Nákaza mezi tenisty na Adria Tour v Zadaru působí politický skandál

23. 6. 2020, 20:43
Aktuality 5
Turnaj v chorvatském Zadaru, kde se koronavirem nakazila mimo jiné světová jednička Novak Djoković, vyvolává v zemi čím dál větší politický skandál. Premiér Andrej Plenković, který se turnaje coby divák rovněž zúčastnil, se preventivně nechal otestovat - s negativním výsledkem. Na pořadatele se snáší kritika za nedodržení ochranných opatření proti šíření nákazy, napsala dnes agentura APA.

Plenković v sobotu přihlížel tenisovému utkání z tribuny a poté se krátce setkal s Djokovičem. Srbský tenista dnes oznámil, že se spolu se svou manželkou nakazil koronavirem. Stejné oznámení přišlo už dříve od tří dalších účastníků turnaje. Podle epidemiologů nebezpečí přenosu nákazy na premiéra nehrozilo a preventivně provedený test na přítomnost infekce vyšel Plenkovičovi v pondělí s negativním výsledkem.

Exhibiční turnaj v Zadaru byl součástí čtyřdílné Adria Tour po Balkáně. Předčasně však skončil před nedělním finále po oznámení pozitivního testu u bulharského tenisty Grigora Dimitrova.

Předseda vlády Plenković před turnajem řekl, že akce má být reklamou na Zadar i Chorvatsko. Zadarská blamáž ale podle APA způsobila, že tato reklama má silně negativní vyznění. Země na pobřeží Jaderského moře se usilovně snaží prezentovat jako z hlediska nákazy bezpečná a lákat tím co největší množství zahraničních turistů.

Ministr zdravotnictví sousedního Slovinska Tomaž Gantar v pondělí večer dokonce nevyloučil, že jeho země bude své hranice s Chorvatskem opět nucena uzavřít. To by tvrdě dopadlo na chorvatský turistický ruch, který se zotavuje po koronavirové pandemii.

Chorvatská média informují o závažných pochybeních pořadatelů, kteří ignorovali opatření nutná k zabránění šíření nákazy: Tribuny byly místy přeplněné, mezi diváky nebyla volná místa, chyběly údajně i dezinfekční prostředky. K turnaji se navíc konalo několik doprovodných akcí, při nichž se tenisové hvězdy setkávaly se svými fanoušky, sportovci, politiky či dětmi.

Chorvatští epidemiologové mají nyní plné ruce práce, aby zjistili, kdo s nakaženými tenisty přišel do úzkého kontaktu. Do karantény bylo posláno zatím bezmála sto lidí, mezi nimi i starosta Zadaru Branko Dukić. Výzvám, aby se do izolace přesunul také, čelí i Plenković. Přes 600 znepokojených občanů požádalo o provedení testu.

K zodpovědnosti za fiasko v Zadaru, který by se mohl stát novým lokálním ohniskem nákazy, se nikdo nehlásí. Úřad civilní ochrany, který má v Chorvatsku dodržování protikoronavirových opatření na starosti, uvedl, že za organizaci turnaje zodpovídal tenisový svaz a že pro takovéto akce existují jasné pokyny. Svaz naopak tvrdí, že veškeré regule dodržel.

Ministr zdravotnictví Vili Beroš zdůraznil, že události v Zadaru jsou "velkým varováním". "Tato situace není nečekaná," řekl s tím, že ještě horším dopadům zabránila včasná reakce epidemiologů. Ve městě jsou preventivně zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech důchodců.

Chorvatsko dosud zaznamenalo 2366 případů koronavirové nákazy, 107 osob komplikacím doprovázejícím nemoc Covid-19 podlehlo.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
Mantra
auž jste si bookoali levné lístky na vlak?
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam, ze sa nikomu nič nestane.

Ale toto naozaj posobi ako strašná groteska. Dnes som to označil za najvacsi sportový preslap 2020.

Ale pribeh o tom ako svetova jednotka pozve kamarátov na nedelný tenis pri pivečku na balkáne, v case pandémie a nakoniec odchádza ovenčený titulom "pozitivne testovaný", to má velmi silny humorný potenciál aj na dlhé roky napred :)...Toto je čistý Silvester.
Reagovat
panzer.dragon
ještě byl dobrej ten basketbalista nějak na začátku COVIDu, jak osahával ty mikrofony na tiskovce jakože se nic neděje a pak oznámil že je nakaženej
Reagovat
Frantz
Djokovič si slušně nasr4l do bot. Turnaj nevyhrál žádný, ale prohrál co se dalo...
Reagovat
Frick
Furt, že je to chřipka.

Neni.

Nikomu nic neni. Až na Grišu. Ale ten třeba nastyd. z klimatizace. Kdo ví.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist