Serena ukončila bojkot. Po 14 letech se představí na turnaji v Indian Wells

4. 2. 2015, 16:52
Aktuality 61
Serena Williamsová se v březnu po čtrnácti letech vrátí na turnaj v Indian Wells. Světová jednička bojkotovala spolu se starší sestrou Venus prestižní kalifornský turnaj od roku 2002 kvůli údajně rasistickému chování tamního obecenstva, už loni se ale rozhodla bojkot ukončit.
Profily hráčů
Serena Williamsová

Williamsová nejezdí do Indian Wells od roku 2001. Tehdy měla hrát semifinále se starší sestrou Venus, která ale těsně před zápasem vzdala. Spekulovalo se, že tak učinila na základě rozhodnutí otce Richarda Williamse.

Každopádně fanoušci tehdy devatenáctiletou Serenu vypískali a bučeli na ni ve finále s Belgičankou Kim Clijstersovou i při předávání vítězné trofeje. Otec Richard řekl, že slyšel rasistické nadávky a jeho rodina se od té doby na turnaji neobjevila. Serena turnaj bojkotovala a úspěchy sbírala na jiných turnajích.



Rozčarování ze Sereny vyprchalo až po dlouhých třinácti letech. Ukončit bojkot se rozhodla už před rokem poté, co ji prý inspiroval film o Nelsonu Mandelovi. Ale nakonec se bez udání důvodu na turnaji znovu neobjevila. Letos by však jejímu návratu do míst, kde dvakrát triumfovala, už nic bránit nemělo. Vítězka 19 grandslamů ve dvouhře se na minulost rozhodla zapomenout.

"Ve své kariéře jsem se dostala do fáze, v níž nemusím nikomu nic dokazovat," uvedla Williamsová. "Matka mě vychovala k lásce a odpouštění. Věřím, že fanoušci v Indian Wells s tenisem dospěli a znají mě teď lépe než v roce 2001," věří světová jednička.

"Bylo pro mě těžké zapomenout, jak jsem v Indian Wells probrečela hodiny v šatně poté, co jsem v roce 2001 vyhrála. Jak jsem se cestou zpátky do Los Angeles cítila, jako bych prohrála nejdůležitější zápas v životě, nejen pouhý tenis, ale boj o rovnost," napsala Williamsová v exkluzivním sloupku pro Time Magazine.

K rozhodnutí vrátit se přispěl i skandál z loňského října, kdy ji a její sestru Venus označil prezident Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev za bratry Williamsovy. "WTA a USTA ho za to okamžitě odsoudily. To mi připomnělo, jak daleko už tenis došel a kam jsem došla já," uvedla Američanka.

Williamsová v Indian Wells poprvé triumfovala v roce 1999 coby sedmnáctiletá při tamním debutu v hlavní soutěži. Dva roky nato úspěch zopakovala, ale od té doby už v Kalifornii nehrála. Letos podnik prestižní kategorie WTA Premier Mandatory v Indian Wells je na programu od 9. března.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
lars
aspon by bylo mene favoritu
Reagovat
Frick
No šance, že by "5.(6.?) GS" vyhrála sice kvalitní, ale ne úplně superhvězdná hráčka (jako tomu bylo loni) se tím určitě snížila.
Reagovat
smazaný uživatel
z nás srandu ? To samé bylo řečeno loni. A pak kde nic tu nic. Opravdu je teď okurkové období, že se tu řešej takové věci..
Já jsem dnes našla záznam z loňského finále Wimbledonu a potěšila jsem se. Zároveň jsem viděla konečně, jak nás ochudili. Záběry na zaplňující se centr. kurt, rozhovory na kurtu s Martinou a Chris, mnoho dalšího materiálu... Kdy už nás přestanou šidit ? Snad letos ?
Reagovat
FulnekUltras
Letos je zapotřebí tam být radši osobně... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
http://jojsport.noviny.sk/c/tenis/serena-chcela-zabit-ciarovu-rozhodkynu-nedostane-premie-a-zaplati-10000-usd

http://sport.sme.sk/c/6053297/serena-williamsova-dostala-za-urazanie-rozhodkyne-pokutu-2000-dolarov.html
Reagovat
LukasH
Řádila hodně, to je pravda, ale poslední roky se úplně uklidnila...
Reagovat
smazaný uživatel
Už má svoje roky a chce aby si ju ľudia pamätali v lepšom svetle.

Ale to občas ku tenisu patrí, nemôže to byť iba šport kludasov..

http://m.youtube.com/watch?v=OYYUtb4GUHE
Reagovat
smazaný uživatel
Ta hrát bude?
Reagovat
Mayo
Ahojte priatelia, čo tu nové ?
Reagovat
gigin
Nemůžeš psát pí*a, ale jen pi*a. Jinak velice nic.
Reagovat
Mayo
:D vďaka, zaujímavé...ale mne to nikdy nedovolilo napísať ani oveľa jemnejšie nadávky :/
Reagovat
Davor1
:DDD
Reagovat
a.magerova
je zakázáno tolik celkem normálních slov jako např. "debi l", "ska p" a dokonce i méně kontroverzní slova a taková piča je, jak vidno níže, bezproblémová :-/
Reagovat
misa
Asi nečekali, že by si někdo troufnul to tady použít :-) Ale k*nda je bloklá.
Reagovat
gigin
Ano, aj mi kdysi prošla :(
Reagovat
Roger_Federer
no tak uz vime, ze moderator diskuze tady nefunguje, muzema si mtady delat co chceme..divim se ze te to prekvapuje.
Reagovat
a.magerova
Njn.... blbá a nepoučitelná či naivní ?!
Reagovat
smazaný uživatel
s dlouhým í nejde, tak pssst, než nám zablokujou i tu krátkou :D
Reagovat
a.magerova
Tak jsem si projela jakous takous základní řadu sprostých slov a nejde použít nic krom toho výše napsaného, takže opravdu PSSST, ať máme nějaké to slůvko do odboje :-))))
Reagovat
blixa
Ale prdel jde ! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Piča, prdel, dylina, děvka, dement, hovňous
Reagovat
Kozoroh
Mě nedávno překvapilo, že zde zakázaným slovem je i idi*t, přitom to je solidní archaismus...
Reagovat
smazaný uživatel
fakt jo? S takovou tu za chvilku bude blokovanej aji blbec :-(
Reagovat
gigin
:DDDDDDDDD
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Frick
Nehcte ho být. Hodný ruský strýček, co si rád dá stakančik a není zkažený hyperkorektní multi-kulti totalitou, takže si i může dělat srandu z černé tenistky.
Reagovat
smazaný uživatel
Sereno, jo do IW si klidně jeď.. :-)) Ale ať tě ani náhodou nenapadne jet do Stuttgartu!! :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně někdo, s kým se dá souhlasit. Jezdit si může kam chce, hlavně ať proboha neotvírá pusu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já to nemyslel nějak zle.. :D Já si dělal srandu s tím Stuttgartem, protože tam vyhrává poslední roky Masha.. :D Tak jsem to myslel tak, že ať tam nejezdí, že by jí přerušila její vítěznou sérii.. Nijak zle jsem to nemyslel.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, já to myslel zle, protože to zdejší moralisty dost vytáčí :D
Reagovat
smazaný uživatel
.. nezapomeňte co nejdřív přidat článek o Navrátilové a sexismu, to by mi už fakt hněvem asi praskla cévka v mozku...
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu ale uznej, že Navrátilová byla mezi prvními kdo o svém vztahu k ženě začal veřejně mluvit ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, ale stačilo říct jednou a né o tom mrskat pokaždý, co se objeví před (v případě komentování za) kamerou. Nebo s ní mohla nahrát porno, když chce, aby to všichni věděli.
Reagovat
Fandina
Myslím, že to přeháníš, že pořád o tom mluví. Je to jako zpěvák je spojen se zpěvem, tenista s tenisem a tenistka a propagátorka čehokoli s obojím. A tak ty lidi ostatní berou. Ani nemusí kolikrát o čemkoli mluvit. I když je fakt, že když se k něčemu nevyjadřujeme, tak se na to postupně zapomene.
Reagovat
Frick
Hlavně, že už lesbický tenisový časy skončily. Važme si toho. Skutečně.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem proti lesbám v tenisu, spíš naopak, pokud se budou držet pravidla "nebrblat, konat"
Reagovat
Fandina
A proč by mi mělo vadit, že jsou nebo nejsou lesbické časy. Je mi to přece jedno. Nechť si každý dělá co chce a chová se podle svého.
Reagovat
blixa
Může mi nějak objasnit, proč si toho máme vážit ?
Reagovat
misa
Frick může příjemně snít :-)
Reagovat
VlS
To možná není špatnej návod
Reagovat
Kozoroh
Tak za tohle bych ruku do ohně nedal.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybych byl černej, tak jo. Protože by ty popáleniny s trochou štěstí možná ani nebyly vidět.
Reagovat
Frick
http://abload.de/img/untitledqnuyl.jpg
Reagovat
misa
To jsi teď vytvořil?
Reagovat
smazaný uživatel
... to je piča :))
Reagovat
George_Renel
A ty jsi zase sprostý dobytek....
Reagovat
EllNino
ale bylo to fakt nechutný od nich tenkrát, víš vubec za co to bylo ?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ani mě to nezajímá. Kdyby nebyla blbá, nikdo by se o to nestaral, když o tom ale pořád mele, je jasné, že nějaký jouda po ní ten banán hodí (metaforicky).
Reagovat
PetaM
Ty evidentně rád chodíš do společnosti, kde tě uráží, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Když tě to nezajímá, tak co na to reaguješ? Takže až já tady napíšu, že jsi koko*t, tak o nic nejde, protože si toho nevšímej a nikdo se o to nebude starat. A jestli jí nemáš rád, tak ji nemusíš urážet, když ani nevíš o co šlo.
Reagovat
LukasH
O čem mele? Nemele. Jen se píše, že se vrací na turnaj, kterej se ségrou bojkotovaly. Nemůže za to, že se o tom píše každej rok a pořád se to odůvodňuje, když vlastně jde pořád jen o jednu věc...
Reagovat
smazaný uživatel
V podstatě příčina pramení v otci sester Williamsových, pod jehož silným vlivem v prvních letech byly. Pod jeho tlakem Venus odstoupila těsně před semifinálovým zápasem se Serenou, na což pak diváci reagovali bučením i při finále. Otec Williams začal vykřikovat, že jsou tam všichni rasisti, že nemají rádi černochy atd., a natloukl dcerám do hlavy, že tam nemají hrát.
Reagovat
VlS
A máš vysvětlení, proč by to udělal? To nemohlo být Venus prostě blbě? Takovejch skrečí uz bylo a bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Vysvětlení nemám, ale co si na tu dobu vzpomínám, tak bylo takových věcí víc. Čím jsem si ale jistý, že většina diváků nebučela z rasistických pohnutek.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec neřeším, co se stalo před 12 lety na Indian Wells. Svůj názor zakládám na výrocích za poslední cca rok a půl, co tenis sleduju blíž. Za tento rok a půl se mi Serena vyprofilovala podobně jako Navrátilová, která dělá úplně to stejné, akorát ta pořád musí řešit strašné problémy různých pohlaví, místo rasismu.

Před několika desetiletími bych to pochopil, ale dnes to je fakt už jen snaha za každou cenu na sebe upozornit. Je jasné, že my v ČR (popř. v Čobolstánu) to bereme jinak, než v USA, ale i tam (posuzuju na základě výroků lidí, co tam fakt žijou) už většina mladší generace nechápe, co za blbosti tam řeší. Proč pumpujou do kampaně proti rasismu nebo "na podporu" homosexuality, když to je každýho osobní věc a je to nijak nezajímá.

Připomíná mi to tu scénu z Obecné školy, kdy dětem nějaký jouda řekl, aby v zimě neolizovali zábradlí a prévě proto to většina udělala :)
Reagovat
smazaný uživatel
A abych jen nehanil, je pravda, že to, že mladá generace tyto problémy neřeší je fakt, který dokazuje, že tyhle kampaňe byly úspěšné. Ale čeho je moc, toho je příliš. Rasismus už je za zenitem, jenom negři potřebujou pořád nějaký výhody, tak se tím ohánějí :) To je jak cigáni u nás.
Reagovat
LukasH
Nepamatuju si, že by se řešilo něco se Serenou, co se týče rasismu, kromě toho incidentu s Tarpischevem. Dost se právě bagatelizovalo, proč si toho Serena všímá atd. Jenže ono to poslouchat od narození, číst to všude na netu...všude v diskuzích a komentářích pod jejím videem je "black man", "williams brothers" atd. A nevíme, co si musely zažít jako děti. Pak řekne Tarpischev v televizi "ze srandy" - bratři Williamsovi. To je prostě nepřípustný a přes čáru. Já to tedy jako vtip nevnímám. Je to to samý, jako kdyby řekl třeba tlusťoška o komkoliv, kdo má nadváhu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já od ní těch protirasistických prohlášení četl tolik, že se mi z toho navaluje (a nevyhledávám je, jen aby bylo jasno). Jinak já měl taky na základce přezdívku "brejloun". Jinak - hate je na každého slavného člověka, pochybuju, že Serenu zajímají komentáře na youtube. Na hate narazí i Lucka Šafářová na těch českých labilních tenistkách, když si vezmu, jaký photoshopy tam s ní dávaly, tak to mi příjde o dost horší.

Jinak mě kdyby někdo nadával "Black woman" (když k tomu teda přidám i změnu pohlaví, jako se nadává Serenovi), tak mávnu rukou a nechám ho bejt. No, a ona k tomu má miliardu dolarů a 19 GS jako bolestné (sama si to vybojovala, chápu - radši to sem dopíšu, protože vy máte tendence reagovat na to nejmíň podstatné z postu :D )

K Tarpischevovi se nevyjadřuju, na tohle téma tu mám příspěvků tak 20 (předchozí články + diskuze)
Reagovat
LukasH
Chodím sem pravidelně a žádnej článek o rasismu ve spojitosti se Serenou jsem tu nečetl. Kromě výše uvedenýho a toho, že každej rok omílají IW - jestli tam pojede nebo ne a důvod, proč tam nehraje. Jenže to je pořád jedna věc, kterou média opakuju každej rok.
Reagovat
Karolko2
Někde tu píšete, ze tenis sledujete blíže asi rok a půl.Je to vidět a je štěstí, ze s takovým zakomplexovanym člověkem s malickym ko_kotickem se nemusím potkávat a nemusí se s nim potkávat ani ti, co o nich píšete.Doporucuji, začnete si zip u kalhot a starejte se o své úspěchy, pokud nějaké mate.
Úsměv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist