Pála: Máme vyrovnaný a variabilní tým

8. 2. 2009, 20:15
Aktuality 4
Kapitán české fedcupové reprezentace Petr Pála považuje za největší sílu současného týmu jeho vyrovnanost, která mu umožňuje taktizovat s nasazením tenistek podle vývoje utkání i herního stylu soupeřek. Také díky tomu prodloužil vítěznou sérii na lavičce na tři zápasy a po výhře 4:1 nad Španělskem dovedl své svěřenkyně do semifinále.
Český fedcupový tým

Podobně jako v loňské baráži v Izraeli vyměnil pro neděli jednu hráčku do dvouhry a je rád, že mu to současné složení týmu umožňuje. "Jak jsme viděli v posledních dvou zápasech ve Fed Cupu, tak máme holky, které mohou nastoupit jedna za druhou. Dají se rozložit síly stejně jako tady," pochvaloval si.

Navíc singlistky Iveta Benešová, Lucie Šafářová i Petra Kvitová hrají levou rukou. "To je taky velká zbraň, zvlášť když hrajeme na rychlém povrchu jako tady," poznamenal.

Zatímco tenistky byly po vítězném zápase v rozverné náladě, Pála na sobě nedával emoce příliš znát. "Já jsem si hlavně oddechl. Jsem spokojený, v šatně to bylo v pohodě. Jde to hrozně rychle za sebou, člověk si to nemůže užít tolik jako na Davis Cupu, kde se třeba rozhodne po dvou dnech. Tady už hned všichni letí na turnaje," popsal své pocity.

Nejhorší okamžik víkendu prožíval při sobotním zápase Benešové s Nurií Llagosteraovou, který česká tenistka prohrála navzdory výhře 6:1 v prvním setu. "Včera jsem byl přešlý ze zápasu Ivety, protože jsem si myslel, že to bylo opravdu kousek," uvedl.

Naopak byl rád, že poprvé během svého ročního působení ve funkci nemusel prožívat muka při závěrečné čtyřhře za stavu 2:2. Šafářová s Kvitovou dnes rozhodly už ve dvouhrách. "Lucka hrála výborně a byla to otázka času, kdy to z ní spadne. Hrát doma je těžké, ale zvládla to neskutečně. Petře jsem věřil, i když začátek byl vlažný, bylo důležité jen najít rytmus," zhodnotil jejich vystoupení.

Pro semifinále se vedle zápasu v Argentině rýsuje i vidina domácího duelu s Američankami. Pokud by tým USA nastoupil v nejsilnějším složení, tedy se sestrami Serenou a Venus Williamsovými, byl by podle Pály obrovským favoritem.

Světová jednička Serena Williamsová se však nechala v Austrálii slyšet, že vzhledem k úpravám v tenisovém kalendáři zřejmě Fed Cup letos vynechá. Informace o neúčasti Williamsových v týmové soutěži má Pála i od Lisy Raymondové, která je deblovou partnerkou Květy Peschkeové. "Kdyby hrály, tak je to velice atraktivní, ale kdyby nehrály, tak je to o dost větší šance," řekl s tím, že sám by preferoval druhou variantu. "Je atraktivnější hrát finále než hrát semifinále proti sestrám Williamsovým."

Je připraven na to, že by při zranění nebo ztrátě formy musel udělat změny v týmu, který vyhrál loňskou baráž v Izraeli i tento duel se Španělskem. "Sledoval jsem v Austrálii další čtyři holky a byl jsem s nimi v kontaktu," uvedl.

Funkce kapitána mu přináší i povinnost sdělovat tenistkám, že se nevešly do nominace. Těžké to pro něj bylo především v případě Kláry Zakopalové před loňskou baráží v Izraeli. Zakopalová tehdy byla při absenci Nicole Vaidišové podle postavení na žebříčku hned druhá česká singlistka za Šafářovou, ale Pála místo ní vzal Kvitovou a Benešovou. "Musel jsem jí říct, že beru dvě holky za ní. Důvod je vždycky nějaká strategie a přizpůsobení hry soupeři," vzpomínal.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je pravda, teď máme opravdu silný, kompaktní tým! Hlavně, že tam není Nicole:)) A znova opakuju, že já být nehrajícím kapitánem, tak Kvitová by byla samozřejmě jednička, dvojka potom Šafářová, a Benešovou bych dal do debla...Mimochodem, díval se někdo na nahráté rozhovory s našimi reprezentantkami ve FED Cupu o přestávce mezi včerejšími dvouhrami?? Padla tam otázka, co si myslí o odřeknutí reprezentovat Nicole Vaidišové - jak Benešová, tak i Šafářová a Peschkeová odpověděly tak nějak "šalamounsky" - to znamená, že řekly, že si nemyslí, že Nicole nechce reprezentovat, jenom si teď prostě musí vyřešit nějaké svoje osobní prolémy, navíc, že má zřejmě názor, že v současné formě by repre nebyla příliš platná atd. atd. Pak se ke slovu dostala Petra Kvitová a pěkě se do Nicole opřela:)) Prý že absoluně Nicole v tomto ohledu nechápe, že nabídka reprezentovat se prostě neodmítá...To jsem se musel smát, jediná upřímná byla Petra!!
Reagovat
smazaný uživatel
Holky neříkaly že Vaidišová by se současnou formou nebyla pro tým platná
Reagovat
smazaný uživatel
Však já jsem psal, že říkaly, že si to Nicole zřejmě myslí, že v současné formě by nebyla platná...A to je asi pravda:))
Reagovat
skott
Rozhovory sem bohuzel nevidel, ale jestli to Petra rekla takhle otevrene, tak ma muj obdiv.Reprezentace neni zadny handl, jak predvadel Stepanek a ted Vaidisova, bud chces a nebo nechces...Od Ivety se to ale da pochopit, kdyz jsou s Vaidisovou velke kamaradky, ze ji nebude verejne kritizovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist