Obhájce titulu Zverev v Acapulku odvrátil dva mečboly Brooksbyho, dohrálo se až v pět ráno a padl nový rekord

22. 2. 2022, 12:30
Aktuality 39
ATP ACAPULCO - První den turnaje v Acapulcu nabídl na centrálním kurtu tři více než tříhodinové maratóny. Alexander Zverev zahájil obhajobu titulu úspěšně až po odvrácení dvou mečbolů proti Američanu Jensonu Brooksbymu. Postup slavil až těsně před pátou hodinou ranní a společně se soupeřem vytvořili nový rekord, neboť žádný zápas takto pozdě nikdy neskončil. Pomohly k tomu i předchozí bitvy mezi Johnem Isnerem s Fernandem Verdaskem a Grigorem Dimitrovem se Stefanem Kozlovem, který uspěl navzdory křečím.
Alexander Zverev

Alexander Zverev loni posbíral nejvíce titulů na tour (6), odvezl si zlato z olympijských her, vyhrál dva podniky Masters a podruhé v kariéře dobyl prestižní Turnaj mistrů.

Letošní sezona je ale zatím pro 24letého rodáka z Hamburku velkým zklamáním. Jeho země v ATP Cupu skončila už ve skupině, na Australian Open, kde se řadil mezi největší favority, dohrál už v osmifinále a z pozice nasazené jedničky nezvládl finále v Montpellieru s Alexanderem Bublikem.

Po zhruba 14denní pauze má jasný cíl, obhájit loňský triumf v Acapulku. V mexické metropoli i popáté zvládl úvodní duel, přestože tentokrát bojoval 3 hodiny a 19 minut a odvracel dva mečboly Jensona Brooksbyho (3-6 7-6 6-2).

Postup slavil až ve 4:55 mexického času, což je nový rekord, žádný zápas takto pozdě nikdy neskončil. Výrazně k tomu ovšem pomohly předchozí duely na centrálním dvorci (3h 13min a 3h 21min), Zverev s Brooksbym se tak na kurt dostali až v půl druhé. Prvenství ještě do dnešního dne držel souboj Lleytona Hewitta s Marcosem Baghdatisem na Australian Open 2008 (konec ve 4:34).

"Jsem šťastný, že jsem vyhrál a že jsem součástí historie," řekl Zverev. "Byla to neuvěřitelná bitva, neuvěřitelný zápas," dodal.

Zverev v utkání čelil sedmi brejkbolům a předvedl jediné zaváhání na servisu, přesto byl dvakrát jediný míček od vyřazení. Obě hrozby však v tie-breaku druhé sady (12-10), která trvala bez osmi minut dvě hodiny, zlikvidoval a v rozhodujícím dějství už dominoval. Další překážkou nasazené dvojky bude krajan a lucky loser Peter Gojowczyk (H2H 2-0).

Hned v prvním kole skončil Grigor Dimitrov. Bulharský šampion z roku 2014 v bláznivém zápase podlehl po 3 hodinách a 21 minutách boje 6-7(8) 7-5 3-6 americkému lucky loserovi Stefanovi Kozlovovi.

Neúspěšný kvalifikant Kozlov se do hlavní soutěže dostal až po odhlášení krajana Maxima Cressyho. O druhé šanci se dozvěděl teprve pár hodin před zápasem během tréninku s Rafaelem Nadalem, který musel přerušit a jít se chystat na vstup do turnaje.

V prvním setu souboje s Dimitrovem odvrátil dva setboly a ve druhém se po brejku ujal vedení 7-6 a 5-3. Jenže v tu chvíli mu obě nohy zatuhly a v křeči se svalil k zemi. Na kurt se po několika minutách vrátil, ale zdálo se, že nebude schopný pokračovat.

Přesto zanedlouho našel energii zahrát míček 'rybičkou' a i když zbytek druhého setu odchodil a ztratil, v boji pokračoval a nakonec měl sílu zápas nejen dohrát, ale i vyhrát.

V duelu dvou veteránů uspěl John Isner. 36letý Američan udolal po 3 hodinách a 13 minutách boje 7-5 6-7(4) 7-6(3) o dva roky staršího Španěla Fernanda Verdaska, přestože v rozhodujícím setu prohrával 2-5 a čelil mečbolu.

V úterý čeká vstup do turnaje nasazenou jedničku Daniila Medveděva, který může v pondělí z tenisového trůnu sesadit Novaka Djokoviče, dalšího z bývalých vítězů Rafaela Nadala, loňského finalistu Stefanose Tsitsipase a také Mattea Berrettiniho.

• ATP 500 ACAPULCO •
Mexiko, tv. povrch, 1.832.890 dolarů
pondělní výsledky (21. 2. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Zverev (2-Něm.) - Brooksby (USA) 3-6 7-6(10) 6-2
Fritz (7-USA) - Mannarino (Fr.) 6-3 6-3
Carreño (8-Šp.) - Otte (Něm.) 6-2 6-4
Gojowczyk (Něm.) - Nakashima (USA) 6-4 6-4
Lajovič (Srb.) - Korda (USA) 6-4 4-6 7-5
Isner (USA) - Verdasco (Šp.) 7-5 6-7(4) 7-6(3)
Kozlov (USA) - Dimitrov (Bulh.) 7-6(8) 5-7 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

39
Přidat komentář
Rafaeoli25
Před rematchem s Medvedem ho asi bude čekat americký trojboj - Kudla/Kozlov/Paul. Zajímavě se mu sešli Amíci smile
Reagovat
Rafaeoli25
Nadalovi odpadají soupeři jako zralé ovoce, no snad aspoň to semi bude stát za to. Zklamání, na zápas s Mateem jsem se těšil. Snad tenhle turnaj bude stát alespoň trochu za to..
Reagovat
Pe3k
Tak jinak by Rafa nic neuhrál, to je takový ten jeho styl. Vyhrávat ty nejslabší turnaje proti lost gen hráčům...
Reagovat
Rafaeoli25
Jasně, vyhrává jen slabé turnaje smile. Sorry, ale to jsou nesmysly. To, že do sf má lehčí cestu neznamená, že je ten turnaj slabý proboha.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak Matteo těžký soupeř je, ale Nadal na něj umí, takže tvůj argument je fakt mimo.
Reagovat
Rafaeoli25
Saša pokračuje v tom, co předvádí celý letošek, Brooksby toho měl využít, byl kousek. Zverev pokud bude takto pokračovat bude mít hodně špatný vstup do sezóny, ač ani Tsip nehraje o tolik líp.
Reagovat
Tiebraker
Brooksby a to jeho akné je pěkný hnus.
Že si s tím něco neudělá.
Peněz má určitě dost. Asi je to asociál.
Reagovat
Pe3k
Když se hráčů ptali o kom si myslí, že bude mít průlomovou sezonu většina řekla Brooksby...nejvíce ho hypuje Andy Muraj, ten si jeho hru vyloženě vychutnává a je to vcelku opak toho, co se líbí mně.
Reagovat
Rafaeoli25
Ježíš to jsou poznámky..zajímá tě vůbec tenis? Raději on než náladový Saša s dokonalou pletí.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes v akcii Goat, Kudla by mal byt malina. Aj druhy super vyzera byt hratelný.
Reagovat
Rafaeoli25
Hratelní jsou tam všichni, záleží v jaké formě přijel on a Medvedev, hlavně oni dva, v jaké formě je Zverev a Tsip vidíme.
Reagovat
Jon61
To je jako kdyby šli na noční směnu. smile
Reagovat
Fandina
V pět ráno a spoustu diváků, tam musí tenis milovat. Dívala jsem se na konec zápasu a nějak jsem si nedovedla spočítat, kolik je tam hodin, mač vypadal, jak v půl páté odpoledne, co se týká diváků i teploměru, který ukazoval 28,5 stupně.
Oba vypadali, že za chvíli padnou, hráli samé výměny a byl to boj. V koncovce druhého setu to vypadalo, že Zvíře to nedá, přetahovali se o SB MB v TB. Nakonec ano. Jeho brácha si po každém dobrém míči stoupal, tleskal a popoháněl. Neuvěřitelná bitva od obou hráčů.
Reagovat
annah
Nechápu, jak můžou hrát málem do rána. Proč ten zápas třeba ve dvě v noci nepřeruší.
Reagovat
Fandina
Nastoupili v půl druhé, to fakt nemuseli. Jestli nechtěli hrát druhý den ve větším vedru, nebo proč. Nevím.
Reagovat
annah
Páni! Začínat zápas skoro dvě hodiny po půlnoci, to je teda úlet!!!
Reagovat
gafr7
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Pe3k
lol

smilevsadil si barák?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S inteligencí houpacího koně... Vzkaz pro Dimitrova na stránkách českého TP bude jistě hodně platnýsmilesmile
Reagovat
Fandina
Hráli tři hodiny a Kozlova bych nepodceňovala.
Reagovat
gafr7
Kozlov, kterej na konci druhýho setu nemůže chodit a vypadá, že každou chvilku umře, tak za deset minut běhá, jak srnka. Neskutečný podvody každý den v týhle žumpě a nikdy nikoho nezavřou, protože v tom jedou taky. Chce se mi blejt
Reagovat
Fandina
Ty také pořád podvádíš, že za vším vidíš podvod? Co když to bylo úplně jinak. Kozlov porazil na AO Veselku a hrál tam dobře. Takže nevím, proč by nemohl teď porazit Grigora. Bylo mu zle a pak se z toho dostal. Nic nového pod sluncem.
Reagovat
Krisboy
Sakra, to muselo bejt drahý smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Já hlavně nechápu, jak můžeš sázet tak věčně nespolehlivýho hráče jako je Dimitrov. To už nejsi dostatečně poučen, že je to naprosto nevhodný hráč na sázení? Leda tak proti němu, to má větší šanci na úspěch.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ban. Frustráty tu nepotřebujeme.
Reagovat
Krisboy
Proč hned vyhazovat? Lepší je se mu vysmát, ne? smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Krisboy
Kolik jsi prohrál, blbečku? Doufám, že hodně smile
Jen tak dál! smile
Reagovat
gafr7
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Nemáš nějakej dobrej tip na dnešek? Nějakou tutovku? Prosííííím.....smile
Reagovat
gafr7
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Jseš pěknej sobec. Takovýho machra přes sázky jsme tady ještě neměli. Co by ti to udělalo, kdyby ses podělil o své skvělé tipy? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Já bych se zase nikomu neposmíval za špatné sázky. Mě spíš mrzí, že sázkovce cpe peníze za naprosto zbytečné tipy, kterým by se každý měl na sto honů vyhnout. Já rozhodně fandím sázkařům a nepřeji sázkovkám. Že to někdo takhle neunese je věc druhá.
Reagovat
Krisboy
Ty seš taky dobrý hovado. Zastávat se žumpy, která přeje Báře, aby zdechla, protože mu zkazila sázku? Pěkně ses vybarvil smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Já ten komentář nečetl, byl jsem tu až ve chvíli, kdy byly smazány, nemohl jsem tušit co napsal, že. Samozřejmě bych to odsoudil. Já tu ale netrávím čas neustále.
Reagovat
Krisboy
...a navíc zbabělec a lhář smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak vyhrát by dnes měl Berrettini, pochopitelně Medvěd, snad i Nishioka s Felim smile
Reagovat
smazaný uživatel
Hraci ako Dimitrov, Fognini, Paire, Shapovalov a iní na tiket rozhodne nepatria. Mozno tak na jednoeurovy, ako podáva Petricek :)

Su extremne nespolahliví. Ked clovek vysadi tych 10-20% notoricky problemovych hracov, muzsky tenis vie byt solidne profitabilní.
Reagovat
Rafaeoli25
Asi tak. Ale je jich tam ještě víc smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist