Plíšková o rozchodu s Bajinem: Jen jsem nechtěla stagnovat

3. 9. 2022, 14:57
Aktuality 24
Karolína Plíšková přiznala, že za nedávným propuštěním kouče Saschi Bajina stála touha po změně a oživení kariéry. Přestože o německém trenérovi řekla, že pro ni "dělal nejvíc věcí, co nikdo z předchozích koučů nedělal", měla pocit, že pod jeho vedením stagnovala. Změna v podobě příchodu Leoše Friedla jejímu tenisu pomohla. Dvaadvacátou hráčku světa dnes čeká boj o osmifinále grandslamového US Open se Švýcarkou Belindou Bencicovou.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© j48tennis.net)

"To rozhodnutí bylo čistě z mé strany. Se Sašou nebyl žádný problém a musím říct, že se zachoval k celému týmu suprově i poté, co jsem mu řekla, že chci změnu. Ač tam nebylo nic, co by mi vadilo, chtěla jsem to udělat. Nemám už před sebou dalších pět let, takže nechci zbytečně stát," řekla Plíšková českým novinářům během US Open v New Yorku.

Sedmatřicetiletý Bajin byl jejím sedmým koučem a vedl Plíškovou přes dvacet měsíců. Vydržel u ní nejdéle po Jiřím Vaňkovi. S jeho pomocí se rodačka z Loun dostala na třetí místo světového žebříčku a do finále loňského Wimbledonu.

Letos ale v All England Clubu úspěch nezopakovala a vypadla ve 2. kole. Za necelé dva roky s Bajinem nevyhrála jediný turnaj WTA. "Ne, že bych Sašovi nevěřila, ale měla jsem pocit, že to trochu stagnuje. Výsledky nebyly úplně nejlepší, ale to není vina trenéra. Jen jsem cítila, že se některé věci opakují. Například prohrávání se stejnou soupeřkou jako byla (Katie) Boulterová a prostě se nic neměnilo," řekla Plíšková.

Rozhodnutí se přesto nedělalo třicetileté tenistce snadno a Bajina si pořád velmi váží. "Postupem času se tyhle změny dělají hůř. Dřív jsem nad tím tak nepřemýšlela, zatímco teď se mi do toho nechtělo. Sašu mám ráda, je to asi jeden z mých nejlepších trenérů, které jsem měla i po lidské stránce. Mám pocit, že pro mě dělal nejvíc věcí ze všech koučů. Nicméně jsem se tak rozhodla a mému tenisu to určitě pomohlo,“ uvedla 22. hráčka světa, která rozhodnutí konzultovala se sestrou a tenistkou Kristýnou či manželem Michalem Hrdličkou.

Pomohlo jí také, že mohla rovnou začít novou spolupráci s Friedlem, který jí krátce pomáhal i během Bajinova působení v minulém roce. "Měla jsem od něj plán a bylo to dobré. Také letos jsem s ním šla párkrát trénovat a líbilo se mi to. Jde z něj dobrá energie. Kdybych neměla v hlavě nikoho, tak by to asi bylo jiné. Tím, že tam ale byl Leoš, tak se to tím uspíšilo," popsala Plíšková.

S Friedlem zahájila na začátku srpna šňůru zámořských zápasů. Nejlépe se jí dařilo v Torontu, kde se probojovala do semifinále. "S Leošem jsme měli tři týdny přípravu, byl s námi ve Španělsku a udělali jsme tam super blok. Cítím se celkem v klidu. Věřím mu a myslím, že tenisu mega rozumí. Má pro to cit a je to hráč. Zažil mě i vloni a není to mezi námi totálně neznámé. Věřím, že by to mohlo fungovat," dodala úřadující čtvrtfinalistka US Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
annah
V lóži Petry Kvitove seděl úplně vlevo chlápek podobný Bajinovi. Že by to byl on?
Reagovat
tommr
pokud vím tak Bajin už zase koučuje Yastremskou ...
Reagovat
Kozoroh
Plíšková je nevděčná mrcha. smile
Reagovat
tommr
a když dal Djokovic kopačky Vajdovi tak to byl výraz vděku? smile
Reagovat
Kozoroh
No1e nemění trenéry jak ponožky, lol. smile Až s kterýmkoliv trenérem vydrží Karolína 15 let, tak až pak můžeš vznést námitku. smilesmile
Reagovat
tommr
o to větší to byl ale šok že ho Djokovic vyhodil po takový době a ještě navíc zcela bezdůvodně ...
Reagovat
lars
si menis ponozky 1x za 1-2 roky ? :)
Reagovat
lars
Neblabol :) Bajin mozna navrhl spatnou taktiku v 2. zapase na Wimblu22
Jokerovic je taky nevdecny,kdyz ani svym fans nesdelil vcas ( v prosinci 2021), ze ma Covid , anebo to bylo jinak ? :)
napr. takto : https://www.tenisportal.cz/zpravy/-djokovic-je-prolhany-zaludny-k-eten-v-australii-unikl-rozhovor-moderatoru-mimo-vysilani-32640/
:)
Reagovat
Kozoroh
Kdyby byl No1e černoch z Ameriky, tak by ti dva z smile okamžitě přišli o svůj flek. smile Na lidi z východu Evropy je však možno plivat, jak je libo. smile
Reagovat
makro99
čoveče, už ti tady někdo tenhle týden psal, že tě míval za celkem rozumnýho člověka, že jo?
Reagovat
Torn
Je to její věc. :)
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Krisboy
Stagnuješ už léta.
Reagovat
com
smile
Reagovat
Krisboy
No tak její vrchol byl v roce 2016 tuším, úspěchy z té sezóny už nezopakovala.
Reagovat
com
a od ty doby stabilni hracka v top 10 po nekolik let smile
Reagovat
Krisboy
To snad nikdo nepopírá (já tedy určitě ne), ale větší úspěch od té doby nezaznamenala.
Reagovat
SpacialRecognition
finale Wimbledonu loni?
Reagovat
farr
Finále není titul, finále je jen a pouze stagnace z tohoto pohledu, titul by byl progress ale na to nemá a nikdy mít nebude prostě to není vítězný typ jako Berdych taky leta stabilní ale kdovíkolik toho za kariéru nevyhrál...
Reagovat
tommr
finále GS je megaúspěch ...
Reagovat
Marduch
Ano i ne. I vzhledem k tomu, že okusila první flek.
Reagovat
Mantra
Friedl (jako sorry) jí bude stát asi tak, co Bajinova sekretářka, to bude ta podstata věci v této fázi kariery - jde to dolů jak výkonostně, tak finančně a Saša není žádnej samaritán
Reagovat
lenkamarkova
To si nemyslím. Fakt je, že pod Sašou vypadávala v 1. kolech a měla problém porazit hráčku z 1. 100. Co změnila trenéra, tak se zlepšila, takže jí to prospělo.
Reagovat
Mantra
to vždy, počkej po pár týdnech...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist