Rune poprvé jako jednička. V Montpellier na třetí pokus našel recept na Hüslera

10. 2. 2023, 08:58
Aktuality 0
ATP MONTPELLIER - Světová devítka Holger Rune má za sebou premiérový zápas jako nasazená jednička turnaje ATP. V hale v Montpellier roli papírového favorita zvládl, přestože čelil Marcu-Andreovi Hüslerovi, s nímž loni prohrál všechny čtyři sety. Ve čtvrtfinále se dánský teenager utká s domácím Grégoirem Barrérem, jenž bude usilovat o premiérové semifinále.
Holger Rune (© Open Sud de France)

Holger Rune na konci loňské sezony postoupil na čtyřech halových turnajích po sobě do finále, překvapil řadou skalpů hvězd a po výhře nad Novakem Djokovičem dokonce ovládl podnik Masters 1000 v Paříži. 

19letý Dán se tak ve světovém žebříčku vyšplhal už mezi nejlepší desítku a tento týden v Montpellier poprvé na okruhu ATP plní roli nasazené jedničky. Do soutěže vstoupil ve druhém kole a roli favorita potvrdil, Marca-Andreu Hüslera porazil bez ztráty podání 7-6 6-2.

Pro Runeho to ale nebyl vůbec snadný start. Se z prvního kola rozehraným Švýcarem, který o víkendu v Davis Cupu porazil Alexandera Zvereva a pomohl své zemi k postupu na finálový turnaj, loni na antuce v Bastadu ani ve finále v hale v Sofii neuhrál set. Uspěl až nyní na třetí pokus.


"Měl jsem plán a dodržoval ho. Loni jsem s ním dvakrát prohrál, ale dnes jsem se maximálně soustředil. Hrál jsem dobře, agresivně a zůstával klidný. Hodně jsem si pomohl prvním servisem. Snažil jsem se hrát blízko základní čáry a využít každou příležitost, kterou jsem dostal. Myslím, že to fungovalo docela dobře," komentoval Rune, který v hale vyhrál 20 z 22 posledních zápasů.

Ve čtvrtfinále se Rune střetne s domácím Grégoirem Barrérem (h2h 0-0). 28 letý Francouz ve druhém kole porazil 6-3 6-4 Gruzínce Nikoloze Basilašviliho, navázal na skalp obhájce titulu Bublika a potřetí v kariéře a opět v domácí hale (Méty 2019 a Montpellier 2020) postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP. Dál dosud nebyl.



Roli favorita ve svém úvodním vystoupení splnil i třetí nasazený Borna Čorič. Chorvatský tenista, jenž na Australian Open vypadl hned v prvním kole s Jiřím Lehečkou a o uplynulém víkendu pomohl dvěma body Chorvatsku k postupu na finálový turnaj Davis Cupu, vyhrál 6-3 7-5 nad domácím Arthurem Rinderknechem. S Francouzem si letos poradil už podruhé, před měsícem uspěl v United Cupu.

"Ve druhém setu se mi povedl brejk a to byl klíč zápasu. Dnes jsem podával opravdu dobře," komentoval Čorič, jenž loni v létě triumfoval na podniku Masters 1000 v Cincinnati.

O postup do semifinále a návrat do Top 20 se bývalý dvanáctý hráč světa Čorič utká s Maximem Cressym (h2h 0-0). "Znám ho, ale ještě nikdy jsem s ním nehrál, ani netrénoval. Budu se muset podívat na nějaké jeho zápasy. Vím, že má dělový servis, takže to bude podobné, jako dnes," dodal 26letý Chorvat.

Američan Cressy ve druhém kole vyřadil sedmého nasazeného Fina Emila Ruusuvuoriho a po půl roce vyhrál dva zápasy o sobě.

• ATP 250 MONTPELLIER •
Francie, tv. povrch / hala, 630.705 eur
čtvrteční výsledky (09. 02. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Rune (1-Dán.) - Hüsler (Švýc.) 7-6(5) 6-2
Čorič (3-Chorv.) - Rinderknech (Fr.) 6-3 7-5
Halys (Fr.) - Davidovich (5-Šp.) 6-3 6-3
Cressy (USA) - Ruusuvuori (7-Fin.) 6-4 6-4
Barrére (Fr.) - Basilašvili (Gruz.) 6-3 6-4
Sonego (It.) - Krajinovič (Srb.) 7-5 6-1

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist