Pokud zdraví dá, může vyhrát grandslam, říká o Muchové její mentorka Flipkensová

6. 6. 2023, 09:32
Rozhovory 11
Karolína Muchová prožívá nejlepší Roland Garros, dnes se od 11 hodin utká na pařížské antuce s Anastasiji Pavljučenkovovou už o postup do semifinále a vyrovnání grandslamového maxima. Za jejím úspěšným tažením stojí v pozadí také belgická hráčka Kirsten Flipkensová, semifinalistka Wimbledonu 2013 funguje v týmu olomoucké rodačky jako mentorka a poradkyně. Novinářům řekla, že pokud Češka zůstane zdravá, může se dostat do nejlepší desítky světového žebříčku a vyhrát i grandslamový titul.
Kirsten Flipkensová (© Profimedia)

"Známe se už celkem dlouho. Měla jsem také dobrý vztah s jejím bývalým koučem Davidem Kotyzou. Vždy jsem měla její styl hry ráda a jsme dobré kamarádky," řekla novinářům Flipkensová, která s Muchovou spolupracuje od začátku letošního roku.

"Jsem spíš mentorka. Předávám jí své zkušenosti o věcech na kurtu i mimo něj. Jsem pořád aktivní hráčka, hraju čtyřhru, ale když jsme obě na stejném turnaji, tak proč ne. Kája si vede dobře, mám z ní radost," doplnila.

Sedmatřicetiletá Belgičanka je pro české fanoušky známá i díky čtvrtfinále Wimbledonu 2013, v němž porazila Petru Kvitovou. Úspěch doteď označuje za jeden z největších v kariéře. I proto se při připomínce, že dnes pomáhá jiné české tenisce, pousměje. "Je to sranda, jak život funguje. S Karolínou si ale vážně rozumíme. Víme, kdy je čas na vážnou práci a kdy si je třeba udělat i trochu legrace," podotkla Flipkensová.

Velký arzenál zbraní

Bývalá světová třináctka střídala na Roland Garros sledování zápasů Muchové se svými zápasy ve čtyřhře, kterou hrála s Američankou Shelby Rogersovou. S Muchovou ji spojuje také pestrost a variabilita hry.

"Má velký arzenál zbraní. Je velmi talentovaná, umí hrát servis volej, slice či drop shot. Není jednoduché chtít všechny tyhle věci po jedné hráčce. Ona je ale ještě lepší, než jsem bývala já. Je vyšší, takže má lepší servis a má dobrý bekhend. Je velmi komplexní hráčkou. Jsem ráda, že jí pomáhám, jak jen to jde," uvedla.

Belgičanka věří, že olomoucká rodačka má na to být vysoko. "Hrála semifinále Australian Open, takže věřím, že pokud zůstane zdravá, může vyhrát grandslam a být v TOP 10. Potřebuje být jen fit a věřit procesu. Na začátku jsem jí říkala, že pokud bych v ni nevěřila, tak do toho nejdu. Sleduju ji už od loňského US Open a věřím, že grandslam může vyhrát," doplnila Flipkensová, která se také přátelí s Barborou Strýcovou nebo Petrou Cetkovskou.

Konec se blíží

Sama sehrála poslední duel ve dvouhře loni ve Wimbledonu. Nyní vyhlíží i rozlučku ve čtyřhře. "Určitě nebudu hrát ještě další dva, tři roky. Musím se rozhodnout, čemu se chci naplno věnovat. Na okruhu jsem hrála dvacet let, dřív nebo později se musím rozloučit," podotkla s tím, že ji láká právě pozice trenérky.

"Už jsem pomáhala několika hráčkám, jako (Alison) Van Uytvanckové. Jsem také asistentkou ve Fed Cupu, takže myslím, že to má budoucnost," dodala Flipkensová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
IngStavinoha
kdysi Petru i její fans otrávila vskutku parádně smile
Reagovat
tommr
co máš na mysli? Pokud vím tak Petra a Muška spolu ještě nikdy nehrály ...
Reagovat
IngStavinoha
Moucha byla odjakživa právě Flipkens. ;-)

A ještě jedna podobná Belgičanka mi dodnes zvedá žluč... smile ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=S1D_OImFWEg
Reagovat
Krisboy
Kolik bylo dejme tomu jenom za posledních 10
-15 let hráčů a hráček, kteří "měli na grandslam"? Desítky. Dýkaž cepře ví, že jen talent nestačí.
Reagovat
jackiec
Tak minimálně na to MĚLA Plechatá smile
Reagovat
Krisboy
Tak ta na to údajně má stále..?
Ale na GS měl i p.Berdych, Ferrer, Tsonga, prý i Zverev, Dimitrov, Raonič....jak říkám, talentů je spousta, ale je třeba něco navíc.
Reagovat
misa
Chytit dobrý los třeba. Pak vyhraje grandslam i Emma Raducanu.
Reagovat
Krisboy
To ano, občas se to někomu sejde neuvěřitelně. V ATP i WTA. Ale Emmu bych ještě nezatracoval, je přeci jenom ještě hodně mladá.
Reagovat
misa
Bohužel má už v mladém věku řadu zdravotních problémů, naposledy byla v květnu na operaci se zápěstím. Mám ji rád, takže je mi to líto.
Reagovat
Petra86
Ano, Karolína na to má, ale zdravotní stav je u ní rozhodující.
Reagovat
GaelM
Zdraví snad vydrží, zatím se na kurtu příliš nezdržovala a ztratila jen jediný set. Pistolnice Aryna bude ale trochu jiný level, než dosavadní soupeřky...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist