Nadal: Nemluvme o mých zádech. Tohle je Stanův den

26. 1. 2014, 13:52
Aktuality 62
Rafael Nadal finále Australian Open protrpěl a neubránil se ani slzám. Mohl se vyrovnat Petu Samprasovi či Rodu Laverovi, jenže ve finále proti skvělému Wawrinkovi bojoval nejen se soupeřem, ale i s bolestí zad. Ovšem výmluvy světové jedničky snad ani neočekáváte. Tohle je Stanův den, nemluvme o mých zádech, řekl Španěl.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© Tennis Australia)

Rafaela Nadala v Melbourne od 4. kola trápil bolestivý puchýř na levé dlani, který mu dělal problémy hlavně při servisu. I tak si ale poradil s Nišikorim, Dimitrovem a Federerem a podevatenácté v kariéře postoupil do grandslamového finále. V něm se mohl 14. titulem vyrovnat Petu Samprasovi a jako teprve třetí tenista v historii po Royi Emersonovi a Rodu Laverovi mohl vyhrát každý z grandslamů minimálně dvakrát.

Sedmadvacetiletého Španěla však v dnešním finále proti Stanislasi Wawrinkovi zradilo zdraví a místo dramatické bitvy diváci viděli především Nadalův boj s vlastním tělem. Na vině ale nebyl puchýř, rodáka z Mallorky postihly bolesti zad. Ta si nechal poprvé ošetřovat na začátku druhé sady, kdy zmizel v šatně. Během utkání si pak záda nechal ještě dvakrát promasírovat znovu, limitován bolestmi ale na výborně hrajícího Švýcara nestačil a prohrál 3-6 2-6 6-3 3-6.

Rafael Nadal se v dnešním zápase nechával třikrát ošetřovat, ani masáže ale nepomohly"Při ošetření jsem se až moc bál na to, abych byl schopen si uvědomit, co se vlastně děje. Fyzioterapeut se snažil uvolnit svaly a trochu ulevit zádům," vysvětloval, proč si vyžádal medical timeout. "Ale těžko se to během zápasu uvolňuje." Problémy prý začal mít už při rozehrávce před zápasem.

"Záda jsem cítil už při rozehrávce. Trošku se to zhoršilo v prvním setu a na jeho konci ještě víc. Nejhorší to bylo na začátku druhého setu, po špatném pohybu při podání to úplně ztuhlo. Bylo to hodně špatné. Ale odstoupit jsem rozhodně nehodlal, to nesnáším a zvlášť ve finále. Snažil jsem se dohrát zápas - pro diváky, pro soupeře i pro sebe. " popisoval Nadal, který během utkání schovával hlavu do dlaní a neubránil se ani slzám.



Zklamaný Rafael NadalPříliš pochopení nenašel u fanoušků.
Diváci v Rod Laver Areně na něj chvilku i bučeli, když se na začátku druhého setu vracel ze šatny po ošetření. Mohlo se totiž zdát, že chce přibrzdit rozjetého Wawrinku.

"Lidé si zaplatili lístky a chtěli vidět skvělý zápas a já to pro ně nebyl schopen udělat. Rozumím jejich reakci. Časem pochopí, že jsem na tom nebyl dobře, Mluvit o nich špatně, mě rozhodně neuslyšíte," ujistil Španěl.

A ani svou porážku nechtěl svádět na podlomené zdraví, přestože finálový duel evidentně ovlivnilo. Nadal především vyzdvihl excelentní výkon o rok staršího soupeře.

Rafael Nadal a Stanislas Wawrinka"Teď není ten správný moment na to, mluvit o mých zádech. Je to Stanův den, ne můj. Hrál neuvěřitelně a vyhrát si zasloužil. Mám radost i za něho. Je to skvělý chlapík a můj dobrý kamarád. Já jsem jen zklamaný, smutný z toho, co se stalo," prohlásil sympaticky Nadal.

"Snažil jsem se, ale vyhrát jsem nemohl, protože moje podání bylo pomalé a předvídatelné. Přežíval jsem jen proto, že on chyboval. Jsem zklamaný, ale musím to přijmout."

"Odehrál jsem tu dobré zápasy s Monfilsem nebo Federerem. Hrál jsem dost dobře na to, abych byl ve finále. Pojedu domů s vědomím, že jsem udělal všechno, co bylo v mých silách," dodal Nadal, který loni v Melbourne chyběl kvůli zranění kolena.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

62
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vzal to jako velký pán, vlastně jako vždy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Rozmyslal som nad tým pred finále..Áno, podvedome som sa pripravoval na triumf, očakával som ho, asi tak ako mnohí..Premýšľal som nad tým, či si ho ako fanúšik budem vlastne dostatočne vážiť, či nebudem úspechmi presýtený..A zrazu bum, nestalo sa..

Asi je to tak správne..Aby si človek vedel naozaj vychutnať víťazstvá, musia prísť aj prehry..Rafa nevyhral štvrté GS finále za sebou a ja verím, že ho dnešna prehra nakopne k tomu, aby v ďalších troch opať uspel..
Reagovat
Roger_Federer
"Rafa nevyhral štvrté GS finále za sebou"?

jak je tato veta myslena?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ako bola napísaná...Tri svoje predošlé finále vyhral, prehra skor ci neskor prist musela..
Reagovat
smazaný uživatel
Tou prehrou sa celkom zhoršila Rafova bilancia vo finále grandslamu, teraz to má tuším 13-6. Vždy je to však lepšie ako taký rovesník Djokovič, ktorý z bilancie 5-2 klesol už na 6-6.
Reagovat
smazaný uživatel
Tie bilancie sú kapánek skreslené aj nasadením a podobne..Rafa hral minule s Novakom na RG semifinále, no všetci vedia, že to bolo finále..
Reagovat
smazaný uživatel
Keď áno, neoficálne to bolo malé finále - ale bavme sa v reálnej rovine, a tá bola že finále hrali Nadal a Ferrer. Rafovi tento fakt nijako neškodí, vyhral oba zápasy, jediný komu to trochu pomohlo v bilancii je Novak, ktorý by (ak by to bolo finále) mal finálovú bilanciu 6:7.
Reagovat
smazaný uživatel
Je nutné pripomenúť, že hocikedy inokedy by Rafove zranenia volali po otáznikoch, ale toto bolo finále grandslamu. V ňom žiadny hráč nesimuluje zranenie, išiel by predsa sám proti sebe.

Reakcia divákov aj Stana pri Nadalovom medical time-oute bola jasná a pochopiteľná, aj ja som si myslel že je to len taktika. Nuž nebola, ale ako som písal nižšie, to zranenie uškodilo herne obom. Na to sa ale história pýtať nebude, Stanko Wawrinka má titul a to je najpodstatnejšie :)
Reagovat
urbi
Nevím, proč se tady huláká na Pe3ka. Každý kdo tenis sleduje, tak Nadalovy nesportovnosti musí vidět. Nedělá je rozhodně jen on, ale dělá je nejčastěji. Nikdo tady přece nezpochybňuje jeho výsledky, akorát tady řešíme, jestli to, jak k zápasu dnes přistupil, je sportovnější a k soupeři ve finále gs korektnější, než kdyby to skrečoval. Z mého pohledu teda moc ne. Je-li Rafa takový rafan po vítězstvích, tak se prostě snažil ten zápas vyhrát i s tímto hendikepem. Snad Stan dneškem neudělal poslední gs, aby nebyl v historii zapsán jako ten, který vyhrál jen proto, že mu to soupeř "pan neporazitelný" odevzdal.
Reagovat
dadaft
ne, Wawrinka zvítězil, protože vyhrál 7 zápasů na tři vítězné sety v řadě.
v ŽÁDNÉM případě nebude zapsán jako ten, který vyhrál neprávem, protože mu to někdo "odevzdal".
Reagovat
carolyn
A proč Pe3k huláká na nás? Ani neví kdo tady komu fandí a zařazuje lidi nesmyslně do nějakých fandů rafana. To jen dokazuje že tu dusno dělá sválně,protože ho to absolutně nezajímá, stačí mu jen tady srát lidi, když už tohle chce dělat, měl by vědět aspon na koho útočit.
Ale to je jedno, většina tady ví jak to tu chodí a jak se k tomu staví admin, takže nemá smysl se o tom víc bavit
Reagovat
Fandina
Hulákal, ale tady huláká kde kdo. Není potřeba se hned ozývat a brát si to osobně. Já si tedy nemyslím, že Rafa podváděl, ale jsou takoví, kteří si to myslí. A dávají to najevo, aby to sdělili světu.
Reagovat
Mayo
zobral to fajn, vyzdvihol súperov skvelý výkon...daj sa dokopy bojovník a v plnej sile na dalšie turnaje (:
Reagovat
babolat.cz
přesně tak
Reagovat
Pe3k
Celková bilance 13:6. Mimo antuku to má 5:6. Má negativní finálovou bilanci ve Wimbledonu 2:3, Australian open 1:2 a pozitivní na US Opne 2:1.
Reagovat
dadaft
a?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem a nikdy nebudu fanynka Rafy, nicméně co tady od tebe čtu, s jakou vervou se pořád opakuješ, nemáš taky náhodou OCD?
Reagovat
VlS
že sportovci jsou daleko normálnější než někteří fanatičtí fandové a fanatičtí hateři. Od Rafy to bylo hezké prohlášení a Stan se taky zachoval jako gentleman. Kluci, oboustranně hezký závěr alespoň na tiskovce, když na kurtu to tak hezky bohužel díky okolnostem nevyšlo.
Reagovat
Sonja
Přesně tak:-(:-)
Reagovat
carolyn
těší mě krávo, tady ovce :-D
Reagovat
Sonja
:-) I zvířátka maj v hlavě víc...
Reagovat
carolyn
jen žasnu co všechno se tu stihne za jeden den!
A Admin opět jako by ani nebyl
Reagovat
VlS
jestli se chci stát dobytkem jen proto, že někde něco píše nějakej vůl.
Reagovat
Pe3k
From Facebook it seems many Nadal fans are not approving Rafita's behavior. I'm quite shocked that so many Nadal fans are finally seeing the truth about their idol.

Lost all respect for Rafa.

Every time there is an important record on the line for him to win (2009 going for 5th consecutive RG, 2011 going for Rafa Slam, 2014 going for double career slam) he ends up getting injured or getting humiliated by an opponent.

Many people have lost respect for Rafa including me.

I have suspicions about this injury. I'm skeptical whether it was a proper injury. I think he did a strategic timeout and once the crowd booed him, he tried to make it look like he was injured to save face.

It was extremely poor sportsmanship by Rafa. I'm angry at him for letting his fans down time after time.

I lost all faith in Rafa.

January 26th 2014 will be the day Rafael Nadal lost respect from the sporting world. It's a stain on his career and his legacy.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi d e b i l :)
Reagovat
carolyn
Pojdme všichni sdílet názor Pe3ka, protože jenom on ho má nejsprávnější, nejrozumější a nejpravdivější. Budme jak ovce s názorem Pe3ka at má ten kluk radost aspon jednou.
Vždyt se podívejte jak se chudák snaží celý den nám tu dávat informace, nestačí mu to napsat to jednou, musí to tu neustále psát.
Tak už se skara seberme, proberme se a pochopme, že jen on nás může zpasit!!
Reagovat
Pe3k
:D

Jo jo klasický fanda Nadala. Argumenty 0, urážky 100%. Stejný ubožák jako Nadal...
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem fanda Djokoviče.
Reagovat
Pe3k
Ty už ovce jsi, nemusíš už nic dělat...

Já nabízím jen svůj názor, který nikomu nenutím. Klidně si dál věř, že je země placatá a Nadal je zraněný, mě to nijak nevadí :D
Reagovat
nitrotaj
Doufám, že zemřeš bolestivou smrtí.
Reagovat
carolyn
Ano nabízíš,nenutíš, ale proč to nenapíšeš jen jednou??? Pak to bude vypadat že ho opravdu nenutíš
Reagovat
dadaft
tak to je bomba - Rafa tedy chtěl vyvést z rovnováhy Wawriku, vzal si lstivě MTO, ale protože na něj pak diváci bučeli, tak se pokakal a rozhodl se simulovat zranění až do trpkého konce... ha ha ha.
Reagovat
smazaný uživatel
Pe3k je geniální taktik :))
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu nechápu, jak někdo může tvrdit, že Rafa simuloval zranění tím způsobem, že podával o desítky km/h pomaleji, skoro neběhal a působil na kurtu bez zájmu, nedělal svoje rituály, který dělá celou kariéru ... V tom případě je to velmi špatná taktika simulovat zranění a pak hrát hrozně, špatně podávat ... Opravdu to tedy nechápu, vysvětli mi to Pe3ku :(
Reagovat
tito
info ze světa :-))))) Tak na úrovni Jiřího Jambora (pamětníci ví)
Od včera Rafovi naskočilo nových 23000 fandů na FB a další se přidávají po desítkách každou minutu. Pe3k má normálně tak 2 Jambory ale dnes dosahuje deseti. A to už není legrace, začíná to s ním být vážné.
Reagovat
Adufka
No hej jasne,ze Nadal je uboziak :D ty vies vobec co ten chlapec dokazal za svoju karieru?a este neskoncil....povedz co si ty dokazal a potom sa ukaze,kto je tu uboziak ;)takychto ludi mam najradsej..len nadavat odsudzovat a nic ine... VAMOS RAFA!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Připomíná mi to AO 2011, kdy Rafa prohrál s Ferrerem. "Nemluvme o zranění, už kvůli respektu k soupeři" Myslel jsem si, že letos to bude výjimka a Rafa bude bez zranění. Bohužel jeho styl není zrovna šetřivý, ale to je jeho problém.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle neuslyšíte jen tak od někoho, na tohle prostě musíte mít. Jak jsem poznal i ze záznamu, jen z úryvků, že Nadal nemůže hrát? Jednoduše, bylo tam ticho. Žádné hlasité výdechy Rafi, žádná razance. Všechna čest poraženému. I vítězi, to gesto na konci bylo od Stana, přinejmenším nečekané. Tolik pokory. Ve finále. Při prvním vyhraném GS. Když už to nebylo finále jak se čekalo, bylo to finále plné emocí a lidskosti. Oba ten tenis povýšili na férovou a sympatickou hru. Miluju tenis. Hlavně díky takovýmto hráčům. Stan si zasloužil lepší finále, zasloužil si radostí přeskočit 3x síť a vypálit míček na měsíc. Ale nikdo mu to nevezme. Krása tenisu, té druhé stránky. Konec :)
Reagovat
smazaný uživatel
"Příliš pochopení nenašel u fanoušků. Diváci v Rod Laver Areně na něj chvilku i bučeli, když se na začátku druhého setu vracel ze šatny po ošetření. Mohlo se totiž zdát, že chce přibrzdit rozjetého Wawrinku."

Diváci v Melbourne jsou sice považováni za jedny z nejlepších, ale tohle je další důkaz, že někteří z nich se v určitých situacích nechovají férově. Všiml jsem si toho už víckrát...
Reagovat
Roger_Federer
to hen ukazovalo ze divaci na miste nezaznamenali zadne zdravotni potize Rafy..a meli pocit, ze se snazi opravdu udelat maximum na rozhozeni Wawrinky.
Reagovat
Sonja
V 1.setu žádné na první pohled zřejmé problémy nebyly, ve 2.setu (jak ukázalo i video) už ano, čeho si samozřejmě spousta diváků nemusela všimnout.
Když si pak uvědomili, že je to vážné, tak Rafu povzbuzovali, aby to nevzdal.
Reagovat
Roger_Federer
ano souhlas
Reagovat
Matti
Diváci dokonce bučeli i na vlastního hráče, když skrečoval Tomic. Taky si ničeho nevšimli a Tomic má být přitom tři měsíce mimo.
Reagovat
Sonja
Dobrý poznatek.
Reagovat
carolyn
Tomic by měl být po operaci snad
Reagovat
smazaný uživatel
Monty to asi píše z toho dôvodu, že jedna z jeho "bohýň", Viktória bola vybučaná divákmi v Melbourne tiež. Tá ale zaslúžene !
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tuhle reakci jsem od někoho čekal... Ano, Viku jsem měl taky na mysli, ale zdaleka to nebyl jediný případ. Už jsem tady psal o tom, jak bučeli na Tomáše Berdycha, když v zápase proti Andersonovi oprávněně požadoval po rozhodčím, aby mu přiznal eso. A takových příkladů by se určitě našlo ještě daleko víc.

Co se týče Viky: Nevím, jestli máš na mysli letošní nebo loňský rok. Letos byla reakce diváků zapříčiněna pouze tím, že Vika na sebe byla naštvaná, protože nepředváděla dobrý výkon. Já jsem toho názoru, že Vika (a kdokoliv jiný) může být na sebe jakkoliv naštvaná a diváky to vůbec nemusí zajímat... Co se týče loňského roku, tak se to týkalo zdravotního problému a nikdo nemůže dokázat, že si Vika vzala MTO bezdůvodně. Jenom ona ví, jak jí v tu chvíli bylo a proč si ten MTO vzala. Byly diskuse o délce MTO, ale rozhodčí jí to umožnil/a, takže tam není co řešit. Potom Vika ten zápas dotáhla naprosto zaslouženě k vítězství, protože v něm byla lepší.

Jak už zmínil Rafa v tomto článku, diváci si zaplatí lístky a chtějí vidět skvělé zápasy. Pokud si však někteří z nich jdou na tenis zabučet, zapískat a zanadávat na hráče (přitom vlastně neví, co ten hráč prožívá), tak je to jejich problém a něco to vypovídá o daném člověku. Mě by nikdy nenapadlo, abych se na tenise (navíc na grandslamu) choval takovým způsobem. Takhle se totiž chová jenom buran.
Reagovat
Fandina
Já už leta sleduji, jak se na AO bučí a třeba nevím, vůbec proč. Začnou bučet, že si někdo vezme MT, proč to dělají. Vždyť třeba tomu dotyčnému může jít nadneseně o život. Nechápu toto chování se fandů na AO.
Reagovat
carolyn
http://sport.aktualne.centrum.cz/wawrinka-finale-je-super-je-jen-skoda-ze-byl-rafa-zraneny/r~9f5c03ce869e11e3879b0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_campaign=B&utm_term=position-2

Taky nechápu proč je tu článek z tiskovky od Nadala, když vítěz GS je Stan
Reagovat
babolat.cz
i fair-play chování Rafy stojí za zmínku, o vítězství Stana si můžeš zítra přečíst ve všech novinách!
Reagovat
carolyn
škoda že tady v nadpisu mají že "Tohle je Stanův den"
a článek nikde - teda pardooon právě článek přiletěl, ale po jaké době od toho Rafova :-/
Reagovat
Pe3k
"Při ošetření jsem se až moc bál na to, abych byl schopen si uvědomit, co se vlastně děje. :D
Reagovat
babolat.cz
už se těším, až budu svým dětem říkat, v jaké úžasné tenisové době jsem žil- Rafo díky za krásu tenisu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak čekám, co si zase vymyslíš ...
Reagovat
TheRoyalBlue
To je jasné. Povie niečo v tom duchu, že Nadal sa snaží po prehre zapôsobiť na verejnosť a my "ovečky" sme mu to zožrali aj s navijákom. Videl, že mu to nejde, a tak mal dopredu pripravené aspoň to, že nasimuluje zranenie a pripraví si pekný prejav, aby ho všetci mali za mučeníka a dobráka. Zdôrazňujem - taká je asi verzia Pe3ka, nie moja :).

Ak Nadal pred zápasom vyhlási, že má problémy s chrbtom (čo aj spravil, len sa tomu nedostalo veľkej pozornosti), pre jeho haterov už dopredu hľadá výhovorky pre prípad, že by prehral. Ak vidieť, že má problémy počas zápasu a nič predtým neavizoval, tak si to náhle vymyslel, lebo sa mu nedarí. Ak by sa mu aj darilo a náhle by sa zranil, zrejme tušil, že jeho súper už naberá dych, a tak chcel prehrať tak, aby vzbudil dojem, že si výhru zaslúži alebo chcel vyhrať tak, že mu všetci budú bozkávať nohy. Ak Nadalovi nič nie je, tak to potvrdzuje, že všetky svoje doterajšie zranenia simuloval, aby mal ospravedlnenie pre neúspechy. Ak sa mu nedarí a tvrdí, že je zranený, tak pokračuje vo svojom podvádzaní. Jedine ak by Nadal vyhrával 6:0, 6:0 a 5:0, pričom by sa zranil, tak by jeho hateri museli zmeniť svoj štýl myslenia, čo by ich nepochybne veľmi bolelo a nevládali by už ani hlavu udržať, ale boli by nútení dôjsť k záveru, že konečne to Nadal nesimuloval a za svoj štýl hry a nechutné podvádzanie si to zaslúži.

Čo po tom, že logika ľudí ako Pe3k je úžasne predvídateľná a zacyklená. Hlavne, že sa cítia lepšie :). O rôznych ďalších komédialnych myšlienkových ťahoch ako napríklad keď Pe3k prešiel z názoru, že Djokovič je dokonca aj na antuke 100x lepší hráč ako Nadal (lebo v jednej sezóne ho lynčoval) zrazu k tomu, že je to obyčajná lama, ktorá je ukážkou toho, akú slabú konkurenciu má Rafa; o tom snáď ani nemusí byť reč.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně,mluvíš mi z duše :-)) díky, že si totéž nemyslím jen já.
Reagovat
freeteepek
Až vyhraješ 14 GS, budeš taky takto nad věcí. Jak mohli být kamarádi, když s ním Stan 12x prohrál, přičemž neuhrál ani set? To je prostě láska:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je borec, takhle se přijímá prohra, ne jako Federer.
Reagovat
Fandina
Proč Federer. Před dvěma dny s Rafou prohrál a ocenil jeho hru.
Reagovat
smazaný uživatel
V tomhle je Rafa opravdový kádr. Nikdy jsem ho neslyšela, že by někoho shazoval, že by se vymlouval, že by nadával, že by si stěžoval... prostě prohrál a bere to sportovně.
Reagovat
smazaný uživatel
Má pravdu, je to Stanův den...i když někteří to asi nepochopí.
Reagovat
Sonja
Všechna čest, Rafo.
Přeju brzké uzdravení a pak na ně všechny zas vlítni! Noleho nevyjímaje, ten jestli chce být nejlepší, musí nejlepší porážet:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist