Rybakinová: Reprezentuju Kazachstán. Nevybrala jsem si, kde jsem se narodila

10. 7. 2022, 10:35
Aktuality 62
Šťastná, ale také rozpačitá ze životního triumfu byla po vítězství ve Wimbledonu tenistka Jelena Rybakinová. Rodačka z Moskvy reprezentující už čtyři roky Kazachstán po finálovém triumfu nad Ons Džabúrovou řekla, že si kvůli nervozitě užije úspěch až s odstupem. Na dálku jí pogratuloval také prezident Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev, třiadvacátá hráčka světa zůstala v této věci ve vyjádřeních opatrná.
Profily hráčů
Jelena Rybakinová (© AFP)

"Z mé strany mohu říct pouze to, že reprezentuji Kazachstán. Nevybrala jsem si, kde jsem se narodila," řekla na tiskové konferenci Rybakinová.

"Lidé z Kazachstánu mi věřili a podporovali mě. I dnes jsem slyšela jejich podporu a viděla vlajky. Nevím tedy, jak na tyto otázky odpovědět," doplnila třiadvacetiletá tenistka. Jako Ruska by ve Wimbledonu startovat nemohla, protože ruští a běloruští sportovci měli účast na travnatých dvorcích v All England Clubu zakázanou kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Tarpiščev ruským médiím řekl, že Rusové hodně přispěli k výkonnostnímu růstu Rybakinové. "Žádnou zášť ale necítíme. To je sport. Každý si volí svou cestu a je to její právo," řekl Tarpiščev ruskému listu Sport-Express.

Rybakinovou potěšilo, když viděla v hledišti předsedu Kazašského tenisového svazu Bulata Utemuratova. Při slavnostním ceremoniálu obdržela také blahopřání od vévodkyně z Cambridge Kate.

"Řekla, že jsem hrála opravdu dobře. Já jsem ale byla tak v šoku, že jsem polovinu z toho neslyšela. Mrzí mě to. Byla hrozně milá a převzít od ní trofej bylo něco úžasného," podotkla Rybakinová, která stejně jako Džabúrová ve finále grandslamu debutovala.

Přestože se stala první hráčkou po šestnácti letech, která ve finále Wimbledonu otočila nepříznivý stav, po triumfu nad Tunisankou 3-6 6-2 6-2 příliš emocí neprojevila.

"Vždycky jsem byla spíš klidná. Navíc jsem teď nevěděla, co mám dělat. Byla jsem šokovaná. Dolehlo na mě tolik emocí, že jsem se jen snažila zůstat v klidu. Jednou ode mě možná uvidíte velkou reakci, ale teď to bohužel nebylo," řekla nejmladší wimbledonská vítězka od triumfu Petry Kvitové v roce 2011.

Sama byla ráda, že turnaj již skončil, neboť byla před finále velmi nervózní. "Nikdy jsem nic podobného necítila. Nedokážu tedy popsat, jak to teď vnímám, ale určitě si budu tyto dva týdny navždy pamatovat. Nikdy na to nezapomenu," řekla Rybakinová.

Teprve až když obdržela na tiskové konferenci otázku, jak na její triumf zareagují rodiče, vyhrkly jí do očí slzy. "Chtěli jste vidět emoce, ne? Pravděpodobně budou hrdí," dodala s úsměvem čerstvá vítězka Wimbledonu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

62
Přidat komentář
stefankelner
Ale má aj ruský pas?
Reagovat
Stan_Borowitz
To je ta britská (obecně západní) zásadovost... On ani ruský plyn není zas tak špatný, když se kupuje (4x dráž) od Němců, a ropa od Indů.
Reagovat
Nola
alebo z ineho kontinentu :D ,ale to sme zase v politickej diskusii...

za mna W vysiel na jednotku, ani nie tak za Noleho, ale hlavne za Jelenu smile
Reagovat
Liverpool22
smile mám to úplně stejně - výhra Rybky je bombasmileNole mi nevadí a jako bonus 5 GS pro naše holkysmile
Reagovat
peggy
Velke blahopřání,ji i Kazachstánu.Jelena mne připomíná Sarapovovou a doufá,že půjde v jejich stopách,ale bez toho kopané..
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
svetova.dvojka
Mě hlavně fascinuje kolik slovenských hokejistů, nyní odchází hrát do KHL, v této době podepisovat smlouvy s Rusáky , to je snad vtip.

Slovákům se už fandit nebude..., jsou to prodejné děvky bez morálky a elementárních lidských hodnot.
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej, některým lidem jde prostě hlavně o peníze, když jim je tam nabidnou, tak to neodmítnou. Každopádně ekonomické sebezničení kvůli sankcím pozitivní cestou není, pokud má na válku doplatit EU, tak k čemu to bude když odbočím? A lidí, znechucených vlivem sankcí bude narůstat. Tohle neskončí dobře, ale utěšuj se, že ano. Uvidíme za rok touto dobou. Hlavně se pak nedivme, když budou být nacionalisté napříč Evropou pré. Uvědomuješ si tyhle důsledky?
Reagovat
svetova.dvojka
To záleží jací nacionalisté, jsou nacionalisté pro-ruští ale i proti-ruští, proti-ruští nacionalisté jsou např. na Ukrajině, v Polsku,
v pobaltí, ale také ve Finsku či Švédsku ve Slovinsku,Chorvatsku...
Těm já fandím.smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
No ukrajinští nacionalisté nejsou ničím, co bychom měli oslavovat. To co v historii udělali třeba Polákům, je zavrženíhodné, bylo jim jedno, jestli vraždí Rusy, Poláky nebo kohokoli jiného. Nechceš snad říct, že sympatizuješ s banderovci.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
svetova.dvojka
Vy vnímáte Štěpána Banderu příliš úzce, chce to širší pohled.
Také se obávám, že Bandera byl již dávno rehabilitován a to nejen ukrajinskou společností...
Lidi už dnes věci vnímají jinak, než tomu bylo těsně po skončení války.
Reagovat
lars
Kolik Romu zabili banderovci ?
Reagovat
svetova.dvojka
dost
Reagovat
elsky
To je ten dvojí metr, na který si stěžuje prakticky celý nezápadní svět. Banderovci povraždili odhadem 80-130 tisíc polských vesničanů.

Ale "dneska už to vnímáme jinak" smile
Reagovat
svetova.dvojka
S banderovci nesympatizuji, neměli rozum, jejich zločinů nyní využívá ruská propaganda, svůj boj měli vést více kulantně
Reagovat
hippos
To se ti to machruje a moralizuje, když se tě to netýká. Kdyby jsi byl jedním z těch hokejistů a nabídku z Ruska odmítl, tak respekt. Jenže ty jseš jenom další internetový tlučhuba.
Reagovat
svetova.dvojka
Ale no tak, to je o morálce celého národa celé společnosti, ne pouze jednotlivců.
Se podívej třeba na Finsko nebo Lotyšsko, ti jasně prohlásili, podepíšeš v Rusku, nemůžeš hrát za reprezentaci, a bude na tebe pohlíženo jako na vlastizrádce...

Holt Slováci lezou Rusku do zadku mnohem více než třeba Češi.
My jsme se ruského vlivu zbavili nejen politicky, ale hlavně proběhla očista celé společnosti, s Ruskem u nás sympatizují pouze extrémisté.
Reagovat
misa
Finové i Lotyši mají s Rusy mnohem horší historickou zkušenost než Slováci nebo Češi.
Reagovat
lars
Nick svetova.dvojka je romsky populista :)
Reagovat
RFanousek
sympatická vítězka
Reagovat
svetova.dvojka
Jó Kazachstán překvapuje... nelezou Putinovi do zadku, odmítli poslat svou armádu na Ukrajinu a nyní chtějí prodávat Evropě svou ropu a plyn...
Což Rusáci nemohou překousnout a tak zničili jeden kazazašský ropovod...
Reagovat
svetova.dvojka
Alespoň ,že královna sportu nevyměkla.smilesmile

MS v Atletice, která začíná už 15.července bude kompletně bez Rusů, dokonce i Rusové žijící a trénující mimo Rusko, mají zákaz , kvůli ruské invazi na Ukrajinu.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak tady se ale bavíme o tom, že ty bys zbavil možnosti startu kohokoli, kdo se narodil v Rusku, i ty s novým občanstvím.
Reagovat
svetova.dvojka
Nejlépe to vše vyřešily šachy... odsuď válku a Putina a můžeš hrát.smile

Je vidět, že šachy jsou opravdu nejinteligentnějším sportem, zatímco ostatní sporty jsou spíše pro primitivy, co se honí za pukem, za balónem nebo za tenisákem...smile
Reagovat
RFanousek
jsem šachista a o tomto nevím, prosím o zdroj?
Reagovat
svetova.dvojka
Šachisty vyřazují ze hry za šíření ruské propagandy. Za šachovnici se ale nehrne ani mistr světa Carlsen

https://wave.rozhlas.cz/sachisty-vyrazuji-ze-hry-za-sireni-ruske-propagandy-za-sachovnici-se-ale-nehrne-8729758
Reagovat
RFanousek
Ano, je to tak jak jsem myslel. Za aktivní podporu Putina nemůžou hrát, což je správně. Ale nikde není psáno, že musí povinně někoho odsoudit, jinak si nezahrají. To není pravda.
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, za šíření propagandy možná. Ale jakou propagandu kdy šířil třeba Medvedev?
Reagovat
turista
To je jasná diskriminace
Reagovat
svetova.dvojka
Dobrý návod jak obejít sankce...
Chcete Rusáci dále soutěžit ? Sežeňte si občanství Kazachstánu,Gruzie,Ukrajiny,Uzbekistánu apod...smile
Reagovat
Rafaeoli25
On není problém získat ani občanství Kypru, Kataru a spousty dalších zemí, i v EU. Každopádně za mě tohle není už vůbec žádný problém. Pokud má být někdo trestaný skutečně jen za to, že se narodil v Rusku, tak je to zvrácené.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
HolyMotors
Dokážeš pochopit, že je to v první řadě trest pro Rusko jako zemi? Byť jen symbolický a se sporným dopadem. Nikdo nechce trestat konkrétního hráče za to, že se někde narodil. Už jsem ti to vysvětloval, ale jsi jak pominutý a budeš to omílat dokola jak šílenec.
Reagovat
misa
Politolog z UK. Aspoň je vidět, co za lidi ze škol tohoto typy vychází.
Reagovat
RFanousek
Ale proč by měl třeba Medvěděv pykat za to, že se narodil v Rusku? Mu může být celý Putin klidně u zadní části těla, ale stejně si nezahraje. De Facto nemůže dělat své zaměstnání. Je to nesmysl a to nemusím být politolog abych to viděl.
Reagovat
Fandina
Protože každý člověk někam patří a když je ta společnost nějak špatná, tak za ní platí všichni v ní.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Odporné vidění světa, které mimo jiné přivedlo miliony Židů do plynových komor. A způsobilo řadu dalších genocid po celém světě.

Hnus. Styď se ty i ti, kdo ti tleskají.
Reagovat
Fandina
Co to meleš za nesmysly. Jdi se léčit.
Reagovat
FulnekUltras
stádino smile
Reagovat
annah
smilesmile
Přesně řečeno!!
Jsou i tací, kteří nepochopí ani to, že je na Ukrajině válka.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak to spolu souvisí? Před pár měsíci skončila deset let trvající válka v Afghanistánu. Nevšiml jsem si, že by po celou tu dobu byly někdy vůči agresorovi uplaňovány nějaké sankce a jeho občané se nemohli účastnit sportovních podniků...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pleteš si význam pojmů "vysvětlovat" a "obhajovat". Podle všech právních i etických norem je to jasná diskriminace, což je podepřeno mimo jiné tím, že vůči občanům jiných států vojensky běžně napadajících jiné suverenní státy po celém světě se takto nikdy nepostupovalo.
Reagovat
HolyMotors
Ty na mě snad ani nereaguj, proruský dobytku.
Reagovat
Grape
smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
vyndej už konečně hlavu z americké prdele a bude ti líp - což dnes platí i paušálně smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Liverpool22
Pokud nebudeme řešit politiku a podíváme se na vše s chladnou hlavou a bez emocí, tak je potřeba napsat, že v každé zemi je GS vítězka za hvězdu a také inspirací pro děti a mládež! A je pravda, že v roce 2004, kdy Šarapka vyhrála Wimbledon bylo Rybce 5let. Navíc v roce 2004 vyhrála ještě RG Myskinová a UO Kuzněcová a to byla v obou případech ve finále další Ruska Dementěvová - tedy byl hodně velký boom Rusek. Tím chci napsat, že pro děti v Rusku to byla velká inspirace - tedy i pro malou Jelenu - hrála si jako dítě na Šarapku, Myskinu....nebo-li ať se to nikomu líbí či ne Rusové mají na výchově Rybakiny velký podíl.
Je to stejné jako u nás, kdy po vítězství Kvitové ve Wimbledonu také začal velký boom, který byl umocněn Fed-cupem. To samé platí o 80letech - vzor byl Kodeš, Lendl, Šmíd, Složil, u ženských zase Mandlíková, Navrátilová, Suková, Novotná.....Prostě velké úspěchy + charismatické osobnosti přitahují děti ke sportu, tenisu a je jedno zda je to v Česku, Rusku, USA, Švédsku......
Takže mi přijde přirozené, že se Rusové hlásí k úspěchu Rybakiny - je to stejné jako když se MY Češi hlásíme k titulům Navrátilové nebo nyní nově si přihříváme polívčičku nad úspěchy mladého Kordy a až třeba nikdy vyhraje GS, tak si mlaďase Kordu taky mraky fanoušků přivlastní, že je vlastně náš - českej Švejksmile
Reagovat
annah
Přirozené to samozřejmě je, jenomže u rusaku je to teď provázeno škodolibou radostí: vyhodili jste nás dveřmi, a my jsme zpátky oknem.
Rybakina je sympatická, byla bych ale radši, kdyby vyhrála Ons. Stejně by mě zajímalo, proč změnila občanství. Neptal se jí na to někdo někdy na tiskovce?
Reagovat
Nenela
Protoze u Rusu nemela podporu. Tj. byla oznacena jako malo perspektivni. Rusi se holt sekli. Ale to same se stalo s Kontou, kdyz jeste byla Australanka
Reagovat
Liverpool22
V pohodě někdo fandil Rybce a někdo zase Žábě. Jinak skutečný důvod proč změnila Rybakina občanství Vám ani ona sama neřekne - to jsou jen diplomatické fráze - může tam být nějaká tajná dohoda mezi Kazachstánem a Ruskem. Konkrétně Rusové některé sportovce kamsi cíleně vysílají - specifický je v tomto biatlon, kdy kolem tohoto sportu se motají lidé z armády a tajných služeb. Můžu uvést jeden konkrétní případ, kdy Anastasia Kuzminová reprezentovala Slovensko a její bratr Anton Šipulin reprezentoval v biatlonu Rusko a je veřejně známo, že jejich rodina je velmi vlivná a má kontakty do nejvyšších pater ruské politiky - tedy do Kremlu. Více nebudu prozrazovat, ale moudřejším to docvakne.....
Reagovat
annah
U rusaku se nedivím ničemu. Je to hnusný pronárod schopný všeho.
Reagovat
Krisboy
Hlavně je země zcela prosta korupce smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Rád bych tebe, ostatní fanatiky s mozky vymytými propagandou, i admina upozornil na to, že u nás stále platí § 355 trestního zákona.

A je úplně jedno, o jaký národ, jazyk, rasu nebo etnickou skupinu jde.
Reagovat
Krisboy
Rusové jsou odporný středověký pronárod zdecimovaný alkoholem, tlupa špinavých, ožralých, primitivních vrahů, zlodějů a násilníků, ovládaných nejzkorumpovanější a nejprolhanější vládou na světě. Vřed na mapě světa. Pravoslavná církev (vedle církve katolické) největší zlo téhle planety.

Pokud jsem naplnil podstatu toho paragrafu, tak prosím, přestaň porušovat zákon a konej!
Reagovat
annah
Hezký jsi to shrnul. Myslím si většinu toho, cos napsal, už asi 25 let. Útok ruskeho diktátora na sousední zemi to jen podtrhl.
Reagovat
Krisboy
To byl jen výsměch panu Václavu Klausovi hnědšímu alias StanBorowitz.
Nemyslel jsem to úplně vážně. Něco ano, ale hlavní smysl příspěvku bylo vysmát se tomu kremlofilnímu žvanilovi.
Reagovat
vavrinec
Já bych důvod změny občanství viděl jako velmi prostý. Peníze. Šlo o pro ni obtížné období přechodu mezi juniorským a ženským tenisem a Kazachstán nabízí výrazně lepší finanční krytí.
Reagovat
Liverpool22
jo může být - je to jedna z mnoha variantsmile
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
jirkaS
že se bude ďáďa Voloďa prsit ruským
úspěchem smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist