Giannessi (It.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:4
Nakashima (USA) - Majchrzak (Pol.) 6:4, 2:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:2
McDonald (USA) - Agamenone (It.) 1:6, 6:2, 6:3, 7:6 (7:3)
Cachín (Arg.) - Gombos (SR) 6:1, 3:6, 6:2, 6:3
M. Ymer (Švéd.) - Duckworth (Austr.) 6:2, 6:4, 6:2
Báez (Arg.) - Lajovič (Srb.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Moutet (Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Fucsovics (Maď.) - Blancaneaux (Fr.) 6:2, 6:4, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
Patik
Nadal trosku presvedčil pohybom herne tam boli medzery.. Djokovic to isté.. Co sa však nedá nevšimnúť si je ten obrovský rozdiel v rozpoložení..Nadal vyzerá akoby ťahal v závode 12ky nočné jeho telo vyzerá ze ide už len na záložný zdroj..zvädnutý nestabilný strhana tvár...Djokovic naopak vyzerá akoby sa vrátil práve z dovolenky..je o rok mladší ale vyzerá akoby bol mladší o 4 5 rokov..ak sa títo dvaja velikáni stretnú tak podľa mňa Nadal bude musieť byt pekne nadopovany s desiatimi tejpami aby fyzicky ustál Djokovica..
Reagovat
Tennisfan77
Tak Nadal hraje přes bolest, chce to urvat za každou cenu i kdyby měl skončit na vozíčku.

Zda mu to tělo dovolí je věc druhá, k titulu mu chybí šest zápasů a z toho tři budou ultra brutálně náročné a pokud se sejde kombo Alcaraz, Djokovič, Tsitsipas, tak nevěřím, že tohle Nadal přežije.
Reagovat
Usm
tak zrovna Tsitsipas se v případným zápase s Nadalem na RG podělá strachy předem. U Djokovice, pokud ho nespláchne 3-0 za 2,5 hodiny, tak bude mít sakra problém. Jakmile se zápas dostane daleko za 3h, Nadal fyzicky odejde, stejně jako vloni ve čtvrtým setu. Jeho herní styl na antuce je fyzicky mega náročný, dává do těch forehandů strašně moc síly
Reagovat
Tennisfan77
Je to tak. Už ten Moutet bude nepříjemný podle mě, hraje doma, bude hrát mraky čopů, sice neuhraje set, ale může Nadala trápit tři hodiny a více, což na GS bolí.
Reagovat
Skeec
Tak zrovna čop na Nadala na antuce nikdy nefungoval, jinak souhlas.
Reagovat
Tennisfan77
Jasný, ale pro Rafu byl Thompson super, zahrál mu tři lifty a on se vyhodil, i tak podle mě Thompson zahrál na své poměry slušný zápas. Moutet má šílený styl, podle mě mnohdy ani neví co chce hrát smile
Reagovat
Patik
uvidíme ako sa popasuje s lavákom..ale myslím že to bude formalita viacmenej..
Reagovat
Patik
niesú to len zápasy..tá noha pracuje aj keď trénuje medzi zápasmi alebo keď aj normálne kráča..
Reagovat
Rafaeoli25
Přání otcem myšlenky. Moutet se tam ani neohřeje. Jinak na tvých slovech je tak znát, jak Nadala nemáš rád a jak mu přeješ každý problém, abys pak mohl ukázat no je špatný, i na tý antuce. Bože, nechápu lidi jako jsi ty..smile
Reagovat
Tennisfan77
Nebuď fanatik smile
Reagovat
Rafaeoli25
No já tu GOATovou debatu nezačal ani nikdo jiný z fanoušků Nadala. Všichni se tu zase na Nadala sletěli, nechápu proč. Já ale vím, že i kdyby vyhrál FO a pak i další USO, tak budeš psát to samé co teď, to mi ani nemusíš říkat. Prostě ho za každou cenu znehodnocuješ, ok, tvůj boj.
Reagovat
Berny
Je otázka, zda zdejsi diskutující vnímají realitu nebo jen své přání. Pamatujeme si Nadala a jak vypadal po ceste do finále v FO2020, proti Sinnerovi vypadal jak duchodce, kazde kolo unaveny atd. Djoko to tam solil a opet to bylo FO bez ztraty setu.

Nadal vypada unavene, vypada strhane, ale neustále poráží mladíky. Vypadal strhne i 2 sety ve finale AO.... nejhorsi je ze diskutující se dokazou 20 let plést a poté jednoho dne Nadal fakt skončí, protoze bude nekonkurenceschopny a oni reknou: vidíte ! já t celou dobu rikal !

Takze dáme si realitu: v Race je 2022 v 36 letech 1 a prakticky bez antukové sezony. Tečka.
Reagovat
Patik
No hej ale v roku 2020 Nadal pôsobil strhane a unavene lebo v podstate dlho nehral vyzeral akoby doslova vyšiel po roku z obyvačky neriešil zlomeniny nebol na operácii a nekrýval v ríme..RG 20 už v podstate nemá žiadnu váhu pretože mu to minulú sezónu Novak vrátil a pribalil mu k tomu bolesti nohy.
Reagovat
turista
Ano. Novak spolu se svým týmem důkladně zanalyzovali porážku z RG 2020, rozebrali Nadalovu taktiku, našli způsob jak hru Nadala neutralizovat a Novak to pak v zápase RG 2021 úspěšně realizoval.
Reagovat
Patik
ešte som teda chcel dodať k tomu poslednému..že áno to prvenstvo v race aj bez antukovej časti sezóny znie akoby Rafa prežíval najlepšie časy pritom vydrel AO a doteraz sa z toho fyzicky nespämatal..do Turína podľa mňa ani nedorazí..nakonci sezóny bude pravdepodobne v race posledný.
Reagovat
Tennisfan77
Tak tohle je přesně ten důvod, proč Nadal nikdy nemůže reálně atakovat titul GOAT.

Jeho tenis celou kariéru funguje od ledna do května, pak je to o náhodě, zda něco vyhraje, nebo ne.

Nejlepší ukazatel jeho antukové specializace je počet obhájených titulů a GS mimo antuku.

To číslo je 0, což hovoří prakticky o všem.
Reagovat
Paixx
Obhájil Montreal/Toronto 2018/2019smile
Reagovat
Tennisfan77
To není stejný turnaj smile
Reagovat
Ondra979
jj, jednou mimo antuku se mu to povedlo..a to, ze turnaj strida misto v tomto kontextu nema vyznam..je to obhajoba
Reagovat
Tennisfan77
Není, je to jiné město, jiné podmínky, jiná nadmořská výška, jiný povrch, jiné míče.

Neobhájil ani tužku, je to antukář smile
Reagovat
Paixx
Je to jeden turnaj a plátna obhajoba, tečka. To nic nemění na tom, že je to bohužel málo
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, mohlo by toho být víc, to je jasné, i já bych byl radši, kdyby měl nyní tak 25-26 GS a tak 50 Masters, ne jen 21, 21 je na hráče jeho superkvalit strašně málo no, to souhlas. Ale ono by ani to nestačilo jeho haterům, viz.jeden názor, starý několik let: i kdyby měl Nadal 30 GS, tak ho stejně neuznám jako Goata. Má tedy cenu se s takovými lidmi vůbec bavit? smile
Reagovat
turista
No 50 Masters asi nikdy nikdo nedosáhne. To těch 25 GS je reálnějších.
Reagovat
Rafaeoli25
Taky si myslím, že už to není v silách nikoho těch 50, jen jsem to ale dával za příklad, co bylo řečeno v minulosti. Když někdo někoho prostě uznat nechce a za žádných okolností, tak to zkrátka neudělá, smutný. Jinak 25 GS reálných je, otázka ale stojí, jestli bude Alcaraz překážkou nebo ne, ať už pro Nadala nebo Djokovice, může jim vysněnou cestu za pětadvacítkou významně znesnadnit, to uvidíme už příští týden a pak ve zbytku sezóny. Faktor Carlos je teď důležitý asi nejvíce, plus zdraví samozřejmě.
Reagovat
Ondra979
25 neni opravdu moc realnych..uz ted to AO bylo na krev a s trochou stesti to tam nebyl Djok, to za rok asi nezopakuje, a kolikrat jeste muze vyhrat RG - za me jedno, max dvakrat, ale to by musel vyhrat letos i za rok..a to asi taky neda..vek nezastavis
Reagovat
Ondra979
hele to zase prehanis. 21 GS neni na Nadala malo..je to tak akorat, mohl mit urcite aspon o jden vic, viz AO, ale taky mene..na Feda ale urcite nema, tem prosustroval minimalne 3GS naprosto neuveritelne z MP nebo z temer vyhraneho zapasu - viz del Potro na USo, o wimbledonu 2019 ani nemluve, toto Rafa prece jen nema byt nektere prohry urcite mrzi, to bezesporu..dodnes to nechapu ale bohuzel stalo se..
Reagovat
Rafaeoli25
No jo, na takový hráče jako McEnroe, Agassi, Hewitt atd.tenhle ubožáček nemá viď, to byly jiné klasy..smile
Reagovat
Tennisfan77
Hele, mě je prakticky jedno zda vyhraje FO Nadal, těch 22 GS v jeho případě nic moc neznamená, speciálně když H2H se svými rivaly mimo antuku je od roku 2013 cca 0 - 19 smile
Reagovat
Rafaeoli25
Nic moc to neznamená. Že si alespoň trochu nevidíš do pusy..nejlepší odpovědí každopádně je, že tvůj pohled není rozhodující.
Reagovat
Rafaeoli25
Nadal nemůže za to, že za ním soupeři na antuce tak zaostávají. Prostě je GS jako GS, to je daný fakt.
Reagovat
Tennisfan77
Souhlas, ale GOAT nikdy nebude, je to antukář, tím bych to uzavřel. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej, prožívám teď velkou bolest, proto je ale pro mě snazší být opravdu tvrdý. Je to prostě tak, že ty Nadala nesnášíš, nepřeješ mu a tak logicky ze svého pohledu hledáš argumenty, jak ho znectít. Vykousáváš, co se ti hodí. Jenže plácáš nesmysly, aniž si to asi uvědomuješ. Nazýváš ho pohrdavě antukářem, přitom on získal více neantukových GS než hráči jako Agassi, Borg, McEnroe a mnoho dalších velikánů. Ti byli tedy co, když byli i na svých elitních površích horší než Nadal? O Agassim se vždy psalo jako o hardovém démonovi, no ale faktem je, že získal stejně hardových GS jako Nadal. A co hráči o řád níž, na něž se dnes také uznale vzpomíná, jako Hewitt, Roddick a Korda, dobyli oni na hardu proti Nadalovi? Přesto se o jich básní jako o skvělých hardových hračích, u Nadala nestačí ani 8 GS. On byl a nadále je skvělý na všech površích, na antuce je pak zcela fenomenální, vymyká se na ni jakýmkoli kategoriím, proto na ní vyhrál tolik kolik vyhrál. To z něj ale nedělá jen antukáře, prostě jeho výjimečnost na antuce u některých, jako jsi ty, svádí k tomu je tak nazývat a přehlížet jeho komplexní úspěchy na všech površích. Jak ale říkám, je to jen tvůj pohled, pro většinu odborníků a statistiků je klíčový celkový počet GS a nerozlišují, kolik kterých GS kdo získal. Tvůj pohled je minoritní. Asi tě to štve, ale to je asi to jediné, co s tím můžeš udělat. Jsi krajně neuctivý, jak ale říkám, to vše pramení z toho, že ho nemáš rád, kdybys byl jeho fanoušek, tak budeš naopak hledat argumenty z druhé strany, tak je to prosté. Nadal bezpochyby je právoplatným členem diskuse o tom, kdo je a bude GOAT a tento rébus bude asi vyřešen až za dva tři roky. Tak měj pohoří a respekt k faktům, pokud to dokážeš a nepoužívej nefér argumenty, které nejsou pravdivé.
Reagovat
Tennisfan77
Tvl jediné co na Nadalovi nesnáším jsou jeho fans.

Vy historicky neděláte nic jiného, než hledáte stovky statistik, ve kterých Rafa vypadá dobře, ale fakt je ten, že získal přes 60% titulů na pěti antukových turnajích, byl nejkratší dobu n.1 a víš proč? Protože je nejméně komplexní, je to antukář, nikdy nic kromě antuky neobhájil, nikdy nevyhrál turnaj pro nejlepší hráče roku, nikdy nevyhrál v hale, téměř deset let neporazil své rivaly mimo antuku.

Takový hráč nemůže nikdy aspirovat na nějakého GOATA, tečka dvacet, hezký den.
Reagovat
Rafaeoli25
Dle tebe nemůže na něj aspirovat, dle tebe, to si vždycky říkej, většina odborníků, novinářů a dalších hodnotitelů to vidí jinak, ve svém názoru jsi minoritní, alespoň to akceptuj. Jinak FO je nejtěžší GS ze všech ti zase já mohu kontrovat, vyhrát ho jsou galeje, což jen potvrzuje jeho výjimečnost. Hotovo dvacet, tečka, když se chceš bavit takhle.
Reagovat
Rafaeoli25
A zopakuji tedy znova, co je pro tebe takový Agassi, když vyhrál neantukových GS méně než Nadal, ten je tedy úplná nula nebo jak? Zamysli se proboha, než vypustíš z úst takové nesmysly. Ještě, že tu jsi ještě s několika dalšími ojedinělý, třeba turista je taky Noleho fan, přesto vidí realitu jaká je a férově uznává všem, co má.
Reagovat
Rafaeoli25
A ještě k tomu žebříčku. Tak on na jeho čele strávil nejméně času ne kvůli své menší komplexnosti, ale kvůli četnosti zranění a pauz, tak to prostě je, že to ty nechceš uznat je tvůj problém, ne můj.
Reagovat
Rafaeoli25
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tennisworldusa.org/amp_tennis/news/Editors_Thoughts/110041/rafael-nadal-is-the-goat-who-can-stop-him-now/&ved=2ahUKEwjvt5Kr1fr3AhUNzaQKHQVUBFUQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3_ypWybQAqnHdnR5JOULwB

Novináři např.tohoto prestižního sportovního webu jsou tedy dle tebe id.oti, kteří nevědí o čem mluví? Asi bys je měl tedy vystřídat ne, když dle tebe píšou kraviny..smile
Reagovat
Tennisfan77
Mě se to asi nechce číst, hodíš mi tady čtyři komenty blábolů.

Já ti napsal holá fakta, vše ostatní jsou tvá zbožná přání.

Djokovič je jasný GOAT už teď, GS je jedna položka, ano, tam má Nadal víc, ale Djokovič na 99% udělá ještě 3-4 další tituly, Nadal stěží jeden, spíše žádný.

Když se budou pak krájet zajíci, první bude Djokovič, respektive už je, druhý bude Federer a třetí Nadal.

Ale Nadal fans budou dále spamovat (jako ty), že 21 GS je rozhodující, protože to je to jediné, co Nadal v GOAT debatě má, ve všem ostatním prohrává - a to o parník.

Vím že je to pro tebe těžké, ale je to tak, čím dříve se s tím smíříš, tím lépe pro tebe.

Pac a pusu, posílám klíčenku.
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej, děláš účty předčasně, což se nemá dělat nikdy, každopádně počet GS je objektivně brán za faktor č.1 v GOAT debatě, hlavně o nich se mluví, o počtu týdnů na No 1.tolik ne. Každopádně počkejme si, ani já tu nic nevyhlašuji, netituluji Nadala GOATem, diskuse zatím probíhá a Nadal s Djokovicem nadále bojují. Jak jsem napsal jinde, Nadal musí letos FO vyhrát, aby měl šanci jako GOAT kariéru skončit, je to dané. Pokud ho letos vyhraje Novak, bude GOATEm aktuálně, bezpochyby. Letošní sezóna hodně napoví a možná rozhodne, uvidíme.
Reagovat
Tennisfan77
Já jsem realista, mě je jedno kolik má kdo GS, kdyby měl Rafa o 10-15 týdnů méně, 3-4 turnaje mistrů atd, tak se můžeme bavit.

Ale ty vole on má o 100 weeks+ méně než jeho rivalové, nikdy nevyhrál TM, oni šestkrát, nikdy nic neobhájil mimo antuku, oni třeba každý 20x včetně GS, navíc je deset let neporazil na hardu/trávě.

To jsou prostě brutální rozdíly tohle, brutální a proto jeden GS navíc je v součtu těch mínusů Nadala jednoduše nic.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak samozřejmě, že i TM mají svou váhu, Nadal ale zase vyhrál olympiádu, mnoho Davis cupů. Ale určitě by bylo na místě, aby na konci kariéry měl alespoň o 3 GS víc, když prohraje co se týče týdnů na čele a počtu Masters titulů. Chtělo by to větší náskok, to nepopírám.
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně vidíš, že celá dlouhá řada seriózních odborníků a novinářů Nadala GOATem nazývají. Zopakuji tedy otázku, jsou dle tebe také mimo?
Reagovat
Tennisfan77
Ano jsou
Reagovat
RF46
To je tou medicinou co zobe..
Reagovat
brixner
Jestli letos ten Paříž Bejk vyhraje, tak to bude už trapný!
smilesmile
Reagovat
paddy
Vyhrát nepotřebuje, stačí mu SF smile
Reagovat
brixner
Jojo, daj mu pravý ucho z poháru, Novak si toho po finále ani nevšimnesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist