Plíšková v San José zvládla silou vůle dvojnásobnou odvetu proti Boulterové

1. 8. 2022, 23:38
Aktuality 61
WTA SAN JOSÉ - Karolína Plíšková s Katie Boulterovou na třetím turnaji po sobě neprohrála. Na tvrdém povrchu v San José zvítězila v prvním zápase pod vedení Leoše Friedla 1-6 7-6 6-3, přestože si i vinou 16 dvojchyb osmkrát neudržela podání, a oplatila Britce nedávné porážky z Eastbourne a Wimbledonu. Ve druhém kole narazí na domácí Anisimovovou, s níž vyhrála všechny čtyři vzájemné duely.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková kvůli zlomenině ruky zmeškala začátek letošní sezony a vstoupila do ní až v březnu. A když z 20 zápasů každý druhý prohrála, ukončila po 19 měsících spolupráci s trenérem Saschou Bajinem. 

Do zámoří na US Open Series odletěla už s novým koučem Leošem Friedlem a premiéru si odbyli v San José. Plíškové hned na úvod narazila na 127. hráčku světa Katie Boulterovou, s níž prohrála na předchozích dvou turnajích - v 1. kole v Eastbourne a ve 2. kole Wimbledonu. 

Ale zatímco na akcích na trávě česká tenistka prohrála navzdory vyhrané první sadě, dnes v Kalifornii naopak sama prohrála první set a vývoj nakonec otočila. A to navzdory tomu, že v zápase spáchala 16 dvojchyb a osmkrát přišla o podání.

Úvodní dějství Plíšková ztratila za necelou půl hodinu hry. Ve druhém začala skvěle, získala první čtyři gamy a vypracovala si vedení 5-1. Celkem třikrát pak ale set neukončila ani při svém podání a rozhodnout musel tie-break. V něm byla dvakrát dva míčky od porážky, ale situaci ustála vynutila si třetí set.

Ani v něm tenistky divákům nenabídly atraktivní tenis. 30letá Plíšková ještě dvakrát ztratila podání, ale sama soupeřku v den jejích 26. narozenin brejlka a třikrát a nakonec po dvou a čtvrt hodinách urvala vítězství 1-6 7-6 6-3.


"Katie odehrála velmi dobrý první set, byla silná a nedala mi moc času na mou hru. Jsem ráda, že jsem se nakonec dostala dál. Proti Katie je to vždy těžký zápas, prohrála jsem s ní dvakrát za sebou. Je to nebezpečná hráčka, má silné zbraně a dobře podává. Někdy to ani není o mně, ale co mi ona povolí," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu.

"Špatnou věcí je, že jsem s ní prohrála dvakrát za sebou, protože pak už nechcete s takovým soupeřem hrát znovu. Dobré ale bylo, že jsem věděla, co jsem udělala špatně. Zaměřili jsme se na to, jak servírovat nebo vracet údery," dodala Plíšková.

Světová patnáctka Plíšková, která si v San José zahraje také čtyřhru se Švýcarkou Jil Teichmannovou, v nadcházejících týdnech obhajuje velké množství bodů a hrozí jí pád žebříčkem. O teprve třetí letošní minisérii dvou výher si zahraje s domácím Amandou Anisimovovou, se kterou má skvělou vzájemnou bilanci 4-0. Loni v létě ji porazila dvakrát, naposledy po obrovské bitvě na US Open.

Dohrála wimbledonská vítězka Rybakinová, první výhru má Mandliková
První zápas po premiérovém grandslamovém triumfu prohrála wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová. Na betonu v Kalifornii 23letá Kazaška podlehla 6-1 2-6 0-6 Darje Kasatkinové.

Nezaváhala jediná bývalá šampionka v soutěži Madison Keysová. Vítězka z roku 2017 si poradila 6-4 6-2 s Číňankou Shuai Zhang.

Vítězný debut v hlavní soutěži turnaje WTA slaví Elisabeth Mandliková. 20letá Američanka, dcera čtyřnásobné grandslamové vítězky Češky Hany Mandlíkové, porazila dvakrát 6-3 krajanku a 33. hráčku světa Alison Riskeovou. V úvodu sice prohrávala 0-3, ale pak získala deset gamů v řadě.

Mandliková, jež díky divoké kartě začínala v kvalifikaci, tak navázala na vítězství nad 22. ženou žebříčku WTA Jil Teichmannovou a během dvou dnů si připsala první dva skalpy hráček Top 100. Až dosud s nimi měla bilanci 0-1. O čtvrtfinále si zahraje poprvé proti člence Top 20 - světové čtyřce Paule Badosaové ze Španělska.


Volný los mají v prvním kole kromě Badosaové také Maria Sakkariová, Ons Džabúrová a Aryna Sabalenková. Poprvé od French Open se fanouškům představí Naomi Ósakaová.

 

• WTA 500 SAN JOSÉ •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 757.900 dolarů
pondělní výsledky (01. 08. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (8-ČR) - Boulterová (Brit.) 1-6 7-6(5) 6-3
Kasatkinová (7-Rus.) - Rybakinová (Kaz.) 1-6 6-2 6-0
Anisimovová (USA) - Kruegerová (USA) 6-2 7-6(5)
Townsendová (USA) - Sandersová (Austr.) 6-1 6-4
Keysová (USA) - Shuai Zhang (Čína) 6-4 6-2
Mandliková (USA) - Riskeová (USA) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
SpacialRecognition
jedna horší než druhá. A to byly dost velké favoritky na vítězství tohodle zápasu
Reagovat
lxr
No KP je totálně bez formy a Teichmann tady taky nic moc, když prohrála už v kvaldě, takže pro mě to moc velké překvapení není. Ale favoritky byly o tom žádná.
Reagovat
tommr
hlavně že se při tom dobře bavily ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, že se baví je fajn, ale takhle prohrát s nováčky je vostuda. Třeba má Jil už další plány a Kája další singl, tak se domluvily. Kvalitami by měly být na zcela jiné úrovni.
Reagovat
darek.vrana
Za chvíli v expreskách: "Martincová se oklepala z kanára"smile
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
oklepala se a i přesto prohrálasmile
Reagovat
Dobry-den
Budíček! Hraješ zápas! smile
Reagovat
Dobry-den
No proto. smile smile
Reagovat
medvidek-v-malini
stará Mandlica nám pěkně vyspěla smile

https://www.sport.cz/clanek/tenis-velky-obrat-dcera-ceske-hvezdy-pri-premiere-na-okruhu-wta-zazarila-3523785#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
EllNino
Proč je v turnajích označován jako ITF?
Reagovat
vavrinec
To bude chyba, ale je to nějaké divné označení, ne? Já jsem to chápal tak, že turnaje označené 125K a 125s skončili v roce 2020 a od té doby už je to jen WTA 125. Ale mohu se mýlit.
Reagovat
EllNino
jo
Reagovat
Carter
Náhodou neviete niekto prečo Buzarnescu na tomto turnaji skrečla v prvom kole, keď viedla 6:1 5:3? Ďsmile
Reagovat
lxr
Dobrá otázka. Taky by mě to zajímalo.
Reagovat
makro99
Nemohla se třeba zranit?
Reagovat
tommr
ta je zraněná pořád ...
Reagovat
makro99
to je fakt, takže Carter je znalec a...:)
jinak si teda ošklivě podvrtla kotník...
Reagovat
Krisboy
Volali jí kámoši, že vsadili proti ni.
Reagovat
makro99
Klára Koukalová jednou postoupila přes Friedsam skrečí za stavu 1:6 0:4
Reagovat
Titan
Oficiálně je to WTA, ale pokud je nejvýše nasazená hráčka z druhé stovky (103 Golubič), tak se nedivím, že tento pouťák někdo označuje za ITF.
Navíc je to sice 125k, ale dotace je jen 115k...
Reagovat
com
dneska hraje Karolina i ctyrhru jo smile Aspon muze utocit na double smilesmile
Reagovat
Pavol
Nechcela to hneď na začiatku novému trénerovi znechutiť.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, mě by to celkem znechutilo, vítězství je taková náplast. Uvidíme, jak dlouho vydrží.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale TB byl masterpiecesmile
Reagovat
Torn
Bože, Slovák komentuje českou hráčku. :D Už má Domča další kožíšek z pandy? :D
Reagovat
medvidek-v-malini
šovinisto
Reagovat
Torn
No, tady šlo spíš o ironii. :D ALe že to říkáš zrovna ty, antiusa moravská škeble. :D
Reagovat
medvidek-v-malini
perlorodka tampská smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
za vítězství Káji přijímám děkování zde.

Když Boule snížila na 3:4 ve 3.setu, odebral jsem se do sprchy a zanechal děvčata jejich osudu. Tento moment měl bez diskuze zásadní vliv na koncovku zápasu.smile

Jinak v hodnocení budu stručný - Karolína konečně našla na Bouli recept, když jí příkladně ukázala, jak se má vyhazovat. Boule se ukázala být velmi talentovanou žačkou a v závěru už v této dovednosti svou učitelku k překvapení všech jasně předčila.

Co ještě k zápasu dodat? Zaplať pánbůh, že je ta hrůza za námismile
Reagovat
baba
gratuluji KP, ale když jsem na to včera koukala, tak jsem si říkala, že třeba tenis Noskový mě baví daleko daleko více než tahle pinkaná od základní čáry ...
Reagovat
medvidek-v-malini
smile pěší tenis nemá budoucnost
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Torn
Jsem si před zápasem pustil utkání Karolína a Ash v Nothinghamu 2016. Ten rozdíl v kvalitě zápasu brutální, a to Ash nebyla ještě zdaleka tam, kde byla potom. Karolíny hra je jako loni před W ustrašená. Je to znát i na servisu, řeči těla a celkově hry. Snažila se to hrát jen od základní čáry, dost často na střed atd. Příprava na servis a nadhoz hrozně uspěchané. Možná jí svítilo do očí, ale 16 dvojchyb (nebo kolik). To je na Karolínu fakt hodně. Na druhou stranu šla vidět bojovnost, kondičně mi příjde připravená a přišlo mi, že si misty z toho dělá srandu. Možná nová herní taktika. Vysmívat se soupeřkám, dát jim naděje a sebrat zápas. :D No, zpátky na zem. Musíš se Kájo hodně zlepšit. :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jsou jen dvě možnosti - buď má Kája tak velké sebevědomí, že věděla, že zápas otočí z jakéhokoli stavu nebo se její sebevědomí počítá na promile a měla kliku jak od ruského kola.
Reagovat
EllNino
Nebylo to vůbec špatné ... v současném rozkladu ženského tenisu bych se nedivil, kdyby v New Yorku dvě tři kola udělala :)
Reagovat
Torn
Ona je udělá. :)
Reagovat
misa
Jak jsi včera posílal odkaz na Lucčin zápas z Wimbledonu 2007, tak se mi nezdálo, že by se tenis za těch 15 let nějak zlepšil. Spíš naopak :)
Reagovat
com
Vitezka Wimbledonu dostala kanara smile A Mandlikova z treti stovky porazila Riske.. Tak to by Karolina mohla dojit i do finale smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Jasně - Rybka dostala kanárasmileJenže pravda je taková, že předvedla mnohem lepší tenis než Plíšková. První set byl z říše snů, ale pak tam začala sypat chyby a vyházela se. Nicméně Rybka se má čeho chytit - celý zápas byl v její režii, diktovala tempo zápasu, hrála v obrovské intenzitě, rychlosti a to, že se ve finále vyházela je věc druhá. Plíšková sice postoupila, ale na kurtu se ploužila a defacto se nemá čeho chytit. Navíc je třeba vidět, že Rybka hrála proti nasazené hráčce - obranářce, která jen vrací zatímco naše Kája měla od základní čáry problém přehrát průměrnou Boulterku....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kosatka má poslední dobou slušnou formu a s Kačkou odehrály v Hamburku skvělý zápas.
Reagovat
medvidek-v-malini
kde jinde už by to haluzářka plechová měla urvat než v ušákově - tam je doma i bez přízvuku
Reagovat
vavrinec
Pane FulnekuUltrasi! Když už jste dostal ban, myslíte že je správné se vracet pod jinou přezdívkou?
Reagovat
Torn
Za co dostal ban? :D Zase se ukájel na veřejném foru? :D
Reagovat
misa
Asi za oslavu ruské války.
Reagovat
Nenela
Za celkovou deb*ilitu
Reagovat
Fransoas
Dnes to Karolína s velkým štěstím urvala.Vítězství se ale nad touto namyšlenou potvorou počítá 2x tolik.Pokud by jí dnes nevyřadila,měla by Britka čumák hodně nahoře a Karolína velký komplex.Opět se ovšem Karolína trápila na servisu.S touto hrou by měla proti Američance dost velký problém.Nechme se překvapit jak to tedy dopadne.
Reagovat
Dobry-den
Dneska rozhodně negratuluju. Postoupila nezaslouženě. smile
Reagovat
tommr
Karolína postoupila zaslouženě protože soupeřka byla ještě horší než ona. Boulter je mimo trávu zcela neškodná ...
Reagovat
JohnB
smile zaslouženě smile ty máš dost... čtu tvý komentáře už nějakou dobu a ty musíš na nečem frčet kámo, protože to není možný co ti z ty klávesnice leze tommre
Reagovat
SpacialRecognition
Tak když Boulter není schopná porazit někoho, kdo dá 16 dvojchyb, tak to potom už není chyba karolíny
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Nenela
Sorry kamo, ale vetsina tvych komentaru je zlych, negativnich, pomlouvacnych ci jinak snizujicich vykony hracu a hracek. Takze by ses mel spise zamyslet ty, co pises
Reagovat
Torn
Nemluv o tenise, díky. :D
Reagovat
EllNino
Tenis tragický, ostatně jako skoro celá letošní sezóna, nepamatuju si letos snad ani jeden zápas, ze kterého bych si sedl na zadek :/

Gratuluju, ale rozklad WTA je tedy veliký
Reagovat
com
tak se koukej jen na ATP a mas klid smilesmile
Reagovat
medvidek-v-malini
v rozkladu je dneska skoro všechno - o to víc je třeba si vážit prověřených hodnot, které i přes všechny zvrácenosti ještě drží smile
Reagovat
smazaný uživatel
Fulneku, zrovna ty piš něco o hodnotách.
Reagovat
lvicek
A jeste navic o zvracenostech...
Reagovat
com
smile s Anisimovou to ma 4:0 tak snad to neprojede smile
Reagovat
tommr
je nevyhnutelný že s Anisimovou musí taky jednou prohrát a kdy jindy než ted když je AA v dobrý formě a KAP naopak zcela z formy ...
Reagovat
Nenela
Konecne trochu tommrujes, to by mohlo klapnoutsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist