Preview: Turnaj žen v Indian Wells

10. 3. 2010, 17:54
Previews 11
Takřka kompletní světová elita již tradičně bez sester Williamsových se ode dneška sejde na prvním turnaji kategorie Premier Mandatory v Indian Wells. Horkými adeptkami na titul budou zajisté Belgičanky Clijstersová s Heninovou, které pokračují návratu na výslunní světového tenisu.

V Kalifornii se schází 96 tenistek a hned třetina z nich je nasazena přímo do druhého kola. O prémie z celkové dotace 4,5 milionu dolarů nebude ze světové špičky usilovat jen trojice hráček.

Kromě zraněné Safinové budou již tradičně chybět sestry Williamsovy. Světová jednička Serena i její starší sestra Venus do pouště nejezdí od roku 2001, kdy Venus nenastoupila k zápasu se svou sestrou. Na Serenu v následném finále diváci bučeli a jejímu otci prý jeden z nich vyhrožoval, že ho zaživa svlékne z kůže. Richard Williams označil publikum v Indian Wells za rasisty a od té doby tento velký turnaj pro jeho dcery jako by neexistoval.

Američanky svůj postoj k prestižnímu turnaji nezměnily ani od loňské sezony, od které jim za neodůvodněnou neúčast hrozí tresty. Loni vybraly "plán B". Ten tenistkám, které některý z povinných turnaj vynechají, nařizuje spolupráci s médii, charitativní činnost, setkání s možnými inzerenty a sponzory nebo pomoc při některé z marketingových kampaní WTA.

Nasazenou jedničkou tak letos bude dvojnásobná finalistka Světlana Kuzněcovová. Ruska má před vstupem do turnaje o motivaci více. Loni prohrála už ve svém úvodním zápase a pokud letos postoupí alespoň do semifinále, posune se v žebříčku na druhé místo před krajanku Safinovou.

Fakta:
Indian Wells (USA - Kalifornie)
BNP Paribas Open
WTA Premier Mandatory
10. - 21. 03. 2010
povrch: tv. povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazené tenistky:
Kuzněcovová (1-Rus.), Wozniacká (2-Dán.), Azarenková (3-Běl.), Dementěvová (4-Rus.), A. Radwaňská (5-Pol.), Jankovičová (6-Srb.), Na Li (7-Čína), Stosurová (8-Austr.).

Jenže už ve 4. kole se pravděpodoně utká s Kim Clijstersovou, se kterou z osmi vzájemných soubojů vyhrála jen jednou. Belgičanka letos vyhrála turnaj v Brisbane, naposledy však utrpěla debakl na Australian Open - proti Petrovové uhrála pouhý jeden game.

Ve čtvrtfinále se turnajová jednička, nebo vítězka US Open Clijstersová může utkat s Jankovičovou či Pennettaovou.

Důležité je nezapomenout na jednu ze čtyřiašedesáti nenasazených hráček - Justine Heninovou. Bývalá světová jednička se začátkem roku vrátila po téměř dvouleté pauze a ze dvou turnajů si odvezla dvě finálové prohry.

Skvělý comeback chce však už plánuje korunovat nějakým titulem. "Po svém návratu na Tour jsem nabuzená a doufám, že budu pokračovat v úspěšných výsledcích," uvedla sedmadvacetiletá Belgičanka v Indian Wells.

"Podpora fanoušků je neuvěřitelná, tak doufám, že se mi podaří získat první titul v sezoně," naznačila svou formu.

Také ředitel turnaje Steve Simon potvrdil zprávy, že spousta fanoušků se přijde podívat jen kvůli Heninové. "Naši diváci jsou nadšeni, že znovu uvidí jednu z nejlepších hráček všech dob."

Poslední vítězky:
2009 ... Věra Zvonarevová (Rus.)
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Daniela Hantuchová (SR)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Justine Heninová (Belg.)
2004 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Daniela Hantuchová (SR)
2001 ... Serena Williamsová (USA)
2000 ... Lindsay Davenportová (USA)

Heninová není nasazená a do soutěže vstoupí zápasem 1. kola s Magdalenou Rybárikovou. Už ve třetím kole by si mohla zahrát s turnajovou pětkou Agnieszkou Radwaňskou.

V Indian Wells se hraje často ve větrném počasí a právě takové podmínky jakoby vyhovovaly Aně Ivanovičové. Loni prohrála ve finále, v roce 2008 dokonce triumfovala.

Za poslední rok však nikde podobných výsledků ani zdaleka nedosáhla. její hvězda vyhasla a srbská krasavice se trápí. V posledních týdnech si navíc stěžovala na bolesti pravého ramene.

Formu a zdravotní stav dvaadvacetileté Ivanovičové jak první prověří Llagosteraová, nebo Lotyška Sevastovová. Ta si minulý týden zahrála premiérové semifinále v mexickém Monterrey.

Už ve třetím kole by mohlo dojít na reprízu loňského finále. Pravděpodobně totiž dojde na duel Ivanovičové s obhájkyní titulu Věrou Zvonarevovou. Také Ruska od loňského triumfu dalších zářivých výsledků i vinou zraněného kotníku nedosáhla. Přes čtvrtfinále so přehoupla až letos na slabě obsazeném turnaji v Pattayi.

WTA Premier Mandatory Indian Wells:
vítězka ... 1000 b. (700.000 dolarů)
finále ... 700 b. (350.000 dolarů)
semifinále ... 450 b. (150.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 250 b. (64.700 dolarů)
4. kolo ... 140 b. (32.000 dolarů)
3. kolo ... 80 b. (18.740 dolarů)
2. kolo ... 50 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.050 dolarů)

Nasazenou dvojkou je Dánka Caroline Wozniacká, jež by se v případě úspěchů v úvodních kolech utkala ve čtvrtfinále s šampionkou z roku 2006 Marií Šarapovovou. Na Rusku ale ve třetím a čtvrtém kole může čekat silný čínský dvojblok semifinalistek Australian Open - Jie Zheng a Na Li.

Vcelku přijatelný los bez velkých jmen v úvodu soutěže má Jelena Dementěvová. Vítězka dvou letošních podniků a finalistka z Kuala Lumpur by až ve čtvrtfinále mohla narazit na Heninovou, které by mohla vrátit vyřazení z Melbourne.

Do soutěže zasáhne také pět českých tenistek. Všechny jsou nenasazené a tak se nevyhnou nástrahám prvního kola.

Česká jednička Lucie Šafářová se utká s Němkou Görgesovou, o třetí kolo by hrála s Belgičankou Wickmayerovou. Trápící se Iveta Benešová zahájí duel s Olgou Govorcovovou, které nedávno hladce podlehla. Pokud by si připsala třetí letošní výhru, tak ji čeká Dementěvová.

Prosadit by se Benešová mohla alespoň ve čtyřhře, ve které nastoupí po boku Zahlavové-Strýcové. Společně letos vyhrály už dva turnaje. Také Barbora Zahlavová-Strýcová se v úvodním zápase ve dvouhře utká se soupeřkou z Německou - Andreou Petkovicovou. V případě výhry na ni čeká Clijstersová.

Petra Kvitová si může před blížícím se Fed Cupem ověřit kvalitu italských tenistek, se kterými se Češky utkají ve čtvrtfinále. Kvitová se nejprve utká s Briantiovou, pak případně i s Pennettaovou.

Lucie Hradecká do soutěže vstoupí zápasem s domácím talentem Sloanou Stephensovou. Pokud Američanku porazí, vyzve loňskou vítězku Zvonarevovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
EllNino
Vidím to tak na postup Lucky a Petry
Stephenson v kvalde porazila hladce Zahlavovou Parra Santoja
takze bude mit Hradecka co delat pri jeji soucasne forme na bodu mrazu
Strycova se taky trapi takze nevim
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Váš tip na vítezku :) ?
Reagovat
smazaný uživatel
Keothavong...
Reagovat
smazaný uživatel
Azarenka
Reagovat
smazaný uživatel
Sharapova
Reagovat
smazaný uživatel
Wozniack nebo Henin:D
Reagovat
skott
Danka Hantuchova;)
Reagovat
smazaný uživatel
to už je pravděpodobnější ta Keothavong
Reagovat
dabelsobul
Keothavong asi tezko, kdyz uz vypadla :)
Reagovat
Vojtaakk
Ja jako vzdy: Elena Dementieva
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist