Nadal s Haasem opět neztratil set, Federer jde dál bez boje

18. 1. 2012, 12:11
Aktuality 19
AUSTRALIAN OPEN muži - Rafael Nadal ani ve druhém vystoupení na letošním Australian Open neztratil set. Poradil si s Haasem a čeká ho Slovák Lukáš Lacko. Roger Federer postoupil bez boje. Drama se odehrálo v zápase Nalbandiana s Isnerem.
Rafael Nadal

Rafael Nadal se dnes utkal s Tommym Haasem, se kterým v předchozích čtyřech setech neztratil jediný set. Parádně vstoupil i do pátého měření sil, když získal úvodní čtyři hry zápasu a posléze vedl 5-1. Haas ale manko jednoho brejku smazal a v desátém gamu měl další brejkbol na vyrovnání na 5-5. Španěl však vytáhl dvě esa a již 18. vítězným úderem dějství ukončil. Zahrál v něm pouze osm nevynucených chyb.

Druhý set byl z obou stran opatrnější, pod kontrolou ho měl ale bývalý šampion Nadal. Třetí sadu začal německý tenista brejkem, Nadal si však ztracené podání vzal v šesté hře zpět a utkání ukončil na returnu ještě v 10. gamu. S Haasem tak vyhrál už 12 setů v řadě.

"Na začátku třetího setu jsem hrál dost špatně a dostal jsem se do problémů. Pokud ztracené podání okamžitě zpět, musíte neustále bojovat. Nakonec se mi to ale povedlo," těšil Nadala obrat posledního setu. "Myslím, že jsem hrál dobře. On (Haas) hrál agresivně, měl dobrý druhý servis a první se špatně četl," chválil nejstaršího hráče v soutěži. "Když to shrnu, tak můžu být spokojený s tím, jak jsem tu hrál," řekl třiatřicetiletý Haas, který v posledních sezonách často laboroval se zraněními.

Po prvním kole, v němž si poradil hladce s Američanem Kuzněcovem, Nadal vystrašil své fanoušky zprávou o zranění kolena. Dnes však žádné omezení v pohybu znát nebylo. "Už je to mnohem lepší. Jsem rád, jak se stav kolena zlepšuje. Hrál jsme bez problémů, takže je vše OK."

V dalším zápase čeká světovou dvojku Lukáš Lacko, který po pětisetovém obratu s Ljubičičem porazil i Američana Donalda Younga a poprvé postoupil do 3. kola grandslamového turnaje.

Středa na Australian Open:

Clijstersová a Na Li hladce postupují, drobné potíže řešila Wozniacká

Berdych nedal oslavenci Rochusovi šanci, přejel ho 3-0 na sety

36 winnerů a skvělá Benešová vyřadila nasazenou Shuai Peng! Cetkovská neuspěla

"Jsem rád, že jsem Youngovi vrátil porážku z loňského US Open. Překvapil jsem ho aktivní hrou. Dal jsem si na něj pozor a nedovolil mu hrát jeho hru, kterou získával body v Americe," řekl Lacko slovenským médiím.

Čtyřiadvacetiletý Lacko, který loni v prvním kole uhrál pouhých pět gamů proti Federerovi, se už s Nadalem v Melbourne utkal - v roce 2010 ve druhém kole prohrál dvakrát 2-6. Loni v Dauhá však Španělovi nadělil kanára a prohrál až těsně ve třech setech.

"Nadal hraje podobně jako Young, ale je to o hodně rychlejší. Nemám co ztratit, budu chtít předvést hlavně dobrý tenis. Bude to zcela jiný zápas, než v Dauhá. Tehdy to byl začátek sezony a Rafa měl zdravotní problémy. V tom druhém setu jsem trefil všechno, na co jsem sáhnul. Tentokrát si na mě dá pozor a navíc grandslam je úplně jiný turnaj," uvědomuje si Lacko.

Federer jde dál bez boje
Zcela bez námahy postoupil z druhého kola Roger Federer. Švýcarský tenista v ranních hodinách dostal v šatnách zprávu přímo od svého soupeře Andrease Becka, že se mu kvůli silným bolestem zad nepostaví.

"Řekl mi, 'Nejsem na tom dobře, strašně mě bolí záda'," řekl Federer novinářům. "Bylo to pro mě překvapení. Také mi řekl, že už vzal hodné léků proti bolesti a v bolestech hrál už zápas 1. kola. Chápu, že nechce riskovat na začátku sezony. Asi nemohl nic dělat, i když by si proti mě rád zahrál. Myslím, že je to od něj rozumné rozhodnutí," dodal.

Třicetiletý Švýcar měl v Melbourne poprvé od roku 2004 hrát mimo centrální kurt. Předchozích 52 zápasů na Australian Open absolvoval v Areně Roda Lavera, dnešní zápas ho ale měl čekat v Hisense Areně."Nebyl jsem zklamaný, naopak jsem byl nadšený, že budu hrát na jiném kurtu v Hisense Areně," řekl Federer. "Ve Wimbledonu i v Paříži hrajeme na druhém největším kurtu všichni. Jenom tady a na US Open kvůli night session dávají více prostoru zápasům mužů na centr kurtu," vysvětloval rodák z Basileji.

"Když v jeden den hraje Rafa, já a Tomic, tak se dalo očekávat, že k tomu dojde. A když jsem viděl, že Rafa hrál v 1. kole v Hisense Areně, čekal jsem, že můj druhý zápas tam naplánují také. Bylo mi líto fanoušků, že jsem si tam dnes nemohl představit."

Ve třetím kole se šestnáctinásobný grandslamový šampion utká s Chovatem Ivem Karlovičem, se kterým vyhrál devět z deseti zápasů. Naposledy se střetli před třemi lety ve Wimbledonu.

V očekávaném osmifinále by Federer mohl porovnat síly s domácím talentem Bernardem Tomicem, což by byl tahák nedělního, nebo pondělního programu. Také devatenáctiletý Australan totiž v Melbourne postupuje. Poté, co zvládl pětisetové drama s Verdaskem, načerpal nové síly a dnes porazil 3-6 6-3 7-6 6-3 Američana Sama Querreyho.

Pokud si Tomic bude chtít zahrát se čtyřnácobným vítězem Australian Open Federerem, tak si ještě musí poradit s loňským čtvrtfinalistou Alexanderem Dolgopolovem. Ukrajinský tenista má po třech hracích dnech v nohách už dva pětisetové zápasy. Po obratu s domácím Jonesem (1-6 4-6 6-1 6-1 6-2) dnes porazil po setech 4-6 6-1 6-1 3-6 8-6 Němce Tobiase Kamkeho.

Fish se s vyřazením těžko smiřoval
Překvapením dne v mužské části turnaje je vyřazení světové osmičky Mardyho Fishe. Američan, kterému se edařilo na Hopman Cupu, ale v Kooyongu postoupil do finále, dnes prohrál 6-7 3-6 6-7 s Kolumbijcem Allejandrem Fallou

"Je to dobrý hráč, vždyť ve Wimbledonu vedl 2-0 na sety nad Federerem. Tenis hrát zkrátka umí," řekl smutný Fish. "Nebyl jsem překvapený, žejsem prohrával 0-2, ale zklamaný z toho, jak jsem se do té situace dostal," dodal třicetiletý Američan.

Fishe ale deptaly častá ošetření soupeře, který si fyzioterapeuta volal kvůli křečím. "Ani jsem nevěděl, že si na křeče můžu někoho zavolat. Rozhodčího jsem se ptal, kolikrát v zápase se to smí," komentoval podrážděný Fish.

Necitlivý Kader Nouni naštval Nalbandiana
Největší drama dnešního dne předvedli v Areně Margaret Courtové specialista na pětisetové maratóny John Isner a zkušený David Nalbandian. Argentinský tenista byl v tie-breaku čtvrtého setu dva míčky od vítězství, zápas ale ještě ani zdaleka nekončil. Dvoumetrový Američan vyrovnal a diváky čekalo dramatické páté dějství.

Isner v 12. gamu ovrátil mečbol a souboj vyvrcholil za stavu 8-8, kdy měl Nalbandian tři brejkboly ('malé mečboly'), ale ani jeden nevyužil. Při prvním měl na raketě vítězný bekhend, míček ale skončil v síti. Další příležitost si připravil parádním returnem, ale na brejkbol vyhodil míček do autu. Pak Isner vystřelil eso, celkově 41., z druhého servisu, Nalbandian se ale ještě po šťastném úderu dostal k třetímu brejkbolu. 

David Nalbandian se dohaduje s Kaderem Nounim A při něm došlo k diskutabilní situaci. Isner poslal podání někam na hranu středové čáry a lajnový rozhodčí zahlásil aut. Nalbandian očekával, že Isner zažádá o 'jestřábí oko', mezitím ale hlavní rozhodčí Kader Nouni výrok lajnového opravil a přiznal Američanovi eso. To Argentinec v kotli rozbouřeného stadionu zřejmě přeslech, a když mu Nouni vysvětlil, že výrok opravil, chtěl Nalbandian logicky míček překontrolovat technikou. 

Rozhodčí ale jeho žádost velmi necitlivě odmítl. Sudí se odvolával na pravidlo, podle kterého musí hráč požádat o kontrolu dopadu míčku "včas po výměně". Přesně stanovený čas ale není, záleží na rozhodčím. Nalbandian prý nepsaný limit překročil. S tím šlo asi souhlasit, nicméně v situaci, kdy sám změnil výrok a stadion bouřil, mohl udělat výjimku. Nalbandian se s ním několik minut dohadoval, Nouni byl ale neoblomný a rozhodnutí nezměnil ani vrchní rozhodčí Andreas Egli. Isner nakonec servis udržel a v následném gamu na returnu proměnil hned první mečbol.  

"Je to směšné. Jak může být někdo tak hloupý za takového stavu? Neprohrál jsem kvůli tomu, ale bylo to hrozné," zlobil se Argentinec, který po mečbolu mrštil raketou. Navíc záznam ukázal, že podání šlo do autu. Nalbandian přesto nepodá na sudího stížnost. "To nemusím, na záznam se může každý podívat sám," řekl.

Isnera, kterému v závěru zápasu docházely síly, čeká v dalším zápase Španěl Feliciano López.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
středeční výsledky mužů (18. 01. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Haas (Něm.) 6-4 6-3 6-4
Federer (3-Švýc.) - Beck (Něm.) bez boje
Falla (Kol.) - Fish (8-USA) 7-6(4) 6-3 7-6(6)
Almagro (10-Šp.) - Dimitrov (Bul.) 4-6 6-3 6-7(4) 6-4 6-0
Del Potro (11-Arg.) - Kavčič (Slovin.) 6-4 7-5 6-3  
Dolgopolov (13-Ukr.) - Kamke (Něm.) 4-6 6-1 6-1 3-6 8-6
Isner (16-USA) - Nalbandian (Arg.) 4-6 6-3 2-6 7-6(5) 10-8
F. López (18-Šp.) - Cipolla (It.) 7-5 7-6(4) 6-2
Wawrinka (21-Švýc.) - Baghdatis (Kypr) 7-6(3) 6-4 5-7 6-1
Anderson (30-JAR) - Stachovskij (Ukr.) 3-6 6-1 7-6(3) 6-3 
Karlovič (Chorv.) - Berlocq (Arg.) 7-6(4) 3-6 6-3 6-4
Tomic (Austr.) - Querrey (USA) 3-6 6-3 7-6(3) 6-3
Kohlschreiber (Něm.) - Riba (Šp.) 6-0 4-0 skreč R.
Yen-hsun Lu (Tchaj-wan) - Serra (Fr.) 7-5 6-2 6-2
Lacko (SR) - Young (USA) 6-3 6-1 3-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ahoj, nevíte někdo jestli lze někde dnes sledovat Petru Kvitouvou. Děkuju za radu.
Reagovat
VlS
Dneska Petra nehrála, bude hrát ráno tak někdy v cca 4:30 až 05:00. Mělo by to být na některým Eurosportu.
Reagovat
dabelsobul
Eurosport Kvitovou v TV nevysílá. Má ho na internetovém Eurosport Player. Přenos teď běží třeba i zde http://www.sportlemon.tv/v-2/14/138/v-353965.html
Reagovat
steve79
No já bohužel neviděl ještě, ani jeden zápas. O víkendu to budu muset napravit. No ty první kola jsou pro Top tenisty na rozehrání. Jinak Berdych zatím docela válí, uvidíme jak to bude dále.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je ako na húpačke...Dnes to bolo vydreté, výkon nevýrazný...Povedal by som, že to bol taký priemer priemerného roku 2011...Z backhandovej strany musí výmeny aj zakončovať, nielen udržovať...S Lackoom však ešte určite nevypadne, to je súper za odmenu...
Reagovat
tito
Hlavně že ho hraje a pořád neobíhá..tak snad se dostane do takové formy, aby z něj zakončoval...:-). Já bych to viděl na SF klidně i F. Nebuď pesimista.
Reagovat
smazaný uživatel
Môže byť, možno že som až moc kritický..Všetky sety mal zatiaľ pod kontrolou a predpokladám, že nasledujúce tri nebudú výnimkou...
Reagovat
smazaný uživatel
Snad to Federer proti Karlovicovi zvládne.
Reagovat
Vojtiik
Videli jste nekdo Dimitrov - Almagro? ja nemohl koukat, jak to vypadalo? pripadne highlights jestli nemate
Reagovat
Pe3k
Viděl sem třetí set, a bylo to vyrovnané. Almagro méně kazil a v posledním setu bych řekl, že Dimitrovovi došly síly...Škoda, fandil jsem mu. Highlights hned jak bude tak ho sem postnu...
Reagovat
smazaný uživatel
Andrease Becka, že se mu kvůli silným bolestem zad nepostaví.
Reagovat
smazaný uživatel
dneska slušná houpačka:-) když to Dolgo vcelku snadno otočil na 2-1 na sety, tak jsem si říkal, že to Kamkeho už položí, Němec se ale nevzdal a zahrál další dva sety opravdu parádně, naštěstí Dolgo utekl z jednoho MP a soupeře prorazil, je vidět, že ty pětiseťáky mu jdou, i když to jsou samozřejmě nervy, zřejmě nabytá kondička na dunách u Adelaide mu opět pomohla jako loni proti Tsongovi a Söderlingovi
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče zápasů v nichž jsem tipoval výsledek tak mi to vyšlo až na tu fatalitu Mardyho Fishe. Falla sice umí zahrát na grandslamech ale že ho porazí ve 3 setech, to jsem nečekal. Měl určitě nejtěžsí los z hráčů top 10, ale prohrát 3:0 na sety tam kde se to vůbec nečekalo to je zklamání. Snad se vzpamatuje na další GS.

Na vítěze AO tipuju Djokovice, ale fandím mým černým koním Del Potrovi a Berdychovi.. tady jsem tipoval jasně 3:0 na sety u obou a stalo se.. pěkné výkony, držím palce. Věřil jsem také Tomicovi, doufám že doma ještě něco ukáže. U Karlovice sem čekal minimálně 2 tie-breaky nicméně postup jasný.

Nadal taky fajn a mé přání je vidět pořádnou čtvrtfinálovou bitvu s Tomášem. Škoda že se neukázal Federer, uvidíme jak si s Karlovičem zastřílí.

No a pak tu máme 2 zápasy u kterých jsem si nedovolil tipnout výsledek. Nicméně ti kterým jsem přál vyhrát prohráli.
Můj názor na ten incident v zápase Isner-Nalbandian je jasný. David říká že "kvůli tomu neprohrál" ale já myslím že ano. Prostě fatální chyba za takového stavu. Chtěl jsem aby David postoupil a předvedl něco na grandslamu ale rozhodčí to prostě zabil.

Wawrinku s Baghdatisem sem neviděl ale chtěl jsem aby vyhrál Marcos, škoda.
Reagovat
VlS
Z čeho soudíš na ten "nejhorší los" z top 10? Pro světovou osmičku by neměl být problém Muller (55) ani Falla (71) a ani Kohli (41) v dalším kole. Myslím, že to letos to má nasazená osmička relativně podobný. (Rochus je např. 54 a v dalším kole Anderson (32) nasazenej jako třicitka je myslím těžší soupeř než Kohli.
Mardy hrál špatně už na Hopman Cupu, jedinej zápas, kterej tam vyhrál byl s Nielsenem, kterej má tak vysoký číslo, že si ho ani nepamatuju. S Tomášem i s Dimitrovem jasně prohrál. Prostě není forma.
Reagovat
Heather_Fedex
No tak to bylo voci nalbandianovi opravdu nespravedlive. Ten kader je opravdovy sasek- a kdyby se mu to uz nestalo po nekolikate ze dal spatni vyrok. Opravdu desni, pryc s nim!!
Reagovat
a.magerova
Bylo to hnusný od něho, opraví lajnového a ještě špatně, blbec !!!
I komentátor říkal, že by v takové situaci měl to pravidlo užívat citlivě, protože není stanoveno kolik přesně vteřin má hráč na rozhodnutí.
Reagovat
taffer
Klobouk dolů před Davidem jak nese porážku: "kvůli tomu míči jsem neprohrál" a proti rozhodčímu nebude podávat protest. Znám stovky tenistů, kteří by to rozhodnutí pokládali za naprosto rozhodující moment v tak vyrovnaném zápase (a tentokrát bych stál na jejich straně). Když si představím, že by se to stalo mě (a to jsem holubičí povahy), no opravdu, klobouk dolů!
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se často zdá, že pan Kader Nouni si připadá, jako by tou hlavmí hvězdou byl právě on a ne ti hráči. Tohle zase pěkně pohnojil, už by ho mohl někdo vyvést z omylu.
Reagovat
Fandina
si to podepsal sám.......... každý už si ho bude za ten dnešek pamatovat ........
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist