Preview: Moya - Fognini

18. 7. 2008, 07:00
Previews 0
Mimořádně zajímavý zápas dnes bude k vidění ve čtvrtfinále antukového turnaje v chorvatském Umagu. V souboji dvou tenisových generací se střetne zkušený Španěl Carlos Moya, jenž místní podnik už pětkrát vyhrál, s o jedenáct let mladší vycházející hvězdičkou Fabiem Fogninim z Itálie. Oba vzájemné zápasy vyhrál na antuce v roce 2006 španělský šampion.
Profily hráčů
Moya Carlos

Od té doby se ale mnohé změnilo. Moya o další dva roky zestárl, mladý a talentovaný Fognini naopak dozrál. Italský antukář se letos poprvé začal prosazovat i na ATP - na začátku roku si zahrál čtvrtfinále v chilském Vina del Mar a semifinále v brazilském Costa Do Sauipe. V červnu pak došel až do semifinále ve Varšavě a na začátku tohoto měsíce vyhrál challenger v Turíně. Výsledkem těchto výkonů bylo dosažení nejlepšího postavení v žebříčku ATP v kariéře - 71. pozice, za níž aktuálně zaostává jen o dvě místa.

Jednadvacetiletý Ital si udržuje formu i v těchto dnech - minulý týden ve švédském Bastadu podlehl domácímu Söderlingovi až 5:7 ve třetím setu a při své premiérové účasti v Umagu si jako sedmý nasazený bez ztráty setu poradil s Litevcem Berankisem i krajanem Volandrim. Ten přitom v minulosti na tomto turnaji pravidelně dosahoval výborných výsledků.

Pokud ale někdo dosahuje v Umagu vynikajících výsledků, pak je to španělská antukářská legenda Carlos Moya. V současnosti 27. hráč světa, tento týden plnící roli nasazené trojky, dokázal chorvatský turnaj včetně minulého ročníku už pětkrát vyhrát. To je málo vídaná úspěšnost, ale není to všechno. Z předchozích třinácti startů tu jednatřicetiletý Španěl vedle pěti triumfů nasbíral i pět semifinálových účastí a jedno prohrané finále, tedy jedenáctkrát bylo jeho nejhorším dosaženým výsledkem semifinále.

Tím výčet rozdílů ve zkušenostech a dosažených úspěších mezi Moyu a Fogninim nekončí. Mladý italský tenista si ještě nikdy nezahrál ve finále turnaje ATP. Carlos Moya je držitelem dvaceti titulů z dvouhry a v dalších třiadvaceti případech finálový zápas prohrál. V roce 1998 španělský hráč vyhrál French Open a v březnu 1999 se navíc pár dní hřál na postu světové tenisové jedničky. Z těchto faktů je zřejmé, že Fognini nastupuje proti někdejšímu antukovému šampionovi, navíc na jeho nejúspěšnějším turnaji.

Letos se Moyovi vydařil hlavně začátek sezony - dosáhl semifinále v indickém Čennaí v lednu a finále v brazilském Costa Do Sauipe v únoru. Od té doby byly jeho výsledky, s výjimkou čtvrtfinále v Hamburgu, špatné. Po třech prohrách v řadě se Španěl výsledkově probudil až tento týden ve svém oblíbeném Umagu - v prvním kole porazil po těžkém zápase Srba Troického 3:6, 7:6 a 7:5.

Nejspíš i proto, že čas se nedá zastavit, vidí bookmakeři bwin Moyu jen jako mírného favorita a na jeho výhru nabízejí kurz 1,55. Dravý a talentovaný Fognini je pak k mání v kurzu 2,14.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist