Pegulaová i Navarrová v San Diegu dohrály. Překvapivé finále obstarají Kosťuková a Boulterová

3. 3., 09:10
Aktuality 7
Místo očekávaného domácího derby má finále podniku kategorie WTA 500 v San Diegu velmi překvapivé složení. Nejvýše nasazená a největší favoritka Jessica Pegulaová (30) totiž nestačila 6:7, 1:6 na Martu Kosťukovou (21) a ještě předtím turnajová trojka Emma Navarrová (22) podlehla 3:6, 1:6 Katie Boulterové (27), která vyřadila už tři nasazené hráčky a stejně jako Ukrajinka si zahraje své největší finále.
Pegulaová nepotvrdila roli největší favoritky v San Diegu (© AFP)

Pegulaová – Kosťuková 6:7, 1:6

Jessica Pegulaová sbírá v letošní sezoně jedno zklamání za druhým. V lednu nenastoupila k semifinále v Adelaide a ztroskotala již ve druhém kole na Australian Open, v únoru přišla kvůli zranění krku o obě tisícovky na Blízkém východě a na domácí pětistovce v San Diegu vypadla v roli největší favoritky už v semifinále, stejně jako předloni.

Vstup do semifinálového souboje s outsiderkou Martou Kosťukovou měla přitom vynikající. V úvodní sadě však zahodila náskok 5:1 a nakonec ji prohrála v tie-breaku poměrem 4:7. Z šokující ztráty jasného vedení se nedokázala vzpamatovat a ve druhém dějství nevyužila ani jeden ze tří brejkbolů a uhrála jen jeden game.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Američanka loni zaregistrovala sérii čtyř semifinálových nezdarů, ovšem pak v této fázi čtyřikrát v řadě uspěla. V posledních měsících sezony 2023 triumfovala na WTA 1000 v Montrealu a na menší akci v Soulu a hrála finále v Tokiu a na Turnaji mistryň.

S Kosťukovou vyhrála oba předchozí souboje a na loňském Australian Open jí povolila pouhé dva gamy. Ukrajinka se dostala do semifinále přesně po roce, před 12 měsíci získala v Austinu svůj jediný dosavadní titul na okruhu WTA.

Po triumfu v Texasu, kde si zahrála své jediné předchozí finále na této úrovni, se jí však úplně přestalo dařit a ve zbytku roku vyhrála jen 10 zápasů. Během letošní sezony však stihla posbírat už 12 vítězství, poprvé v kariéře dojít do čtvrtfinále grandslamu a dosáhnout teď v San Diegu na své největší finále.

Navarrová – Boulterová 3:6, 1:6

Katie Boulterové se podařilo vyřadit v San Diegu už tři nasazené hráčky. Ve druhém kole předvedla obrat proti dvojce Beatriz Haddadové Maiaové, ve svém největším čtvrtfinále přehrála sedmičku Donnu Vekičovou a v semifinále nedala šanci trojce Emmě Navarrové.

Na postup přes přemožitelku Kateřiny Siniakové jí stačila hodina a čtvrt. Britská tenistka v utkání odvrátila obě brejkbolové hrozby, sama si vypracovala 10 šancí na brejk a čtyřikrát favorizované Američance sebrala servis.

Boulterová se do semifinále turnajů WTA probojovala podruhé, to jediné předchozí loni na domácí travnaté akci WTA 250 v Nottinghamu dotáhla k titulu. Před začátkem aktuální sezony nikdy neporazila hráčku TOP 30 na betonech, ovšem letos se jí to povedlo už pětkrát. Stejně jako Kosťuková nastoupí ke svému největšímu finále v kariéře a bude usilovat o druhý titul.

Navarrová navzdory překvapivé porážce prožívá v posledních měsících životní období. Před necelým rokem debutovala v TOP 100 žebříčku a teď je kousek od premiérového posunu do nejlepší dvacítky. V probíhající sezoně má bilanci 15:5 a v lednu v Hobartu slavila svůj první triumf na nejvyšší tour.


Výsledky turnaje WTA 500 v San Diegu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
makro99
Marta Kostyuk mě poslední dobou těší, ve všech směrech... a 2. životní finále přesně do roka do dna, to je zase hezký příběh
Reagovat
frenkie57
To protože je Kostík Slovanka a tím je to dané.
Reagovat
frenkie57
Špatný emoelo být
Reagovat
magnus
Ano Slovanské hráčky patria na okruhu WTA medzi tie najkrajšie
Reagovat
frenkie57
Katie se nám nějak rozjela. Ale budiž jí přáno. Navíc je to sympatická a hezká Angličanka, což není zrovna obvyklé.
Reagovat
magnus
Veru to nie je obvyklé, ale Kostyuk je aj tak krajšia
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist