Paříž je o morálu a ten v sobě Kája má, říká Kodeš o Muchové. Dnes už jí prý radit nemusí

7. 6. 2023, 08:30
Rozhovory 6
Karolína Muchová se probojovala na Roland Garros do semifinále ženské dvouhry a ve čtvrtek bude mít na tribuně o jednoho vzácného fanouška víc. Do města nad Seinou míří Jan Kodeš, dvojnásobný vítěz antukového grandslamu. Právě na jeho domovské Štvanici se česká tenistka na letošní Paříž připravovala.
Profily hráčů
Jan Kodeš

Jana Kodeše můžete často potkat v areálu tenisové Štvanice. Stále je rád v centru dění, o tenisu má velký přehled a letos pravidelně zapínal televizi, aby sledoval počínání Karolíny Muchové. Před šesti lety se olomoucká rodačka vypravila právě k němu, aby jí pomohl  mentorskými radami. Občas spolu poobědvali a vítěz Roland Garros z let 1970 a 1971 posílal povzbudivé zprávy.


Jaký to byl pocit, sledovat Karolínu na cestě do semifinále?

“Samozřejmě mám radost. Dostala se mezi nejlepší čtyři, což je vynikající výsledek. Proti Pavljučenkovové hrála velmi dobře, zápas byl docela hladký, a to je také před semifinále dost důležité.”


Jak na vás působí v průběhu celého turnaje?

“Dokázala chytit šanci za pačesy. Poté, co porazila Sakkariovou, měla příznivé vylosování, hrála s přijatelným soupeřkama. To ale také někdy bývá hodně zrádné, když člověk vidí, že má šanci na postup, tak se to kolikrát nepodaří naplnit. Ale Kája roli favoritky potvrdila a všechny ty holky porazila.”


Přesto, je pro vás překvapením, že po dvou letech zdravotních problémů znovu probojovala do semifinále grandslamu?

“Určitě jsem věřil tomu, že porazí hráčky, které měla porazit. Byly to hratelné soupeřky a nebylo pro mě žádným překvapením, že je porazila. Určitě jí trochu pomohlo, že nasazená Belinda Benčičová překvapivě prohrála s to mladou Ruskou Avanesjanovou, trochu se to tam pak uvolnilo. Ale pozor, porazit jakoukoliv hráčku na grandslamu na antuce, to je vždycky velká práce. Takže to vůbec nesnižuje její úspěch. Jsem moc rád, že výsledkově prodala, co umí. Protože ona ten tenis opravdu umí, jen ji stále zastavovala zranění. Věřím, že teď udělala průlom, získá pořádné body a poskočí v žebříčku.”


Na Štvanici se s Karolínou vídáte, také tam před odletem do Paříže trénovala. Dával jste jí i letos nějaké rady?

“Dřív jsme se vídali častěji, teď už jen občas, jak je zase rozlítaná po turnajích. A na ty já už nejezdím (směje se). Ale ona už všechno ví, ona všechno zná. Kája už nepotřebuje nic radit. Pro ni je teď důležité, je jen aby hrála dobře.”


Jaké jsou její šance v semifinále proti Aryně Sabalenkové?

“Bude to otevřený zápas. Sabalenková je samozřejmě sebevědomá, protože v poslední době všechno vyhrává. Také bude favoritkou, ale zároveň bude i v těžké roli, protože Kája hraje opravdu dobře. Myslím si, že Karolína opravdu herně má na to, aby to Sabalenkové hodně zkomplikovala.”


Na Roland Garros jste dvakrát vyhrál. Je to jiný turnaj oproti ostatním grandslamům?

“Ve Francii je vždycky vynikající atmosféra a nejtěžší je hrát s Francouzi. Ti totiž většinou na antuce umí a navíc mají v zádech diváky. Ale jinak je to velmi těžký turnaj, psychicky i fyzicky je velice náročný. Proto ho nikdy nevyhrála některá světová esa, ať už to byli Connors, McEnroe, Sampras nebo Edberg. Na Roland Garros je potřeba enormní vůle a fyzická kondice, nasazení i trpělivost. Paříž je hlavně o morálních vlastnostech.”


Myslíte, že právě tyto vlastnosti Karolína v sobě má?

“Myslím, že ano. Ale také si myslím, že pořád má ještě rezervy, třeba v podání. Ale vždyť je pořád mladá a určitě ještě může jít nahoru!”


Ve středu odlétáte do Paříže, jel byste se podívat, i kdyby se Karolína neprobojovala tak daleko?

“Kdepak, jel bych tam, i kdyby Kája prohrála, protože tam jezdím každý rok. Je to už tradice, jsou tam všichni bývalí vítězové grandslamů. Do Austrálie se mi moc nechce, ta už je pro mě daleko, ale i na US Open jsem byl několikrát. Ale Paříž a Wimbledon, to si nenechám ujít, a celkem si to užívám.”

 

Komentáře

6
Přidat komentář
Liverpool22
Je pravda, že RG je velmi těžký turnaj - na pomalé antuce jsou logicky delší výměny a je potřeba dobrá kondička + se otupují zbraně hráčů/hráček typu Samprase, Beckera, Rybakiny či právě Sabalenky - servis není takovou zbraní jako např. na trávě.
Takže toto hraje do karet naší Mušce, kdy Aryna je na antuce určitě hratelná a pokud bude mít horší den, tak Muška může překvapit smile
Reagovat
IngStavinoha
jj, loptička je vždy guľatá - jinak můžem jít radši někam do divadla, kde je děj na 99% dán už předem ;-)
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
IngStavinoha
resp. smilesmilesmile
Reagovat
Pavol
Bude to potrebovať. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist