Rybakinová zaskočila Šwiatekovou i v Indian Wells. Ve finále ji čeká odveta za Melbourne

18. 3. 2023, 07:18
Aktuality 26
WTA INDIAN WELLS - Loňské finále na turnaji WTA 1000 v Indian Wells se opakovat nebude. Naopak dojde na reprízu finále letošního Australian Open mezi Arynou Sabalenkovou a Jelenou Rybakinovou, která v semifinále letos i podruhé přehrála světovou jedničku a obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou. Polku limitovaly bolesti žeber.
Jelena Rybakinová (© AFP)

Jelena Rybakinová se loni ve Wimbledonu stala první grandslamovou vítězkou reprezentující Kazachstán a další milníky přepisuje i v této sezoně.  Na Australian Open si zahrála druhé grandslamové finále a nyní v Indian Wells postoupila poprvé do finále turnaje WTA 1000.

Třiadvacetiletá Kazaška narozená v Moskvě v pěti zápasech ztratila jediný set ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou. Mj. porazila dvě grandslamové šampionky Sofii Keninovou a v pátečním semifinále i světovou jedničku a loňskou šampionku Igu Šwiatekovou

Rybakinová ztratila podání v duelu s o dva roky mladší Polkou jen v sedmé hře druhého setu, kdy servírovala na vítězství a nevyužila dva mečboly. Vážnější komplikace ale nepřipustila. Duel ukončila hned v následně hře při servisu soupeřky, navázala na její skalp z letošního Melbourne a ve vzájemné bilanci se ujala vedení 2-1.

"Hodně jsem do toho dneska šla. Iga je těžká soupeřka, ale když hraju takhle a všechno vychází... Chvílemi jsem hrála nejlépe, jak umím. Někdy máte pocit, že můžete porazit každého, když vám to jde," pochvalovala si Rybakinová, jež nasázela 18 winnerů a udělala jen 12 nevynucených chyb.

"Nečekala jsem, že budu hrát takhle dobře. Neměla jsem co ztratit, chtěla jsem jen jít na kurt a užít si to. Odehrála jsem jeden z nejlepších letošních zápasů. Jsem se svou hrou opravdu moc spokojená," dodala Kazaška.

Porazit světovou jedničku dvakrát během jedné sezony dokázala jako první od roku 2019, kdy se to dokonce hned třikrát povedlo Švýcarce Belindě Bencicové v duelech s Japonkou Naomi Ósakaovou.

Rybakinová si postupem do finále zajistila posun na 8. místo světového žebříčku a vylepší tak o dvě pozice své maximum. Pokud by měla započtené body za loňský Wimbledon, za který se body kvůli absenci Rusů a Bělorusů nerozdávaly, byla by čtvrtá.



Šwiateková v 20. letošním zápase - opět dvousetovém - utrpěla čtvrtou porážku a přišla o šanci stát se teprve druhou úspěšnou obhájkyní titulu v historii BNP Paribas Open (hraje se od roku 1989). Dosud se to povedlo pouze Martině Navrátilové již ve 3. ročníku v roce 1991.

Po vyřazení Šwiateková uvedla, že ji omezovaly bolesti žeber. V Kalifornii podstoupí vyšetření a poté se rozhodne, zda bude obhajovat titul i na příštím turnaji WTA 1000 v Miami.

"Se zraněním jsem toho zatím moc neodehrála. Je to pro mě nová situace. Naposledy jsem se zraněním hrála na Roland Garros 2019, to jsem byla ještě hodně mladá. Teď je to zcela jiná úroveň, takže chci hrát jen ve stoprocentním stavu," naznačila Polka.


Rybakinová bude ve svém celkově 12. finále usilovat o 4. titul proti Aryně Sabalenkové (h2h 0-4), s níž všechny čtyři vzájemné souboje prohrála ve třech setech. Naposledy ve finále Australian Open.

"Klíčové bude hrát lépe v důležitých momentech a udržet si servis, protože několikrát jsem prohrála kvůli jedinému brejku. Nebude to jednoduchý zápas, ale právě v nich potřebuju hrát nejlepší tenis. Doufám, že tentokrát se skóre mezi námi otočí," přeje si Rybakinová.

Sabalenková v pátečním semifinále přehrála loňskou finalistu Řekyni Marii Sakkariovou 6-2 6-3, oplatila jí dvě porážky z posledních dvou ročníků Turnaje mistryň a vzájemnou bilanci upravila na 5-3

"Jsem super šťastná, že jsem Marii porazila a postoupila do dalšího finále. Ona je obrovská bojovnice a je to s ní vždy hrozně těžké," komentovala Sabalenková, jež soupeřku přestřílela na vítězné údery 21-9. Proti členkám Top 10 vyhrála pět ze šesti posledních zápasů.

"Na kurtu se teď cítím vážně dobře. Ale uvědomuju si, že to tak nebude pořád. Takže na sobě neustále tvrdě pracuju, abych našla cestu k vítězství i ve chvíli, kdy to nebude fungovat podle mých představ," dodala 24letá rodačka z Minsku, která letos vyhrála 17 z 18 zápasů a na čele tenistek s nejvíce vítězstvími v sezoně se vyrovnala Caroline Garciaové. Francouzka k tomu ale potřebovala o šest utkání více.

Sabalenková si v celkově 21. finále zahraje o 13. titul. Letos je ve finále na třetím ze čtyř turnajů, jedinou porážku utrpěla ve čtvrtfinále v Dubaji s Barborou Krejčíkovou, proti které neudržela vedení 6-0 a 3-1.



Do finále čtyřhry postoupily české tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
páteční výsledky (17. 03. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Rybakinová (10-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-2 6-2
Sabalenková (2-Běl.) - Sakkariová (7-Řec.) 6-2 6-3
• Čtyřhra - semifinále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Aojamaová/Šibaharová (Jap.) 6-4 6-2
Haddadová Maiaová/Siegemundová (Braz./Něm.) - Katová/Sutjiadiová (Jap./Indon.) 6-1 6-2

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Titan
I to ukrajinské děcko jednou vyroste, to chce čas...smile
Reagovat
com
prej zraneni.. tak schvalne jestli bude hrat v Miami, nebo se bude uzdravovat smile
Reagovat
bardunek666
Iga - je trochu upjatá. Měla by ubrat z toho zabejčení. Ne všechno bude vyhrávat jako loni a měla by se s tím naučit pracovat.

Aryna - potěšila moc, navíc nad odpornou Sekerou.

Ve finále držím palce Arynce. Rybka je fajn, ale taková neslaná nemastná.
Reagovat
Marduch
Za mě Jelena milá pohledná holčina mezi zarputilými mačo ženami:)
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Kozoroh
Po vzoru Rafy se Iga vymlouvá na zranění. smilesmilesmile
Reagovat
Torn
Tak Rafa je alespoň hodný kluk. Tohle je děsná osoba. :D
Reagovat
aape
spíš zcela naopak
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
aligo
Tak Iga vždycky když prohraje, tak to svádí na zranění.
Reagovat
Liverpool22
Iga mi celkově přijde jako takové nevyzrálé kůzlátko - je ještě hodně mladá a emoce nezvládá viz. dneska byla dost nafuněná, nepřišlo mi, že problém bylo zranění. Spíš se jí během zápasu dostalo do hlavy, že na Rybku neumí a až ke konci zápasu, kdy se naštvala a začala to tam bezmyšlenkově střílet se uvolnila.....Navíc řeší věci okolo, vše hrotí do extrému což je taky špatně. Nicméně toto vše může být dobré pro naší Báru smile, které se na RG otvírá velká příležitost na druhý GS titul. Iga psychicky nahlodaná a ranařky na antuce budou poloviční.....
Reagovat
GaelM
Vypadá to, že se na WTA konečně začíná rýsovat nějaká stabilní elita: Swiatek, Sabalenka, Rybakina... čtvrtá do party by snad mohla být Bára Krejčíková, uvidíme co přinese antuka smile
Reagovat
Drzymalski
Barbora Šulič? Formu má dobrou, je chytřejší než většina konkurentek. Moc ale jejímu návratu mezi top 5 nevěřím.
Reagovat
annah
No teda, Igo! Co to bylo? Příště líp! :-)
Reagovat
Drzymalski
Swiatek smile fňuk, fňuk...ani slovo o výborné hře Rybakiny? Myslím si, že karma zafungovala.
Reagovat
Torn
Ona se dost přetvařuje a má otřesné chování. Dost přehrává a je jen dobře, aby jí pár holek nakopalo zadek. :)
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
aape
Rybakina hrála pěkně, ale Iga si dnes spíš pinkala, top určitě nepředvedla, možná v tom může být nějaký zdravotní problém, není třeba hned hejtit
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
baba
všimli jste si,Saba set s Krejčou, Rybka s Muškou - to ani Iga a Sekera nedokázaly
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
historik
Není nad dobré zpravysmile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Krisboy
No vida. Ale dalo se to čekat po vítězství nad Muškou. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist