Preview: Češi hrají v Chorvatsku o finále Davisova poháru

18. 9. 2009, 11:40
Previews 4
Dnes odpoledne zahájí čeští tenisté v chorvatské Poreči útok na finále Davisova poháru. Hlavními tahouny českého výběru budou Štěpánek s Berdych, kteří se v pátečních dvouhrách postaví proti Karlovičovi a Čiličovi. Střetnutí se koná v halových podmínkách na antukových kurtech.

Češi se s Chorvaty utkají poprvé
Výsledky samostatné české a chorvatské reprezentace se v análech Davisova poháru objevují teprve od roku 1993 a nadcházející semifinálový duel bude jejich prvním vzájemným střetem. Většího úspěchu za dobu své samostatnosti dosáhlo Chorvatsko, které v roce 2005 v Davisově poháru zvítězilo. Pro české tenisty je semifinále zopakováním dosavadního maxima z roku 1996.

Při slavném tažení před čtyřmi lety Chorvaté nejprve překvapivě na horké americké půdě vyřadili domácí finalisty z předchozího roku (3:2), ve čtvrtfinále si poradili s Rumuny (4:1) a v semifinále s Rusy (3:2). Dramatické finále se odehrálo v Bratislavě. Do vedení šli hosté zásluhou vítězství Ljubičiče nad Kučerou, vzápětí vyrovnal Hrbatý, který si poradil s Ančičem. Po čtyřhře se vedení vrátilo na chorvatskou stranu, ale Hrbatý po pětisetové bitvě s Ljubičičem znovu vyrovnal. V rozhodujícím zápase Ančič přehrál slovenského náhradníka Mertiňáka. Chorvatsko se stalo první nenasazenou zemí, která dokázala soutěž vyhrát.

Kursy na postup:
Chorvatsko - Česko
Tipsport	        1,71	1,90
Sazka		1,65	1,95
Fortuna		1,66	1,97

Obě svá domácí utkání s Rumunskem i Ruskem tehdy Chorvaté odehráli před nabitým hledištěm ve Splitu. V tomto roce ale překvapivě dostává přednost menší stánek v Poreči. Před čtyřmi tisícovkami diváků tam domácí tenisté porazili Chile (5:0) a ve čtvrtfinále po heroickém výkonu také USA (3:2). Novými hrdiny a nástupci Ančiče s Ljubičičem se stali teprve dvacetiletý Marin Čilič a více než dvoumetrový obr Ivo Karlovič. Především na jejich tenisové umění spoléhá kapitán Goran Prpič.

Zatímco Chorvaté se v roce 2005 radovali, český tenis plakal. Prohry s Argentinou a Německem znamenaly historicky první pád ze Světové skupiny. V následujícím roce se Češi mezi elitu vrátili, když nejprve porazili Maroko a pak uspěli v baráži v Nizozemsku.

V žebříčku reprezentací v Davisově poháru se Chorvaté nacházejí na páté příčce. Česká republika figuruje o dvě pozice níže, když se mezi oba rivaly vklínil další letošní semifinalista Izrael. Tabulce s náskokem vévodí obhájce prvenství Španělsko, čtvrtý letošní semifinalista a zároveň předpokládaný finálový soupeř vítěze z Poreče.

Pod hlavičkami Československa a Jugoslávie se obě reprezentace v Davisově poháru střetly devětkrát, úspěšnější byla československá tenisová škola (5:4). Zatímco Jugoslávii se nikdy nepodařilo probojovat ani do finále, Československo se zásluhou Tomáše Šmída a Ivana Lendla v roce 1980 dočkalo i celkového vítězství.

S remízou budou oba kapitáni v pátek spokojeni
Možná tochu překvapivě si Chorvaté na české tenisty připravili antukový kurt. Chtějí tím eliminovat největší zbraně soupeřů, ale sami domácí tenisté - Čilič s Karlovičem - mají raději rychlé povrchy.

Navíc antuka v porečské hale není příliš kvalitní: je měkká a jsou v ní díry. Spekuluje se, že je dvorec dělaný na míru Karlovičovi. "Na míru? Je jediné, co k tomu můžu říct: opravdu hrajeme na kurtu, který mi vyhovoval už ve čtvrtfinále proti USA. Snad mi to na něm půjde i teď," říká Ivo Karlovič.

Ten v úvodním zápase nastoupí proti Radku Štěpánkovi, se kterým oba vzájemné duely prohrál. Naposledy spolu ale hráli před 4 lety. "Češi mají velmi dobrý tým. Mám třeba se Štěpánkem negativní bilanci, jenže už je to pár let nazpátek, co jsme spolu hráli. Hodně se toho od té doby změnilo," nebojí se špatné bilance chorvatský dlouhán.

Že semifinále začíná Štěpánek, bylo přání českého týmu. Důvody byly hned dva: lepší světlo v hale a delší možnost odpočinku pro třicetiletého hráče. "Není důležité, kdo začne, ale nyní je podstatné, že Radek bude mít více času si oddechnout na čtyřhru, protože je stěžejním hráčem a o něco starší než Tomáš," řekl Navrátil. "I já jsem rád, že budu začínat, a doufám, že nebudou mraky," řekl tenista.

Druhé páteční utkání Tomáše Berdycha s Marinem Čiličem bude jejich prvním vzájemným zápasem. Oba mají podobnou hru založenou na servisu a rychlé hře od základní čáry. "Tomáš je nebezpečný," řekl Čilič po losu. A Navrátil zase naznačil, jak na chorvatskou jedničku. "Tomáš se bude muset tlačit víc přes forhend a nejdůležitější určitě bude první servis. Čilič má vynikající return a bude to určitě hodně těžký," řekl Navrátil.

Čilič má vizitku nedávného přemožitele Andyho Murrayho. Tenisty, kterému je přisuzována velká budoucnost. Už teď je hráčem číslo 15. "V zápase s námi je ten kluk obrovsky důležitou figurou," říká i český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. "Poslední dobou se nesmírně zlepšil," dodal na adresu někdejšího vítěze juniorky Roland Garros.

V Davis Cupu má Čilič od roku 2006 bilanci sedmi výher a šesti porážek, ale letos proti Chilanům ani Američanům neprohrál. "Nejsem ani náhodou hrdina. Jsme tým a Davis Cup mám díky tomu strašně rád," řekl třetí ze čtyř synů Zdenko a Koviljky Čiličových.

V sobotu do čtyřhry s největší pravděpodobností nastoupí Berdych se Štěpánkem, kteří spolu v Davis Cupu ještě neprohráli. "Není důvod nic měnit. Záležet bude jen na únavě po pátečních dvouhrách," řekl Navrátil, který má k dispozici ještě vítěze US Open Lukáše Dlouhého a Jana Hájka. Chorvaté do deblu nahlásili Karanušiče s Žovkem, kteří hráli naposledy proti Američanům. Těžko však odhadovat, koho nakonec v sobotu postaví.

Kapitáni budou v pátek spokojeni i s remízou
Oba kapitáni se nezávisle na sobě shodli na větě: "Ideální stav po pátku by byl dva nula, ale za jedna jedna budu spokojený."

V hale se očekává bouřlivá atmosféra, kterou by měli tvořit i čeští diváci. Na Istrii už dorazily autobusy bubeníků a někteří fanoušci v hábitech v národních vlajkách hráče podpořili před halou.

Češi se pokusí zlomit prokletí zápasů na půdě soupeře. Ve Světové skupině, nepočítaje v to baráž a první divizi, nevyhráli venku už od roku 1994. Chorvatsko naopak doma neprohrálo čtyřikrát v řadě.

Program semifinále Chorvatsko - Česko (Poreč, antuka / hala)

Pátek, 14:00 Karlovič - Štěpánek, Čilič - Berdych.
Sobota, 15:00 Karanušič, Zovko - Dlouhý, Hájek.
Neděle, 13:00 Čilič - Štěpánek, Karlovič - Berdych.

Přímé přenosy odvysílá ČT2.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
a.magerova
Radku zatím výborný, hlavně vdržet !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ajeje 5. set no ted radkovi moc neverim ze to zvladne jak mu ma asi prorazit podani vzdyt to skoro nejde:-(
Reagovat
a.magerova
tyvole to jsou nervy !!!
Reagovat
a.magerova
JOOOOOOOOOOOOOO. Radeeeek.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist