Senzace v Římě! Přemožitel Lehečky si vyšlápl na světovou dvojku Alcaraze

15. 5. 2023, 15:26
Aktuality 29
ATP ŘÍM - Fábián Marozsán pokračuje na Masters v Římě v neuvěřitelném debutu v hlavních soutěžích na okruhu ATP. Třiadvacetiletý maďarský kvalifikant si ve třetím kole vyšlápl 6:3, 7:6 na světovou dvojku a jednoho z největších favoritů Carlose Alcaraze, který se za týden vrátí na tenisový trůn. V osmifinále se přemožitel Jiřího Lehečky utká s Bornou Čoričem.
Fábián Marozsán (© Profimedia)

Marozsán - Alcaraz 2:0

Fábián Marozsán hrál ještě na začátku loňské sezony turnaje ITF, postupně přešel na challengery, na kterých dvakrát triumfoval, a letos už zkouší prorazit i na hlavním okruhu. Maďar, jenž ještě nikdy nebyl v elitní stovce žebříčku, šokuje hned při svém debutu v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu.

Ten absolvuje na prestižní Masters v Římě, kde prošel kvalifikací a v hlavní fázi vyřadil Corentina Mouteta, Jiřího Lehečku a senzačně také světovou dvojku a budoucího staronového lídra žebříčku Carlose Alcaraze, přičemž proti posledním jmenovaným slavil své první skalpy TOP 50.

Španěl byl s letošní bilancí 30-2 jasným favoritem, ale dnes neměl svůj den, příliš chyboval a poprvé v sezoně neprošel na některém z turnajů alespoň do semifinále.

"Celou dobu jsem se v zápase nedostal do pohody kvůli tomu, jak hrál. Byl agresivní. Bylo těžké se dostat do výměn. Udělal jsem spoustu chyb, které jinak nedělám," řekl Alcaraz, jenž prohrál po sérii 12 vítězných zápasů a dva týdny před startem Roland Garros nenapodobí triumfy z předchozích antukových turnajů v Barceloně a Madridu.

Úřadující šampion US Open, který ve Foro Italicu debutoval a řadil se mezi největší adepty na titul, trefil jen 12 vítězných úderů a spáchal dvojnásobek nevynucených chyb. Nezkušený Marozsán toho dokonale využil, v utkání měl takřka opačný poměr winnerů a minel, jen jednou zaváhal na servisu a světovou dvojku ani jednou nepustil do vedení.

"Není jednoduché teď něco říct, jsem velmi šťastný," radoval se Marozsán. "Tohle jsem si vůbec nedokázal představit, i když se mi o tom v noci zdálo. Teď je to skutečné. Původně jsem měl v plánu uhrát alespoň pár gamů nebo set a teď tu stojím jako vítěz nad světovou dvojkou," dodal 135. hráč pořadí. V osmifinále se utká s Bornou Čoričem.

I v Římě pokračuje ve skvělém antukovém jaru Yannick Hanfmann. Německý kvalifikant ve třetím kole vyřadil po setech 6:4, 4:6, 6:3 domácího Marca Cecchinata a v 31 letech si poprvé zahraje osmifinále na turnajích Masters.

V dalším zápase Hanfmann vyzve Andreje Rubljova (h2h 0-1), který porazil 7:6, 6:3 Španěla Alejandra Davidoviche a vyhrál tak i třetí vzájemný zápas. Letos v Dubaji uspěl dokonce po přežití pěti mečbolů v řadě.

Danill Medveděv po obratu porazil 3-6 6-1 6-3 španělského antukáře Bernabého Zapatu, navázal na svou první výhru na antuce v italské metropoli a postoupil do osmifinále. V něm vyzve německého šampiona z roku 2017 Alexandera Zvereva, nebo Američana Jeffreyho Wolf

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
pondělní výsledky (15. 5. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Marozsán (Maď.) - Alcaraz (2-Šp.) 6:4, 7:6 (7:4)
Medveděv (3) - Zapata 3:6, 6:1, 6:3
Rubljov (6-) - Davidovich (27-Šp.) 7:6 (10:8), 6:3
Čorič (15-Chorv.) - Carballés (Šp.) 7:6 (7:3), 6:1
Hanfmann (Něm.) - Cecchinato (It.) 6:4, 4:6, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

29
Přidat komentář
Krisboy
Tak jsem zkouknul highlights a Maroš hrál skvěle. Nemyslím, že by Kája něco vypustil, i když v nejlepší pohodě jistě nebyl.
Bravo, Fabián! smile
Reagovat
Pavol
Na čo to siliť. Všetci sú spokojní. Niekto má 5 minút slávy niekto čas na prípravu. smile
Reagovat
darek.vrana
Ten Macháč, to už taky začíná být smutný příběh...
Reagovat
jackiec
Myslím že na hlavní tour nemá, rád bych se mýlil ale stačí to občas na kvaldu ale jinak to je challengerový hráč.
Reagovat
IngStavinoha
předal vše siniakóve
Reagovat
lenka258
Kačka byla myslím nahlášená na nějaký turnaj ještě před Rolland Garros, tak jsem zvědavá, jestli nastoupí :)
Reagovat
makro99
Ten Turín, to je vůbec turnaj - dneska zasáhlo do hry 12 hráčů - z toho 9 bylo "alt", domácí WC, a k tom 5. nasazenej Japonec... unikátní obsazení.
A ten Lehečka do toho tím svým suureálným přesunem na 4 gamy vlastně zapadne.
Reagovat
Ela-fon-isi
Kdyby J2rka vyhrál, možná by tu teď bylo 200 komentářů. Tahle se sláva pro megaglobalistu. ( Myslím tím kombinaci jména, příjmení a národnosti. smile)
Reagovat
Krisboy
Jaká senzace? Vždyť to bylo po J2rkovi jasný!
Reagovat
Hector17
Zase takové překvapení to není. Bylo jasné, že Maďar je dobrý jak cyp, když dal Šlehačku.
Reagovat
Patik
Vypustený turnaj. Vyhral zápas skúsil si kurt získal post jednotky a bude sa šetriť na grandslam nič viac nič menej.
Reagovat
turista
To jsem blázen.
Reagovat
Pe3k
Wtf?
Reagovat
stefankelner
22,8 kurz...
Reagovat
Pavol
Zažil som aj vyšší kurz. Keď Leonardo Mayer dal vyhrať posledný zápas Thomasovi Mussterovi aby sa mu ľahšie žilo na tenisovom dôchodku. Vtedy som to ale nestihol pochopiť. smile
Reagovat
dappe
Ukázkově vypuštěný zápas kvůli odpočinku. Žádné závěry z toho nelze dělat.
Reagovat
stefankelner
Predal?
Reagovat
dappe
Vypuštěný neznamená prodaný. Musel by být v jeho pozici blázen, aby se v deštivém a nesmyslně roztaženém turnaji dlouho zdržoval.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak určitě, Alcatraz potřebuje prodávat zápasysmilesmilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Asi to úplně nevypustil, ale možná měl v hlavě, že nemusí a chce hlavně zarvat na RG. V této sezóně bezvýznamný výsledek.
Reagovat
Marduch
Jeho tréňa jako vítěz RG 2023 ví co a jak v přípravě.
Reagovat
Marduch
2003
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Většina favoritů ví, že nemá smysl na římském oraništi riskovat zranění a obzvláště před GS.

Joker možná potřebuje něco na zahřátí, ale možná příští zápas taky pustí, zvlášť když tam čároví pískají proti němu.smile
Reagovat
turista
Potřebuje praxi. Navíc v Římě 6x vyhrál. Nic nevypusti.
Reagovat
Ereinion
Spíš podcenění a mentálně asi nebyl úplně 100% v tom zápase...Maďar ale na druhou stranu zahrál neskutečně - věděl, že jestli chce Alcaraze porazit, tak si s ním nesmí nějak pinkat a hned do toho bušil a padalo mu to tam
Reagovat
Tennisfan77
39% vyhraných míčů po druhém podání na antuce. smile

Kdyby nemusel v Římě startovat kvůli n.1, tak tam podle mě ani nehraje.
Reagovat
soloo
aha tak uvidime či v prištich 10 letech bude startovat v Rime tak poté uvidime ci tvoj prispevek sú žvásty nebo ne
Reagovat
elsky
Skoro bych řekl. Carlos tam vámosoval jak vzteklej.
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist