Rune se v Miami zdržel jen hodinu, po výprasku od Marozsána jede domů po úvodním zápase

24. 3., 20:20
Aktuality 2
ATP MIAMI - Holger Rune (20) nenajde cestu ven z krize ani na probíhajícím podniku v Miami. Dánský supertalent se dokonce s floridskou tisícovkou rozloučil hned po prvním zápase, a to po výprasku 1:6, 1:6 od 57. hráče světa Fábiána Marozsána (24), který si připsal i svůj třetí skalp TOP 10 na turnajích Masters. Už do osmifinále postoupil po obratu loňský finalista Jannik Sinner (22), třetí kolo absolvuje ještě obhájce titulu Daniil Medveděv (28).
Rune opouští Miami po výprasku v úvodním zápase (© Profimedia)

Marozsán – Rune 6:1, 6:1

Holger Rune se ve druhé půlce loňské sezony i vinou zdravotních potíží ohromně trápil, ovšem konec sezony neměl špatný a do té letošní vstoupil finálovou účastí v Brisbane. Po krachu ve druhém kole Australian Open je ale zase v krizi. Navíc se mu rozpadl hvězdný tým, který opustili Severin Lüthi i legendární Boris Becker.

Dánský supertalent se vzápětí vrátil k Patrickovi Mouratoglouovi, ale ani zkušený francouzský expert a trenér mu zatím nedokázal pomoct k prvnímu triumfu od loňského dubna. Další rána pro sebevědomí 20letého mladíka přišla na Masters v Miami.

Do floridské tisícovky vstoupil kvůli špatnému počasí o den později a s turnajem se rozloučil za pouhou hodinu. Sedmý hráč světa byl proti fantasticky hrajícímu Fábiánovi Marozsánovi bez šance, maďarský outsider trefil 24 vítězných úderů a vyrobil pouhých sedm nevynucených chyb. Navíc byl stoprocentní na brejkbolech, všechny tři hrozby odvrátil a všech pět šancí proměnil.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rune na konci sezony 2022 ovládl Masters v Paříži a do loňského tenisového roku logicky vstupoval s ambicí na grandslamový titul. Od začátku předchozí sezony ovšem dokázal kralovat pouze na malé akci v Mnichově, a to po odvrácených mečbolech proti Boticovi van de Zandschulpovi. Loni měl povedené antukové jaro a po skončení toho letošního mu hrozí vypadnutí z TOP 10 žebříčku.

Marozsán debutoval v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu teprve až loni v květnu na Masters v Římě a premiéra to byla pořádná. V italské metropoli šokoval vítězstvím nad Carlosem Alcarazem. Po výhře nad Runem upravil svou bilanci s hráči TOP 10 na 3:1, všechny tři skalpy zapsal na turnajích Masters.

Hlavní soutěž na prestižních tisícovkách hraje počtvrté v kariéře a i v Miami může postoupit mezi nejlepší šestnáctku. Ve velmi hratelném třetím kole změří síly s Alexejem Popyrinem, který vyřadil českou jedničku Jiřího Lehečku.

 

Griekspoor – Sinner 7:5, 5:7, 1:6

Jannik Sinner přišel v semifinále předchozího Masters v Indian Wells o letošní neporazitelnost a také sérii 19 výher. V Miami se ovšem velmi rychle vrátil na vítěznou vlnu, po zvládnutém derby s krajanem Andreou Vavassorim měl ovšem nečekané potíže s Tallonem Griekspoorem. S Nizozemcem vyhrál všechny tři předchozí souboje bez ztráty setu.

Na Floridě dominoval na vlastním servisu, nicméně jediné zaváhání na podání ho stálo úvodní dějství a první brejk slavil až v závěrečném gamu druhé sady, když proměnil svůj celkově šestý brejkbol. Do rozhodujícího setu vstoupil nejlepším možným způsobem, velmi rychle si vypracoval vedení 3:0 a nakonec soupeři povolil už jen jednu hru.

"První set byl hodně vyrovnaný. Jen jsem se snažil zůstat psychicky silný, což se mi myslím povedlo. Dnes jsem byl v těžké situaci. Po té dešťové pauze jsem se snažil vrátit agresivnější a jsem teď šťastný. Byl to pro mě těžký den, ale s výsledkem jsem spokojený," komentoval Sinner.

Šampion lednového Australian Open obhajuje v Miami loňskou finálovou účast a také útočí na svůj teprve druhý triumf na podnicích série Masters. Na prestižních tisícovkách dosud slavil pouze loni v srpnu v Torontu a od podzimu hraje v životní formě. V tomto dějišti byl při všech třech předchozích startech minimálně ve čtvrtfinále a už dvakrát hrál finále.

Dalším soupeřem jednoho z největších favoritů na triumf bude domácí divoká karta Martin Damm, který debutuje v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, nebo Christopher O'Connell.

Norrie – Medveděv 5:7, 1:6

Daniil Medveděv po finálovém nezdaru v Indian Wells nechybí popáté v řadě v osmifinále Masters v Miami. Ve třetím kole ruský tenista přehrál 7:5, 6:1 Brita Camerona Norrieho, byť v prvním setu neudržel vedení 3:0 s dvěma brejkyv zádech, a také třetí vzájemný zápas vyhrál 2:0 na sety.

"Docela dobře jsem podával. Cameron má velmi dobrý return, takže dvě ztráty servisu nejsou tak hrozné. Pozitivní je, že i když jsem v prvním setu ztratil to vedení, podařilo se mi vyhrát a vyhnout se tie-breaku. Celkově šest brejků ve dvou setech je velmi pozitivních," řekl čtvrtý hráč světa.

 

Osmadvacetiletý Medveděv má na kontě 20 titulů, ale ještě žádný nedokázal obhájit a navíc každou svou trofej získal na jiném turnaji i v jiném městě. Nyní má další šanci dosáhnout na nový milník ve své kariéře v Miami, kde má před sebou ještě čtyři soupeře. Tím příštím bude Němec Dominik Köpfera (H2H 2:0), kterého porazil dvakrát na US Open (2019 a 2021).


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
australan.tenis
Upřímně řečeno.... Rád vidím Runeho s tím jeho ansámblem na kolenou. Na Runem je hrozně moc vidět, jak závidí Sinnerovi a Alcarazovi ...... Spratek jeden arogantní. Měl by víc makat a míň držkovat.

A maminku by měl taky poslat do pr....

Má syndrom Andy Murray.... Murray také nic nevyhrál dokud se nezbavil Jodi Murray ve svém boxu. Mamanek jeden usmolenej.
Reagovat
frenkie57
Krásně Spratka smáznul, hlavně ty dropšoty, to byly krásné citovky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist