Neskutečná řežba! Plíšková v Brisbane udolala Ósakaovou, v osmifinále je i Nosková

3. 1., 06:32
Aktuality 18
Karolína Plíšková (31) vstoupila do svého oblíbeného podniku v Brisbane vydřenou výhrou 3:6, 7:6, 6:4 ve fenomenálním souboji bývalých světových jedniček s vracející se maminkou Naomi Ósakaovou (26), který nabídl záplavu vítězných úderů a es. Se třemi triumfy nejúspěšnější hráčka turnaje a vítězka dvou posledních ročníků bude ve čtvrtek útočit na první čtvrtfinálovou účast od dubna. Do osmifinále postoupila i Linda Nosková (19) po vítězství 6:4, 4:6, 6:4 nad nasazenou Soranou Cirsteaovou (33).
Plíšková s Ósakaovou předvedly záplavu es a vítězných úderů (© AFP)

Ósakaová – Plíšková 6:3, 6:7, 4:6

Karolína Plíšková má za sebou jednu z nejhorších sezon kariéry. Rodačka z Loun sice dosáhla na čtvrtfinálovou účast na Australian Open, v Dubaji a ve Stuttgartu, ale za celý rok neuhrála ani jedno semifinále a momentálně jí patří až 39. místo v žebříčku.

Krizi, která v podstatě trvá od začátku roku 2022, do něhož po zlomenině ruky vstupovala se zpožděním, by mohla zlomit v oblíbeném Brisbane. Do australské metropole se turnaj WTA vrátil po dlouhých čtyřech letech a dvojnásobná grandslamová finalistka je se třemi triumfy jeho nejúspěšnější hráčkou. Coby nasazená šestnáctka měla letos na úvod volno.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Vítězka tří z posledních čtyř ročníků této akce začala svůj útok na hattrick v tomto dějišti a první finále od srpna 2021 v souboji bývalých světových jedniček s Naomi Ósakaovou, která absolvovala své první soutěžní zápasy po mateřské pauze a od září 2022. Vzájemnou bilanci s japonskou hvězdou upravila na 4:2.

Duel se čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou nabídl parádní podívanou a určitě bude na konci sezony patřit k nejlepším letošním utkáním na ženském tenisovém okruhu. K vidění bylo 30 es a 87 vítězných úderů oproti pouhým 36 nevynuceným chybám. Plíšková zakončila zápas se 16 nechytatelnými servisy a poměrem 47 winnerů a 24 minel.

Plíšková v posledních dvou sezonách nezvládla úvodní zápas a další neúspěšný vstup do tenisového roku mohla zaznamenat ve středu. S Ósakaovou totiž hladce prohrála úvodní set a v tom následujícím čelila za stavu 1:1 třem brejkbolům v řadě. Všechny hrozby však zlikvidovala a definitivně se dostala do zápasu.

Po zvládnutém tie-breaku, který získala 7:4, ale ještě zdaleka neměla vyhráno. Rozhodující dějství rozhodl jediný break. Česká tenistka jej slavila ve třetím gamu a hned v tom následujícím musela likvidovat dva brejkboly. S další hrozbou si poradila v osmé hře a neskutečnou řežbu zakončila čistou hrou na servisu. V utkání využila obě brejkbolové šance a sama odvrátila 10 z 12 možností soupeřky na brejk.

V Brisbane, kde vyhrála 18 z 20 utkání, hraje svůj první turnaj od půlky září. Loňskou sezonu musela Plíšková ukončit předčasně kvůli problémům s levým zápěstím. Ve čtvrtek zaútočí na první vítěznou sérii a první čtvrtfinále od konce dubna.

Také v osmifinále narazí na grandslamovou vítězku, nasazená trojka Jelena Ostapenková zvládla duel s Camilou Giorgiovou. S Lotyškou má vyrovnanou vzájemnou bilanci 5:5, loni s ní prohrála v Adelaide i v Cincinnati.

 

Nosková – Cirsteaová 6:4, 4:6, 6:4

Linda Nosková odstartovala letošní sezonu stejně jako tu loňskou odvráceným mečbolem. Před rokem v Adelaide to dotáhla z kvalifikace až do svého prvního finále na nejvyšší tour a o titul by si určitě ráda zahrála i na další silně obsazené "pětistovce" v Brisbane.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek na okruhu začala úvodní turnaj sezony více než tříhodinovou bitvou s kvalifikantkou a 192. hráčkou světa Tímeou Babosovou. Všechny tři sety potřebovala také ve druhém kole proti zástupkyni TOP 30 pořadí a nasazené desítce Soraně Cirsteaové.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Aktuálně 40. žena pořadí, která ale v live žebříčku po odečtení bodů za loňské finále v Adelaide momentálně figuruje mimo TOP 60, se opět na kurtu zdržela přes dvě hodiny. Finalistka loňského Livesport Prague Open nevyužila dva setboly na returnu a málem o náskok v úvodní sadě přišla. Za stavu 5:4 se totiž dostala na vlastním servisu do manka 0:40 a musela si poradit s celkem pěti brejkboly.

Ve druhém dějství se jí podařilo srovnat z 2:4 na 4:4, jenže set zakončila dalším ztraceným podáním a rozhodující sadě se tak nevyhnula. Ve čtvrté hře zvládla další kritický moment v podobě brejkbolu soupeřky, o tři gamy později sebrala Cirsteaové servis, ačkoli Rumunka vedla už 40:0, a náskok si pohlídala až do konce utkání.

Noskové se při debutu v Brisbane podařilo dosáhnout na první vítěznou sérii na jednom turnaji od srpnového osmifinále na "tisícovce" v Cincinnati. O první čtvrtfinálovou účast od překvapivé porážky ve finále Livesport Prague Open bude usilovat proti kvalifikantce a hráčce druhé stovky Julii Rieraové.


Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
tommr
Je vidět že Karolína se v Brisbane cítí jako ryba ve vodě ...
Los má ale extrémně těžkej: Osaka, Ostapenko a pak nejspíš Azarenka, Sabalenka a Rybakina ...
Reagovat
vergus
Aspoň má motivaci hned od začátku
Reagovat
GaelM
Dneska skvělé výsledky a Karolína překvapila asi nejpozitivněji. Jenom je nepříjemný ten počet DF, za to by ji top hráčky potrestaly.

Linda taky super, úplně mám deja vu loňské Austrálie... A pavouk se před ní parádně otvírá, v její čtvrtině už nezbyla žádná nasazená hráčka. Ve čtvrtfinále nejspíš hrozí Mira Andreeva, ale na QF takhle velkého turnaje by to byla přijatelná soupeřka.
Reagovat
tommr
jj Linda si na los opravdu stěžovat nemůže. Tu Argentinku se kterou bude hrát v příštím kole vůbec neznám ...
Reagovat
frenkie57
Tak hlavně aby jí Linda nepodcenila. Sestřelila Káťu z Říčan, tak tenis umět musí. Také to jméno slyším prvně, přitom nepochází odněkud z hlubin žebříčku(aktuálně 121).
Reagovat
turista
Tak snad konečně obrat k lepšímu u Karolíny.
Reagovat
GaelM
Byl by to ideální čas, na AO bude obhajovat spoustu bodů.
Reagovat
Serpens
Ponocování si nemůžu dovolit, a ta totální absence většiny highlightů na YouTube je příšerná. Australané, potažmo WTA se v tomhle hodně zhoršili. Ani Linda, ani Brenda, ani Maruška, nic.
Reagovat
Krisboy
Ještě je brzy po zápase, teprve se to stříhá. Vydrž pár hodin.
Reagovat
Serpens
No, včerejší ani předvčerejší zápasy pořád prd
Reagovat
aligo
Bude maximálně z Karolíny a zbytek ne.. WTA je v tomhle horší rok od roku. Nehledě na kvalitu oněch higlighitů. To se s mužským kanálem na YouTube nedá srovnat. Chlapy mají vždy minimálně 1080 a WTA většinou 720max a to se na televizi nedá prostě pustit.
Reagovat
Krisboy
Nemyslím oficiální kanály WTA a ATP, tam je často jen házení mincí o servis na začátku+proměněný matchball, ale fanouškovské.
Reagovat
frenkie57
Zkus to za pár hodin znova, někdy to trvá...
Reagovat
Serpens
Kdepak, doteď není Brenda, ale zítra bude, když bohužel hraje proti druhé Serena
Reagovat
Marsia01
Blahozelam Karoline,ze sa vitazne vratila po prestavke ked si liecila zapastie.Dufam,ze ju nebudu limitovat dalsie zranenia,ze nebude prehravat proti superkam,ktore su pod jej rebrickovou urovnou.Prajem jej aby sa zmobilzovala po kazdej stranke.Budem jej fandit.PF 2024!
Reagovat
baba
tak to je pořádné překvápko, snad to Káje pomůže hlavně psychicky...je to přece jenom Naomi, i když ne v té své top formě.
No a Linda taky fajn, Sorana dokáže být velmi nebezpečná
Reagovat
Krisboy
Skvělé, těším se highlights!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist