Prožívám nejšťastnější období, řekl po triumfu v Melbourne Djokovič

1. 2. 2015, 19:31
Rozhovory 97
Novak Djokovič jako první tenista v tzv. otevřené éře vyhrál popáté v kariéře Australian Open. V dnešním finále zdolal Andyho Murrayho a vybojoval tak už svůj osmý grandslamový titul. Ta trofej má pro mě velký význam, je to vůbec první vavřín, který jsem vybojoval jako manžel a otec, řekl dojatý Srb na tiskové konferenci.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Vybojoval jste tu už pátý titul a stal jste se tak nejúspěšnějším hráčem turnaje. Jaké jsou vaše pocity?
Je to skvělá věc, že se mi tu podařilo znovu vyhrát. Je úžasné získat tady pět titulů a být ve společnosti takových jmen jako jsou Emerson a další. Pro mě osobně má tento triumf velký význam, je to totiž vůbec první grandslamová trofej, kterou jsem vybojoval jako manžel a jako otec. Jsem na to opravdu pyšný!

Jak velkou roli hraje to, že jste teď otec a manžel?
V posledních letech hraju velmi dobře a mám za sebou řadu úspěchů. I teď se snažím zůstat na té správné cestě, kterou bych měl jít. Cítím se parádně a tenis miluju, ale život nám přináší spoustu nových věcí a událostí, které náš život mění. Ty situace můžou být krásné, ale pak jsou i takové, které nejsou moc příjemné. Mě teď v poslední době provází štěstí v osobním životě a snažím se to přenášet i na kurt. Jsem si vědom toho, že už jsem své kariéře hodně věcí obětoval, ale stále mám motivaci jít dál a bojovat. Novak DjokovičOženil jsem se, mám krásného malého syna a to mi přineslo novou vlnu životní energie, ze které teď čerpám. Nikdy předtím jsem se necítil tak šťastně a spokojeně a jsem vděčný za to období, které teď prožívám. Užívám si to a vážím si toho, že můžu propojovat dvě úžasné věci, které miluju - rodinu a tenis.

Jak byste okomentoval dnešní utkání? Jak moc náročné finále to bylo?
Bylo to nesmírně těžké. Myslím, že už před zápasem spousta lidí očekávala velmi vyrovnaný a náročný zápas, protože já i Andy jsme oba velcí bojovníci a nevzdáváme se. Oba jsme si dnes uvědomovali, o co se hraje, a proto jsme se snažili předvést ten nejlepší výkon. Andy tu navíc hrál finále už počtvrté, v předchozích třech případech ale na titul nedosáhl, takže o to větší měl dnes motivaci mě porazit a titul konečně získat. Řekl bych, že to dnešní finále bylo podobné tomu z roku 2013, kdy jsme tehdy hráli také první dva sety více jak dvě hodiny. Dnes to bylo fyzicky hodně vyčerpávající a oba jsme si v zápase přošli krizí, kdy se nám nedařilo. Já jsem měl největší krizi na konci druhého a na začátku třetího setu, kdy jsem se necítil vůbec dobře. Byl jsem vyčerpaný a potřeboval jsem si odpočinout a získat novou energii, abych se mohl vrátit. Ve třetím setu mi pomohla pauza, kdy jsem prohrával 0-2, v následující hře jsem si ale servis vyhrál čistou hrou, což mi dodalo hodně sebevědomí a vrátil jsem zpět do zápasu. Někdy ty výměny připomínaly kočku a myš, ale takové jsou naše zápasy. Oba jsme dnes znovu předvedli kompletní repertoár našich úderů. Myslím, že jsme oba zahráli úplně všechno ve snaze toho druhého nějakým způsobem zaskočit nebo překvapit. Na konci třetího setu jsem se začal cítit lépe, čehož jsem pak využil i v poslední sadě. Jsem rád, že jsem tu krizi ustál a dokázal jsem se vrátit zpět.

Měl jste na konci druhého setu křeče? Vypadal jste v té chvíli opravdu dost vyčerpaně.
Ne, křeče jsem neměl. Nenechal jsem se ošetřit, protože jsem neměl žádný vážný důvod. Byl jsem prostě jen slabý a chyběla mi energie. Už jsem něco podobného zažil hodněkrát, ale dnes to bylo opravdu nepříjemné. Trvalo to nějakých dvacet minut, než jsem se vzpamatoval. Snažil jsem se v té době co nejvíce tlačit k síti a zkracovat výměny, protože na delší přestřelky jsem neměl moc energie. Jsem ale rád, že jsem zůstal psychicky silný, stále jsem věřil tomu, že ta krize pomine a zase to půjde. Bylo to náročné, ale ustál jsem to.

Čím to bylo? Byl jste dehydratován, nebo vám prostě jen chyběla energie?
Jsem na okruhu už poměrně dlouho a myslím si, že v tomhle ohledu jsem profesionál. Vím, jak mám v průběhu takového zápasu pít a jak mám doplňovat energii. Mám k tomu jídlo, ale i různé speciální energetické gely, takže v tom bych problém neviděl. Byla to prostě jen Novak Djokovičjakási daň za ty předchozí dva sety, které byly dlouhé a náročné. Je jasné, že tělo pak na chvíli vypne, protože si prostě potřebuje odpočinout. V zápasech, které trvají tak dlouho, není možné očekávat, že hráč bude hrát celou dobu na sto procent, to je téměř nemožné. Po dvaceti minutách jsem se navíc začal cítit lépe, takže to byla asi opravdu jen únava z předchozích setů, které mi daly zabrat.

Nemohl to být důsledek viru, který vás trápil už na turnaji v Dauhá?
To je těžké říct, protože už je to téměř dva a půl týdne pryč. Možná je to důsledek toho, že jsem nevěnoval přípravě na Australian Open maximum, protože jsem se po turnaji v Dauhá necítil úplně dobře. Tady v Melbourne jsem se ale cítil zápas od zápasu lépe a lépe, takže bych to tomu asi nepřisuzoval.

Na začátku druhého setu jste upadl a zdálo se, že vás pak pár gamů pobolíval kotník, je to tak?
Žádný problém tam nebyl. Jak už jsem řekl, byl to jen důsledek náročných výměn, nic vážného.

Mluvil jste o dani a o vůli všechno to překonat. Vnímáte zisk tohoto osmého grandslamového titulu jako svůj největší úspěch s ohledem na to, jak a za jakých podmínek jste ho získal?
V posledních letech se mi na grandslamech dařilo a mám za sebou řadu velkých úspěchů, kterých si nesmírně vážím. Každý grandslamový titul, který jsem kdy získal, je svým způsobem zvláštní a jedinečný, a proto je nemůžu moc srovnávat. Každé grandslamové finále je nesmírně náročné, takže bych tomu dnešnímu nepřisuzoval větší váhu. Australian Open je mým nejoblíbenějším turnajem. Baví mě tady hrát a každoročně se sem strašně rád vracím. Austrálie je sportovní země a lidé tady tento turnaj milují. Letos tu znovu padl rekord v počtu návštěvníků a já se tomu vůbec nedivím. Australian Open udává standardy pro další turnaje i grandslamy. Tenhle stadion je ideálním prostředím pro tenis. Organizátoři turnaje se snaží dělat tento podnik neustále lepším a lepším, což se jim daří. Je dobře, že se tu o hráče tak pěkně starají a poskytují jim ten nejlepší možný servis. Jsem opravdu hrdý na to, že jsem svůj osmý grandslamový titul získal zrovna tady. Ta trofej je velkou motivací a inspirací do dalších turnajů, které mě čekají.

Už v semifinále s Wawrinkou jste odehrál náročný zápas a nakonec jste zvítězil až v pěti setech. Můžete ty dva zápas nějak porovnat?
Wawrinka a Murray jsou oba úplně rozdílní hráči, takže je nejde moc porovnávat. Oba mají své zbraně a jsou velmi silní.

Který z nich hrál lépe?
Podstatné bylo, že já jsem dnes ve finále předvedl lepší výkon než v semifinále proti Wawrinkovi. To je pro mě klíčové. Ano, měl jsem v tom utkání své vzestupy a pády, ale překonal jsem to a vyhrál jsem. To je pro mě teď nejdůležitější.

Nemyslíte si, že platíte jistou daň i za to, kolik jste toho v posledních letech odehrál?
Víte, já nejsem zraněný a nemám nějaké velké obavy o své tělo. Nemyslím si, že bych platNovak Djokovičit velkou cenu za to, kolik turnajů jsem v poslední době odehrál, to vůbec ne. Naopak si myslím, že z těch Top hráčů hraju nejméně. Snažím si turnaje plánovat tak, abych byl vždy co nejlépe připravený na velké akce. To jsou ty nejdůležitější turnaje, na které se chci soustředit a na kterých chci hrát svůj nejlepší tenis. Letos budu hrát nejspíš i Davis Cup, což je další bod do programu, jinak se ale můj plán nijak radikálně nemění. Cítím se fyzicky velmi dobře a z jedné krize v průběhu jednoho zápasu bych rozhodně nedělal vědu. To je se prostě stává. Důležité je to, že jsem to překonal a dokázal to pak i využít ve svůj prospěch. Chvilku jsem si odpočinul a pak jsem se vrátil, to je přeci pozitivní, ne? Jsem velmi disciplinovaný a i mimo kurt dbám na to, co jím a co piju. Možná jsou to drobnosti, ale z těch se utváří celek a každá chyba se někde projeví. Žiju zdravým životním stylem a vyhovuje mi to. Baví mě to a věřím tomu, že mi to hodně pomáhá. Ano, vyžaduje to hodně odříkání, protože ten režim je dost striktní, ale rozhodně tu nebudu sedět a stěžovat na to, jak náročný mám život. Je to moje volba a moje rozhodnutí a já opravdu věřím, že je to pro mě to nejlepší. Miluju svůj život a rozhodně bych v ničem neměnil.

Tady v Melbourne jste vyhrál už pětkrát. Jak se těšíte do Paříže?
Ha! Na to se mě tady teď neptejte. (smích) Já jsem zastáncem tvrzení, že v životě se vždy děje něco z nějakého důvodu. Tady na Australian Open jsem dnes popáté vyhrál, na Roland Garros se mi to ale ještě nepodařilo. Samozřejmě, že budu o titul na French Open bojovat, je to jeden z mých dalších cílů. Musím na sobě tvrdě pracovat a věřit tomu, že jednou to vyjde i tam. Nic moc jiného dělat nemůžu.

Vzpomněl jste si při přebírání trofeje i na svou první trenérku Jelenu Genčičovou?
Samozřejmě, že jsem si na ni vzpomněl. Ona už tu mezi námi bohužel není, ale se mnou je pořád. Často na ni myslím a neustále ji děkuji za všechno, co pro mě udělala. Vedle mých rodičů, mé rodiny a mých nejbližších je to právě ona, kdo pro mou kariéru udělal nejvíce. A nejen pro mou kariéru, ale i pro celý můj život. Tahle trofej je moje, ale i její.

TenisPortal.cz, ausopen.com

Komentáře

97
Přidat komentář
woody
Po přečtení diskuze níže i já musím přidat svůj názor!Momentálně jasně nejtěžší GS je French Open,protože k vítězství je tam potřeba porazit Nadala na antuce,což je pořád stále téměř nemožné, nějaké horko v Austrálii je proti téhle výzvě nic.
Reagovat
Mayo
(y), veľmi zaujímavý názor
Reagovat
Stan_Borowitz
A tak to je pravda! Konečně pádný argument.
Reagovat
rod_laver
Mnohem lepší argumentace podložená odkazy na zdroje než v impaktovaném časopise Science.
Reagovat
Fandina
Ale i tak, já považuji RG za hodně těžký turnaj ne kvůli horku, ale kvůli tomu, že pohyb na antuce je podle mě náročnější na tenistu a méně konfortní než jakýkoli jiný povrch a také je prašný a všechno co s tím souvisí. Ale to je jen můj názor. Nejtěžší RG nejprestižnější Wimbledon.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ta prašnost je pravda, podle mne se kolikrát v MC nebo Římě hraje v neregulérních podmínkách.

Ale ta permanentně opakované mantra o tom, o kolik se hráči víc naběhají na antuce, přece vůbec není pravda. To platilo v době Beckera a Edberga a skutečně rychlých hardů. Dnes je podle mne počet metrů naběhaných na RG a AO dost podobný. Přičemž pohyb na tvrdém povrchu je daleko namáhavější a fyzicky více zatěžující. A to není z mé hlavy, ale z Rafovy.
Reagovat
Fandina
Antuka také klouže, myslím, že je těžší se na ní pohybovat než na nějakém jiném povrchu. Z toho důvodu to považuji za těžší GS než ostatní. Ale samozřejmě, je to můj pohled.
Reagovat
Romario
Nole je prostě borec s velkým B. Přeju mu vše nejlepší v jeho kariéře i životě.
Reagovat
Kozoroh
http://bleacherreport.com/articles/2349722-australian-open-2015-winners-and-losers-from-melbourne
Reagovat
smazaný uživatel
Na to vyhrávat trofeje se sociální rolí dědečka je zcela jiný adept :)) Co, Fedexi? :)
Reagovat
smazaný uživatel
nádhera.. :))
Reagovat
Kozoroh
Nechť je letošní rok tvůj, Serbinátore! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
necht se to nestane.. :-) At si samozrejme uziva rodinneho stesti a dnesniho vitezstvi, ale snad nejsme v soukrome svatyni.. ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
já mu to přeju. Kromě WB klidně ať vyhraje všechny ostatní GS...
Reagovat
VlS
Teď jsem si vybavil, jak to vypadá na mši, kde někdo čte z bible, farář řekne " slyšeli jsme slovo boží" a dav zahučí " buď bohu díky". Díky bohu to dopadne podle toho, jak budou kluci hrát a ne podle toho našeho "nechť se stane .......".
Já si přeju fůru pěknejch zápasů a je mi víceméně fuk, kdo bude jedničkou na konci roku.
Reagovat
ipko
presne takto hovoril aj Roger po triumfe na AO v 2010.. :)
Reagovat
babolat.cz
Ale Nole je trochu jiná výkonostní skupina
Reagovat
ipko
spoločné je aj to že porazili Murrayho..
Reagovat
Stan_Borowitz
No to sice je, ale přece jen má dobrou šanci se Rogerovi přiblížit. Řekl bych, že i víc než Rafa.
Reagovat
spaniel
:D
Reagovat
kolapse
Djoki tak pulčák teplé vody na dnešní výhru jak to máš rád.:-)
Reagovat
Amputace
Ale jo, já mu to přeju. Začínám ho mít docela rád. A podle mě v Melbourne klidně může časem dorovnat Rafova čísla z RG, ačkoli ty jeho výkony z AO se mi pořád nezdají tak dominantní jako někdejší výkony Rafy z RG.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jenže AO je daleko náročnější turnaj než RG, obvykle ho nevyhrávají hráči v juniorském věku...

Jinak ale ve světle obsazení a průběhu finále vyznívají poněkud legračně ty Rafovy stesky na příliš rychlé povrchy, které nahrávají hráčům bez taktiky a tenisového umu, s nimiž přišel po vyřazení.
Reagovat
tito
Do finále se dostali hráči s nejlepším returnem, což je u rychlejšího povrchu dost podstatné.
Reagovat
tito
přečetl jsem špatně, beru zpět
Reagovat
babolat.cz
Určitě je na AO více překvapení než na RG. Tam prostě vyhrávají vždy ti nejlepší. Na AO na začátku sezony občas někdo překvapí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Na všech turnajích vždy vyhrávají ti nejlepší, to jsi nevěděl?

Mimochodem, za posledních 10 let byli na AO celkem 2 překvapiví vítězové, což se dá vlastně říci i o RG.
Reagovat
VlS
Neznám turnaj, na kterým by nedoslo k překvapení.
Reagovat
smazaný uživatel
AO je ďaleko náročnejšie ako RG, lebo ho nevyhrávajú hráči v juniorskom veku?..No to je ale mega volovina, Stan spamataj sa..Toto je logika hodná do stand up comedy..

Rafa vyhral RG v 19., takže RG nie je náročné?..Takže vlastne aj Wimbledon, lebo Becker a US Open lebo Sampras..Ale pozor, Djokovič vyhral AO keď mal o rok viac, v 20r..Takže AO je naozaj podstatne náročnejšie, máš pravdu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ta diskuse už tady jednou proběhla, Peter. Tady vůbec nejde o Rafu, ten vyhrál RG už v poměrně "pokročilém" věku 19 let a 3 dny. Ale před ním tady byl Chang (17 let 110 dnů), Wilander (17 let 293 dnů), Borg (18 let 10 dnů). To jsou všechno hráči v juniorském věku. Kromě ojedinělého Beckera ve WB se na žádném jiném turnaji taková anomálie nevyskytuje. Trojnásobek je statisticky hodně významný rozdíl i při malém objemu vstupních dat.

Nikde netvrdím, že RG není náročný turnaj, jen je podle mého dlouhodobého názoru nejnáročnějším GS turnajem právě Australian Open a ostatní tři jsou srovnatelné. Existuje pro to řada objektivních a nezpochybnitelných důvodů - například často vražedné počasí, zahajovací turnaj sezóny, vyšší konkurence proti antuce a trávě, horší "opanovatelnost" atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Stan, ty však úplne zabúdaš na fakt, že vek, v ktorom sa vyhrá jednotlivý Grandslam nie je v kontexte vyhodnotenia toho najnáročnejšieho predsa žiadny ukazovateľ..Prečo by práve toto malo byť to kľúčové?..

Nemá náhodou vačšiu váhu to, že drvivá vačšina legendárnych tenistov dosiahla grandslamy rozne, no práve RG im chýba alebo práve RG dosiahli ako posledný?..Prečo tomu tak bolo?

Áno, máš pravdu..Táto diskusia tu už prebehla, no rozhodne sa neprišlo k záveru, že AO je najnáročnejší Grandslam..Pre každého je najnáročnejší ten iný, je to relatívne a tento názor sám zastávam..Nikdy som neprišiel s príspevkom, ktorý by jeden GS nadraďoval nad druhý, to je hlúposť..Maximálne som reagoval..Pokiaľ by sa však vo všeobecnosti mal zvoliť jeden, tak by sa zrejme aj vzhľadom na odsek vyššie zvolila práve Paríž..
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale já jsem to mezi určující faktory vůbec nezařadil :-) Uvedl jsem hlavně počasí, ranou fázi tenisové sezóny a vyšší konkurenci. Ten juniorský věk jsem uváděl jen jako takovou perličku na dokreslení. Přece si nikdo vážně nemůže myslet, že v jakékoli fyzicky a psychicky náročné sportovní disciplíně mohou děti předčit dospělé.

Antuka je hodně specifický povrch. Nejde jen o rychlost, ale i o nepravidelnost odskoku, přičemž oba tyto faktory nahrávají obranné hře. Takže zatímco na jiných površích se prosazovali útoční hráči a staly se z nich legendy, na tomto povrchu jejich hra pochopitelně selhávala. Navíc daleko více platí, že hráči úspěšní na RG nebyli nijak zvlášť úspěšní na jiných površích, než obráceně.

A ano, to hodnocení je do značné míry subjektivní
Reagovat
smazaný uživatel
Osemnástym rokom života človek dosahuje plnoletosť, stáva sa z neho oficiálne dospelý, tak neviem o akých deťoch to tendenčne píšeš..Navyše by si si mal uvedomiť, že to nikdy nebolo o veku, ale o hráčoch..Až na Changa sú všetci tebou menovaní hráči legendy, kde je logické, že sa začali presadzovať už ovela skor oproti rovesníkom..Navyše v 70. a 80. rokoch šport nebol ešte natoľko profesionálny a fyzicky náročný, ako je tomu v súčasnosti, takže talenty sa presadzovali ľahšie..

Tvoje atribúty, vďaka ktorým je AO najnáročnejším Grandslamom stoja opäť na vrtkavých nohách..To, že to je začiatok sezóny sa dá brať aj ako výhoda..Ak sa TM považuje za náročný turnaj, lebo sú hráči unavení, tak v januári musia mať naopak síl najviac...V Austrálii je vo všeobecnosti teplejšie, než v Paríži začiatkom júna, no opat nie vždy..Navyše tí najlepší hrajú SF a Finále o 19:00hod austrálskeho času, kedy sú teploty miernejšie , na rozdiel od Parížu, kde sa hrá SF a finále napríklad v čase, kedy je slnko najvyššie..

Áno, antuka je špecifická..Je neodšriepiteľné, že sa tam človek najviac nabehá, takže logicky utrpí najvačšiu fyzickú záťaž..To je proste fakt..

To. že sa tam nepresadzuj borci, ktorí sa inde presadzujú?..No a o čom to vlastne vypovedá?..Veď, keď sa vačšina má problém presadiť na antuke, tak je zrejmé, že pre vačšinu je najnáročnejšie práve RG, no nie?..A o tom nám v podstate šlo..
Reagovat
spaniel
Zbytečná debata. Co je myšleno pod nejtěžším GS?
Hrac s dělovým servisem, plochým tvrdým forehandem a dobrými voleji, ale horším pohybem nebude mit rad antuku a bude to pro nej neoblíbený turnaj, treba ho i nazve nejtěžším.
Konvenční antukar s dobrym topspinem, rychlými nohami a skvělou fyzickou ti bude videt presne naopak.
RG a AO budou nejnarocnejsimi GS z pohledu fyzické námahy.
W a USO vyžadují rychle reakce a odlišné dovednosti, clovek moc sanci na brejk nedostane, zapas rychlejc uteče. Jsou náročné z psychického hlediska, kdy se treba některý hrac ani nedostane ke sve hre. Navic treba USO je nejtěžší vyhrat z hlediska konkurence, dnes se kazdy specializuje na hard, vyhraneni travari a antukari uz v podstate neexistuji. Dobry hrac na hardu se dnes muze prosadit vsude.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nepsal jsem nejtěžší, ale nejnáročnější. A uvedl jsem proč. Ale jsou tací, kteří jsou schopni popírat i to počasí a tvrdit, že v Paříži je vlastně náročnější. Zřejmě proto, že je tam v podstatě stejné počasí jako v květnu v Paříži, mají v Austrálii speciální pravidla Extreme Heat Policy...

http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Open_extreme_heat_policy#2014_Australian_Open

Tak to je pak těžká debata.
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, na French open je v poslední době spíš opačný problém. Například loni bylo celé dva týdny zataženo, až na semifinále a finále bylo velké horko, na což doplatil Nole, jinak, když si tak vzpomínám na kulisy velkých bitev, tak legendární Fedex: Nole 2011 se hrálo při zataženu, to samé finále Fedex: Nadal v tom roce. O rok později F Djoko: Nadal dokonce pršelo.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím, že si nič nepochopil a vyjadril si sa akurát k tomu, čo sa ti hodilo do krámu..A to ostatné čo?

Inak, toho roku neboli v Austrálii extrémne horúčavy, takže vlastne tento Noleho titul sa ani neráta, čo myslíš?..

Mimochodom, hráč typu Djokovica hrá druhý týždeň v Austrálii výhradne nisght session..Aj v noci majú Austrálčania Extreme heat policy?..Nie je ten tvoj odkaz trochu irelevantný?..Nole vyhráva tituly z GS, kde je najteplejšie v globále, no jeho sa to prakticky netýka..To, že bude v Paríži 6.6 o 13:00 teplejšie, než v Melbourne o 21:00 je veľmi pravdepodobné..

Ak Djokovic bude vyhravat GS v 40st horúčavách, vtedy je ten argument relevantný, takto ťažko.
Reagovat
Stan_Borowitz
Proč bych se měl vyjadřovat k věcem daleko diskutabilnějším, když ty jsi schopen ve své urputné zaslepenosti popřít i něco, co je nabíledni - že počasí v Austrálii je o dost náročnější a hráče více zatěžující než na RG.

Prostě to tak je, níže jsou svědectví samotných hráčů.

Rozdíl v naběhaných metrech rozhodně nebude tak výrazný, aby to vykompenzoval, a to nemluvím o tom, že na antuce je díky možnosti klouzání pohyb méně fyzicky náročný než na hardu.
Reagovat
smazaný uživatel
S tým, že je v Austrálii v globále najteplejšie súhlasím už v dvoch príspevkoch vyššie a kľudne to odklepnem aj tretíkrát, ak je to potrebné..No nechápem prečo nereaguješ na celý obsah a prečo sa preboha bavíme o počasí, akoby to na tom celé stálo..:)..Chápem to tak, že si sám uvedomuješ svoj omyl a slnko to už nezachráni..
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani v jednom příspěvku s tím nesouhlasíš, neustále se to snažíš zpochybňovat, tak alespoň nelži, když je to dohledatelné na stejné stránce. O vyšší konkurenci na hardu se debatuje jinde, to asi nemá smysl opakovat. První velký turnaj sezóny je podle mne náročnější než turnaj uprostřed sezóny prostě proto, že hráči nejsou dostatečně rozehraní, ale očekávám, že s tím samozřejmě nebudeš souhlasit.

No a když tak striktně bazíruješ na tom, že od 18 roku věku jsou lidé dospělí, tak zcela jistě uznáš, že dokud jim 18 není, jsou tedy děti. Nesměji požívat alkohol, řídit motorová vozidla, v některých státech dokonce ani souložit. No a RG tedy dvakrát vyhrál hráč dětského věku. Což je poněkud podezřelé na to, jak strašně náročný - ne-li snad nejnáročnější turnaj - to má být.

Jaký argument máš ty ve prospěch větší náročnosti RG oproti AO?
Reagovat
Amputace
To je ale náhodou dobrá otázka. Je větší horko v Paříži 6.6. ve 13:00 nebo v Melbourne 1. 2. ve 21:00?
Reagovat
Stan_Borowitz
Nevím, pořád bych ve většině případů sázel na Austrálii, ale ta tázka naopak nedává smysl - copak se na obou turnajích hraje jen jeden zápas?
Reagovat
Amputace
Dává naopak velice dobrý smysl. Řeč je totiž o Djokovičovi a ten skutečně - jak psal Forehand - odehraje většinu svých zápasů na AO v rámci night session, takže za podmínek podstatně přívětivějších, než jaké jsou AO obecně přisuzovány.
Reagovat
Stan_Borowitz
Řeč je o náročnosti turnaje. Nadalovi přece také v Paříži vycházejí všemožně vstříc. Nebo snad hraje všechny zápasy v poledne?
Reagovat
Amputace
Ne, celá ta diskuze vzešla z tvého nesouhlasu s tvrzením, že Djokovič může dosáhnout 9ti AO titulů. Řeč je tedy o Djokovičovi a jeho působení na AO. Ty jsi mé tvrzení zpochybnil náročností AO ve srovnání s RG, má a Forehandova poznámka ohledně podmínek, v nichž Djokovič fakticky své zápasy odehrává, je tedy zcela namístě.
Reagovat
Stan_Borowitz
A já se znovu ptám, hraje Nadal v Paříži všechny své zápasy v poledním žáru a Djokovič v Melbourne po západu slunce?
Reagovat
Amputace
Určitě nehraje. Ovšem vzhledem k tomu, že prime time v Paříži je 13:00 a v Melbourne 21:00, dá se předpokládat, že ty nejdůležitější, tedy i nejnáročnější zápasy s nejtěžšími soupeři oba odehrávají v těchto časech (to se tedy vztahuje především k druhému hracímu týdnu). Čímž tvá argumentace ohledně náročnosti AO pro Djokoviče ve srovnání s náročností RG pro Rafu rázem poněkud ztrácí na lesku.
Reagovat
Amputace
Tak loni Rafa odehrál většinu zápasů až kolem 15:00 či 16:00, jen kdyby ses toho chtěl chytit. Pointa je v tom, že se Djokovič rozhodně nemusí probojovávat k titulům na AO ve čtyřicetistupňových horkách.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale já se ničeho nechytám, to jen Forehand a teď ty se snažíte neustále "dokázat", že počasí v Paříži na hráče klade srovnatelné nároky jako v Austrálii.
Reagovat
Amputace
Já se ale nebavím o "hráčích", nýbrž výhradně o DJokovičovi a Nadalovi. To je velký rozdíl. Samozřejmě, že pro třicátého hráče světa, který bude hrát své nejtěžší zápasy (tedy první kola) v největších vedrech, bude z hlediska teploty AO nepoměrně náročnější turnaj než RG.
Reagovat
Stan_Borowitz
To jsme ale už zase u argumentu H2H v trochu jiném přestrojení. Ještě chvíli a neudržím se a vytáhnu slabou antukovou éru, aby to bylo úplné.
Reagovat
Amputace
Tak si vzpomeň, na jaký příspěvek v tomto vlákně jsi reagoval jako na vůbec první a co v něm bylo napsáno...
Reagovat
Stan_Borowitz
Já moc dobře vím, co v něm bylo napsáno. Akorát taky vím, že na turnaji takového hraje přes 120 hráčů, takže o vítězi nerozhoduje jen to, jestli hraje v noci.

Na RG platí to samé. Třeba Novaka na hardu je schopno porazit více hráčů než Rafu na antuce, a na pařížské zejména. To je další argument, proč je (pro Djokoviče) náročnější vyhrát AO než (pro Nadala) RG.
Reagovat
Amputace
S tím beze všeho souhlasím. Djokovič rozhodně není na hardu tak dominantní jako Rafa na antuce, takže z tohohle hlediska je pro Djokoviče rozhodně těžší AO vyhrát.
Reagovat
Stan_Borowitz
...turnaji takového typu...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani bych neřekl. Ty se spoléháš na to, že podrobné údaje o teplotě nejsou k dispozici, ale ono se dá i extrapolovat. Pokud na areál z betonu celý den praží slunce teplotami přes 30 stupňů (v Austrálii někdy i přes 40 - viz níže), těžko se dá předpokládat, že nahromaděná tepelná energie po západu slunce nějakým mávnutím čarovným proutkem náhle zmizí. Ten akumulovaný žár z masy betonu dále sálá dlouho do noci. Jsem si jist, většinou budou podmínky v Melbourne při AO i po 21 hodině náročnější než v Paříži při RG kolem poledne.
Reagovat
Amputace
Ale já netvrdím, že z hlediska teploty nebudou ty zápasy pro Djokoviče náročnější než pro Rafu, ovšem rozhodně ne natolik propastně, jak se tady snažíš sugerovat (viz heat policy). Ty to totiž prezentuješ tak, že zatímco Djokovič musí vyhrávat v extrémních horkách, zatímco Nadalovi v Paříži prší. Teplota navíc není jediné kritérium, na jehož základě se dá posuzovat náročnost nějakého turnaje. To je pouze tvá mystifikace. Já tvrdím, že rozdíly v teplotě při zápasech Djokoviče na AO a Rafy na RG nejsou natolik výrazné, aby se dalo jeden z těchto turnajů považovat za náročnější. Navíc - jak správně napsal spaniel, každému vyhovuje něco jiného, každý hráč má specifické potřeby a jiné přednosti. Je pak poněkud paradoxní, že Rafa, jemuž obecně vyhovují vysoké teploty a AO by tedy teoreticky mělo být jeho rájem na zemi, na AO dosahuje nejhorších výsledků ze všech GS. Naopak Djokovič, jemuž vysoké teploty už tolik nesvědčí, nedokázal Nadala porazit ve finále RG, které se hrálo prakticky za deště.
Reagovat
Stan_Borowitz
Někde jsem snad tvrdil, že Nadal hraje své zápasy na RG v dešti? A kde? Také jsem nikdy neřekl, že konkrétně pro Djokoviče je AO náročnější než konkrétně pro Nadala RG. Napsal jsem svůj dlouhodobý názor, že vyhrát AO je náročnější než vyhrát RG, proto tam také nikdy žádný hráč nezískal výraznější dominanci. A proto se domnívám, že na AO nemůže dominovat Djokovič tak, jako na Rafa na RG. K tomuto tvrzení jsem doložil řadu podpůrných argumentů, přesto jsem několikrát zdůraznil, že je to především věc názoru.

Ono je těžký vést rozumnou diskusi, když se oponentovi permanentně podsouvá to, co neřekl, nebo se výroky účelově upravují.
Reagovat
Amputace
Ach jo.
"Také jsem nikdy neřekl, že konkrétně pro Djokoviče je AO náročnější než konkrétně pro Nadala RG. Napsal jsem svůj dlouhodobý názor, že vyhrát AO je náročnější než vyhrát RG, proto tam také nikdy žádný hráč nezískal výraznější dominanci. A proto se domnívám, že na AO nemůže dominovat Djokovič tak, jako na Rafa na RG."
Ty svoji argumentaci ohledně Djokovičovy eventuální ne/možnosti vyhrát 9x AO neustále zaštiťuješ "dlouhodobým názorem" na podmínky na AO a nechceš pochopit, že tyto podmínky nejsou stejné pro Djokoviče a jiné tenisty, což jsem se ti výše snažil vysvětlit. Například letos hrál Djokovič odpoledne, tedy ve vedrech, pouze dvakrát a to v prvních dvou kolech, jinak vždy až kolem deváté hodiny našeho času (v osmifinále dokonce až v jedenáct), takže já pořád nevidím, v čem je konkrétně u něj ten rozdíl v podmínkách na AO tak propastný oproti podmínkám Rafy na RG. Můj názor je ten, že Novak klidně může třikrát čtyřikrát AO sfouknout, vůbec nevidím důvod, proč by se tak nemohlo u něj stát. Protože jsou v Austrálii velká vedra? Ano, jsou, ovšem Novak hraje veskrze v noci.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ok, tak pár let počkáme a uvidíme, kdo měl pravdu.
Reagovat
Amputace
:) To je hodně zavádějící, protože pokud Novak těch devět titulů nezíská, nemusí to zákonitě znamenat, že je nezískal z důvodů, které ty uvádíš :) Ale ok, nechme to být, stejně ta diskuze nikam nevede. Já beztak sdílím spanielův názor na náročnost jednotlivých GS..
Reagovat
Stan_Borowitz
Opět nejde jen o Novaka. AO nedokázal konsistentně a dlouhodobě opanovat nikdo. Ani jemu se to podle mne nepodaří. Proč jsem napsal už mnohokrát, nebudu se už opakovat.
Reagovat
Amputace
K tomu, že AO nedokázal doposud dlouhodobě nikdo opanovat, je však nutno dodat, že ještě třeba za dob Borga bylo AO ve srovnání se zbylými třemi GS v podstatě bezvýznamným turnajem. A navíc Djokovič má k tomu "dlouhodobému opanování" hodně blízko, vždyť z posledních pěti ročníků čtyřikrát vyhrál. Nebo dlouhodobě znamená, že musí vyhrát devětkrát jako Rafa na RG?
Reagovat
Mayo
neverím, že by vyhral 9x AO ... ešte 4x a o rok bude mať "už" 28 ... a po 30-tke to bude stále ťažšie a ťažšie
Reagovat
Roger_Federer
Je potreba ale dodat ze tusim do roku 1988 se hralo na trave a hraci tam nejezdili.
Reagovat
Amputace
Přesně tak. CO si tedy pak mám vzít z argumentu, že AO doposud nikdo neopanoval? No pochopitelně, že neopanoval, vždyť je to GS turnaj v podobě, jak jej známe dnes, s nejmladší tradicí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Má k tomu blízko a v tom je podle mne jeho výjimečnost. Ještě dvakrát by ho vyhrát mohl. Rafovu dominanci na RG asi nikdo nikdy a nikde nepřekoná. Dlužno ale dodat, že Borg by patrně podobný rekord vytvořil už před ním, nebýt jeho zvláštních rozhodnutí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani v jednom příspěvku s tím nesouhlasíš, neustále se to snažíš zpochybňovat, tak alespoň nelži, když je to dohledatelné na stejné stránce. O vyšší konkurenci na hardu se debatuje jinde, to asi nemá smysl opakovat. První velký turnaj sezóny je podle mne náročnější než turnaj uprostřed sezóny prostě proto, že hráči nejsou dostatečně rozehraní, ale očekávám, že s tím samozřejmě nebudeš souhlasit.

No a když tak striktně bazíruješ na tom, že od 18 roku věku jsou lidé dospělí, tak zcela jistě uznáš, že dokud jim 18 není, jsou tedy děti. Nesměji požívat alkohol, řídit motorová vozidla, v některých státech dokonce ani souložit. No a RG tedy dvakrát vyhrál hráč dětského věku. Což je poněkud podezřelé na to, jak strašně náročný - ne-li snad nejnáročnější turnaj - to má být.

Počasie spochybňujem, pretože to nie je len také čierno biele ako to vidíš ty sám..Navyše argumentuješ niečim, čo sa Djokovica az tak moc netýka..To, že to je prvý veľký turnaj sezóny a hráči sú potenciálne nerozohratí, to je predsa veľmi málo na to, aby bol ten turnaj vnímaný ako najnáročnejší..Hlavne, keď sa to dá aj obrátiť, hráči majú určite viac enegie ako na Wimbledone, kde niektorí z nich prichádzajú doslova vyžmýkaní po náročnej antukovej sezóne..

Deti. Opat to tvoje čiernobiele videnie, človek čo má 17r. a 364 dní je dieťa a o deň neskor dospelý, proste nič medzi tým. Ten 18r. mladík je na tom fyzicky častokrát lepšie ako 26ročný..Na RG si titul musíš vydrieť, nezachráni ťa eso, ani druhy tretí úder výmený, ktorý je inde winner..Fyzická záťaž je v Paríži objektívne najťažšia, nikde inde sa hráč tak nenabehá.

Navyše argumentuješ tým, že RG vyhrávajú deti..No vyhrali tam dve legendy, ktoré následne vyhrali aj ďalšie grandslamy, navyše v 80rokoch a skor, kedy mal tenis trochu inú tvár..Zaujímavé, že si pri tom zabudol na Hingisovú, ktorá vyhrala AO, Wimbledon a US Open dokonca v 16rokoch..Práve RG jej chýba, vlastne tak ako vačšine legendám..Tento do očí bijúci ukazovateľ však zámerne prehliadaš a kompenzuješ to počasím..To je strašne málo..
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale prosím tě, tomu sám nevěříš. Ano, 17letý mladík na tom může být fyzicky líp než 26letý muž, ale ne, když jsou oba vrcholoví sportovci. To je naprostý nesmysl, respektive byla by to kuriozita proti přírodě. Jednou za sto let by se mohla stát, ale třikrát za dvacet let? Asi sotva. Kromě toho, sám Rafa tvrdí, že na pomalejších dvorcích se vítězí taktikou, jsou snad 17 zajíci takticky vyzrálejší než tenisté na vrcholu kariéry?

Argumentovat ženským tenisem je také zcela mimo mísu. To je úplně jiný sport.

To, že na RG naběhají hráči nějak o moc víc než na AO platilo možná v době Edberga a Beckera, ale rozhodně ne v době Djokoviče, Nadala a Murraye. Navíc nevím, nakolik hraješ sám tenis a vyzkoušel si náročnost pohybu na skutečném hardu, kde se nedá k míči doklouznout, a na antuce. Ten první je výrazně náročnější a pro tělo namáhavější. To ostatně potvrdil i sám Rafa.

Tvrzení o mimořádné náročnosti Roland Garros a antuky jako takové platilo před 20 lety a dříve. Dnes je to jen legenda.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak neviem, či si zabudol ako vyzeral bicepsami napumpovaný Nadal v 18-19rokoch..Ozaj si myslíš, že bol na tom fyzicky slabšie ako trebars o 5 rokov starší Federer?..

Ženský príklad z konca 90tych rokov bol iný šport a pritom ty argumentuješ legendami Borgom a Wilanderom..Veď presne na tenis z toho obdobia sa hodí prívlastok "iný šport".

Tvoje argumenty ako "vačšia horúčava a prvý turnaj v sezóne a tým pádom herné manko" predsa musí sedieť aj na ženský okruh, nie je tomu tak?..Alebo to na ženy nevplýva?..
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale já nemluvím o Nadalovi, ten RG vyhrál na poměry tohoto turnaje v "seniorském" věku, ale o Changovi, Borgovi a Wilanderoví. Ani jeden z nich nebyl žádný namakanec. Mužský tenis v dnešní podobě "vymysleli" právě v 80-letech minulého století Borg a Lendl, kteří by s dnešní výbavou a kdyby byli o 30 let mladší vesele dokázali prohánět i "velkou čtyřku". Zejména souboj Borg-Nadal na antuce a Borg-Federer na trávě by byl nesmírně zajímavý. To nebyl jiný sport, to bylo pokládání základů toho současného.

Někde jsem tvrdil, že horko na AO na ženy nepůsobí? A kde? "Jo-Wilfried Tsonga and Caroline Wozniacki noted that their shoes and water bottles were beginning to melt in the conditions,[5] while Serena Williams and Victoria Azarenka said that the heat was affecting their play." A to bych řekl, že Serena na tom bude ohledně časů nasazování dost podobně jako Djokovič.
Reagovat
Stan_Borowitz
The extreme heat policy came under criticism during the 2014 Australian Open after ballboys, attendants in the stands, and players were suffering various heat-related illnesses due to 4 consecutive brutal days with highs between 41.5°C (106.7°F) and 43.9°C (111°F), but organizers claimed the humidity remained low enough on all but one day for the policy not to be enforced; tournament referee Wayne McKewen said that "While conditions were hot and uncomfortable, the relatively low level of humidity ensured that conditions never deteriorated to a point where it was necessary to invoke the extreme heat policy".[2][3] Frank Dancevic, who began to hallucinate and collapse during his 6?7(12?14), 3?6, 4?6 loss to Benoît Paire, described the conditions as "inhumane" while severely criticising the policy, and Andy Murray voiced his concerns about people's safety, stating that "it only takes one bad thing to happen". Ivan Dodig, who also collapsed and was forced to retire, said afterwards that he "was thinking he could may even die" in the extreme conditions.[4] Nine players retired during the second day, while Daniel Gimeno-Traver carried off a ball boy who fainted during his match and Peng Shuai was amongst many throughout the tournament that required medical attention. Jo-Wilfried Tsonga and Caroline Wozniacki noted that their shoes and water bottles were beginning to melt in the conditions,[5] while Serena Williams and Victoria Azarenka said that the heat was affecting their play.
Reagovat
smazaný uživatel
POjďme si vzít špičku a jejich oblíbené povrchy, jo? :)

1. Djokovič - hard
2. Federer - tráva a hard
3. Nadal - antuka
4. Murray - hard (těsně před trávou, měřeno úspěchy)
Berdych - hard
Raonic - hard
Wawrinka - hard
Nišikori - hard
Cilic - hard
Ferrer - antuka.

-----------------------
Tady jasně vidíš, jaká je konkurence na antuce a jaká na hardu
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinkov najobľúbenejší povrch je antuka, sám sa k tomu vyjadril a nie jedenkrát..Ale o tom som nechcel..

To, že vyjmeš iba jeden povrch je samozrejme zavádzajúce..Djokovic je na antuke extratrieda, rovnako ako bol dlhé roky Federer..Berdych je plus mínus rovnaký na vsetkých povrchoch..Raonic?..Pozri sa, na akých masters mal minulý rok najlepšie výsledky..Akurát Murray na antuke objektívne zaostáva..
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, na antuce možná jsou dobří, ale na hardě je většina z TOP 10 extratřída. :) Takže asi tak. Konkurence je i na základě objektivních faktů na hardu větší.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono sa to dá aj otočiť, že na harde majú lepšie výsledky, lebo nikdo na harde nedosahuje taký level ako Rafa na antuke :)
Reagovat
tito
Odlehčím. Rafa slaví 15 milionů fans na FB. Spolu s dalšími na twitteru je nejpopulárnější mezi hráči i hráčkami na soc. sítích
http://fanpagelist.com/category/athletes/tennis/
Reagovat
Mayo
Rafa valcuje na FB jedna radosť (:
Reagovat
spaniel
Ani ne. Zalezi jestli se na to divas povrchně nebo do hloubky.
Reagovat
tito
Pochopitelně v případě Rafy v tom musí být nějaká záludnost(neodborníci, hispánci atd), protože taková popularita není možná, že. :-) Tenis je globální sport, o tom snad není potřeba diskutovat. Určitě R zasáhne více španělsky mluvících diváků ( zajímavé je, že např. u DelPa to tak nefunguje -D ) ale jeho popularita je globální, napříč jazyky i kontinenty. Ale co já vím, třeba Kia dělá velkou chybu a vyhazuje zbytečně prachy a možná že by se Nadal více uplatnil u Joselita k propagaci jamonu.
Reagovat
smazaný uživatel
A prečo sa do hĺky nepozeráte aj pri Rogerových rekordoch?..
Reagovat
Stan_Borowitz
To nikdo nepopírá, že na antuce nikdo nedosahuje Rafovy úrovně. Ale jak to souvisí s větší konkurencí mimo antuku, o které mluví venca?
Reagovat
smazaný uživatel
Nijak..Na harde je konkurencia vačšia, s tým súhlasím..Nasleduje antuka a potom tráva..
Reagovat
VlS
Což je jen důsledek několik let trvajícího trendu zpomalování hardů. Už by to chtělo návrat k rozumu a hard by měl opět být rychlým povrchem.
Reagovat
Roger_Federer
Neni napr. v Usa plnoletost 21 let? Takze v podstate Chang vyhral AO jako uplne dite.;)
Reagovat
Pe3k
Na antuce je posledních desetiletí žalostná konkurence, proto Nadal vyhrál tolikrát. Mít 5 titulů z AO je těžší, protože celá špička je špička na hardu, ale kdo je špičkový antukář krom Nadala?
Reagovat
Amputace
Nezešílel jsi? Stal se z tebe neuvěřitelně agresivní přispěvatel. Už se na toho Rafu vykašli. Můj příspěvek nebyl nijak konfrontačně zaměřený, chtěl jsem pogratulovat Novakovi, nic jiného.
Reagovat
Stan_Borowitz
Úplně nerozumím tomu, o co ti jde? Já jen napsal, že s tvým názorem na to, že může Novak v Austrálii dosáhnout stejné dominance jako Rafa v RG, nesouhlasím, protože podle mne je AO daleko náročnější turnaj než RG. Za čímž si stojím, zejména protože tam často panují na kurtu nelidské podmínky a hráči kolabují z vedra, což v Paříži nehrozí. Přitom se tam také hrají dlouhé pětisetové zápasy. Navíc je evidentně daleko těžší pro sebelepšího hardového hráče AO opanovat. Co je na tom agresivního?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Amputace naráža na fakt, že si mal potrebu do pokojnej diskusie vložiť "flame" o náročnosti jednotlivých GS..A nebolo to prvýkrát, všimol som si tieto tvoje nepriame narážky a provokácie aj počas turnaja a nie raz..
Reagovat
spaniel
:) tvoje vlastni medicína. V cem je problem?
Reagovat
Denis92
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nole potreboval na 5 titulov 10rokov kariéry, vlastne rovnako ako Nadal na svojich 9...

Osobne si myslím, že Nole može atakovať sedmičku..Inak je paradox, že zo všetkých piatich finále mal najvačšie problémy s údajným antukárom Nadalom, ktorý je na harde marný..
Reagovat
Jan
A co teprve, až vybojuje trofej jako dědeček :)
Reagovat
Fandina
To by také bylo super, ale být dědečkem, to už zase není až tak velká zásluha, to už si tak akorát bude užívat ... úsměv
Reagovat
VlS
Jane, ale toho se my už nedočkáme :-D
Reagovat
Jan
Třeba nás to ještě na smrtelné posteli zvedne (doufám, že nám tam ještě dají TV :)) a díky tomu vydržíme ještě pár let :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist