Preview: Fognini - Volandri

16. 7. 2008, 07:00
Previews 1
Druhé kolo antukového turnaje v chorvatském Umagu nabídne souboj dvou italských tenistů. Jednadvacetiletý Fabio Fognini vyzve o 6 let staršího Filippa Volandriho, jenž na místním turnaji dosahuje opakovaně velmi dobrých výsledků. Jediný vzájemný zápas vyhrál loni na challengeru v Turíně Volandri.
Profily hráčů
Volandri Filippo

Onen vzájemný zápas vyhrál Volandri 7:5, 6:4, ale stalo se tak na začátku července, kdy byl ve skvělé formě a zhruba 3 týdny před dosažením nejlepšího umístění na žebříčku ATP v kariéře - 25. pozice. Je to právě umístění v žebříčku, které vytváří největší rozdíl mezi Volandrim z roku 2007 a tím současným. Staršímu z obou hráčů totiž aktuálně patří až 138. místo.

Filippo Volandri je plnokrevný antukář. Na jiných površích se vyskytuje málokdy a většinou nedosahuje dobrých výsledků. Pokud je takový hráč 25. na světě, je jisté, že na svém oblíbeném povrchu musí patřit ke špičce. A Volandri skutečně je vynikajícím antukářem, loni na červené drti dokonce porazil Federera. O jeho kvalitách tedy není pochyb, ale letos prochází obdobím půstu a výsledkem je propad o více než 100 míst v žebříčku.

Šestadvacetiletý Ital začal sezonu výborně - v argentinském Buenos Aires vypadl až v semifinále, jenže to se stalo v únoru a takovému výsledku se dodnes ani nepřiblížil. Z následujících dvanácti turnajů vypadl devětkrát v prvním kole, vyhrál jen tři z patnácti zápasů a prohrál jich posledních osm.

Po necelých třech měsících bez úspěchu přišel turnaj v Umagu a Volandri se radoval z výhry - v prvním kole porazil 6:1, 6:4 krajana Flavia Cipollu. To, že Volandri zabral právě v Umagu, nemusí být náhoda. Turnaj v Chorvatsku totiž patří mezi jeho nejoblíbenější a opakovaně na něm dosahuje vynikajících výsledků. Na místním turnaji startuje pošesté v řadě a vedle čtvrtfinále z loňského roku tu hrál už dvakrát semifinále i finále.

Fabio Fognini startuje v Umagu poprvé a v prvním kole porazil 6:3, 6:2 Litevce Ricardase Berankise. Taktéž antukový specialista, v minulosti startující hlavně na challengerech, letos poprvé zaznamenal výraznější úspěch i na ATP. Jestli Volandri hraje jednu ze svých nejhorších sezon, u Fogniniho je tomu přesně naopak. Jednadvacetiletý hráč v těchto týdnech dosáhl svého nejlepšího umístění v žebříčku ATP - 71. pozice.

Fognini v roce 2008 doposud nejvíce zazářil v brazilském Costa do Sauipe a polské Varšavě, kde došel do semifinále. Před 14 dny se radoval z vítězství na antukovém challengeru v italském Turíně a svou dobrou aktuální formu následně prokázal i minulý týden v Bastadu, kde s domácím Söderlingem prohrál až 5:7 ve třetím setu.

Na straně Fogniniho tedy stojí lepší dosavadní sezona i aktuální forma. Pro Volandriho naopak mluví o něco větší kvalita, zkušenosti a úžasná historie na místním turnaji. Bookmakeři sázkové kanceláře bwin si nejsou favoritem zápasu příliš jisti. O něco více věří Fogninimu, na jehož výhru vypsali kurz 1,7. Na úspěch Volandriho nabízejí 1,91.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
volandri 2-1 win
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist