Šarapovová a Radwaňská první zápasy na antuce zvládly

26. 4. 2012, 10:54
Aktuality 9
WTA STUTTGART - Skreč dvou tenistek, konec dvou bývalých světových jedniček ze Srbska i obou Slovenek. Ve středu ve Stuttgartu už přes 1. kolo nepřešly Ivanovičová, Jankovičová a Cibulková; naopak už do čtvrtfinále se dostaly Maria Šarapovová a Agnieszka Radwaňská, které úspěšně zvládly své první letošní zápasy na antuce.
Maria Šarapovová

Srbky, které o uplynulém víkendu postoupily přes Rusku do finále Fed Cupu proti českým tenistkám, ve Stuttgartu končí už v prvním kole. Ana Ivanovičová trochu nečekaně podlehla 5-7 6-7 domácí Moně Barthelové a Jelena Jankovičová v souboji bývalých světových jedniček vzdala kvůli bolestem zad Caroline Wozniacké.

Ivanovičová měla v prvním setu za stavu 5-4 tři setboly, žádný ale neproměnila. "Ona (Barthelová) na všechny mé setboly trefila parádní servisy. Ale podávala a hrála dobře celý zápas. Myslím, že předvedla maximum svých možností," chválila Ivanovičová svou přemožitelku. "Já jsem dnes byla ještě trochu unavená z Fed Cupu," přiznala Srbka. "Ale ze své hry mám dobrý pocit. Teď si trochu odpočinu a půjdu se připravovat na nadcházející velké turnaje na antuce," dodala bývalá vítězka French Open Ivanovičová.

Wozniacká se na postup příliš nenadřela, i když v úvodu prohrávala 1-3, než vývoj šesti vyhranými gamy otočila.  "Rozhodně nikdy nechete vyhrát zápas touto cestou," řekla Wozniacká. "Byl to velmi těžký los - ona (Jankovičová) je bývalá světová jednička a dokáže hrát úžasný tenis. Doufám, že se brzy udzraví a bude připravená hrát v Madridu," dodala jednadvacetiletá Dánka. 

Loni Wozniacká ve Stuttgartu prohrála až ve finále s domácí Görgesovou. "Je to skvělý turnaj. Moc se mi tu líbí - je tu skvělá atmosféra a velmi silné startovní pole. A fakt, že si odtud můžete odvést Porsche, z toho dělá ještě větší boje," uvedla aktuálně světová šestka.

O postup do čtvrtfinále, v němž vítězka narazí na lepší z dvojice Kvitová - Schiavoneová, si Wozniacká zahraje s Němkou Angelique Kerberovou, se kterou před 14 dny ve finále v Kodani přišla o svou neporazitelnost a možnost zkompletovat hattrick. "Ona tehdy hrála opravdu dobře. Teď to bude jiný zápas a já se na něj moc těším," dodala Dánka.  

Za stejného stavu, tedy 3-6 a 0-1 (0-30) vzdala také Alize Cornetová. Francouzské tenistce nedovolilo pokračovat v zápase už 2. kola s Marií Šarapovovou zranění ramene.

"Nikdy nechcete zápas ukončit tímto způsobem. Ale moje soupeřka tu musela odehrát čtyři zápasy, aby se vůbec k dnešnímu zápasu dostala a měla jsem pocit, že měla problémy s ramenem. V období několik týdnů před jejím domácím Roland Garros je pro ni důležité, být v pořádku," chápala Šarapovová, jež na antuce odehrála první zápas od loňské porážky v semifinále French Open.

"Na halových zápasech je dobré, že pokaždé víte, jaké podmínky vás čekají. Žádný vítr nebo jiné povětrnostní podmínky," pochvalovala si Šarapovová pořádání antukového turnaje v hale.

Ve čtvrtfinále je kromě světové dvojky Šarapovové také čtyřka Agnieszka Radwaňská. Polská favoritka nezaváhala rovněž v souboji s rozehranou kvalifikantkou - Maďarku Gretu Arnovou porazila 6-3 6-4.

"Byl to můj první letošní zápas na antuce a Gretu tu už odehrála několik zápasů odehrála, a to je pak vždy těžké," přiznala Radwaňská. "Obzvlášť přechod z hardu na antuku je náročný. Ale byl to dobrý zápas a jsem šťastná za to, jak jsem dnes hrála."

Radwaňská si letos na turnajích WTA připsala už 27. výhru, což je nejvíce ze všech hráček na okruhu. Všechny čtyři porážky utrpěla s Azarenkovou. "S letošní sezonou jsem velmi spokojená. S Top hráčkami hraju dobré zápasy a opravdu si nemohu stěžovat. Doufám, že si formu udržím i na antuce."

Třiadvacetiletá Polka se vyjádřila také k rozdílu antuky venkovní a té v hale, ve které se ve Stuttgartu hraje. "Jsou to úplně jiné povrchy. Antuka v hale je mnohem rychlejší a má menší odskok. Pocit je takový, jako byste hráli na rychlém povrchu posypaným antukou."

Jedna slovenská tenistka měla mít ve Stuttgartu jistotu postupu do druhého kola, po souběhu středečních událostí už ale turnaj pokračuje bez nich. Daniela Hantuchová krátce přes zápasem s 16. tenistkou žebříčku WTA Dominikou Cibulkovou ze soutěže odstoupila a její krajanka poté překvapivě nestačila na Akgul Amanmuradovovou, které podlehla 2-6 7-5 a 3-6.

Pro sedmadvacetiletou Amanmuradovovou z Uzbekistánu, jež si pomohla 11 esy, to byl teprve třetí skalp hráčky Top 20. V roce 2008 porazila tehdejší 18. hráčku světa Szavayovou a předloni v Cincinnati šokovala vyřazením světové dvojky Jankovičové.

Amanmuradovová, která v kvalifikaci vypadla s Benešovou a do hlavní soutěže se dostala jako lucky loser, čeká vítězka loňského Roland Garros a ve Stuttgartu osmá nasazená Na Li z Číny.

- WTA PREMIER STUTTGART -
(Německo, antuka / hala, 740.000 dolarů)
středeční výsledky (25. 4. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Wozniacká (6-Dán.) - Jankovičová (Srb.) 6-3 1-0 skreč J.
Barthelová (Něm.) - Ivanovičová (Srb.) 7-5 7-6(4)
Amanmuradovová (Uzb.) - Cibulková (SR) 6-2 5-7 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - Cornetová (Fr.) 6-3 1-0 skreč C.
A. Radwaňská (4-Pol.) - Arnová (Maď.) 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová/Pavljučenkovová (ČR/Rus.) - Kerberová/Petkovicová (Něm.) 6-4 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak severomorovaska drticka je snad zase ve forme, jen to nezakriknout.
Reagovat
pepin
Velká, opravdu velká gratulace Péte, zdá se a nechci to zakřiknout, že se nám naše LVICE vrací.
Reagovat
pepin
Ahoj, tak kde Tě mám, musíme domluvit dvojku na přípitek, je vidět, že to Petře evidentně pomáhá a tak na to nesmíme zapomenout.
Reagovat
dadaft
zase jenom livestream.
ach jo.
Reagovat
dadaft
Na tomhle pocukrovaném hardu je Petra nekompromisní - 5 : 2.
Reagovat
Jabadu
Od stavu 2:2 opět v módu "RoboCop". Kéž by vydržel!
Reagovat
pepin
Fakt jsou na tom Eurosportu tragický. Tak oni melou pořád dokola to co je již pryč a Petru nedávají. Parchanti.
Reagovat
Jabadu
Od stejného stavu ve 2.setu Petra přepla na mód Terminator T-X!
Reagovat
petrulinka
Jelikož jsem nebyla doma, tak jsem si naivně nachystala nahrávání tenisu od 12 hodin v domnění, že až přijdu, tak Petru skouknu. No a nestačila jsem se divit, když jsem tam měla nahraný včerejší zápas Radwaňské. Asi to nechápu, proč dávají záznam včerejšího zápasu, když hrála Petra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist