Ostapenková v Eastbourne porazila Kontaveitovou a má čtvrtý titul

26. 6. 2021, 14:46
Aktuality 36
WTA EASTBOURNE - Čtyřiadvacetiletá Jelena Ostapenková nenašla přemožitelku na generálce v Eastbourne a stala se první lotyšskou šampionkou turnaje. Vítězka French Open 2017 ve svém prvním finále od triumfu na konci sezony 2019 v Lucemburku přehrála Anett Kontaveitovou z Estonska a získala svůj čtvrtý titul.
Jelena Ostapenková (© AFP)

Jelena Ostapenková nikdy nebude patřit k nejvyrovnanějším hráčkám na okruhu, ale když jí to sedne, tak dokáže vystřílet jakoukoli soupeřku. To předvedla i na poslední generálce před Wimbledonem v Eastbourne, kde se dnes stala první lotyšskou šampionkou v historii turnaje (vznik v roce 1974) a teprve třetí vítězkou startující na divokou kartu.

Ostapenková v úvodním kole za hodinu hry zničila senzační finalistku nedávného French Open Anastasii Pavljučenkovovou, pak po obratech vyřadila šampionku předchozího podniku v Birminghamu Ons Džabúrovou a finalistku téhož turnaje Darju Kasatkinovou, v semifinále nedala šanci Jeleně Rybakinové a v dnešním finále za 65 minut suverénně přehrála 6-3 6-3 Anett Kontaveitovou, se kterou oba předchozí souboje prohrála.

Ostapenkové v dnešním finále vše fungovalo. Čtyřiadvacetiletá Lotyška neudělala jedinou dvojchybu, střílela jeden vítězný úder za druhým a pouze jednou si prohrála podání, ovšem za stavu 5-2 v úvodní sadě a ihned své zaváhání napravila.

Ostapenková svůj první titul získala v roce 2017 na antukovém French Open, o pár měsíců později se radovala na tvrdém povrchu v Soulu, předloni slavila v hale v Lucemburku (poslední finále) a po prvenství v Eastbourne má kompletní sbírku ze všech povrchů. Po dnešku má finálovou bilanci 4-5. Bývalá světová pětka si v žebříčku WTA polepší o devět příček na 34. pozici.

"Hrála jsem fakt dobře, semifinále i finále mělo úroveň. Je to teprve začátek. Když budu takhle pokračovat, můžu se dostat zpátky do top 10," uvedla Ostapenková.

Kontaveitová byla letos ve finále podruhé, jenže na generálce v Melbourne se kvůli nahuštěnému programu neuskutečnilo. Pětadvacetiletá Estonka, jež bude soupeřkou Markéty Vondroušové v prvním kole blížícího se Wimbledonu, má v soubojích o titul mizernou úspěšnost 1-6, jediný úspěch zaznamenala v roce 2017 na trávě v Hertogenboschi.


Deblový titul získaly Aojamaová s Šibaharaovou
Šuko Aojamaová s Enou Šibaharaovou v Eastbourne vybojovaly už čtvrtý letošní a celkově sedmý titul. Druhé nasazené Japonky ve finále porazily 6-1 6-4 nasazené jedničky Nicole Melicharovou a Demi Schuursovou, které prohrály také finále v Berlíně.

• WTA 500 EASTBOURNE •
Velká Británie, tráva, 565.530 dolarů
sobotní výsledky (26. 6. 2021)
• Dvouhra - finále •
Ostapenková (Lot.) - Kontaveitová (Est.) 6-3 6-3
• Čtyřhra - finále •
Aojamaová/Šibaharaová (2-Jap.) - Melicharová/Schuursová (1-USA/Niz.) 6-1 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
sojka1
skoda mile Anettky, ale mam radost, videla jsem jen skutecny zaver, prepla jsem z Kacky s Kerber.... vim, ze to schytam, ale po te ostrostrelbe, letajici Kacence a drepujici Kerberce az zivacka... :-)) byl to skutecne markantni rozdil, uplne odlisny level, narocnost i delka vymen.... travicka vsak mnohem krasnejsi, zelene pohlazeni... :-))
Reagovat
Nola
:D sojka, podla mojho skromneho nazoru si si zvolila nespravne povolanie.... , aj ked si skvela v hodnoteni tenisovych zapasov, ale ako spisovatelka by si prerazila do nebeskych vysin smile, skoda takeho talentu, myslim to uplne vaznesmile
Reagovat
gigin
Hlavně když píše o Djokárně.
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Nola
nevidela som ani lopticku smile, skoda, ale Penko mam vo svojom porfoliu od finale na RG so Simonou, je to hit or miss, ako Kamilka Giorgi, dokonca aj Petra Kvitova, len nema Petrin servis
Reagovat
gigin
Jj, mi se její hra prostě moc líbí, navíc je zábavná (šváclá) a LAT.
Reagovat
Nola
jj, je sibnuta :D, ale ak by zvolnila a obcas hrala na istotu, bola by uz davno niekde inde, skoda, ma idealnu vysku a oba zakladne udery spickove, tie je ksichty na servise su nenapodobitelne :D
Reagovat
gigin
Myslím, že už na tom pracuje. Má jakéhosi nového trenéra, tak uvidíme. Jenomže ona hraje srdcem, ne hlavou, tak jak třeba Kvítí.
Reagovat
gigin
Jakože Petra hraje taky srdcem, tak jsem to myslel.
Reagovat
EllNino
a ty, gumo v penale?
Reagovat
gigin
Raketou.
Reagovat
Nola
Petra hra super, kym ju superka nedostane do tretieho setu, potom dojde na fyzicku, je vysoka, ale vzdy ma sancu uhrat to cez dva sety, musi na tom zapracovat a nepustit superky so rozhodujuceho setu, uz nie je najmladsia a vyska ju limituje a je pri lopticke neskorsie ako behave superky
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naducánek, samozřejměsmilesmilesmile
Reagovat
paddy
získal kariérní GS, když teprve vyhrál 4. GS

se stane, ale jinak nic nevypovídající stats
Reagovat
SydneyOpen
Maruška taky smile
Reagovat
SydneyOpen
tak Jelena vyhrála titul a teď o ní zase rok a půl neuslyšíme smile smile škoda Anett, snad se jí vydaří Wimbledon smile
Reagovat
com
Ale Kontaveit hraje proti Vondrousove smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Vondroušová na trávě, to je v podstatě volný los pro soupeřku. smile
Reagovat
EllNino
Tento týden slavily dvě "zapadlé" vlastenky a majitelky GS titulu :)

Rozhodně nebezpečné hráčky ve Wimbledonu
Reagovat
smazaný uživatel
Obě mají v 1. kole zajímavé soupeřky.
Reagovat
Dobry-den
Hlavně, že před týdnem prohrála s Martincovou. smile
Reagovat
gigin
Ostapenko grass season so far:
Beats Davis, Pavs, Jabeur, Kasatkina, Rybakina, Kontaveit

Loses against Martincova
Reagovat
turista
No to je s podivem.
Reagovat
tommr
Tereza ale na trávě nehraje špatně ...
Reagovat
gigin
Ona hraje tak krásný tenis!! Latvia no, co bych měl čekat...
Gratulka mega, tohle je snad to, co potřebovala. I když u ní je to fakt těžké predikovat. Uvidíme :))) PALDIES ALJONA!!
Reagovat
smazaný uživatel
Po roce a půl zvládla dva zápasy za sebou bez dvojchyby :-)
Reagovat
gigin
Stats nevím dnes, ale vím, že její rekord je vyhraný gem se sedmi df :)
Reagovat
gigin
Last three matches: 2 df, 0 df, 0 df
Reagovat
gigin
http://imgway.cz/v/251K.jpg
Reagovat
EllNino
Káťa a Škubánek
Reagovat
gigin
jj :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Reagovat
gigin
Ostapenko is now the youngest player to have won titles on clay, hard and grass.
Reagovat
EllNino
Se čtyřmi tituly celkem, not bad :D
Reagovat
gigin
RG, Seoul, Luxembourg and Eastbourne.
Reagovat
EllNino
takže Antuka,hard, hala a tráva :D
Reagovat
gigin
https://twitter.com/jessica4stein/status/1408768379784077323
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist