Outsider Federera nepotrápil, Švýcar je ve 3. kole

25. 5. 2011, 16:23
Aktuality 10
Ani ve svém druhém zápase na French Open nenarazil Roger Federer na protivníka, který by pořádně prověřil jeho formu. Proti domácímu Maxime Teixeirovi vyhrál Švýcar třináct gamů v řadě a po hladké výhře 6-3 6-0 a 6-2 postoupil.
Roger Federer (© rolandgarros.com)

Až 181. hráč světového žebříčku Maxime Teixeira byl proti vítězi Roland Garros z roku 2009 Rogeru Federerovi jasným outsiderem a favorita podle očekávání ani příliš nepotrápil. Svůj nejlepší moment si vybral v úvodu zápasu, kdy třetímu hráči světa sebral podání, ale zbytek zápasu už patřil Federerovi. Ten mezi prvním a třetím setem vyhrál 13 her v řadě a za pouhých 84 minut postoupil do třetího kola.

"Bojoval tvrdě a snažil se uhrát co nejlepší skóre," řekl na Teixeirovu adresu Švýcar. "Skóre bylo vyrovnané jeden a půl setu, ale i potom bojoval."

Pro 22letého Francouze je letošní French Open první v kariéře. Tenista, který většinou hraje na challengerech, si ve svém prvním utkání poradil s krajanem Millotem, ale bývalý nejlepší hráč světa už pro něj byl nepřekonatelnou překážkou.

"Odevzdal jsem všechno, dělal jsem, co jsem mohl," řekl po utkání Teixeira. "Hrát s Rogerem je neuvěřitelná zkušenost. Nikdy na to nezapomenu, budou to skvělé vzpomínky," dodal.

V boji o osmifinále Federer narazí na 29. nasazeného Janka Tipsareviče, který dnes smetl Španěla Pere Ribu 6-1 6-3 a 6-0. Srbského tenistu Federer dobře zná, hrál s ním i na grandslamovém turnaji - v roce 2008 ho na Australian Open porazil až 10-8 v pátém setu.

"Na sledovaných kurtech je proti dobrým hráčům nebezpečným soupeřem. Musím být opatrný," uvědomuje si světová trojka. "Je dobré být připravený dopředu, protože na tvrdém povrchu i na antuce umí měnit svoji hru."

Na prvního opravdu těžkého soupeře v Paříži čeká i sedmý hráč světa David Ferrer. Španělský tenista ani dnes neztratil set, domácího Juliena Benneteaua porazil 6-3 6-4 a 6-2.

Ve dvouhodinovém utkání musel Ferrer odvracet jediný brejkbol svého soupeře, proti kterému využil čtyři ze šestnácti svých příležitostí k prolomení servisu. "Odehrál jsem skvělý zápas. Takhle dobrý start do sezony jsem ještě neměl. Roland Garros je pro mě výjimečný turnaj, pokusím se hrát klidně a co nejlépe turnaj zvládnout," uvedl sedmý nasazený hráč French Open.

S nečekaným přemožitelem Tomáše Berdycha domácím Stéphanem Robertem udělal ve druhém kole krátký proces Ital Fabio Fognini. Zatímco český favorit v pondělí nenašel na hráče z kvalifikace recept a v pěti setech prohrál, Fognini outsiderovi umožnil během 69 minut uhrát jen tři hry a ve třetí sadě mu nadělil "kanára".

Výsledky - French Open - muži (antuka, dotace 17,52 milionu eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Hanescu (Rum.) 6:4, 6:1, 2:3 skreč H., Federer (3-Švýc.) - Teixeira (Fr.) 6:3, 6:0, 6:2, Ferrer (7-Šp.) - Benneteau (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2, Monfils (9-Fr.) - Rufin (Fr.) 6:3, 1:6, 6:1, 6:3, Južnyj (12-Rus.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 7:5, 6:4, Gasquet (13-Fr.) - Granollers (Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4, Wawrinka (14-Švýc.) - Schoorel (Niz.) 6:3, 6:2, 6:4, Tsonga (17-Fr.) - Andrejev (Rus.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3, Bellucci (23-Braz.) - Seppi (It.) 6:1, 6:2, 6:4, Del Potro (25-Arg.) - Kavčič (Slovin.) 6:3, 6:2, 6:4, Tipsarevič (29-Srb.) - Riba (Šp.) 6:1, 6:3, 6:0, García-López (30-Šp.) - Ilhan (Tur.) 6:4, 1:6, 6:2, 4:6, 13:11, Stachovskij (31-Ukr.) - Nišikori (Jap.) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), Darcis (Belg.) - Petzschner (Něm.) 7:5, 6:4, 6:4, Montaňes - Ramirez-Hidalgo (oba Šp.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1, 6:2, Fognini (It.) - Robert (Fr.) 6:2, 6:1, 6:0. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák, Polášek (14-ČR/SR) - Ferreiro/Sa (Braz.) 6:2, 6:3.

 

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
I dnes jsme byli na pařížských kurtech svědky mnoha napínavých tenisových klání. Nyní následuje tradiční přehled toho, co se událo.

Češi v akci:
Dnes z mužských zástupců nehájil české barvy nikdo, již zítra však utkání druhého kola proti nasazenému Melzerovi rozehraje Lukáš Rosol zhruba v 17:00 SEČ.

Ostatní:

Roger Federer vs. Maxime Teixeira ----- Hrdina nedělní pětisetové bitvy proti svému krajanu Millotovi, dvaadvacetiletý Francouz Teixeira, měl před sebou těžký úkol. Zasavit nasazenou trojku, Švýcara Rogera Federera. Jakkoliv se to mohlo zdát nemožné, lépe začal Francouz, jenž hned v prvních chvílích utkání sebral Federerovi servis. Po slibném začátku ale přišla ledová sprcha v podobě třinácti prohraných her v řadě. Ačkoliv Francouz nehrál úplně špatně, další hru si připsal až těsně před koncem utkání za stavu 0:4 ve třetím setu. Po zisku gamu letěly jeho ruce vzhůru. Za 75 minut zápasu šel mladý Francouz podávat na udržení v zápase. I když čelil mečbolu, duel ještě o nějakou minutu prodloužil. Federer využil třetí mečbol a za 84 minut postoupil do třetího kola.

Juan Martin Del Potro vs. Blaz Kavčič ----- Hned od začátku zápasu bylo ajsné, že Argentince Del Potra nečeká nic lehkého. Slovinec Kavčič, jenž v prvním kole snadno porazil nadějného Gulbise, se od začátku duelu statečně bil. První set byl skutečně vyrovnaný a rozhodly maličkosti. Del Potro jej získal 6:3. Od druhého dějství se Kavčič začal zhoršovat. V důležitých okamžicích vše jakoby odevzdal svému soupeři, což zapřičinilo ztrátu druhé sady. Po téměř hodině a půl vedl Del Potro nad Kavčičem 2:0 na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
pokr. zápasu Del Potro vs. Kavčič
V úvodu třetího dějství nebyl el Potro ve své kůži a než se nadál, prohrával 0:3. Od té doby však započal jeho obrat, když si nejprve udržel své podání, následně v těžkém gamu vybojoval to soupeřovo a brejk potvrdil. Vše následně korunoval druhým brejkem v řadě. Kavčič posléze dostal šanci na návrat do zápasu, za stavu 3:4 si pracně vybojoval breakpoint, Del Potro však neponechal nic náhodě a servis si pohlídal. Potom už šlo vše hladce. Del Potro dopodával třetí set a tím i celý zápas. Zvítězil 6:3 6:2 6:4.

David Ferrer vs. Julien Benneteau ----- Skvělý antukový výkon předvedl dnes i sedmý nasazený David Ferrer. V utkání s domácím Benneteauem obstojně servíroval, skvěle bránil a dělal minimum chyb. V některých okamžicích sice Benneteau chybami Španělovi docela usnad?oval práci, nic to však nemění na tom, že Ferrer odehrál skvělý zápas. odměnou za předvedený výkon mu bylo vítězství ve třech setech 6:3 6:4 6:2.

Novak Djokovič vs. Victor Hanescu ----- Rumun mě překvapil svým dobrým výkonem, možná jen chybělo více se trefovat do prvního servisu. Jinak ale Hanescu odehrál dobrý zápas, jen škoda, že musel vzdát, třetí set měl dobře rozehraný a myslím si, že by mohl Djokoviče dostat i do tie-breaku. Jinak se ale zápas celkem vydařil i Srbovi, na kterého nyní čeká Del Potro.

Ostatní:

Dále jsme mohli vidět, kterak přemožitel Tomáše Berdycha Francouz Stephane Robert odešel z kurtu po výprasku od Itala Fogniniho, snadnou práci devětadvacátého nasazeného Srba Janka Tipsareviče, který vyprovodil Španěla Ribu 3:0 na sety a utká se s Rogerem Federerem, postup Rusa Južného přes Kazacha Kukuškina ve třech setech, nebo taky pětisetovou bitvu mezi Turkem Ilhanem a Španělem Garciou-Lopezem, jenž zvítězil 13:11 v rozhodujícím setu za téměř čtyři hodiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé zápasy na zítra:

Querrey - Ljubičič (přibližně od 11:00 SEČ)
Soderling - Ramos-Vinolas (od 11:00 SEČ)
Verdasco - Malisse (od 13:00 SEČ)
Davyděnko - Veič (od 15:00 SEČ)
Chardy - Simon (od 17:00 SEČ)

Češi v akci:

Rosol - Melzer (od 17:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Super, takhle to vypadá mnohem lépe :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
zjevně Roberta tak vyčerpal, že ani po dvoudenním odpočinku nebyl schopen proti Fogninimu uhrát víc než tři gamy. A pak že hrál špatně...
Reagovat
smazaný uživatel
No, tohle se Tomášovi opravdu povedlo. díky němu bude v osmifinále buď lopata Fognini, nebo skoro stejná lopata Garcia-Lopez. Jeden horší hráč než druhý. :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Moh by postoupit Ilhan, to je zajímavej hráč.
Reagovat
Pe3k
Myslím, že současný tenisový král je více než rád, že ušetřil síly i v dnešním duelu. Navíc nevypadal, že hraje v úplně největší pohodě. Hlavně v prvním setu se nemohl prosadit, kazil (na jeho poměry) lehké míče a nemohl zlomit Viktorův servis. Druhý set jsem nesledoval, ale tam se Novak musel zlepšit.
Reagovat
smazaný uživatel
1 SEt ( 6 nevynuc.chyb )
2 SEt ( 4 nevynuc.chyb )
Reagovat
Pe3k
Neřekl bych, že je Maestro v nějak oslnivé formě. Ostatně jako v celé dosavadní sezoně (až na první turnaj, tam hrál perfektně). Janko už je soupeř, který může našeho elegána pěkně prohnat. Uvidíme v pátek :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist