Ostrava má poprvé domácí vítězku! Krejčíková v maratonu skolila Šwiatekovou, znovu po týdnu kralovala a slaví 5. titul!

9. 10. 2022, 17:55
Aktuality 81
WTA OSTRAVA - Až ve třetím ročníku se ostravský halový podnik dočkal domácí šampionky. První česká finalistka Barbora Krejčíková v maratonské finálové bitvě udolala 5-7 7-6(4) 6-3 světovou jedničku Igu Šwiatekovou, která zvládla posledních 10 finále. Šestadvacetiletá Krejčíková po Tallinnu kralovala druhý týden po sobě, získala svůj pátý kariérní titul a svou vítěznou sérii protáhla na devět výher.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Barbora Krejčíková i vinou zranění lokte, kvůli kterému tři měsíce nehrála, od půlky února po skončení zářijového US Open posbírala jen devět výher a v tomto nepovedeném období se nejdál dostala do čtvrtfinále na antuce v Hamburku.

Šestadvacetiletá Češka však po zkompletování kariérního Grand Slamu ve čtyřhře začala excelovat i ve dvouhře a v posledních dvou týdnech nenašla jedinou přemožitelku. Své znovuzrození zahájila v Tallinnu, kde vyřadila tři nejvýše nasazené hráčky a získala svůj čtvrtý kariérní titul.

Fantastickou fazónu si rodačka z brněnských Ivančic přivezla i do Ostravy. Na domácím halovém podniku našla recept na Shelby Rogersovou, rozjetou kvalifikantku Alyciu Parksovou, wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou a senzačně i na 10 utkání neporaženou světovou jedničku Igu Šwiatekovou, proti níž protáhla svou vlastní sérii vítězství na devět zápasů, slavila svůj premiérový skalp hráček Top 3 a vylepšila finálovou bilanci na 5-3.

Zpočátku to přitom vypadalo na krátký proces a další suverénní výhru Šwiatekové ve finálových duelech. Krejčíková totiž ve třetím gamu nevyužila ani jeden ze tří brejkbolů a pustila soupeřku do vedení 5-1. Stejně rychle ale skóre i díky odvrácenému setbolu srovnala a v jedenácté hře měla tři brejkboly. Ani jednu šanci však zužitkovat nedokázala a Šwiateková ji v následujícím gamu s pomocí famózních returnů potrestala.

Krejčíková se ovšem nevzdávala a ve druhé sadě si vypracovala nadějný náskok 4-2. O ten však přišla a musela skóre dotahovat, aby si vynutila alespoň tie-break. Šampionka loňského French Open ve zkrácené hře dominovala a po více než dvou hodinách poslala dramatickou bitvu do rozhodujícího dějství.

V něm si aktérky až do stavu 4-3 pro Krejčíkovou suverénně hájily podání. Domácí zástupkyně se v osmém gamu v bouřlivé atmosféře rozložené mezi obě finalistky dostala k prvnímu brejkbolu v závěrečném setu a čistou hrou Šwiatekové servis sebrala. Zdaleka ale neměla vyhráno, vedoucí žena pořadí fantastickou hrou zlikvidovala úvodních pět mečbolů. Krejčíková si nicméně poradila s brejkbolovou hrozbou a šestý mečbol už sedmým esem proměnila. Utkání trvalo tři hodiny a 17 minut.

Krejčíková se stala první domácí šampionkou AGEL Open, předloni v Ostravar Aréně triumfovala Aryna Sabalenková a loni Anett Kontaveitová. Bývalá světová dvojka, která úvodní tři tituly vybojovala loni ve Štrasburku, na French Open a Livesport Prague Open, v žebříčku poskočí o devět míst na post světové čtrnáctky a vrátí se na pozici české jedničky.

"Mám obrovskou radost. Byl to náročný zápas, ve kterém rozhodoval jeden balonek. Jsem ráda, že jsem to před domácím publikem vybojovala. Je to úžasné, jak lidé přišli, fandili na obě strany a myslím, že jsme si to obě užily. Předváděly jsme neskutečný zápas a mám obrovskou radost, že jsem ta vítězka," řekla Krejčíková v rozhovoru pro O2 TV Sport.

"Kdyby mi to někdo řekl dva týdny zpět, kdy jsem byla s prominutím ve sra…, tak bych tomu nevěřila. Teď jsem tady, mám dva vyhrané turnaje a je to neskutečný pocit. Sehrála jsem hodně těžkých zápasů, které jsem vybojovala a otočila. V koncovkách jsem byla mentálně silná. Mám radost, že poté co se mi v singlu nedařilo a byla jsem z toho smutná, tak se vše konečně sešlo a zase začínám předvádět dobrý tenis. Těším se, že na to budu dál navazovat," doplnila.

Šwiateková absolvovala své 12. finále a premiérové na halových betonech. Jednadvacetiletá Polka si o titul poprvé zahrála v Luganu 2019 a ve třech setech podlehla Poloně Hercogové. Trojnásobná grandslamová vítězka v následujících 10 finálových duelech neztratila jediný set, její skvělou sérii ukončila až Krejčíková.

"Gratuluju ti Báro. Jsi skvělá hráčka. V této sezoně jsme tě moc neviděli, ale jsme rádi, že jsi se dokázala vrátit. Máš velmi stabilní tenis a na okruhu potřebujeme hráčky, jako jsi ty. To je bez debat," řekla Šwiateková, která během slavnostního ceremoniálu nedokázala při ovacích fanoušků skrýt slzy.

Pokud si nenaordinují zaslouženou přestávku, měly by obě finalistky v příštím týdnu plnit roli nasazených jedniček. Krejčíková se má představit v hale v Kluži, v prvním kole by se utkala s Dalmou Gálfiovou. Šwiateková má v plánu účast v americkém San Diegu, kde má na úvod volný los.

• WTA 500 OSTRAVA •
Česko, tv. povrch / hala, 757.900 dolarů
nedělní výsledky (9. 10. 2022)
• Dvouhra - finále •
Krejčíková (ČR) - Šwiateková (1-Pol.) 5-7 7-6(4) 6-3
• Čtyřhra - finále •
McNallyová/Parksová (USA) - Rosolská/Routliffeová (3-Pol./N. Zél.) 6-3 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

81
Přidat komentář
paddy
Reagovat
stefankelner
D@l@ ju dole a to jediné platí! ŚWI0NTEK T0 NEZNIESLA
Reagovat
vergus
Neskutečný výkon, troufám si tvrdit, že hráček, které by ten poslední game na servisu v té atmošce zvládly bez breaku, by se daly spočítat na prstech jedné ruky smile
Potěšilo i to, že čeští fanoušci se nenechali zadupat polskými a byli pořádně slyšet.
V předčasném BJKC nakonec Krejča zařídila 2 skalpy z USA a jeden z Polska smile
Reagovat
lvicek
Velká gratulace Báře - koukala jsem na zápas po kouskách na telefonu, tak to nebylo nic moc, ale už na tom začátku mi připadalo, že ji Iga nějak moc nedrtí, spíš Bára je nervózní a zahazuje vypracované šance. I při tom stavu 1:5 mi nějak připadalo, že by to mohla otočit, když se trochu uklidní a přestane dělat ty nesmyslné chyby. Jsem ráda, že to nakonec dopadlo!
Reagovat
turista
Velká gratulace! Bára je zpátky.
Reagovat
Titan
Titule z WTA:
Krejcikova topples Swiatek in thriller...smile
Reagovat
vavrinec
No jo, to je ta angličtina. smile Autor v tomto kontextu nepoužil asi ideální slůvko, já bych použil třeba "bring down", ale možná to napsal schválně i jako vtípek. smile
Reagovat
tmora
Za me je to ok
Reagovat
George_Renel
Ještě že ty dublované souhlásky nepopletli.smile
Reagovat
vavrinec
No to je právě škoda, tím by to bylo mnohem vtipnější! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to by asi na googlu letělosmile
Reagovat
smazaný uživatel
Znovu ukázala, jaká je bojovnice.smile

Ať ji dva halové tituly nakopnou do přípravy na příští sezonu.smile
Reagovat
tommr
v žebříčku se Bára posunula na 14.místo a je ted samozřejmě česká jednička ...
V letošní Race se posunula na 20.místo a na poslední postupové místo které ted drží Kudermetova ztrácí 756 bodů. Aby se tedy na TM kvalifikovala musela by bud vyhrát Kluž a v Guadalajaře dojít aspon do finále nebo Guadalajaru vyhrát. Plus ještě žádná z jejích největších konkurentek nesmí uhrát příliš mnoho bodů ...
Reagovat
frenkie57
Byla by to sice totální bomba, kdyby ten TM stihla, ale popravdě to není příliš reálné. Myslím, že ani barbora se za tou možností nepožene. Ona ví, jak je štěstěna vrtošivá paní a tak to bude brát zápas po zapase a uvidí, kde se zastaví.
Reagovat
tommr
tak já si samozřejmě taky nedělám iluze že by se tam Bára ještě mohla probojovat. Jen upozornuju že tady ta možnost pořád ještě je i když jen velmi malá ...
Navíc nejde jen o TM ale o co nejlepší konečné umístění na konci roku. Top-20 už by Bára udržet měla a s trochou štěstí by se mohla dostat i do top-10 ...
Reagovat
lvicek
Pořád má ale letos ještě méně bodů než Péťa, že? Každopádně držím pěsti oběma :).
Reagovat
tommr
jj Petra má zatím v Race o 188 bodů víc než Bára, ale bohužel už asi sezonu odpískala ...
Reagovat
Fandina
V nadpisu je skolila, ale mohlo by být i školila, kdyby se autor překlepl. smilesmilesmile
Reagovat
Kozoroh
Bravo, Báro! smilesmilesmile
Reagovat
Jan
Úžasné.smilesmile Viděl jsem začátek zápasu, když Bára neproměnila breakball na 2:1, který proměnit mohla, říkal jsem si nebude to jednoduché. Pak jsem dal přednost sluníčku a šel ven, vrátím se a co nevidím smile Obrovská gratulace Báře. Přeji ať jí vydrží zdraví. Ještě se můžeme dočkat velkých věcí. V deblu samozřejmě, ale asi i v singlu.
Reagovat
majkl005
člověk když před pár týdny četl dokola ty "kecy" jak to nevzdává a věří, že se vrátí do starých kolejí...že bude dál dřít a že věří, že to příjde....tak si říkal "twl, tohle jsou jen houna, aby nevypadala až moc poraženě a rezignovaně a přitom sama ví, že se už nedokáže dostat na vrchol"....a ejhle....tohle je fakt neuvěřitelný, jak vírou v sebe samu dokázala špatnou sezónu otočit ve velmi kvalitní smile
Reagovat
frenkie57
tenisová kariéra se u naprosté většiny tenistů a tenistek pohybuje v takové sinusoidě, jednou si dole, pak zase nahoře. V podstatě jde o to, nezůstat dole zase až moc dlouho. U Báry to bylo tak akorát. vzestup přišel v pravý čas. Už mně moc nebavilo koukat na ten její utrápený, plačtivý obličej a katastrofální hru. teď bude zase otázkou, jak dlouho vydrží v té "zóně".
Reagovat
vladka
Prostě pecka - nádhera - zasloužená výhra. Díky a velká gratulace!smilesmilesmile
Reagovat
Honza-K
Bára smilesmile smile
Reagovat
Dobry-den
Kdo za stavu 1:5 v prvním setu čekal, že uvidíme dost možná nejlepší zápas tohoto roku?

Bára překvapila, jak se po ztrátě 1. setu sebrala a zbytek zápasu zvládla herně i mentálně naprosto bravurně. Úplně jsem zíral, kde vzala Bára ten skvělý servis ve 3. setu? A nenechala se vykolejit ani tím, jak Iga senzačními údery likvidovala mečboly. Nakonec to celé uzavřela esem... No prostě skvělé. smile

Porazit ve finále domácího turnaje po více než 3hodinové bitvě světovou jedničku, za to si zaslouží absolutorium. smile

Kluž by měla vypustit, musí být fyzicky i mentálně úplně vyčerpaná. Chápu, že se tam teď objevuje vidina šance na Turnaj mistryň, ale asi nikdo jí nepřeje, aby se v závěru sezóny zase úplně dodělala...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile S Kluží je to dilema - Bára má formu a mohla by přidat další titul, ale pak zase cestovat na druhý konec světa do Mexika - no babo raď smile
Reagovat
tommr
Kluž bych určitě nevypouštěl. Vzhledem k obsazení je tam šance na titul obrovská. Není to daleko a hrát tam určitě nebude dřív než ve středu takže by to fyzicky měla zvládnout. A mentálně je na tom ted dokonce líp než kdy předtím ...
Reagovat
Liverpool22
ale jo - asi máš pravdu smile Já jen, že Kluž a Guadalajara nejsou zrovna ňák blízko sebe smile
Reagovat
A211
Radím dát týden pauzu kondici má vynikající ale je potřeba sní umět hospodařit podle mě se za těch 14.dni hodně vymačkala
Reagovat
GaelM
Turnaj mistryň asi ne, to by musela po titulu v Kluži ještě dojít aspoň do finále v Mexiku... Navíc je vůbec o co stát? Už je na TM kvalifikovaná v deblu a dá se předpokládat že ve skupině neskončí, kombinovat to se singlem by bylo dost náročné.

Ale třeba by to Bára zvládla. Fyzicky zase tak zničená být nemusí, v Ostravě hrála o zápas méně a normálně je zvyklá jet single i debl najednou. A v Kluži by jí organizátoři určitě nechali čas na aklimatizaci, první kolo může hrát až za 3 dny...
Reagovat
aape
velká gratulace Báře k titulu, skvělý turnaj, atmoška, dnes to byl opravdu zážitek, je radost vidět Barču v plné síle zase zpět, tak jen to nejlepší do budoucna smile smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ohromná gratulace'!!smilesmile
Jak už tu dříve někdo psal, ano, tyhle 2týdny byly na úrovni GS ba ho to co do obtížností (na 2různých površích a místech) překonalo.

Nicméně, snažil jsem se i já:
1/před koncem 2. setu jsem měl připravenou zprávu, že jsem spokojenej, i když prohrála:) Chystal jsem se aspoň na chvíli ven... Set vyhrála a šel jsem.

2/ Vrátil jsem se za stavu 3:3 a takticky počkal, až Bára dopodává na 4:3

3/šrapnel! jak Bára dopodávala, nahodil jsem přenos a brejk:) pak už to šlo skoro samosmile

Holky super, úžasný zápas, určitě se k němu nejeden z nás někdy vrátí!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a btw jsem tu možná sám tvrdil, že Bára má ve 3 setech větší šanci na výhru než Iga.
Reagovat
tommr
mě to teda moc nepřekvapilo. Čekal jsem že Bára bud dostane nakládačku ve dvou setech nebo to ubojuje ve třech. Už včera toho měla Swiateková plný zuby a vyhrála jen díky kolapsu Alexandrový což u Báry nehrozí ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taktaksmile
Reagovat
bardunek666
prostě úžasné!!! Finále vynikající, úžasná atmosféra a extrémně zasloužený titul! Nemám slov :)

Teď těžko říct, zda zbyly nějaké síly do Kluže. To obsazení není nic moc a titul by snad mohl vyjít i tam. Tak uvidíme.
Reagovat
Liverpool22
Ano - Bára hrála výborně. smile Jinak Kluž bych na místě Báry vynechal - prostě pošetřit síly na Mexiko smile
Reagovat
Fandina
Super turnaj a ještě musím poděkovat Basovi a Kláře Janáčkové za pěkné komentování na O2. To ze studia a také to z Ostravy. Díky. smilesmile
Reagovat
hanz
A já myslel, Fandísku, že chceš poděkovat i mně. smile
Reagovat
Fandina
Děkuji, že jsi neotravoval.
Reagovat
hanz
Teď jsem přispěchal.smile
Reagovat
dadaft
přenos byl vynikající, spousta opakovaček a pohybových studií
Reagovat
tommr
musím před Bárou smeknout. Za stavu 1:5 v prvním setu jsem si už byl skoro jistej že to Bára nezvládne ale ona se nevzdala a zápas otočila podobně jako semifinále s Rybakinou. I skore obou zápasů je téměř identické ... smile
Dnešní výhra je dvojnásob cenná tím že Bára porazila suverénní světovou jedničku a dokázala tak sobě i nám že když je zdravá tak může porazit kohokoli ze současné špičky ... smilesmile
Reagovat
Fandina
Souhlas. Bára hrála moc dobře, byly tam samozřejmě chyby, ale jinak soustředěně i razantně a po nemoci navázala na to, co předváděla a čím vyhrávala vloni.
Reagovat
Liverpool22
smile To jsem si taky říkal, že to dnes Bára otočila podobně jako v SF s Rybkou. Prostě Bára je velká bojovnice, v klíčových momentech nepanikaří a to je klíč k úspěchu smilesmile
Reagovat
Fransoas
Přesně tak - první jsem odepsal.Byl jsem ale mile překvapen,že to Bára málem otočila.Naštěstí druhý set zvládla v tiebraku.Závěr zípasu byl dost hektický se šťastným koncem pro Báru.
Reagovat
Blondie
Dala jsem přednost vlastnímu sportu a viděla tak až poslední hru - gratulace, Báro! Naprosto parádní výsledek :-)

Je vidět, že jí spadla z ramen tíže obhajob a rázem zase naplňuje potenciál!
Reagovat
com
zase sis hrala s kamosema na honenou smilesmile To ale neni zadnej sport smile
Reagovat
hanz
A kdepak si byl ty, comísku, schovanej?smile
Reagovat
com
nemam potrebu komentovat zapasy, ktery me nezajimaj smile
Reagovat
EllNino
Neskutečná borka :) 2. titul v řadě, výhry nad Tomljanovic, Kostyuk, Haddad, Bencic, Kontaveit, Rogers, Parks, Rybakinou a Swiatek :)

Sehrála tři podobné zápasy s Bencic, Rybakinou a Swiatek, kde byla zprvu horší hráčkou, ale dokázala vyhrát ...

Už jsem nevěřil, že ještě bude někdy takového tenisu schopná ... potvrdila, že loňská sezóna nebyla náhoda ...

A doufám, že se koukal Fulnek, tohle je v mnohém větší úspěch než RG :)

A první Češka, která vyhrála Prahu i Ostravu :)

Pojď ještě zmáčknout tu Kluž ... konkurence nic moc a třetí titul by ti slušel :)) A pořád je ve hře teoreticky TM (hodně teoreticky) :D

Gratulace a smekám smile
Reagovat
tommr
aby se kvalifikovala na TM musela by vyhrát Kluž (což je docela reálné) a pak udělat minimálně finále v Guadalajaře (což není úplně vyloučené). Navíc by ještě musely "pomoct" konkurentky ...
Reagovat
hanz
Tommří, to už je opravdu sci-fi, já myslím, že už má splněno.
Reagovat
tommr
tak splněno samozřejmě má už tím že se na TM kvalifikovala v deblu. Proč se ale nepokusit o nemožné a dostat se tam i v singlu (třeba jen jako náhradnice)?
Reagovat
Jan
A pak se na TM utaví podobně jako loni.
Reagovat
Mony
Tam už se může utavit, po něm je dovca a unavené u se válí lepesmile
Reagovat
zfloyd
rozhodlo zlepšené podání ve třetím , vynikající výkon . Je vidět , že Bára je i mentálně silná a to je dobře
smilesmilesmile
Reagovat
pockerface
Sorry nevím proč se mi příspěvek zobrazil 3x jako pockerface a 2x jako anonym. :-(
Reagovat
Titan
Tak jsem rád, že jsem nešel na pivo. Místy nezkutečná úroveň tenisu...smile A ta vůle Báry...
Reagovat
mario777
Hlavne ze par tyzdnov dozadu chodila po kurtne znechutena, ako keby tam bola nasilu, nevedla poriadne liptu na druhu stranu prehodit a teraz dva tituly po sebe , taka typicka ceska Mánička z vesnice
Reagovat
vladka
...tady je někdo chudák..
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Super. Zápas jsem neviděl. Už se těším na sestřih. Velká gratulace Báře k titulu a snad jí forma vydrží do zbytku sezony. A hlavně aby byla zdravá. Když je zdravá dokáže porážet i hráčky top10. smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Super. Zápas jsem neviděl. Už se těším na sestřih. Velká gratulace Báře k titulu a snad jí forma vydrží do zbytku sezony. A hlavně aby byla zdravá. Když je zdravá dokáže porážet i hráčky top10. smilesmile
Reagovat
pockerface
Super. Zápas jsem neviděl. Už se těším na sestřih. Velká gratulace Báře k titulu a snad jí forma vydrží do zbytku sezony. A hlavně aby byla zdravá. Když je zdravá dokáže porážet i hráčky top10. smilesmile
Reagovat
pockerface
Super. Zápas jsem neviděl. Už se těším na sestřih. Velká gratulace Báře k titulu a snad jí forma vydrží do zbytku sezony. A hlavně aby byla zdravá. Když je zdravá dokáže porážet i hráčky top10. smilesmile
Reagovat
pockerface
Super. Zápas jsem neviděl. Už se těším na sestřih. Velká gratulace Báře k titulu a snad jí forma vydrží do zbytku sezony. A hlavně aby byla zdravá. Když je zdravá dokáže porážet i hráčky top10. smilesmile
Reagovat
lxr
Obrovská gratulace! Parádní zápas z obou stran a zasloužené vítězství. smile
Reagovat
dadaft
obě hráčky hrály dobře od začátku, neuvěřitelná bitva, skvělý zážitek

gratulace Báře
Reagovat
dadaft
vlastně byl povedený celý turnaj, spousta výborných zápasů .............. skvělý povrch v ostravar aréně pro ženský tenis
Reagovat
majkl005
neskutečně epickej meč...Svátková prohru obrečela a bylo zajímavé i sledovat, jak v důležitých momentech se jí znovu objevovaly ty pověstné tiky, které jí provázely celou loňskou sezónu
Reagovat
com
ten holohlavej chlápek v boxu Krejcikove byl otec? smile
Reagovat
PetaM
Ne, přítel.
Reagovat
Mantra
to asi nemyslíš vážně, leda by to byla dáma
Reagovat
dadaft
brácha
Reagovat
com
smile ja si rikal, ze na otce je mladej
Reagovat
Petra86
Je to tam, velká gratulace.
Reagovat
Nola
pekne Barbora, paradny damsky zapas, urcite najlepsie finale dnes smile
Reagovat
Pe3k
smilesmilesmile
Reagovat
Mantra
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist