Nadal se vrátil hladkou výhrou, Španělé vedou 2-0

4. 3. 2011, 17:54
Aktuality 4
DAVIS CUP - Především španělští fanoušci Rafaela Nadala se dočkali návratu své modly na kurty v pravý čas. První hráč světa se poprvé od Australian Open představil v soutěžním utkání a hladkým vítězstvím nad Belgičanem Bemelmansem pomohl své zemi k vedení již 2-0 na zápasy. První bod získal Verdasco, který zaskočil za zraněného Ferrera.
Rafael Nadal

Španělé do Belgie přicestovali v nejsilnější možné sestavě se třemi hráči Top 10; s uzdraveným Nadalem, šestým tenistou světa Ferrerem, světovou devítkou Verdaskem a Felicianem Lópezem. Domácí se při výběru povrchu nemuseli příliš rozhodovat a v hale v Charleroi připravili rychlý Deco Turf.

Belgičané spoléhají na svou jedničku Xaviera Malisse, který si v úvodu sezony zahrál finále v Čennaí a na Australian Open ho zastavil až Federer ve třetím kole. V úvodním zápase proti favorizovaým Španělům se měl utkat s Davidem Ferrerem, jenž zažívá nejlepší vstup do sezony - ze čtyř turnajů vyválčil dva tituly a navíc na Australian Open prohrál až v semifinále s Murraym.

Ferrer se však pár hodin před samotným utkáním nehrajícímu kapitánovi Albertu Costovi omluvil, neboť má problémy s ramenem. První vyšetření odhalila zánět nervu. Naskočit tak musel Fernando Verdasco, který před Davis Cupem prohrál tři utkání v řadě.

Role náhradníka v národním týmu se ovšem zhostil na výbornou. Díky agresivní hře předvedl 40 vítězných úderů, pouze jednou ztratil své podání a nakonec premiérové měření sil s Malissem vyhrál za necelé dvě hodiny 6-4 6-3 6-1. 

V druhém utkání k žádné senzaci nedošlo. Na kurty se totiž vrátila světová jednička Rafael Nadal, jenž od vyřazení z Australian Open kvůli zranění stehna marodil. V zápase s Rubenem Bemelmansem ale žádnou rozehraností netrpěl. Od úvodních výměn nenechával nikoho pochybovat o svém vítězství, po svém servisu ztratil jen 17 fiftýnů a za necelé dvě hodiny zvítězil 6-2 6-4 6-2.

"Cítil jsem, že podávám docela dobře, a měl jsem zápas po celou dobu pod kontrolou," prohlásil čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky.

Na vítěze duelu z Charleroi ve čtvrtfinále čeká lepší z dvojice Chile - USA.

Chilané, kterým chybí dlouhodobě zraněná jednička Fernando Gonzalez, si pro změnu svého soupeře pozvali na antuku, ale ani tím největší zbraň Američanů neeliminovali. Andy Roddick, jenž minulou sezonu v Davis Cupu na vlastní přání nenastupoval, ve čtyřech setech porazil Nicolase Massua a poslal výběr Spojených států do vedení.

Premiéru na lavičce Američanů má nehrající kapitán Jim Courier, který do druhé dvouhry poslal Johna Isnera. Tomu však očividně pomalá antuka vadila více. V duelu s domácím Paulem Capdevillou sice vyhrál první dva sety, za celý zápas ale zahodil všem osm brejkbolů a nakonec prohrál 7-6 7-6 6-7 6-7 4-6.

Capdeville využil až poslední jedenáctý brejkbol v deváté hře páté sady. Isner zahrál 114 vítězných úderů, ale také předvedl 80 nevynucených chyb.

- DAVIS CUP 2011 (1. kolo) -
páteční výsledky (04. 03. 2011)

Belgie - Španělsko 0-2... po druhé dvouhře (Charleroi, tv. povrch / hala)
Malisse - Verdasco 4-6 3-6 1-6
Bemelmans - Nadal 2-6 4-6 2-6

Chile - USA 1-1 ... po druhé dvouhře (Santiago, antuka)
Massu - Roddick 2-6 6-4 3-6 4-6
Capdeville - Isner 6-7 6-7 7-6 7-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Stan_Borowitz
pomalu s tím rozplýváním se. Bemelmans je 144 hráč ATP žebříčku a ještě před týdnem byl 180...
Reagovat
smazaný uživatel
vamos rafa!!! už se moooc těším na antuku...
Reagovat
smazaný uživatel
Čekal bych, že bude trpět nerozehraností a ono je to naopak. Je to vyjímečný hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak celkom fajn nástup, verím, že to vyhráte...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist