Parksová v Lyonu slaví první triumf. Ve finále skolila i Garciaovou

5. 2. 2023, 17:49
Aktuality 10
WTA LYON - Alycia Parksová v Lyonu dotáhla svůj životní turnaj až na samotný vrchol. 22letá Američanka, která si na okruhu WTA zahrála jediné čtvrtfinále, ve finále porazila 7-6 7-5 domácí světovou pětku a vítězku loňského Turnaje mistryň Caroline Garciaovou, neporazitelnost v hale protáhla na 15 zápasů a po nejcennějším skalpu slaví premiérový titul.
Profily hráčů
Alycia Parksová (© Profimedia)

Alycia Parksová měla na kontě dlouho jediný titul mezi ženami, který získala v listopadu 2020 na turnaji ITF W20 v Orlandu.

V závěru loňské sezony se však dostala do skvělé formy. V Ostravě překvapila skalpy Karolíny Plíškové či Marii Sakkariové a postupem z kvalifikace až do svého premiérového čtvrtfinále na okruhu WTA. Ve Slezsku navíc dokráčela k deblovému triumfu.

Rok 2022 pak ukončila svými dvěma nejcennějšími tituly, když vyhrála halové podniky WTA 125k v Andoře a ve francouzském Angers.

A nyní v hale odehrála i nejpovedenější turnaj na hlavním okruhu WTA. V Lyonu se poprvé dostala přes čtvrtfinále a nakonec nenašla přemožitelku. V dnešním finále porazila 7-6 7-5 domácí světovou pětku Caroline Garciaovou a připsala si druhý skalp hráčky Top 10, první proti člence Top 5.

Parksová ve více než dvouhodinové bitvě
ani jednou nepřišla o podání a zvládla několik těžkých situací. V tie-breaku prvního setu odvrátila setbol, ve druhém setu za stavu 5-5 zlikvidovala tři brejkboly.


"Je to úžasný pocit držet poprvé trofej pro vítězku turnaje WTA. Slovy to nemohu popsat. Ještě před rokem jsem byla jen ve finále turnaje ITF s dotací 60 tisíc dolarů a dnes jsem vyhrála turnaj WTA 250," jásala Parksová. 

Alycia Parksová (© Profimedia)"Celý zápas jsem se snažila soustředit na svůj servis, protože jsem věděla, že to nebude snadný zápas. Takže jsem se jen snažila udržet ve své mysli a bojovat o každý bod. To mě dovedlo k vítězství," komentovala. 

Ve světovém žebříčku vyletí 22letá Američanka na 51. místo a bude mít stejně bodů jako padesátá Linda Nosková.

"Klíčem k úspěchu je pro mě udržovat každodenní rutinu. Vstávám zhruba ve stejný čas, mám stejně snídaně a večeře. V podstatě dělám pořád to samé a funguje to," dodala.

29letá Garciaová, vítězka loňského Turnaje mistryň, ve svém celkově 15. finále teprve počtvrté prohrála.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 259.303 dolarů
nedělní výsledky (05. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Parksová (USA) - Garciaová (1-Fr.) 7-6(7) 7-5
• Čtyřhra - finále •
Schoofsová/Bucsaová (Niz./Šp.) - Panovová/Danilovičová (Rus./Srb.) 7-6(5) 6-3

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Jan
PArksová bude nová Serena.
Reagovat
Nenela
Jen co se nauci hrat i venku. Zatim ji to jde jen v hale, coz me docela zarazi. Ten rozdil u ni mezi halou a venkem je markantni
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je jednoduchý - v hale je jí Bůh blíž, někde u stropu, zatímco venku...smile
Reagovat
lars
A C.Gauff nebude novou Serenou ? :)
Reagovat
Jan
Někdo musí dělat sestru Sereny smile
Reagovat
dadaft
Dobrý zápas, mnohem lepší než asijské finále. smile
Reagovat
Dobry-den
Parksová je fakt legrační těmi svými gesty. smile
Ale titul bere zaslouženě, o tom žádná. smile

Garciaová asi není moc inteligentní, returnovat celý zápas servisy Parksové uvnitř kurtu, to byl teda nápad. A nezměnila nic až do hořkého konce. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi chtěla potrénovat halfvoleje proti jednomu z nejrychlejších podání na okruhu za cenu prohry. Zas, že by udělala radost soupeřce na domácím turnaji...smile
Já bych vsadil spíš na toho nahořesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bůh tomu tak chtěl!smile
Střílečku jsem bohužel neviděl.
Reagovat
Alien
Je dobrá!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist