Preview: Masters veteránů v Londýně

2. 12. 2008, 11:25
Previews 0
Podobně jako mají aktivní tenisté na závěr sezony svůj Turnaj mistrů, střetávají se každý rok v prosinci i veteráni na svém turnaji Masters. Pochopitelně, duely se nesou především v duchu exhibic, a tak jsou do Londýna zváni tenisté hlavně podle "zvuku jména": McEnroe, Sampras, Edberg, Cash, Forget...
ilustrační foto

Do kolotoče Black Rock Tour of Champions se mohou zapojit bývalé světové jedničky, finalisté grandslamů nebo vítězové Davisova poháru. Zároveň musí dosáhnout věku minimálně 35 let.

V této sezoně bylo odehráno celkem 13 turnajů, ale zdaleka ne všech se můžou tenisté zúčastnit. Nejvíce startů zaznamenal "francouzský playboy" Henri Leconte, přesto nejvíce bodů nezískal. To se podařilo Goranu Ivaniševičovi z Chorvatska, nicméně o start v Londýně přišel vinou zranění. Leconte zase bude hrát jen ve čtyřhře.

Fakta:
Londýn (Velká Británie)
Black Rock Masters
02. - 07.12.2008
tvrdý povrch / hala (Royal Albert Hall)

Osm tenistů je rozděleno do dvou skupin, v nichž se utká každý s každým. Dál postoupí jen vítězové skupin a ti si v neděli zahrají o titul.

Souboje zahájí v úterý ve 14:00 SEČ duel skupiny B domácího Brita Grega Rusedského s Francouzem Guyem Forgetem.

Rozdělení skupin:
Skupina A:
John McEnroe (USA, 49 let)
Pete Sampras (USA, 37 let)
Jeremy Bates (Brit., 46 let)
Cedric Pioline (Fr., 39 let)

Skupina B:
Guy Forget (Fr., 43 let)
Gred Rusedski (Brit., 35 let)
Stefan Edberg (Švéd., 42 let)
Pat Cash (Austr., 43 let)

Rusedski je v 35 letech nejmladším účastníkem letočního ročníku. Finalista US Open z roku 1997 ještě žádný veteránský turnaj nehrál, do Londýna však byl jako domácí čerstvý pětatřicátník pozván. S trojnásobným vítězem Davis Cupu a současným kapitánem francouzského daviscupového týmu a Forgetem se při aktivní kariéře utkal dvakrát a pokaždé svého o 8 let staršího soupeře porazil. "Myslím, že turnaj můžu vyhrát," prohlásil sebevědomě Rusedski.

Dalším hráčem ve skupině A je Australan Pat Cash. Desátý hráč letošní série veteránů se představil naposledy v říjnu na antuce v Budapešti, kde porazil Borga i McEnroea, ovšem Ivaniševič ho do finále nepustil. Wimbledonský vítěz a dvojnásobný finalista Australian Open se v prvním zápase v londýnském tenisovém centru Royal Alber Hall utká se Švédem Edbergem.

Rozpis zápasů:
úterý:
Forget - Rusedski (A)
Edberg vs Cash (A)
středa:
Bates - Pioline (B)
Edberg - Rusedski (A)
McEnroe - Sampras (B)
čtvrtek:
Forget - Cash (A)
McEnroe - Pioline (B)
pátek:
Edberg - Forget (A)
Sampras - Bates (B)
Cash - Rusedski (A)
sobota:
Pioline - Sampras (B)
Bates - McEnroe (B)
neděle:
finále (vítězové skupin)

Stefan Edberg se za dob své největší slávy s Australanem utkal desetkrát a jen dvakrát s ním prohrál. Bývalá světová jednička a vítěz šesti grandslamů se o postup ze skupina B zřejmě porve s domácím Rusedským.

Skupina A se může pochlubit hned 21 grandslamovými tituly. Sedm jich získal Američan John McEnroe, který bude v Londýně usilovat už o pátý triumf z Masters veteránů. Největším soupeřem a asi také favoritem na celkové vítězství bude v Royal Albert Hall jeho krajan Pete Sampras. McEnroe se sice mladších soupeřů nebojí, nicméně vítěz 14 grandslamů Pete Sampras se neustále udržuje v tréninkovém tempu, čehož byli svědky i fanoušci na Slovenku a v Česku. Sedmatřicetiletý Sampras porazil Hrbatého i Štěpánka.

Program:
- odpolední zápasy začínají ve 14:00 hodin SEČ, po nich většinou následují duely čtyřher
- večerní program startuje ve 20:30 hodin
- nedělní finále začne ve 14:30 hodin

Blízko grandslamovému titulu byl v minulosti i Francouz Cedric Pioline. Ovšem v roce 1993 na US Open a i o čtyři roky později ve Wimbledonu ve finále podlehl Samprasovi. Na britských ostrovech bude mít desátý pokus na to, aby nejúspěšnějšího hráče historie konečně porazil. Pioline do turnaje vstoupí duelem s domácím Jeremy Batesem, který se proslavil především dvěma grandslamovými triumfy ve čtyřhře.

Ani o deblová utkání nebudou diváci v "tenisovém divadle" ochuzeni. Hráči však nevytvoří stále dvojice, ale budou se točit. Pozvánku dostali Henri Leconte, australský "krokodýl Dundee" Peter McNamara, šoumen Mansour Bahrami z Iráku, Američan řádící ve čtyřhrách Peter Fleming, nedávná světová deblová jednička Wayne Black, další ze slavných Švédů Anders Jarryd, domácí Chris Wilkinson nebo současný nejlepší britský deblista Jamie Murray. Šanci by měl dostat i Tom Gullikson z USA a Australan Mark Woodforde.

Odkazy:

Oficiální stránka Black Rock Tour of Champions
Oficiální stránka Masters v Londýně

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist