Preview: Masters Šanghaj

5. 10. 2019, 14:00
Previews 2
Již zítra startuje hlavní soutěž předposledního letošního podniku série Masters v Šanghaji. Titul bude obhajovat Novak Djokovič, dalšími největšími favority jsou Roger Federer a Daniil Medveděv. Letošní ročník se bude muset obejít bez české účasti.

Již v neděli startuje hlavní soutěž předposledního podniku série Masters v Šanghaji. O jednu z nejcennějších trofejí se bude bojovat od 6. do 13. října.

Herní pole vede světová jednička, čtyřnásobný šampion a loňský vítěz Novak Djokovič. Mezi další největší favority se řadí dvojnásobný šampion Roger Federer a Daniil Medveděv.

Letošní ročník bude stejně jako ten předchozí probíhat bez české účasti.

Z hráčů, kteří byli přihlášeni do hlavní soutěže, nebudou v Šanghaji startovat Rafael Nadal, Kei Nišikori, Juan Martín Del Potro, Kevin Anderson, Milos Raonic, Stan Wawrinka, Nick Kyrgios, Laslo Djere ani Pierre-Hugues Herbert.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdrželi domácí tenisté Zhe Li, Zhizhen Zhang a Ze Zhang a trojnásobný vítěz Brit Andy Murray.

Pokud Djokovič zítra v Tokiu oslaví triumf, nebude na tenisovém trůnu při neúčasti Nadala v ohrožení. Kdyby ale zítřejší finále prohrál, musel by v Šanghaji minimálně jeden zápas vyhrát.

Celková dotace turnaje činí skoro 8,4 milionu dolarů (cca 198,1 milionu českých korun). Vítěz získá šek v hodnotě téměř 1,4 milionu dolarů (cca 32,8 milionu českých korun) a 1 000 bodů do žebříčku ATP.

ROLEX SHANGHAI MASTERS 2019 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Djokovič (2-Srb.) - Čorič (13-Chorv.) 6-3 6-4
Nejvýše nasazení: Djokovič (1. v ATP), Federer (3.), Medveděv (4.), Thiem (5.), A. Zverev (6.), Tsitsipas (7.), Chačanov (9.), Bautista (10.)
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Šanghaj, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 8,322.885 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (6-Řec.) | H2H 1-1
Medveděv (3-Rus.) - Chačanov (7-Rus.) | H2H 1-1
Bautista (8-Šp.) - Thiem (4-Rak.) | H2H 3-1
A. Zverev (5-Něm.) - Federer (2-Švýc.) | H2H 3-3
• Možná osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Isner (16-USA) | H2H 9-2
Monfils (9-Fr.) - Tsitsipas (6-Řec.) | H2H 1-2
Medveděv (3-Rus.) - Schwartzman (14-Arg.) | H2H 2-0
Fognini (10-It.) - Chačanov (7-Rus.) | H2H 0-1
Bautista (8-Šp.) - M. Berrettini (11-It.) | H2H 1-2
Basilašvili (15-Gruz.) - Thiem (4-Rak.) | H2H 1-0
A. Zverev (5-Něm.) - Čorič (12-Chorv.) | H2H 1-3
Goffin (13-Belg.) - Federer (2-Švýc.) | H2H 1-9
Kompletní los


Největší favorité

Novak Djokovič ovládl Australian Open a Wimbledon a rozšířil svou sbírku grandslamových trofejí na 16 kousků. Na turnajích ATP se ovšem aktuální světové jedničce nedaří. Jediného triumfu se dočkal na antukovém Masters v Madridu.

Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Madrid, Australian Open (vítěz);  Tokio (zatím finále);  Řím (finále);  Cincinnati,  French Open,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (vítěz); Tokio (zatím finále); Cincinnati, Dauhá (semifinále)
Bilance: 45-8
Bilance na betonech: 23-5
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (semifinále), Wimbledon (vítěz), US Open (osmifinále)

Djokovič svůj první turnaj od skreče v osmifinále US Open odehrál v Tokiu a vypadá to, že se bolestí v levém rameni zbavil. Největší favorit totiž suverénně došel do nedělního finále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Tokio (zatím finále)

Djokovič je se čtyřmi triumfy (2012, 2013, 2015, 2018) nejúspěšnějším hráčem tohoto turnaje. V Šanghaji startoval osmkrát a nikdy neskončil dříve než v semifinále. Na kontě má 33 trofejí z Masters a je jediným hráčem, který vyhrál všechny podniky této kategorie.

Kariérní bilance: 32-4
Nejlepší výsledek: vítěz (2012 - 2013, 2015, 2018)
Loňský výsledek: vítěz

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Tiafoe | H2H 0-0, NEBO Shapovalov | H2H 2-0
OF: (16) Isner | H2H 9-2
ČF: (6) Tsitsipas | H2H 1-1
SF: (3) Medveděv | H2H 3-2
F: (2) Federer | H2H 26-22


Roger Federer i ve 38 letech stále patří mezi největší favority, což letos svými výkony potvrzuje. Švýcar ovládl Dubaj, Masters v Miami a travnatou generálku v Halle. Zaznamenal však také několik zklamání. Na Australian Open skončil už v osmifinále, ve wimbledonském finále neproměnil dva mečboly proti Novakovi Djokovičovi a vůbec se mu nepovedlo US Open Series.

Nejlepší výsledky: Halle,  Miami,  Dubaj (vítěz);  Wimbledon,  Indian Wells (finále);  French Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Miami, Dubaj (vítěz); Indian Wells (finále)
Bilance: 45-7
Bilance na betonech: 23-4
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (finále), US Open (čtvrtfinále)

Federerovi vůbec nevyšlo letošní US Open Series. V Cincinnati už v osmifinále nestačil na Andreje Rubljova a ve čtvrtfinále US Open prohrál pětisetovou bitvu s Grigorem Dimitrovem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: žádná

Federer si v minulosti v Šanghaji třikrát zahrál finále a dvakrát v něm uspěl, naposledy předloni. Loni v semifinále nestačil na Bornu Čoriče. V Šanghaji bude hrát majitel 28 trofejí z Masters poosmé.

Kariérní bilance: 21-5
Nejlepší výsledek: vítěz (2014, 2017)
Loňský výsledek: semifinále

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Ramos | H2H 1-1, NEBO Čilič | H2H 9-1
OF: (13) Goffin | H2H 9-1
ČF: (5) A. Zverev | H2H 3-3
SF: (4) Thiem | H2H 2-4
F: (1) Djokovič | H2H 22-26


Daniil Medveděv prožívá nejlepší sezonu své kariéry a momentálně je pro Big 3 největší hrozbou. Talentovaný ruský mladík se letos dostal už devětkrát do finále a titul získal v Sofii, Cincinnati (první triumf na Masters) a nedávno v Petrohradu. Aktuálně čtvrtý hráč světa měl naprosto fenomenální US Open Series (bilance 20-3), během něhož na všech turnajích včetně US Open došel až do finále.

Nejlepší výsledky: Petrohrad,  Cincinnati,  Sofie (vítěz);  US Open,  Montréal,  Washington, Barcelona,  Brisbane (finále);  Queens,  Monte Carlo, Rotterdam (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati (vítěz); US Open, Montréal, Washington, Brisbane (finále)
Bilance: 54-17
Bilance na betonech: 29-8
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (finále)

Medveděv v domácí hale v Petrohradu neztratil jediný set a ve svém devátém letošním finále získal svůj třetí letošní titul. Úspěšně tak navázal na fenomenální US Open Series.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Petrohrad (vítěz)

Medveděv bude v Šanghaji startovat potřetí, loni ve druhém kole prohrál bitvu s Rogerem Federer. Druhé kolo je zároveň jeho maximem.

Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2018)
Loňský výsledek: 2. kolo

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: kvalifikant, NEBO Simon | H2H 0-2
OF: (14) Schwartzman | H2H 2-0
ČF: (7) Chačanov | H2H 1-1
SF: (1) Djokovič | H2H 2-3
F: (2) Federer | H2H 0-3


Tipujeme
Novak Djokovič se po skreči na US Open rozehrává už v Tokiu a zatím si vede suverénně, do zítřejšího finále prošel bez ztráty setu. Se svými úvodními soupeři by si měl čtyřnásobný šampion poradit i v Šanghaji. Nejprve ho čeká vítěz souboje mladíků mezi Francesem Tiafoem a Denisem Shapovalovem a v osmifinále nejspíše jeho oblíbený soupeř Lucas Pouille, Alex de Minaur, nebo John Isner.

Zajímavé zápasy 1. kola: Tiafoe - Shapovalov, de Minaur - Isner
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Djokovič - de Minaur (OF), Djokovič - Isner (OF)
1. čtvrtfinalista: Novak Djokovič


Stefanos Tsitsipas rovněž na asijských betonech chytl formu a přerušil sérii pěti turnajových porážek. Dnes ho čeká semifinále v Pekingu. Na úvod se střetne s trápícím se Felixem Augerem-Aliassimem a konečně může mladšího Kanaďana porazit, nebo kvalifikantem. V osmifinále nejspíše narazí na Gaëla Monfilse, kterého už dvakrát porazil, jednou právě v Šanghaji v loňském utkání prvního kola.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Auger-Aliassime - Tsitsipas (2K), Monfils - Auger-Aliassime (OF), Monfils - Tsitsipas (OF)
2. čtvrtfinalista: Stefanos Tsitsipas


Daniil Medveděv má i po fantastickém US Open Series fenomenální formu. Domácí halový podnik v Petrohradu ovládl bez ztráty setu. Pro ruskou kometu letošní sezony by neměl představovat problém kvalifikant ani Gilles Simon. Ani v osmifinále by neměl mít výraznější potíže, o čtvrtfinále by si s největší pravděpodobností zahrál s Diegem Schwartzmanem.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Medveděv - Schwartzman (OF)
3. čtvrtfinalista: Daniil Medveděv


Karen Chačanov, který se na poslední akci v Pekingu rozehrál do velmi slušné formy, by neměl v úvodním zápase zaváhat s Fernandem Verdascem ani Taylorem Fritzem. Mnohem těžší by bylo osmifinále, v němž může potkat Fabia Fogniniho, Sama Querreyho, nebo Andyho Murrayho.

Fogniniho porazil právě v Pekingu a Querrey nehraje svůj nejlepší tenis. Největší překážkou by tedy mohl být Murray, který v minulosti Šanghaj třikrát ovládl a při předchozích šesti startech došel pětkrát minimálně do semifinále. Vzhledem k nerozehranosti bývalé světové jedničky více věříme Chačanovovi.

Zajímavé zápasy 1. kola: Fognini - Querrey
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Fognini - A. Murray (2K), Fognini - Chačanov (OF), A. Murray - Chačanov (OF)
4. čtvrtfinalista: Karen Chačanov


Matteo Berrettini by mohl využít trápení svých soupeřů a postoupit do čtvrtfinále. Jan-Lennard Struff sice na úvod není příjemný los, jenže Němec se teď trápí. Ve druhém kole by italský talent potkal antukového specialistu Pabla Cuevase, nebo Christiana Garína. Hodně bude záležet na tom, jak je na tom zdravotně Roberto Bautista, který na posledním turnaji vzdal. Pokud je Španěl fit, bude mít na postup do čtvrtfinále stejné šance jako Berrettini.

Zajímavé zápasy 1. kola: Struff - M. Berrettini
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Bautista - M. Berrettini (OF)
5. čtvrtfinalista: Matteo Berrettini


Dominic Thiem je v další sekci pavouka v jasně nejlepší formě. Nejprve nastoupí proti domácímu Ze Zhang, nebo kvalifikantovi. O čtvrtfinále by si měl zahrát s Benoitem Pairem, nebo Nikolozem Basilašvilim. Ani jeden z těchto hráčů momentálně na turnajích nepředvádí nijak dobré výkony, proto je Thiem jasnou volbou.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Basilašvili - Thiem (OF), Paire - Thiem (OF)
6. čtvrtfinalista: Dominic Thiem


Alexander Zverev po úspěchu v Laver Cupu chytl druhý dech a dnes si v Pekingu zahraje o finále. Na skvělý výsledek by měl navázat v Šanghaji, kde začne proti kvalifikantovi, nebo trápícímu se Kyleovi Edmundovi. V osmifinále ho nejspíše čeká loňský finalista Borna Čorič, nebo Andrej Rubljov. S oběma by mohl mít problémy, nicméně Čorič stále hledá svou nejlepší formu a Rubljov už nepůsobí tak nebezpečně jako během US Open Series.

Zajímavé zápasy 1. kola: Rubljov - Čorič
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: A. Zverev - Rubljov (OF), A. Zverev - Čorič (OF)
7. čtvrtfinalista: Alexander Zverev


Roger Federer, jenž odehraje první turnaj od zklamání na US Open, je další jasným aspirantem na postup mezi nejlepší osmičku. Dvojnásobného vítěze nejprve vyzve Albert Ramos, nebo trápící se Marin Čilič. Do osmifinále zřejmě projde David Goffin, na kterého Federer zahrát umí.

Zajímavé zápasy 1. kola: Goffin - Gasquet
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Čilič - Federer (2K), Goffin - Federer (OF)
8. čtvrtfinalista: Roger Federer

1. čtvrtfinále: Djokovič porazí Tsitsipase | H2H 1-1
2. čtvrtfinále: Medveděv porazí Chačanova | H2H 1-1
3. čtvrtfinále: Thiem porazí Berrettiniho | H2H 1-0
4. čtvrtfinále: Federer porazí Zvereva | H2H 3-3

1. semifinále: Djokovič porazí Medveděva | H2H 3-2
2. semifinále: Federer porazí Thiema | H2H 2-4

Finále: Djokovič porazí Federera | H2H 26-22

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
mahycek
To je tedy los, jak pro Djoka, tak pro Rogera. Můžou
vyhučet hned ve druhém, či třetím kole.
Reagovat
Patik
Hmm..tento rok mi to môže prísť ako pekne aktraktívny turnaj s potencionálne kvalitnými zápasmi od úvodného kola..Djokovič Shapovalov Isner De Minaur ..Federer čilič Zverev Thiem už od začiatku sa môžu diať nečakané veci..Favoritom Djokovič už len preto že je to proste Djokovič..no ktovie ako bude pôsobiť po Tokiu..inak celkom otvorený turnaj ktorý nám možno napovie čo bude s tenisovým trónom túto sezónu..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist