Po 16 letech nebudou v Top 2 pouze hráči Big 4. Světovou dvojkou bude poprvé Medveděv

7. 3. 2021, 09:53
Aktuality 15
Poprvé od července 2005 se na prvních dvou příčkách světového žebříčku ATP objeví jiný tenista, než Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič či Andy Murray. Na post světové dvojky se za osm dní posune Rus Daniil Medveděv, který tak po bezmála 16 letech naruší nadvládu 'velké čtyřky'.
Profily hráčů
Daniil Medveděv (© AFP)

24. červenec 2005 je posledním dnem, kdy byl na prvních dvou místech světového žebříčku ATP jiný hráč než člen Big 4 - Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič či Andy Murray.

V pondělí 25. července 2005 se před Australana Lleytona Hewitta a za suverénně vedoucího Švýcara Federera dostal tehdy devatenáctiletý Španěl Nadal a od té doby jsou v Top 2 jen hráči Big 4.

Poprvé od roku 2005 dojde ke změně 15. března 2021. Za světovou jedničku Srba Djokoviče a před Nadala se posune 25letý Rus Daniil Medveděv, a to bez ohledu na to, jak se mu bude dařit příští týden v Marseille. 

Medveděv už má na kontě dvě grandslamová finále (US Open 2019, Australian Open 2021) a devět triumfů na turnajích ATP. Trofej získal i na Turnaji mistrů (2020) či na třech akcích Masters 1000. Na post světové jedničky bude ztrácet stále více než dva tisíce bodů.

Před Medveděvem se za uplynulých téměř 16 let nedokázala dostat do Top 2 spousta zvučných jmen. Maximálně na 3. místo se prodrali Nikolaj Davyděnko, David Ferrer, Stan Wawrinka, Milos Raonic, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, Marin Čilič, Juan Martín del Potro a Dominic Thiem. 

Světovou čtyřkou byli James Blake, Robin Söderling, Kei Nišikori a Tomáš Berdych. Maximálně na 5. příčku se vyšplhali Tommy Robredo, Fernando González, Jo-Wilfried Tsonga, Kevin Andersona Stefanos Tsitsipas.

Medveděvovi k posunu na 'stříbrnou' pozici pomáhá nejen v tenisu pokročilý věk členů Big 4, ale také jejich zdravotní stavy. Federer kvůli dvěma operacím kolena nehraje od loňského Australian Open, Murray se po velkých operacích kyčlí nedokázal vrátit do optimální formy.

a Nadal letos kvůli bolestem zad startoval jen na Australian Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
RF46
Hm tak Rafa neudrzel misto v TOP2, kdyz dva z BIG4 nehraji...smile Je to tak eFHáčko?
Reagovat
slacker
Svet se v picu obraci
Reagovat
mahycek
Ale, to je úplně jedno FED je jen
jeden.
Reagovat
FandimRF
Jaká big 4? Snad big 3! Murray má k tomu být big hodně daleko, ve srovnání s těmi třemi je rozhodně little.
Reagovat
RFanousek
V tom případě by to ale neplatilo protože Murray jim to narušil na prvních dvou místech poměrně hodně
Reagovat
turista
Tam to hodně ovlivnily problémy Sira Andyho s kyčlí. Do té doby patřil mezi Big 4 jednoznačně.
Reagovat
smazaný uživatel
Pocet turnajov od 15.2.2020.

Nadal - 5
Medvedev - 10

Myslim, ze aj sám Medved tuší, ktorá bije.
Reagovat
Nola
Medved a vacsina mladikov obieha aj 250-tky, nechapem tuto taktiku, hrac T10, by mal tieto turnaje prenechat nizsie postavenym hracom, vynimkou moze byt priprava na GS, resp. navrat spat na tour po zraneni a.p.
Reagovat
Nola
tiez je v poriadku, ak startuje trebars na domacom turnaji, tam by som to tiez pochopila
Reagovat
smazaný uživatel
Ma tam Marseille z atp250, ale najma startoval v Cinnci, na US Open, Petrohrad, teraz Rotterdam..Medved ziskal tak za 52 weeks viac bodov ako Nadal, bude druhy, ale rebricek je skreslený covidom.

Rozhodne si nemyslim, ze je na mieste tvrdit, ze velká dvojka je rozbitá.
Reagovat
Palmovka1
Akorát nechápu, jak může Nadala příští týden přeskočit, když se letos body (stejně jako loni) zatím neodečítají. Nebo se již zase začnou odečítat?
Reagovat
gocii
v tom je takovej bordel že fakt těžko říct, kor když wta a atp fungují obě jinak smile
Reagovat
Krisboy
Jim to pěkně spočítají všechno najednou smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Nadal přijde o polovinu bodů za triumf v Acapulku, takže 250, to Medveděvovi stačí.
Reagovat
com
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist