Navrátilovou čeká další boj s rakovinou. Je to vážné, ale napravitelné, vzkázala fanouškům

2. 1. 2023, 16:58
Aktuality 16
Majitelka 59 grandslamových trofejí Martina Navrátilová bude znovu bojovat s rakovinou. 66leté Čechoameričance byla diagnostikována rakovina hrtanu prvního stupně a po 13 letech si jí vrátilo nádorové onemocnění prsu. Oba nálezy jsou prý v raném stadiu a prognózy na uzdravení velké. Léčbu zahájí během ledna v New Yorku.
Profily hráčů
Martina Navrátilová (© AFP)

Martina Navrátilová už v roce 2010 úspěšně vyléčila rakovinu prsu. Nyní ji čeká boj hned dvojnásobný, neboť má nález na prsu i hrtanu.

"Dvojitý zásah je vážný, ale napravitelný. Doufám v příznivý výsledek. Chvíli to bude smrdět, ale budu bojovat ze všech sil," oznámila odhodlaná majitelka 18 grandslamových titulů ve dvouhře. Ocenila také podporu, které se jí dostalo ze všech stran. "Netřeba říkat, že můj telefon i Twitter úplně explodují. Děkuji všem. Ještě jsem neskončila," napsala na sociální síť.

Zvětšené lymfatické uzliny na krku si Navrátilová všimla už během listopadového Turnaje mistryň v texaském Fort Worth. Následná biopsie odhalila rakovinu krku v prvním stadiu. Během testů jí byla objevena také bulka v prsu, která byla později diagnostikována jako nesouvisející rakovina.

"Martině byla diagnostikována rakovina v prvním stádiu. Prognóza je dobrá a Martina tento měsíc zahájí léčbu," uvedla tisková mluvčí devítinásobné wimbledonské vítězky Navrátilové v prohlášení s tím, že se jedná o typ rakoviny, který dobře reaguje na léčbu.

66letá rodačka z Prahy, jež v roce 1979 emigrovala do USA a po dvou letech získala americké občanství, měla v polovině ledna odletět do Melbourne a na Australian Open plnit roli televizní expertky pro Tennis Channel. Svou účast kvůli nemoci zrušila, nicméně plánuje příležitostné vstupy na dálku.

Před třinácti lety Navrátilová rakovinu prsu porazila. "Když mi o ní tehdy lékaři řekli, asi patnáct vteřin jsem plakala. Poté jsem se ale zeptala lékaře: 'Dobře, co budeme dělat a jaký je další krok'," vzpomínala jedna z nejúspěšnějších tenistek všech dob.

Zapsaná mezi tenisové legendy
Z 59 grandslamových titulů získala Navrátilová 18 ze singlu (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na French Open), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Drží také řadu historických zápisů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Týmový Fed Cup vyhrála čtyřikrát: jedou v barvách Československa, třikrát již za USA. Kariéru členka tenisové Síně slávy ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší vítězkou grandslamu v historii.

V posledních letech Navrátilová komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

16
Přidat komentář
Petra86
Martině přeji brzké uzdravení. Vy byste si měli opravit svůj překlad, není třeba otrocky překládat, ale tak aby to dávalo smysl. Chvíli to bude smrdět? Chvíli to bude špatné, na nic nebo něco podobného.
Reagovat
paddy
Co bys teda poradila digiotrokům smile smile
Reagovat
R01316
skoda jen, ze je jako priserna liberalka min. 10 krat naocovana na covid. Imunitu ma ted na houby a rakovina se opet rozjizdi.. Ale ji to zrovna nikdo nevysvetli... Kazdopadne drzim palce, at to zvladne
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
"Dvojitá zásah je vážný, ale napravitelný. Doufám v příznivý výsledek. Chvíli to bude smrdět, ale budu bojovat ze všech sil," oznámila odhodlaná majitelka 18 grandslamových titulů ve dvouhře.

To fakt napsala? :D
Reagovat
bIbec
No použila výraz "stink", což je doslovně smrdět.

Ale spíš to bude mít v angličtině ještě jiný význam. Takže asi ne úplně dobrý překlad.

Ono když řekneš v angličtině it sucks, tak to taky neznamená "to saje", ale spíš "je to na prd" nebo tak něco.
Reagovat
bIbec
Možná snad "chvíli to bude nepříjemné"? S tímhle výrazem sem se ještě nesetkal, abych pravdu řekl.
Reagovat
bIbec
Takže jako nevím, ale to "smrdět" je určitě blbostsmile
Reagovat
elsky
Urban dictionary: Stink

1) To smell bad.
2) To be bad.

1) This cabbage stinks.
2) This TV show stinks.

Takže prostě řekla, že to chvíli bude špatné.
Reagovat
R01316
'stink' a 'suck' je to samy, zadny rozdil v tom nevidim
Reagovat
R01316
a znamena to ze je to na prd, na houby...
Reagovat
paddy
stink = bude to nepříjemné
(to be extremely bad or unpleasant)
Reagovat
Frick
Tomu nějak nerozumím.

Nezávisle na předchzím ca. prsu ji našli ca. hrtanu a pak shodou okolností i relaps předchozího ca. prsu, který ale nesouvisel s ca. hrtanu?
Reagovat
paddy
máš pravdu, nerozumíš tomu smile

u krku jde o infekci virem HPV, který je především sexuálně přenosný

má štěstí, že oba typy rakoviny jsou relativně méně nebezpečné a hlavně byly nalezeny v rané fázi, což významně zvyšuje pravděpodobnost přežití
u rakoviny slinivky by so mohla jít rovnou hodit provaz (do 5 let umírá 95 % pacientů)

HPV-positive throat cancer have a disease-free survival rate of 85-90 percent over five years (kuřáci a pijani jen 25-40%)

5-year relative survival rate for breast cancer is 90%
- závisí na fázi
Localized breast cancer is only in the breast. stage 1-A, stage 2-A+B
The 5-year relative survival rate is 99%. - to bude asi ona
stage 3 - survival rate 86%
Distant breast cancer has spread to other parts of the body. stage 4
survival rate 28%

jak by řekl klasik: Martina se z toho s vysokou pravděpodobností vylíže smile
což i komunikovala

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%BD_papilomavirus
Reagovat
Kozoroh
Drž se, Martino! smile
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
rili
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist