Preview: Turnaj WTA International v Marbelle

6. 4. 2009, 10:30
Previews 0
Dnešním dnem oficiálně začíná antuková sezona. Na okruhu WTA budou mít premiéru dva podniky. Tenistky budou usilovat o dotace 220.000 dolarů na Floridě v Ponte Vedra Beach, více pozornosti se však bude upínat do španělské Marbelly, kde antukovou sezonu odstartuje Nicole Vaidišová, Serena Williamsová nebo Srbka Jankovičová.

V Jižní Americe se již několik turnajů na antuce začátkem roku konalo, až nyní se však na oranžových dvorcích objeví poprvé od loňského French Open i elitní tenistky.

Roli nejvýše nasazené hráčky by měla na premiérovém ročníku podniku ve španělské Marbelle, kde si premiéru jako ředitelka turnaje odbyde někdejší druhá hráčka světa Conchita Martinezová, plnit světová jednička Serena Williamsová. Nicméně vítězka letošního Australian Open a čerstvá finalistka z Miami měla v závěrečném utkání na Floridě svalové problémy a nad jejím startem v Evropě ještě zůstává viset otazník. Podle posledních zpráv však start neodřekla, a to i přesto, že ji za týden čeká obhajoba titulu na prestižnějším podniku v Charlestonu.

Fakta:
Marbella (Španělsko)
Andalucia Tennis Experience
WTA International
06. - 12. 04. 2009
povrch: antuka
dotace: 500.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nabytý program určitě uvítá Serenina soupeřka v prvním kole, kterou je Češka Klára Zakopalová. Ta však prohrála už čtyři zápasy v řadě a proti Williamsové ještě neuhrála ani set. Sedmadvacetiletá Američanka na červené antuce v Evropě vyhrála jen dva turnaje, oba v roce 2002. Serena by ve druhém kole mohla narazit na další Češku Renatu Voráčovou, jež se na úvod střetne s Parmentierovou. Už ve čtvrtfinále může pomstít svou sestru Venus, kterou letos v Melbourne vyřadila Španělka Carla Suerezová.

Hledat ztracené sebevědomí bude Jelena Jankovičová. Ta na turnajích v Indian Wells a v Miami prohrála oba své zápasy a před tím v Dubaji vypadla už ve třetím kole. Prý se musí zase naučit vyhrávat. Vzpomenout se pokusí v prvním kole proti Italce Francesce Schiavoneové.

WTA Marbella (International):
vítězka ... 280 b. (112.300 dolarů)
finále ... 200 b. (57.669 dolarů)
semifinále ... 130 b. (30.959 dolarů)
čtvrtfinále ... 70 b. (8.380 dolarů)
2. kolo ... 30 b. (4.629 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (2.707 dolarů)

O navázání na vzestupnou formu z amerických betonů bude usilovat česká tenistka Nicole Vaidišová. Loni na antuce prohrála všechny zápasy, v posledních týdnech se však zvedá z hluboké krize a na úvod si v Marbelle snad ani snažší soupeřku nemohla přát. Jednadvacetiletá Němka Angelique Kerberová v této sezoně zvládla jen kvalifikaci v Sydney, od poloviny ledna prohrála sedm utkání v řadě a v žebříčku jí patří 132. příčka. Vítězku česko-německého souboje může ve druhém kole čekat osmá nasazená Bulharka Piroňkovová.

Černým koněm turnaje by mohla být čtvrtfinalistka loňského French Open Kaia Kanepiová. Třetí nasazená Estonka letos porazila Jankovičovou a v Andalusii ji v úvodních kolech čeká relativně jednoduchý los. V cestě do semifinále by z nasazených hráček narazila jen na Rumunku Cirsteaovou.

Na šampionku premiérového ročníku Andalusia Tennis Experience čeká prémie 112.300 dolarů a do žebříčku si připíše 280 bodů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist