Praha končí den před olympiádou, Turnaj mistryň bez dějiště. Arabský Double? WTA vydala kalendář 2024

14. 11. 2023, 14:25
Aktuality 26
Ženská tenisová asociace v pondělí zveřejnila kalendář tenisových turnajů pro rok 2024. Livesport Prague Open je na programu 21. až 26. července, bude se tentokrát konat na antuce a skončí den před startem olympijského turnaje v Paříži. Některé akce si polepšily a naopak například Guadalajara už nebude podnikem WTA 1000, nýbrž jen "pětistovkou". Posun nahoru potkal turnaj v Dauhá, po němž následuje další "tisícovka" v Dubaji. Turnaj mistryň opět nemá dějiště.
© AFP

Kalendář nejvyššího ženského tenisového okruhu pro rok 2024 přinesl hned několik změn. Některé z nich se daly s ohledem na olympijské hry v Paříži očekávat. Pod pěti kruhy se bude o cenné kovy bojovat od 27. července do 4. srpna v areálu Rolanda Garrose, tedy v dějišti French Open.

Den před startem jedné z nejočekávanějších událostí příští sezony skončí Livesport Prague Open. Největší tenisový turnaj na našem území se stejně jako loni uskuteční v pražské Stromovce, nicméně tentokrát na antukových dvorcích a bude sloužit spolu s německým Hamburkem jako poslední možná generálka na olympiádu.

 

Arabský Double? Podnik v Dauhá si polepšil, Guadalajara naopak

Znalým tenisovým fanouškům určitě není pojem Sunshine Double cizí. Jedná se o velké březnové podniky na území Spojených států, konkrétně v kalifornském Indian Wells a ve floridském Miami.

V nové sezoně by mohl vzniknout termín Arabský Double. V únoru se totiž během dvou týdnů uskuteční akce série WTA 1000 v Dauhá a Dubaji. Tyto dva turnaje si už nějakou dobu každoročně střídaly kategorie WTA 500 a WTA 1000, ale od nového roku budou oba "tisícovkami".

Polepšili si také pořadatelé v Linci, Štrasburku a Monterrey, nově jsou na úrovni WTA 500. Otázkou je jejich zařazení do kalendáře, které naznačuje možné slabší hrací pole. Linec se totiž uskuteční ihned po skončení Australian Open, Štrasburk je na programu v týdnu před začátkem French Open a možná nejhůře je na tom mexické Monterrey, které spadlo mezi turnaje ve Spojených státech a má se dohrát dva dny před začátkem US Open.

Pochválit se asi dá jen upgrade podniku v Soulu z WTA 250 na WTA 500, jenž krásně zapadá do sezony asijských betonů. S nižší kategorií se naopak musí spokojit Guadalajara, z "tisícovky" je "pětistovka" a ještě k tomu nemá zrovna ideální termín. Na programu je v týdnu po skončení US Open, kdy se budou hráčky pomalu přesouvat do Asie.

 

Turnaj mistryň bude kde? Čína má opět dvě akce WTA 1000

Asijská šňůra bude probíhat od půlky září až do začátku listopadu. V kalendáři je v tomto období celkem 10 akcí na asijském kontinentu, během dvou týdnů jsou v plánu "tisícovky" v Pekingu a ve Wuhanu. Zatímco Peking je jistý, místo Wuhanu může prestižní podnik WTA 1000 hostit jiné město.

Proč je v posledním naplánovaném týdnu od 28. října do 3. listopadu mexická Mérida asi nemá smysl zjišťovat. Možná se stejně jako letos v Jižní Americe uskuteční listopadové akce 125k. Mérida je však na venkovních betonech a jihoamerické podniky na antuce...

Sezona odstartuje na konci prosince. Od 29. prosince začne soutěž smíšených družstev United Cup a o dva dny později vypukne turnaj WTA 500 v Brisbane, který se vrací po tříleté pauze. Jak ale nadcházející tenisový rok skončí je ve hvězdách.

Víme, že na Turnaji mistryň. Jenže ani pro příští rok neznáme dějiště a oficiálně vlastně ani datum začátku. Podle dostupných informací by to měl být 4. listopad. Závěrečný vrchol sezony pro osm nejlepších tenistek a párů roku se měl v letech 2019-28 konat v Shenzhenu. Čínská metropole však hostila jen ročník 2019. V roce 2020 se kvůli pandemii koronaviru vůbec nehrálo, předloni se bojovalo v mexické Guadalajaře, loni v texaském Fort Worthu a letos v mexickém Cancúnu.

Cancún dostal přednost před Ostravou, která se o pořadatelství ucházela. V mexické metropoli se dějiště stavělo na poslední chvíli a hráčky si mohly kurt vyzkoušet až den před začátkem turnaje. Kritikou na nerovný povrch nešetřil snad nikdo. Kritizoval se i výběr dějiště a také počasí.

V průběhu září a října je v Mexiku krátké období hurikánů, dát tedy Turnaj mistryň do Cancúnu na přelomu října a listopadu asi nebylo ideální řešení. Obzvláště, když není kurt vybavený zatahovací střechou. Podle toho také vypadal program, který se neustále přerušoval a posouval. Finále se místo v neděli odehrálo až v pondělí a kvalita zápasů rozhodně neodpovídala akci pro osm nejlepších hráček uplynulé sezony.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Nola
WTA je jeden velky neporiadok.... dievcata si zasluzia nieco lepsie - na zaciatok by mali
damy sledovat ako vyzera skutocny TM /ATP/ a prinutit svojich bossov aby turnaj organizovali v hale, kde nehrozia vykyvy pocasia, v Europe, aspon par rockov na jednom mieste, ATP to ma zorganizovane skvele, kedze aj pred TM sa konaju halove turnaje - v Europe, kde sa mozu hraci adaptovat na halove podmienky bez casovych posunov, preletov a.p.
a ten kalendar ani nejde hodnotit...
Reagovat
SydneyOpen
Hrozně zkrouhli turnaje WTA 250, letos i loni se jich hrálo 30, příští rok jen 22... takže akorát tlačenice a mnohem méně příležitostí a pak spousta 500, kde nikdo normální hrát nebude... strašnej kalednář
Reagovat
lvicek
Ja myslim, ze ve vedeni WTA je nejakej cerv, co se to stuj co stuj snazi totalne rozlozit a poslat do haje... Jestli treba saudove nechtej koupit celej zenskej tenis, jak to tedka delaj v golfu?
Reagovat
lvicek
TBrezen bude neskutecna nuda... A ani tam neni zadny mensi turnaj, takze holky, co vypadnou hned v prvnim kole, maj smulu.. To samy prelom dubna a kvetna :/. Trava bita jako vzdy... Soubezne s OH je petistovka, to je take zajimave, kdo na te petistovce bude hrat? Kdyz teoreticky by snad ty dobre holky ze zacatku zebricku mely byt na OH (64 mist) - tam by vlastne mela triumfovat nejaka Ceska, protoze ty budou drzet jedny z nejvyssich pozic v zebricku, co se nedostanou na OH ;) . V USA jsou dve tisicovky a tam to jde kazda po tydnu. Proc teda trava nema aspon jednu tisicovku? Peking je dvoutydenni, kdyz ma 64S?? TM a BJKCup samozrejme opet po sobe (a BJKCup zase v Seville? Proc?)
Reagovat
SydneyOpen
To samé Únor, jediná 250 na konci v Austinu. Nechápu proč alespoň souběžně s Dubaji nebo Dauhá není nějaká 250 a 3 turnaje po sobě v Emirátech/Kataru z toho 2 tisícovky a pětistovky mi přijdou až moc teda....
Reagovat
tommr
Od konce února tam ještě nejsou doplněny turnaje WTA 125 ...
Reagovat
boyarddor
BJKC není potvrzenej do Sevilly. Nebo je?
Reagovat
lvicek
Bylo to uvedene vyse v tom odkazu.
Reagovat
misa
Na obsazení těch dvou pětistovek před French a US Open jsem zvědavý. Zvlášť když se před nimi mají hrát vždy dvě tisícovky v řadě
Se Stuttgartem není žádný další turnaj, takže zase bude zen týden hrát jen top 20 a mexické turnaje v únoru/březnu zrušili :(
Reagovat
com
Vsechny turnaje vyhraje Karolina smilesmile
Reagovat
aligo
A hned 2x
Reagovat
Krisboy
Grandslamy třikrát.
Reagovat
tommr
TM by se měl údajně od příštího roku konat v Rijádu ...
Kalendář je jen předběžnej a tak se dá čekat ještě mnoho změn. S Ostravou bych ale nepočítal a ani Praha není úplně jistá pokud si naše vláda bude i nadále hrát na největší rusobijce na světě ...
Reagovat
JohnB
Ale copak, chybi ti Rusko? nikdo ti nebrani emigrovat, ty Rusofile
Reagovat
Serpens
Kdepak Rusofil, spíš pokrytec, co si nevidí dál než na obrazovku s tenisem.
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
magnus
Turnaj majsteriek by sa mal na budúci rok konať v Teheráne, pod prísnym dozorom mravnostnej polície
Reagovat
Haitik
Celkem škoda, že se zrušila ta mexická část před IW a Miami, to bylo super..

Jinak tedy bordel bordel opět ten kalendář, nevidím moc žádné zlepšení, škoda, že žádná Ostrava, proč se zrušil turnaj v Rumunsku? Podle videí to tam celkem táhlo, chodilo tam hodně lidí..
Tak jsem zvědavý, kde teda bude TM, tipuju, že se to dozvíme v září
Reagovat
lvicek
Ostrava byla skvělá! Ať si pitomec Simon spolu s Linette jdou trhnout.
Reagovat
makro99
:) myslím, že seš poněkud biased...
Reagovat
lvicek
No mozna, ale bylo tam spousta divaku, hezky tenis, dobra atmosfera. Kdyz srovnam s nekterymi turnaji, kde snad ani ten tym se koukat nechodi, tak dost rozdil...
Reagovat
makro99
...a hlavně tam byla opravdická Petra Kvitová :)
Reagovat
lvicek
No to samozrejme :D. Bohuzel jsem teda videla zrovna jeji porazku, ale co nadelam ;). Ale Barca vyhrala.
Reagovat
Nenela
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist