Preview: Safinová - Dokičová

26. 1. 2009, 09:56
Previews 13
Bezesporu největší senzací dvouher úvodního grandslamu roku je spanilá jízda znovuzrozené Jeleny Dokičové. Naturalizovaná Australanka zažívá úžasný návrat k bílému sportu. Příběh, kterým žije doslova celý tenisový svět, otevře již svou čtvrtfinálovou kapitolu. Nyní však čeká na druhé straně kurtu vskutku těžký oříšek, Dinara Safinová je totiž ve skvělé formě.
Profily hráčů

Jelena Dokičová vstoupila do sezóny s přáním uchytit se mezi širší světovou špičkou. Díky svému žebříčkovému postavení, kdy se krčí až na konci druhé stovky, musela pro účast v hlavní soutěži spoléhat na divokou kartu od pořadatelů. V Brisbane se příliš organizátorům za toto gesto neodvděčila. Amelii Mauresmové však byla alespoň vyrovnanou soupeřkou, přesto se po nezvládnutých dvou zkrácených hrách musela se soutěží poroučet. V Melbourne Parku se ale hraje zatím zcela podle not drobné rodačky z Osijeku.

Všechny střetnutí přitom odehrála na tři sety, jenže vždy dokázala tu rozhodující uzmout ve svůj prospěch. Na raketě pětadvacetileté tenistky ztroskotaly Paszeková, Chakvetadzeová, Wozniacká, a naposled Kleybanovová. Zejména překvapil skalp dvanácté hráčky světa - Caroline Wozniacké. Po prohraném prvním dějství pustila Dokičová mladé Dánce pouhé tři hry. Osmifinálové klání s Kleybanovovou také dokázala dovést do vítězného konce, přestože ve třetím setu prohrávala již 1-3. V závěru navíc dohrávala s pochroumaným kotníkem.

Mezi elitu vstoupila Dokičová coby patnáctiletá dívenka velmi razantně. Hned ve svém premiérovém roce šokovala postupem mezi nejlepší osmičku ve Wimbledonu. O dvanáct měsíců později se tamtéž dostala do semifinále. V sezóně 2001 již třikrát získala turnajové prvenství, následující rok přidala další dvojici vavřínů. Před pěti lety začala hvězda Dokičové upadat, konec kariéry pak byl po známých peripetiích takřka jistou záležitostí. Naštěstí však tento scénář dokázala zažehnat.

Dinara Safinová přišla na svět v Moskvě. Dvaadvacetilétá Ruska začala nový tenisový rok po boku svého bratra Marata na Hopmanově poháru. Po třech výhrách podlehla ve finále Slovence Dominice Cibulkové. V Sydney přehrála dokonce kvartet soupeřek, ani zde ale poslední zápas nezvládla - Jelena Dementěvová byla prostě lepší. Na Australian Open taktéž v úvodních kolech neměla větší problémy. Osmifinále s Alize Cornetovou už nabídlo vyrovnanou partii, na jejímž konci zbyly mladé Francouzce oči pro pláč.

Taktéž Dinara Safinová vlétla ke světové špičce bez bázně a hany jako velmi mlaďounká. V Sopotech 2002 proměnila svůj start v kvalifikaci až k ovládnutí celého turnaje. Do dnešního dne triumfovala na dalších osmi podnicích. Loni zůstala neporažena v Berlíně, Los Angeles, Montrealu a Tokiu. Navrch si zahrála finále OH v Pekingu, těsně pod vrcholem zůstala rovněž na French Open. Letos hodlá konečně pokořit grandslamový trůn, který jí stále uniká.

Uvidíme Dokičovou i v semifinále, nebo Safinová naváže na šest let starý úspěch z jediného vzájemného utkání? Bwin vypsal na výhru Safinové kurs 1.19, na vítězství Dokičové je vypsán kurs 4.09.

TenisPortal.cz, Zbyněk Svoboda

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
kamon Dinara!!
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem proč, ale mám taký pocit, že to tady Dinarka celé vyhraje...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Safina určitě nevyhraje nednoznačně, když už tak o fous, ale doufám že Dokič půjde dál. Dokičová porazila silné soupeřky: Wozniackou - no a to už je síla ta patří k těm nejlepším hráčkám v ženském tenise, no a slabé nebyly ani Chakvetadze a Kleybanovová.
Reagovat
skott
Dinara vyhraje jednoznacne, je to uplne jina kategorie nez souperky, ktere Dokic dosud potkala.Tady neni o cem, promin Jelly, ale sen konci...
Reagovat
smazaný uživatel
chlape prosím tě v kolik by měly začít hrát?
Reagovat
skott
Bude to nocni zapas, takze 9:30
Reagovat
smazaný uživatel
Tak držme palce, milý skotte. Když po sobě budou bezhlavě pálit, tak možná půjde o to, která toho vyhází za čáry a do sítě o něco míň. Ve finále Sydney mě nepotěšila a naposledy už vůbec ne.
Reagovat
skott
No ja budu urcite, ale u tebe mam vetsinou pocit, ze si radsi, kdyz se ji nedari a muzes ji pomlouvat.
Reagovat
smazaný uživatel
Fuj, ale tohle se mě dotklo. Kdyby mi byla ukradená, tak jsem v noci chrápal, neničil bych si nervy a nepsal bych o ní tak ošklivé věci. Jsem pesimistický fanda, ale tebe asi ničím nepřesvědčím. Vrtá mi hlavou, proč přeješ všem Ruskám bez rozdílu. Nemáš někoho v příbuzenstvu ze sojuzu?
Reagovat
skott
Ja bych rekl "beznej ceskej pepik" a ne pesimisticky fanda.Kdyz se dari, tak ji oslavujes viz. reakce po Tokiu a skoro by si placal po ramenou, a kdyz ne tak je to labilka, psychouska a nevim co vsechno jeste.A presvedcovat me nemusis, ja ti stejne neverim ani slovo!
Reagovat
smazaný uživatel
Za současné situace Zvonarevku neudolá a to můžu být stokrát její fanda. Jen je potřeba sundat růžové brýle. Nevím, proč bych měl jako mnozí pubertálové tady hulákat o tom, jak je můj oblíbenec skvělý, když teď mám určité pochybnosti. Po výhře nad Jankovič na OH jsem byl velký optimista a taky jsem se to nebál napsat. Jenže od té doby se můj dojem začal postupně kazit až to skončilo fiaskem v Doha.
Reagovat
smazaný uživatel
Já tu Dinarčinu "skvělou" formu viděl v posledním utkání. Nejdřív v prvním setu dává syslovi lekce z tenisu, jak to vtipně live komentoval jeden čtenář a pak se několika chybami nechá rozhodit, že není schopna téměř trefit vítězný míč a postupně to dopracuje na 2-6 a 2-5 a tedy skoro ke ztrátě utkání.
Favorit je sice naprosto jasný, ale v tom kotli se může stát cokoliv. Pokud od počátku setů nezíská jasný náskok a budou se přetahovat o gemy, můžou se její problémy s psychikou znovu opakovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Jelena versus Safina = postup moskevské amazonky:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist