Preview: Grandslam French Open (ženy)

23. 5. 2010, 11:55
Previews 3
Douhra žen bude letos ve znamení návratu čtyřnásobné šampionky Justine Heninové. Ta se do areálu Rolanda Garrose vrací jako aktivní hráčka po třech letech a bude patřit mezi hlavní adeptky na titul.

Justine Heninová vyhrála turnaj čtyřikrát, naposledy v roce 2007, přičemž před obhajobou v roce 2008 ukončila kariéru. Letos se ale na kurty vrátila a opět je z ní jedna z hlavních favoritek. "Jsem ráda, že jsem se vrátila. Moc si tenis užívám," řekla Heninová.

"Roland Garros je moje zahrada," prohlašovala Heninová o French Open s láskou a před nadcházejícím ročníkem to zopakovala. Rozhodně by byla podle odborníků váženější vítězkou než loňská královna Světlana Kuzněcovová z Ruska nebo o rok dříve Srbka Ana Ivanovičová.

"I když byla Justine (Heninová) pár let mimo, tak už letos odehrála dostatek zápasů, v kterých dokázala, že je opět silná," citovala agentura Reuters dvojnásobnou vítězku Paříže Martinu Navrátilovou. "Je bezpochyby jednou z favoritek na titul. Skvěle se pohybuje, je jako doma při dokluzech, hru na antuce umí," doplnila.

Belgičanka by už ve 3. kole mohla narazit na Šarapovovou, případně ve čtvrtfinále Serenu Williamsovou.

Z pozice nejvýše nasazené hráčky do turnaje vstoupí právě Američanka Serena Williamsová, která porazila Heninovou ve finále lednového Australian Open. Dvojkou bude její starší sestra Venus.

Fakta:
French Open (Francie)
Roland Garros 2010
Grandslam 2000
23. 05. - 05. 06. 2009
povrch: antuka
draw: 126 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Američanky byly ve finále French Open jen v roce 2002, kdy se z triumfu radovala Serena. Po letošním ročníku ji může z postu světové jedničky sesadit pouze Venus, a to v případě, že zkompletuje svou sbírku grandslamových titulů a mladší sestra se nedostane do čtvrtfinále.

Právě vítězství v Paříži bylo před sezonou hlavním cílem Venus. "Bylo by skvělé, kdybych měla všechny poháry a trofeje. Miluji velké tituly," zasnila se. "Hlavně bych ráda konečně vyhrála i French Open," dodala ještě v minulé sezoně. Zatím ze čtyř finálových účastí vydolovala dva tituly.

Sestry Williamsovy mají před turnajem ale ještě jeden cíl: můžou se dostat i do čela žebříčku deblistek, takže motivace jim rozhodně nechybí.

Poslední vítězky:
2009 ... Světlana Kuzněcovová Rus.)
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Justine Heninová (Belg.)
2005 ... Justine Heninová (Belg.)
2004 ... Anastasia Myškinová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Jennifer Capriatiová (USA)
2000 ... Mary Pierceová (Fr.)

Loňská vítězka Světlana Kuzněcovová se v letošní sezoně trápí. Během antukové přípravy odehrála čtyři zápasy a vyhrát dokázala jediný. A prvním kole ji čeká nebezpečná Rumunka Sorana Cirsteaová - loňská čtvrtfinalistka.

Finále bude obhajovat Dinara Safinová, po zranění zad se ale ještě nestihla dát do pořádku a příliš výher se od ruské tenistky očekávat nedá. Brzy tak vypadne z první světové desítky.

Ani další z širšího okruhu adeptek na vítězství neoslňují skvělou formou. O první grandslamový titul bude usilovat Jelena Jankovičová ze Srbska, letos na antuce byla ale jen jednou ve finále a bojuje s nevyrovnaností výkonů.

Světová trojka Caroline Wozniacká má zase problémy s bolavým kotníkem, Jelena Dementěvová zase z posledních sedi zápasů na okruhu vyhrála jen dva.

Grandslam French Open:
vítěz ... 2000 b. (1.060.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (530.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (265.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (132.500 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (68.400 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (40.600 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (24.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (15.000 dolarů)

Mezi černé koně turnaje mohou patřit překvapivé vítězky nedávných dobře obsazených turnajů Maria José Martinezová nebo domácí Aravane Rezaiová. Hodně se očekává také od loňské semifinalistky Samanthy Stosurové.

Největší českou nadějí je 24. nasazená Lucie Šafářová. V prvním kole letošního grandslamového Roland Garros se střetne s bývalou čtvrtou hráčkou světa Jelenou Dokičovou, se kterou se dosud neutkala. Třiadvacetiletá Šafářová měla v posledních týdnech skvělou formu. Před týdnem postoupila v Madridu do semifinále, z kterého kvůli lehkému zranění odstoupila, ale měla by být v pořádku. Dokičová hrála minulý týden turnaj ITF v Praze na Spartě a postoupila do čtvrtfinále.

Kláru Zakopalovou čeká v úvodním utkání Katarina Srebotniková ze Slovinska a v případě postupu by si mohla zahrát s Belgičankou Heninovou.

Barbora Zahlavová-Strýcová má za soupeřku Rossanu De Los Riosovou z Paraguaye. Sandra Záhlavová se pokusí překvapit šestnáctou nasazenou Yaninu Wickmayerovou z Belgie, s nasazenou hráčkou hraje i Lucie Hradecká, která vyzve jednatřicítku a čerstvou vítězku z Varšavy Alexandru Dulgheruovou z Rumunska.

Petře Kvitové los přisoudil hráčku z kvalifikace, kterou je Australanka Sophie Fergusonová. Iveta Benešová bude hrát s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Adolfa v sobě nezapřeš ještě si vytetuj na čelo hákový kříž a je to úplně hotový !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Opice Williamsovy si jsou moc sebejisté. Když budou vést takové řeči, nikdo jim ten titul nebude přát. Navíc ten jejich starej opičák je neskutečnej buzerant, co ze sebe furt dělá machra, akorát, že vypadá jako pako nejhrubšího zrna. To jeho neustálé nadávání na bělochy je taky pěkná píčovina, protože kdyby si toto dovolil před padesáti lety, okamžitě by dostal kulku do hlavy, a byl by klid.

Něco podobného se snažil udělat ten šašek Martin Luther King, jenže těmi svými řečmi o rasismu naštval americké bělochy do takové míry, že ho zastřelili.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, že jste tento týden probírali v dějáku dějiny USA, ty jsi nedával pozor, přiznej se, ty jeden malý rasisto;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist