Nadal ve 24 letech zkompletoval sbírku grandslamových titulů

14. 9. 2010, 06:02
Aktuality 26
US OPEN muži - Rafael Nadal se nesmazatelně zapsal do tenisové historie. Poprvé v kariéře vyhrál US Open a již ve čtyřiadvaceti letech zkompletoval sbírku grandslamových titulů. Stejný kousek se v dějinách tenisu povedl dosud jen šesti dalším hráčům. Letos Nadala v New Yorku nezastavilo sedm soupeřů, horko, vichr ani déšť.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Nejvýše nasazený Rafael Nadal porazil v o den kvůli dešti odloženém finále Srba Novaka Djokoviče ve čtyřech setech 6-4 5-7 6-4 6-2. Španělský tenista se tak stal sedmým hráčem historie, který během kariéry triumfoval na všech čtyřech grandslamech. 

Čtyřiadvacetiletý Nadal na cestě za triumfem ztratil jediný set až ve finále. Během 14 dní se dokázal nejlépe vypořádat jak se sedmi soupeři, tak s nevyzpytatelným počasím. Úvod turnaje komplikovalo vedro, následně silný vichr a nakonec déšť. Kvůli němu se o titul hrálo o den později a samotné utkání muselo být v pondělí na dvě hodiny přerušeno.

Zápis mezi legendy
Pouze Donald Budge v roce 1938 a Rod Laver v sezoně 1962 byli při završení kariérního Grand Slamu mladší než Nadal. Američana Budgemu bylo 23 let, Australan Laver obrovského úspěchu dosáhl jen pár dní po svých 24. narozeninách.

"Tohle je víc, než o čem jsem snil a bude neuvěřitelné až budu za pár vteřin držet pohár," řekl Nadal při slavnostním vyhlášení. Stříbrnou trofej následně zvedl nad hlavu a lehce políbil.

Slavnostní vyhlášení:


"Vyhrát všechny grandslamy je sen. Celý život jsem i v těžkých chvílích tvrdě pracoval, abych tady mohl být," řekl Nadal a po převzetí poháru stříbrnou trofej zvedl nad hlavu a lehce políbil. "Poprvé v kariéře jsem tady odehrál skutečně velmi dobrý zápas. Byl to nejlepší výkon v nejdůležitějším zápase na US Open," prohlásil čtyřiadvacetiletý hráč.

Nadal se stal zároveň prvním tenistou po 41 letech, který dokázal zvítězit na třech grandslamech po sobě během jediné sezony. To naposledy zvládl legendární Rod Laver, který v roce 1969 získal dokonce čistý Grand Slam.

Celkově získal Nadal svůj devátý titul na turnaji velké čtyřky. Před US Open pětkrát opanoval antukové French Open, dvakrát vyhrál Wimbledon a jednou se radoval z vítězství na Australian Open.



Nadal je prvním Španělem, který v New Yorku triumfoval po 35 letech. V roce 1975 dokázal US Open vyhrát Manuel Orantes. Zároveň se stal prvním levorukým vítězem od triumfu Johna McEnroea z roku 1984.

Nadalův razantní nástup
Do utkání přitom Nadal vstupoval s vědomím, že poslední tři duely s Djokovičem prohrál, přičemž se vždy hrálo na tvrdém povrchu. Na grandslamech i všechna finálová utkání ale vyhrál. 

Cestou na kurt nabuzený rodák z Mallorky oblečený do černého v útrobách stadionu krátce říkal: "Musím hrát dobře, protože ty předchozí zápasy tomu tak nebylo. Novak je skvělý a je složitého ho porazit."

Zápas se měl hrát v neděli, ale kvůli dešti ho pořadatelé přeložili až na pondělí. Djokovič v krátkém rozhovoru s bývalou tenistkou Mary Joe Fernandezovou přiznal, že mu den volna pomohl. "Rafa je letos nejlepší a bude motivovaný vyhrát poslední grandslam, ale já ze sebe chci dostat to nejlepší, co umím," slíbil srbský tenista.

V tradičním zahajovacím ceremoniálu mimo jiné nad stadionem Arthura Ashe přelétly stíhačky a pak už začala tenisová bitva. Už první výměna naladila zaplněné hlediště na duel plný dlouhých výměn.

A Nadal začal zostra. Jeho údery měly razanci i přesnost a díky tomu vzal Djokovičovi hned první podání. Srb sice získal servis zpět ve čtvrté hře, ale vzápětí v dlouhém osmiminutovém gamu prohrál znovu to své a frustrován rozmlátil raketu o kurt.

Nadala zpomalil  déšť...
Nadalovi už set neunikl a v tom případě stála na jeho straně statistika: ze 107 zápasů, v kterých získal první set, nakonec prohrál pouze jediný.

Ve druhém setu se Djokovič zvedl jako proti Rogeru Federerovi v semifinále a po jedenácti vyhraných míčích v řadě vedl 4-1. "Rafa nevypadá dobře," mínil čtyřnásobný vítěz US Open John McEnroe, ale Nadal ho vyvedl z omylu. Zarputile bojoval a srovnal na 4:4.

Zápas pak na dvě hodiny přerušila dešťová přeháňka. Po pauze získal set Djokovič díky brejku ve dvanácté hře a chybám soupeře. Nadal ztratil až v sedmém utkání turnaje vůbec poprvé set.

...ne na dlouho
O zisku třetího setu rozhodl Nadal brejkem ve třetí hře, v které předvedl skvělý křížný bekhendový prohoz. Rozhodčí musel uklidňovat rozbouřené publikum. Rozjetý Nadal nadále skvěle podával a už si nenechal životní šanci proklouznout mezi prsty. Djokovič se snažil, bojoval a střílel vítězné rány z forhendu, přesto ztrácel.

Nadal se stále skvěle pohyboval a od stavu 0-1 získal v poslední sadě pět her v řadě. Mečbol využil při svém podání a chybě Djokoviče z forhendu. Španěl pak tradičně upustil raketu, lehl si na pár vteřin na zem a chytil se za hlavu. Sundal si čelenku z hlavy, objal se z Djokovičem a ještě jednou poklekl uprostřed kurtu na zem.

"Musím Rafovi pogratulovat. Momentálně je nejlepší na světě a tuhle trofej si zaslouží," klaněl se Djokovič Nadalovi. "Taky ti gratuluji a tenhle pohár určitě brzy získáš," vrátil Nadal kompliment.

Djokovič bude mít napilno
V žebříčku si Nadal upevnil pozici světové jedničky. Djokovič měl už před zápasem jisté, že se posune na druhé místo světa. 

Djokoviče nyní čeká rychlý přesun z Ameriky do Evropy. Už od pátku by měl plnit roli jedničky srbského týmu v semifinále Davisova poháru proti českému výběru. Utkání se hraje v hale v Bělehradu.

Srbský tenista hrál své třetí grandslamové finále a druhé v New Yorku. Před třemi lety podlehl ve finále Federerovi. Se švýcarským šampionem v následujících dvou letech prohrál v semifinále, letos ve stejné fázi turnaje prokletí po pětisetové bitvě zlomil. 

Jediný grandslamový titul získal Djokovič před dvěma lety v Melbourne.

- US OPEN muži (USA - New York, tv. povrch) -
pondělní výsledky (13. 09. 2010)

Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6-4 5-7 6-4 6-2

Esa: 8:5. Dvojchyby: 2:4. Nevynucené chyby: 31:47. Vítězné údery: 49:45. Využité brejkboly: 6 z 26 - 3 ze 4. Celkem získané míče: 136:119. Čas: 3:43.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Na svetovych strankach pocas celeho US open sa riesilo ze Federer nema pravo byt GOAT-greatest off all time- najlepsi v historii- pretoze ma zapornu bilanciu s Nadalom hlavne vo finale. Ked Rafa vyhral vcera kratko po zapase na britskom eurosporte riesili komentatori ze je mozne ze najvacsi hrac vsetkych cias Roger bude iba 2. najvacsim a zasmiali sa na tom- no fakt je ten ze Roger podla mna je najvacsim hracom vsetkych cias ale Nadal ma obrovske sance ze ho predbehne- nie velke obrovske a Roger by mal na sebe zamakat a aspon rok sa snazit vyhrat daco nech tym drzi Rafu na uzde. 2-3 RG by mal mat iste Rafa- a ukazal ze so zlepsenym servisom moze hocikedy vyhrat AO, US aj Wimbledon kludne moze teraz 3 roky v rade mat po 2, 3 GS tituly. Samozrejme konkurencia tu je a hraci ako Djokovic, Murray mozu zacat vyhravat GS, Del Potro ked sa dolieci tak tiez ma potencial uvidime ale ak by Rafa predbehol Rogera bolo by to neskutocne ze sme v ere 2 najvacsich hracov vsetkych cias a ne vsade pocuvat ze teraz je lahsie vyhrat GS titul ze je slaba era a malo top hracov co je totalna blbost pretoze nikdy neboli taky dobri hraci ako Roger- Rafa. Sampras bol o servise na rychlych povrchoh dneska na spomalenej trave by nemal sancu vyhrat Wimbledon- Borg bol tiez neskutocny ako Nadal ale velmi skoro doplatil na svoju hru a v mladom veku skoncil a co sa tyka Lavera - tak nechcem ho znehodnocovat ale v case ked hral Laver kolko ludi hralo tenis, ako moc fyzicky namahavy bol tenis a skoro vsade bol 1 povrch- trava. Dneska su hraci fyzicky niekde inde ako kedysi a zapasy su dlhsei ako kedykolvek predtym plus je milion povrchov lebo kazdy hard je iny- je asi 120 oficialnych hardovych povrchov u ITF- na kazdom malom turnaji su ine povrchy od domacich vyrobcov atd. Dneska skoro na kazdom turnaji je iny povrch- snad len antuky su podobne- ale aj to zalezi ci je sucho mokro fuka atd..
Reagovat
smazaný uživatel
sloužící k tomu, aby měli komentátoři o čem mluvit, když už k tenisu jako takovému emají co říct, kromě nesmyslných poznámek typu "na takové chyby nejsme u Federera/Nadala zvyklí" a podobně. Lavera jsem použil čistě jako ukázku nesmyslnosti takového tvrzení. Něco takového prostě nelze stanovit. Podle tvojí logiky se za třicet let budou smát tomu, jaký v roce 2010 hráli legrační tenis, když neměli nanomolekulární povrchy, které zrychlují topspiny a zpomalují čopy, nebo něco jiného. A budou stoprocentně štastní, že jsou v "éře nejlepších hráčů všech dob". Podle mne například byla zlatou érou tenisu éra konce sedmdesátých a celých osmdesátých let, kdy se podle mne hrál nejpestřejší tenis. Stačí si přečíst jména špičkových hráčů z té doby - co jméno, to pojem.
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos Rafa! Veskera slova a liceni pocitu z jeho letosni sezony a cele kariery jsou zbytecna. Kazdy vi, ze tenhle kluk je proste sampion a klidne muze prekonat nejen rekord Federera, ale i zmineneho Lavera! :-) Minimalne z Roland Garros ma pro dalsi dve sezony jisty triumf. Uvidime, co se stane pote. Novakovi poklona, predvedl jednu ze svetlejsich stranek letosni kariery, mozna jedinou?! Obavam se vsak, aby mu vykony vydrzely!
Reagovat
carolyn
Tak konečně Rafo! Velká gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
získal svůj první - navíc čistý - Grand Slam v roce 1962, přitom byl také mladší než Nadal, a to zhruba o tři měsíce. Je smutné, že tohle redakce serveru věnovaného tenisu neví. Pak se stal profesionálem, a nemohl tedy až do začátku open éry (cca 7 let) na GS turnajích vůbec startovat. V open éře ale svůj - opět čistý - Grand Slam obhájil, a to v roce 1969.
Reagovat
smazaný uživatel
za rychlou reakci a opravu. Zároveň dodávám - rádo se stalo, příště zase rád napovím..." :-)
Reagovat
Frantz
Nemel byt letosni RG poslednim velkym turnajem,ktery Nadal vyhral? Tvoje napovedy vykladej hadum v lese
Reagovat
smazaný uživatel
V období od roku 1962 do roku 1968, kdy se jako profesionál nemohl účastnit GS turnajů, zvítězil celkem 8x na tzv. Grand Slamech profesionálů - US Pro, Wembley a French Pro - čili dohromady de facto získal 19 GS titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že inteligentním čtenářům tohoto webu už dávno došlo, že jsem jen s chutí popichoval rádobychytráky tvého typu, kteří o tenisu vědí kulový, ale o to fanatičtěji někoho "milují" nebo naopak "nesnáší". Prostě jsem jen vzal za základ to, co jsi psal ty, Barnej a další podobní, jen místo "Federer" dosazoval "Nadal". Takové zrcadlo. Toť vše, milý Watsone, takže pláčeš sice dobře, ale na špatném hrobě...
Reagovat
smazaný uživatel
jestli muz k Rodu Laverovi, tak tam je polehcujici okolnost, ze se nehralo tenkrat na hardu. Kdyby to bylo dnes jen trava a antuka tak touhle dobou ma Nadal o 5 GS vic a federes o 5 GS min. A taky kdyby nebyly hrali vsichni vsude tak by byla vetsi konkurence a GS by si rozdelilo vic lidi.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, to je pravda, ale já raději hodnotím věci podle toho, jak se staly, než podle toho, jak by se bývaly mohly stát, kdyby všechno bylo jinak. Nicméně, jak nás učí moderní fyzika, je-li vesmír nekonečný, tak někde "out there" se muselo odehrát i to, o čem píšete ... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasne kdyby je vzdycky zavadejici, ale clovek si to nekdy nemuze odpustit i kdyz by mohl. Ja bych se drzel toho ze tenisti mezi kteryma jsou tak velke casove rozestupy by se meli srovnavat s rezervou a na absolutni urovni vubec. Proto mam radeji oznaceni jeden z nejlepsich tenistu nez nejlepsi tenista (protoze nic takoveho nejde dokazat).
Reagovat
smazaný uživatel
taky raději používám "jeden z nejlepších", tady jsem takto účelově reagoval na raduze... jako jindy účelově reaguji na Frantze či Barneje :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem nesmírně šťastný, že jsem se včera mýlil, když jsem tipoval za vítěze Djokoviče. Vamos!!
Reagovat
raduz
Nadal je fyzicky a hlavně psychicky nejodolnější hráč historie tenisu.Drží se skvěle taktiky,kterou má naordinovanou a neune z ní za žádného stavu.Včera zahrál naprosto famozně. to Jak zahraje z totální defenzivy vítězné míče mi hlava nebere.ač jsem ještě nedávno tvrdil,že najlepším hráče historie je Federer,už si tím tak jist nejsem.Těch 16titulů Nadal může do 3 let v pohodě udělat.J¨á si nedokážu představit,že by ho někdo v tříseťáku dokázal porazit.Snad zdravy Delpo,možná murray.
Reagovat
smazaný uživatel
Delpo, Murray,... anebo jeho vlastní zdraví.
Reagovat
Matti
Určitě oba dva, ale musí hrát svůj nej tenis. Rafa se jen tak zlomit nenechá. Jinak se mi hodně líbil Djoko, s jakým nadhledem to vzal. A jak dokázal ocenit i Rafovy míče a zatleskal mu.
Reagovat
raduz
jeho vítězství mně hodně připomínali to federerovo na RG2009.Bylo by hodně zvláštní,kdyby svou šanci nevyužil.I když mi není jeho zarputilost blízká,vítězství jsem mu přál.Těch 16titulů je strašně moc,ale on to zvládne.myslím,že bude nyní3 roky vládnout mužskému tenisu.federer ho může porazit jen v případě,že na sebe narazí dříve než ve finále.to je ale reálné,protože federer už začne klesat žebříčkem.Já bych mu to i doporučil,pokud chce ještě něco vyhrát.Nadal je ve finále Grandslamu k neporažení-je bez nervů.
Reagovat
Matti
Dnes mi Rafa připadal trochu nervózní, přece jen to na něj asi dolehlo. Ale jak zmakl 3 set a vedl 2/1 na sety, rozjel se a Novak už trochu rezignoval při představě, že by musel ještě dva sety bojovat.
Reagovat
tito
Já bohužel viděl zápas jen do přerušení ale bylo to neskutečné tempo - Novak hrál bezvadně, šlo mu podání a opravdu laciných chyb bylo na obou stranách málo. Ale jak píšete, ta představa, že budete muset bojovat až do posledního míče a nic nedostanete zadarmo je zničující./ viz např. to srovnání ze 4:1 na 4:4 ve druhém setu/
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepším hráčem historie je Rod Laver. To je myslím celkem bez diskuse. Ten získal ve 24 letech svůj první čistý Grand Slam a ve 31 letech druhý. Mezitím nemohl díky stpudním pravidlům na GS turnajích hrát. Ale pokud si Nadal udrží formu, má šanci se mu vyrovnat. Viděl jsem to do přerušení, byt to nádherný zápas. Jedině Federer by to asi uhrál na pět setů, ale stejně by nejspíš prohrál...
Reagovat
smazaný uživatel
V cem ti pripomina titul Nadala z letosniho US Open ten Federeruv z Roland Garros?! :-) Byl by snad Federer k neporazeni stejne jako Nadal na Roland Garros? Myslim, ze Roger jasne ukazal, ze na letosnim US Open byl az cislo tri! Mozna by ve finale predvedl jiny vykon, mozna ne-na rozjeteho Rafaela by vsak nestacil urcite! Proto netusim, proc srovnavat dva rozdilne triumfy. Troufam si tvrdit, ze pokud by se Rafael nezranil, pak nema Federer titul z Roland Garros vubec do konce kariery! :-) Vis, on je problem v tom, ze Federer vladl na trave, dokud nevyrostl Nadal, Federer vladl US Open, dokud Nadal herne nevyzral pro tento typ povrchu, vse je momentalne o Nadalovi. :-) Jak sis jiste precetl rozhovor s Federerem, ktery umi hrat na antuce, ne vsak proti Rafaelovi, musis uznat, ze srovnavas nesrovnatelne!! Pokud jsi srovnaval na zaklade zlomoveho GS v kariere, pak mas pravdu, oba jej dosahli vsak jinym zpusobem, jak pisu! Federer nikam klesat nebude, Murray by se musel zazracne zmenit a Djokovic predvadet vyrovnane vykony, cehoz se stale obavam! Zezadu nikdo utocit nebude, mozna az navrativsi Del Potro! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal byl lepší ve všech statistikách a vyhrál naprosto zaslouženě, ale rozhodně nehrál svůj nejlepší tenis, hlavně při breakballech nezvykle kazil. Djokovič byl oproti semifinále poloviční, měl tam pár gamů ve druhym setu kdy trefoval všechno, ale jinak to měl Rafa celkem pod kontrolou a hrál co potřeboval. Djokovič selhal hlavně psychicky a toho sem se obával nejvíc. Hlavně po tom jak Nadal doservíroval ten třetí set se totálně položil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ač jsem velký, ale opravdu VELKÝ, fanoušek Rogera Federera, musím uznat, že Rafael Nadal teď hraje prostě tenis z jiné planety. Ten kluk je zvíře, to je neuvěřitelné! Určitě si ten titul zaslouží víc, než kdokoliv jiný. A btw 26 breakových příležitostí, to je proti Djokovičovi neskutečné číslo. Jak říkám, tenis z jiné planety! GRATULACE, RAFO, VSTOUPILS DO HISTORIE!
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda. Ale Rafa ukázal, že je momentálně král, hrál až na kratší výkyvy úžasně a zasloužil si vyhrát. Djokovič taky dobrý výkon, skvělé winnery některé. Rozhodl třetí set, ve kterém Novak začal více chybovat a Rafa se rozservíroval, čtvrtý set už byl jenom o tom, kolik bude skóre.
Reagovat
Matti
jj 3 set rozhodl. Za stavu 5*4 a 15-30 Rafa dal 3 nechytatelné servisy a bylo. Tam se zdálo, že by Novák mohl brejk vzít zpátky, ale Rafa to rázně utnul servem a pak už se zklidnil a rozjel. Ale Noleho kraťasy za síť nemají chybu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist