Nadal odkládá březnový návrat a po 18 letech vypadne z Top 10. Připravuje se na antukové jaro

28. 2. 2023, 20:10
Aktuality 24
Rafael Nadal odkládá plánovaný návrat po zranění kyčle. 36letý Španěl oznámil, že se v březnu nepředstaví na turnajích Masters 1000 v Indian Wells a Miami a připravuje se na oblíbené antukové jaro. Poprvé od roku 2005 tak vypadne z Top 10.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal má za sebou nejhorší vstup do sezony. Poprvé v kariéře prohrál první dva zápasy a při obhajobě titulu na Australian Open skončil už ve druhém kole a navíc si poranil levou kyčel.

Magnetická rezonance ukázala poranění druhého stupně v kyčelním svalu s očekávanou dobou léčby šest až osm týdnů. Nejbližší návrat na kurty si naplánoval na březen, dnes ale oznámil, že se turnajů Masters 1000 v Indian Wells a Miami nezúčastní.

"Podle pokynů lékařů jsem začal s rehabilitacemi, posilovnou a fyzioterapií. Připravuju se na návrat v nejlepší kondici," napsal Nadal na sociální sítě k videím z posilovny.

"Jsem smutný, že nebudu moct hrát v Indian Wells ani v Miami. Jsem velmi smutný, že tam nebudu. Budou mi chybět američtí fanoušci, ale doufám, že se letos ještě uvidíme během letní tour," dodal rodák z Mallorky.

36letého Španěla limitují zdravotní potíže takřka celou kariéru, nyní však zranění přichází s větší frekvencí a vážností. Od loňského Wimbledonu, ze kterého odstoupil po postupu do semifinále kvůli natrženému břišnímu svalu, odehrál jen 13 zápasů a 8 z nich prohrál.

V Indian Wells trojnásobný šampion nebude obhajovat loňské finále a tak poprvé od dubna 2005 vypadne z Top 10, v níž nechybí rekordních více než 900 týdnů.

Na kurty by se 22násobný grandslamový vítěz měl vrátit v týdnu od 9. dubna, kdy v Monte Carlu startuje první letošní turnaj Masters 1000 na antuce a Nadal ho jedenáctkrát vyhrál.

Indian Wells a Miami by mělo být kromě Nadala i bez Novaka Djokoviče, který stále nedostal výjimku pro vstup do země kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
20. januára vyšla správa, ze Nadalove zranenie si vyzaduje 6-8 tyzdnovu prestavku.

Kazdý, kto nemal z matematiky "nedostatočnú, si už 20. januára vedel zrátať rozsah a predpokladaný termin návratu.

Tí menej nadaní majú problém zorientovať sa aj v marci.
Reagovat
Tennisfan77
Asi tak, zbytečný hype. Každý věděl že to příjde a každý kdo má rozum ví, že Nadal hraje last dance na French Open, celý příběh.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Kamilos, celý příběh je postavený na nepřesné premise, že je Nadal "zraněný".

Zranil se Nadal na AO? Možná - lehce, ale jako už mnohokrát, jestli něco bylo značně zraněného, tak to bylo jeho ego. Stejně tak jako v roce 2014, kdy zahrál divadélko ve finále s Wawrinkou. Rafael si vypočítal, že se svou výkonností a zraněným Djokovicem v pavouku by míra jeho ponížení byla epická. Nulová šance na trofej.

Kdo přišel s tím, že je zraněný? Rafael Nadal smile ..... Jeho tým vydal stanovisko bez jakéhokoli důkazu. Já mohu taky říct, že jsem si poranil kyčel, ale bez důkazů mi pojišťovna neproplatí úrazovku. Když jsem žil a pracoval na Novém Zélandu, tak ti mohu říct, že v průměru byly největší krysy jižani. Chilané, Španělé a Argentinci..... Naopak nebyly problémy s Číňany, Indy, Němci, Slovany, Brity.... Francouzi jak kdy. Vidíme ve sportu dnes a denně, co jsou např. Španělé či jihoamerické národy zač. Ramos, Busquets, Alba, família Nadal, Contador (zdravíme Fuentese), Emiliano Martinez.....

Za Djokovicem stojí i šéf Australian Open a lékařské zprávy. Ten kontrast je propastný. Co stojí za Nadalem? Cortizonové jehly?

Chápu, že pod svým starým nickem jsi zde byl terorizován a stále trpíš reziduálními zbytky Stockholmského syndromu, ale nač být přehnaně politický korektní... Vždyť Nadal nemá žádný důkaz zranění. Nikdo se za nej nepostavil. smile A věřit slovu usvědčeného lháře, který si "těžce zraní" mezižeberní svaly na Wimbledonu a pak ho po dvouch dnech nachytají paparazzi, jak si skáče divoce do moře? A to je jenom zlomek jeho skandálů. Vyjádření Nadala má nulovou kredibilitu a transparentnost.
Reagovat
Paixx
Tvl fanoušci Djokovice, co tohle je?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Takže budeme popírat, že sportovci jako Busquets, Nadal, Alba, Ramos atd. jsou zákeřní simulanti? Jelikož takhle je to patrně nastavené v tréninkovém systému ve Španělsku... To nebude náhoda, že nám tato krajina generuje tolik sportovců s nízkým levelem fair-play.
Reagovat
Tennisfan77
Nadal je gloryhunter, chce vyhrát všechno a všude a vždycky. Díky tomu má 22 GS a díky tomu má tak 222 zdravotních potíží. Federer měl soudnost a upřednostnil zdraví a rodinu před tenisem, Nadal se zlikviduje tak, že bude do konce života hrát maximálně na Playstationu. Každého volba.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer mal takú súdnosť, že hral do 41 rokov, až do momentu, kedy odchádzal z wimbledonskej trávy s kanárom.

Ak by súdnosť vyučovali, Federer by isto odchádzal minimálne s červeným diplomom.

Nadal vyhral minulú sezónu dva Grandslamy a tá súčasná poriadne ešte ani nezačalala, takže by som s jeho posledným tancom bol ešte trpezlivý :)
Reagovat
Tennisfan77
Federer na posledním GS kariéry prohrál se zraněním a s Hurkaczem, ne s McDonaldem, což je rozdíl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Back in best condition - návrat v nejlepších podmínkách?smile

No, buď za tenhle nesmysl může Rafova nemotorná angličtina nebo překladatel.
Ať je to jakkoli, z Rafovy hlášky jsem aspoň pochopil, co chtěl říct, na rozdíl od českého překladu... Leda že by jako jachtař čekal na příznivý vítr smile
Reagovat
LubosZabloudil
Spíše chyba v překladu. Asi to nemyslel tak, že se připravuje ve skvělé posilovně (nejlepších podmínkách)... smile
Reagovat
Krisboy
To vypadá, že Fuentes opravdu zavřel krám smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Ano, Fuentes už připravuje zázračný lektvar. :)

Rafael už ani neskrývá svou skutečnou povahu a co je zač. Prestižním turnajům s velkou konkurencí na hardu se vyhne velikým obloukem a místo toho pojede raději vybrat antukovou popelnici v podobě Barcelony pod chabou výmluvou typu "je to příprava na antukový vrchol sezony". Pakliže by Dubaj měla antukový povrch, Rafa by tam tento týden zázračně startoval.

Kroky a rozhodnutí španělského býčka doslova křičí "jsem jednodimenzionalní antukář, na víc nemám". Jeho schopnost manipulovat s veřejným míněním skrze údajná zranění a citové vydírání je učebnicovým příkladem, jak přistupovat k PR a neztratit tvář. Tohle už musí vidět i jeho nejzarytější příznivci napříč světem. Jenže to nikdy neřeknou veřejně, jelikož ego by si muselo přiznat, že se mýlili. A v dnešní společnosti vládne nulová sebereflexe.

A největší vtip na závěr. "Budou mi chybět američtí fanoušci, ale doufám, že se letos ještě uvidíme během letní tour," ..... smile To se bohužel neuvidíte, protože od Wimbledonu a dále se budeš připravovat na další antukovou sezónu a "vrchol" na OH v Paříži. smilesmile
Reagovat
Martan1
Tak máš asi pravdu s těma fanouškama konkrétně v Miami. Tam prostě nechce hrát a nebude hrát když se mu tam nedařilo. No ale to ostatní? Proč teda vůbec nastupoval na AO tenhle rok? Nebo takhle.. proč teda minulý rok hrál začátkem roku na betoně? Vždyť hrál minulý rok skoro všechno než se zranil v Indian Wells. Pak nemohl hrát tu tenisovou "žumpu" Barcelonu. A taky tenisové "Žumpo Carlo". Už asi minulý rok nechtěl tu žumpu hrát..no a proto hrál na betoně. No je vidět že v současnosti je všecičko jinak. Zase bude hrát jen žumpu. A co je teda všechno ještě tenisová žumpa? ..Asi celá antuka.. Ostatní tenisté mohou být zranění - třeba Carlito, Muška atd.atd. Jen Rafael je simulant a na tvrdým hrát nebude, protože kdyby se na betoně zranil, jako tomu bylo loni, no tak by nestihl začátek žumpo sezóny s vyvrcholením na French Žumpo Open.
Reagovat
Martan1
Promiň, místo žumpy patří slovo popelnice. Ale žumpu tady taky někdo někde psal.
Reagovat
Rafa22
Co by za to spousta hracu dala kdyby uhrali na hardu a trave to co podle tebe jednodimenzionalni antukar, nevim v cem jsi ty dobrej, ale podle kecu asi ve vsem.
Reagovat
Martan1
Nedokážu si vysvětlit logiku nadšence. Když Rafael hrál, tak hrál protože to zázračný Fuentes zařídil. Když nehraje, tak podle nadšence simuluje a nechce hrát. Ale pro nadšence tohle platí pro Rafu jenom na betoně. Na antuce prý hraje vždy. Zajímavý ovšem je, jak to že teda Rafa minulý rok nestihl začátek antuky a nehrál v Monte Carlu a v Barceloně? Podle nadšence je Barcelona popelnicí tenisu. Je to krásný město i turnaj a takový hnusný označení si nezaslouží. Vždyť je to přece jasný. Rafael má problémy s chodidlem a z toho vyplývá většina jeho problémů. I ta ostatní zranění. Není pak divu, že si vybírá aspoň něco. A to něco si vybírá tam kde mu to jde nejlépe. Kdyby byl zdravý, tak by hrál všechno. Možná všechno ne, třeba v hale by asi nehrál ani kdyby byl zdravý. Ale o to nejde. Nadšenec si myslí, že Rafa simuluje. O to tady jde. Je to prostě blbost, je nějakým způsobem chabrus na něco, možná i na něco jinýho než zrovna tvrdí, ale zdravotní potíže má nastopro. A nadšenec si myslí, že simuluje.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Hraje tam, kde má šanci vyhrát. I Fuentesův a Toniho pokusný králík si umí spočítat, kde šanci bude mít a kde ne. Viz AO 2023. Tentokrát ale skončil ještě dříve, jelikož jeho level hry byl špatný a s Djokovicem v pavouku..... "Raději to zabalím dřív, aby to nebylo tak okaté". Psychosomatika, nízká sebedůvěra a pak už není daleko od quitnutí.

Pokud by měl skutečně problémy s chodidlem, tak by skrečoval na FO. Udělal to? Ne. Protože má vždy tělo opíchané jedy a umrtvujícími injekcemi, to bohatě stačí, jelikož jeho tělo NENÍ tak vážně zraněné.... Rok co rok. Získává tak neférovou výhodu a manipuluje veřejnost :)

Rafa22 - jasně, co by za to jiní dali, aby nebyli schopní porazit prime Djokoviče na Wimbledonu či Australian Open nebo turnaji mistrů.... Vauuu, viva la jednodimenzionalita.
Reagovat
Martan1
Ale vždyť on prohrál s MacDonaldem protože hrál hůř než on. Co je na tom divného? Hrál hůř protože je chabrus a trénoval míň. Vždyť před několika lety by Mackenzieho lehce porazil a nejen na antuce. Pořád to nějak nechápu. Co pak po MacDonaldovi následoval hned Novak?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Chtěl se vyvarovat tomu hejtu, který se na něj snesl po nenastoupení do zápasu semifinále Wimbledonu proti Kyrgiosovi. Tentokrát prostě ducknul dříve, aby ho nikdo neobviňoval z toho, že se vyhýbá Novakovi. Bohužel pro něj ho pak dva dny poté načapali paparazzi, jak skáče do moře a plave v něm a rozhodně nevypadá zraněně.

On to ani nemusel udělat vyloženě úmyslně. Pravděpodobně to bude od každého kousek. Jednak se necítil ve formě, jednak cítil malý diskomfort v těle a při představě, že by v další části turnaje stejně čelil Djokovičovi, tak se psychosomaticky zhroutil. Podle mě to mimo antuku už ani nedává psychicky a nedivil bych se, kdyby dostával panické ataky před případnou možnou konfrontací s Nolem.
Reagovat
Patik
Niečo natom možno bude pamätám si ze Nadal odstúpil na harde viackrát pred zápasom s Djokovicom a Federerom posledné roky.. Tuším už aj v deň zápasu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nemá toto někdo podpořené konkrétními případy?
Reagovat
Amputace
Pokud vím, tak jediný případ, kdy se tak stalo, byla Šanghaj 2017. Ovšem věřit tomu, že Nadal kvůli nějakému vybájenému strachu z Federera a Djokoviče (s nimiž sehrál více než sto zápasů) obětuje možnost vyhrát například Wimbledon, je skutečně už vrchol naivity. To se skoro rovná diagnóze a mám podezření, že lidem, kteří takhle přemýšlí, pak nečiní potíže vytvářet konspirační teorie, týkající se daleko důležitějších témat, než je tenis.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tvé skryté přiznání, že věříš konspiracím? :)) Hezká projekce. Takže podle Tebe USA nebylo na měsíci, USA si zničilo dvojčata, vakcína proti Covidu očipovala lidi, Nadal nebere steroidy a nevyhýbá se rivalům tam kde si nevěří.....

Takhle přátelé dopadají lidé s nedostatečným vzděláním. :)
Reagovat
Amputace
Ty neumíš číst? Kdy jsi naposledy četl například nějakou prozaickou knihu - nebylo to náhodou v dobách, kdy tě k tomu ještě někdo nutil? Třeba učitel? Protože interpretace textu ti zjevně činí dost značné problémy. Tvůj pokus o průnik na pole psychologie pak působí spíš jako fragment kapitoly z Honzíkovy cesty (viz ta próza), než něco, co lze brát vážně. Smát se samozřejmě budeš také jen ty sám, protože příčetnému člověku tvé příspěvky vtipné přijít nemohou; jsou spíš úmorné a bez nápadu. A konečně se stylistikou textu je to podobné jako se vším ostatním: děláš, seč můžeš, abys působil inteligentně, věcně a jako člověk, který se vyzná, pravdou však je, že tvé věty mají šroubovanost zapšklého nemocného fanatika, který vidí jen svoji modlu a úplně vše obětuje jejímu uctění a zneuctění toho, co ji ohrožuje. Narážka na něčí vzdělání, o němž nemůžeš mít vzhledem k tomu, že se pohybujeme na sportovním fóru a řešíme tedy primárně úzce zaměřená témata spojená se sportem, ani páru, je pak už jen třešničkou na dortu tvé argumentační zoufalosti. Shrnutí: díky za validní reakci smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist