Sakkariová porazila Sabalenkovou a je i podruhé v semifinále Turnaje mistryň

3. 11. 2022, 06:45
Aktuality 6
TURNAJ MISTRYŇ - Řekyně Maria Sakkariová v texaském Fort Worth vyhrála i druhý zápas ve dvou setech. Arynu Sabalenkovou porazila 6-2 6-4 a také svůj druhý start na Turnaji mistryň proměnila v postup do semifinále. Premiérovou výhru v soutěži zaznamenala Tunisanka Ons Džabúrová, jež otočila duel debutantek s domácí Jessicou Pegulaovou a boj o 2. místo ve skupině má ve svých rukách.
Maria Sakkariová (© AFP)

Maria Sakkariová loni při svém debutu na Turnaji mistryň prošla jako první řecká tenistka do semifinále a letos výsledek minimálně zopakuje. Postup ze skupiny si stejně jako loni zajistila po souboji s Arynou Sabalenkovou.

Sakkariová se do Fort Worth kvalifikovala až jako poslední devět dní před startem soutěže, do semifinále ale postoupila jako první. Po výhře nad Jessicou Pegulaovou totiž vyhrála ve dvou setech i druhý zápas, se Sabalenkovou si poradila 6-2 6-4.

27letá Řekyně vstoupila do 7. vzájemného střetnutí impozantně a vedla 6-2 a 3-0 s dvěma brejky v zádech. Pak sice dvakrát po sobě přišla o servis a Sabalenková vývoj druhé sady ziskem čtyř gamů otočila, Sakkariová si ale vítězství z dobře rozehraného zápasu sebrat nenechala.

"Od stavu 3-0 jsem snad neudělala nic špatně, ale soupeřka začala získávat víc míčků a přestala chybovat. Proto jsem si řekla: 'Buď v klidu, pokračuj ve své hře a šance přijde'. A povedlo se," uvedla Sakkariová, jež porazila hráčku Top 10 teprve potřetí v sezoně.


"Už je to dlouho, co jsem takovou hráčku porazila bez ztráty setu. Je to pro mě zase něco nového. Zároveň jsem ale jistější a mohu být ještě lepší," dodala rodačka z Atén. Na dvousetovou výhru nad členkou elitní desítky čekala rok, v Texasu uspěla už dvakrát.



Sabalenková hraje na Turnaji mistryň rovněž podruhé v kariéře a pokud nechce stejně jako loni vypadnout už po bojích ve skupině, musí v pátek porazit Pegulaovou. Ani výhra ve dvou setech jí ale nemusí stačit. 

Situaci ve skupině totiž zamotala Ons Džabúrová. První účastnice Turnaje mistryň z arabských zemí ve druhém utkání dne zdolala 1-6 6-3 6-3 Jessicu Pegulaovou a stala se první Tunisankou a čtvrtou Afričankou v historii, která si v prestižní soutěži připsala vítězství.

28letá Džabúrová neměla proti Pegulaové dobrý úvod. První set prohrála po šestadvaceti minutách a ve druhém se ji nedařilo odskočit. Teprve od stavu 3-3 vyhrála tři hry za sebou a vynutila si rozhodující sadu. V ní Tunisanka rozhodla v osmé hře, kdy prolomila servis soupeřky a poté duel úspěšně doservírovala. Soupeřku porazila už počtvrté v řadě.

"Jessica hrála v prvním setu opravdu dobře. Dávala tvrdé a nízké míčky. Vím, že to takhle ráda hraje. Musela jsem změnit rytmus a vnutit ji svou hru," komentovala Džabúrová, která v úvodním utkání prohrála se Sabalenkovou. "Většinou bývám dva dny po porážce v depresi, ale tady jsem na to neměla moc času," doplnila Tunisanka po 47. vítězství v sezoně.



Finalistka letošního Wimbledonu a US Open Džabúrová tak má boj o postup ze skupiny ve svých rukách, k získání jistoty místa v semifinále jí 'stačí' dvousetová výhra nad již jistou postupující Sakkariovou.

Ze hry o postup stále není ani navzdory dvěma porážkám Pegulaová. Mezi čtyřku nejlepších se teoreticky může dostat po jakékoliv výhře nad Sabalenkovou.

"Pořád jsem ještě ve hře? Sama nevím. Beru zpět, co jsem řekla o tom, že na formátu nezáleží. Když prohrajete čtyři zápasy za tři dny, tak vás to rozhodně naštve víc, než když máte deset dní na restart," uvedla Pegulaová, která neuspěla ani ve čtyřhře s krajankou Cori Gauffovou. V deblu už ale šanci na postup nemají.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
středeční výsledky (02. 11. 2022)
• Dvouhra - skupina Nancy Richeyové •
Sakkariová (5-Řec.) - Sabalenková (7-Běl.) 6-2 6-4
Džabúrová (2-Tun.) - Pegulaová (3-USA) 1-6 6-3 6-3
Pořadí ve dvouhře
• Čtyřhra - skupina Rosie Casalsové •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Yi-Fan Xu/Zhaoxuan Yang (6-Čína) 6-3 6-3
Krawczyková/Schuursová (8-USA./Niz.) - Pegulaová/Gauffová (3-USA) 3-6 6-0 10-5
Pořadí ve čtyřhře
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
paddy
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
Grape
Samomluva? smile
Reagovat
paddy
u vás se mluví beze slov smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist