Tarpiščev dostal pokutu a distanc za výrok 'bratři Williamsovi'

18. 10. 2014, 11:27
Aktuality 30
Prezident Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev dostal pokutu 25.000 dolarů a roční distanc na WTA Tour za to, že Venus a Serenu Williamsovou označil v televizní talk show za "bratry Williamsovy". Vedení ženské tenisové tour jednoho z nejmocnějších mužů ruského sportu vyzvalo, aby se americkým tenistkám omluvil.
Profily hráčů
Šamil Tarpiščev

Bývalý dlouholetý kapitán daviscupového i fedcupového výběru Tarpiščev narážel svou poznámkou na fyzický styl hry obou sester a jejich vypracované svalnaté postavy. Populární ruské talk show se zúčastnil společně s bývalou elitní ruskou tenistkou Jelenou Dementěvovou.

"Jeho výroky jsou urážlivé, ponižující a nemají naprosto žádné místo v našem sportu," uvedla šéfka WTA Stacey Allasterová k suspendaci a maximální pokutě, kterou mohla podle regulí udělit. WTA zároveň požaduje, aby Tarpiščev nepůsobil ve vedení smíšeného turnaje v Moskvě, jenž tento víkend vrcholí. Tarpiščev šéfuje Kremlin Cupu celých 18 let jeho trvání.

Do funkce se bude smět člen Mezinárodního olympijského výboru vrátit až na základě dobrého chování. "Pan Tarpiščev dluží Venus a Sereně Williamsové osobní omluvu a dalším hráčkám a tenisovým fanouškům po celém světě omluvu veřejnou," dodala Allasterová.

Tarpiščev v první reakci pro agenturu AP nechtěl své výroky příliš komentovat. "Byl to humoristický pořad. Na hloupé otázky neodpovídám," reagoval na dotaz, zda svých komentářů lituje. "Nerozumím tomu," dodal k výši trestu.

V později zveřejněném prohlášení Tarpiščev popřel, že by svá slova použil se zlým úmyslem. Byla prý vytržena z kontextu. "Nechtěl jsem svými slovy urazit žádného sportovce. Je mi líto, že tento vtip vyvolal takovou pozornost. Nemyslím, že si zasloužil tolik povyku," uvedl bývalý osobní tenisový trenér někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina, jenž zároveň označil sestry Williamsovy za skvělé sportovkyně. "Zosobňují sílu a vytrvalost," uvedl.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko doporučil Tarpiščevovi, aby se proti trestu odvolal. "Stálo by to za to, aby dosáhl snížení trestu," řekl agentuře ITAR-Tass.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
blixa
http://sport.idnes.cz/tenis-williamsova-tarpiscev-dii-/tenis.aspx?c=A141019_114218_tenis_rou

Hmm, tak Serena se urazila. Sice naprosto nechápu, v čem vidí ten rasizmus, ale být tím rusem tak se jí radši osobně neomlouvám. Mohlo by ho to stát zuby :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Ona (a její otec) ten rasismus používá jako univerzální kladivo na všechny, s nimiž se dostane do nějakého sporu. Viz například aféra Indian Wells.
Reagovat
patriks
je ale jen Serena, Venus je naopak krásně štíhlá. Jenom tak mimochodem, organizace WTA OVLÁDÁ ženský tenis na celém světě stejně jako ovládá Bernie Eclestone Formuli 1. Když chce někdo uspořádat závod formule 1 musí za to Bernimu zaplatit, stejně tak když chce někdo uspořádat ženský turnaj, musí platit WTA. A všude kde není konkurence, tak to není dobré. Vzpomeňte si, jak dostala Kvitová pokutu od WTA za účast na Hopman cupu.
Reagovat
spaniel
Neumím si predstavit nic horsi nez situaci v boxu, kdy bude x organizaci a každá bude mit sveho šampiona. Podle me by to bylo ochuzeni nas diváků. Je to sice nafouknute, ale TArpiscev se mel hlídat, neni to diskutér na TP ale člen WTA. Navic je to dost spatny vtip, plus x hraček uz Williamsky porazit dokázalo, nejsou to zadne nepřekonatelné překážky.
Reagovat
blixa
Jak může být Tarpiščev člen WTA, když to je zájmová organizace profesionálních tenistek ?
Reagovat
spaniel
Jej, ok, chytej za slovíčka. Je prezident federace, ktere hracky soutezi na okruhu WTA a šéfuje turnaji, ktery je součásti WTA. Co to mění?
Reagovat
blixa
Ne nic, jen jsem nevěděl, jestli mi něco neuniká. Nejsem Ruppert abych věděl všechno ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
biely muz,hetero a ak k tomu este krestan,v dnesnej dobe=hotovy pruser,ani nemusi vyjst na ulicu a je bombardovany zo vsetkych stran,bohuzial este aj vlastnymi zenami,ktore by mali stat pri nom
Reagovat
smazaný uživatel
este k clanku,ze reagujem sam na seba:),ak by to Stacey nerozmazavala,tak by sa o tom skoro nikto nedozvedel,skor by sa WW mala ospravedlnit ona,ze si na nich prihrieva polievocku,ak by podrazdene najskor reagovala Serena ci Venus tak sa to da pochopit
Reagovat
Stan_Borowitz
realitu. Pro srovnání, třeba ten Němec, který před lety v rámci dopravního přestupku téměř zabil slovenského zpěváka Jožo Ráže, dostal pokutu 4500 DEM (cca 80 tis. Kč). Čili chtít násobně tolik za nejapný a trapný pokus o vtip je absurdní. Krom toho je taková pokuta právně naprosto nevymahatelná, protože ji "uložil" soukromý subjekt. Čili je jen na jeho dobré vůli, jestli ji zaplatí.

Jinak je to s tím zákazem vstupu na WTA Tour. To je soukromý podnik, a pokud porušil pravidla, podle nichž je organizován, má WTA samozřejmě právo mu přístup na akce zakázat.

Celé to je ale samozřejmě typická bouře ve sklenici vody. Jednou se z té pseudokorektnosti celá západní civilizace potento...
Reagovat
skott
Tak ten výrok je opravdu hodně omezený a sexistický (nehldedě k tomu jak je stupidní), aby si ho mohl dovolit říkat byť jen v nějaké zábavné talkshow a poprávu za něj slízl Tarpisčev mastnou pokutu, ale zákaz působení na WTA mi přijde přehnaný. Přeci jenom ať je Tarpiščev jaký chce, tak si myslím, že se od něj jednalo ¨pouze¨ o buranský vtip, který vypálil rychle odboku bez přemýšlení. Není nutné z toho dělat drama, v minulosti bez problémů s Williamskama mnohokrát osobně jednal.
A až úsměvně v tomto kontextu působí moralizování Stacey Allaster, která sama by prodala tenistky i kuplířům a samotný sport je to poslední, co ji zajímá. Ona sama ženský tenis degraduje po celý rok podstatně víc, když z hráček dělá jen pozující modelky a obal WTA je pro nic víc než obsah.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty jsi ten výrok slyšel? Viděl jsi ten pořad? Co když třeba řekl, že obě jsou tak dobré, že kdyby se nenarodily jako holky, tak coby bratři Williamsovi by se určitě prosadili i v ATP? Pořád je to omezený, sexistický a stupidní výrok? Celé to hysterčení vyvolané vedením WTA mi připomíná povinné odsouzení Charty 77, aniž by měl kdokoli možnost si přečíst celý původní text.

Mimochodem, sestry Williamsovy coby Američanky musí samy vědět, že podle judikátů Nejvyššího soudu USA se jako veřejně známé osoby
nemohou domáhat ochrany před karikováním a satirou. Když ten Rus zažaluje WTA u amerických soudů, bude se mu muset WTA ještě omluvit.

Kdyby ta kauza v jádru nebyla strašně nebezpečné pro svobodu vyjadřování, tak by to bylo celé směšné.
Reagovat
skott
samozřejmě že jsem to viděl, máme rok 2014, tak nevím proč vytahuješ Chartu 77. Tarpiščev se pokusil o vtip, který by si z titulu svých pozic v dnešní době veřejně zkrátka dovolit neměl, ať ho myslel ve zlém, či ne. Zřejmě si můj příspěvek vůbec nečetl, jinak nechápu, jak si z něho vyčetl, že z celé kauzy hysterčím, když ale zároveň píšu, že dvojí potrestání mi přijde od WTA neadekvátní, tomu co Tarpiščev řekl.

https://www.youtube.com/watch?v=CVT2nllAaWQ
(Tarpiščevův výrok zhruba v polovině deváté minuty..)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ok, protože mám tendenci lidem spíše věřit než nevěřit, tak ti budu věřit, že jsi tu relaci zhlédl předtím, než jsem ti napsal svůj příspěvek. A díky za odkaz, alespoň jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit o tom, že celý ten "skandál" je jen šíleně nafouknutá bublina, zřejmě proto, že teď je kvůli Putinovi a Ukrajině v módě kopat do Rusů.

Vzhledem k formátu pořadu zcela jednoznačně platí to, co jsem napsal ve druhém (a třetím) odstavci. Kdyby se to někdo řekl v obdobné talk show USA (a že se tam často na adresu známých osobností říkají nesrovnatelně drsnější věci), tak by hrdinná paní Allaster netroufla o nějaké pokutě ani pípnout, protože by si s ní i nedostudovaný právník vytřel zadek tak, že by se z tohoto hned tak nevzpamatovala.
Reagovat
George_Renel
Směšné je hovořit o Rusku a svobodě slova. Ta tam je totiž jen jednosměrná. Kdyby takový "podařený vtípek ze 4. cenové" řekl o Putinovi, tak už může na tenis zapomenout a před Uralem se nezastaví.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já s tebou v tvém názoru na Rusko a v zásadě souhlasím, ale WTA, která mu udělila tu absurdní pokutu, snad není ruská organizace, nebo ano?
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče té pokuty, tak problém je hlavně v tom, z jaké pozice (prezident Ruské tenisové federace) to řekl. Na různých diskusích jsem podobné věci četl už xkrát (jak se spolu baví Serena a Venus, to znají asi všichni), ale takhle postavení lidé by si měli dávat větší pozor na to, co říkají. Takže dobře mu tak... Na druhou stranu si moc nedokážu představit, že by (čistě teoreticky) řekl Kaderka něco podobného třeba u Krause a dostal by za to pokutu. Podle mě by se to nikdo nedozvěděl. :D
Reagovat
skott
no, ¨dobře mu tak...¨ bohužel Tarpiščev podstatně poškodil nejen sebe, ale především Kremlin Cup a možnou účast hráček do budoucna.

jinak souhlasím, že na diskuzích se objevují horší věci. Například takový Brož naprosto stejný výrok zde používal už před mnoha lety (a i další mnohem urážlivější)
Reagovat
smazaný uživatel
Kremlin Cup se taky bohužel poškodil sám tou včerejší "kolotočářskou" atmosférou...
Reagovat
George_Renel
prostě Rusák. Toho jen tak nepřevychováš. A nedivím bych se, kdyby měl na té slavné show oblečenou tu jeho oblíbenou teplákovku.
Reagovat
Frick
Bylo jako v pořádku?
Reagovat
smazaný uživatel
a čo robí Djokovič na na exhibíciách ?
to je akože v poriadku?
ked urobil už niekoľko krat to čo Caroline
Reagovat
smazaný uživatel
A proč by nemělo být? Caro a Serena se znají a jsou velmi dobré kamarádky. No a navíc se tady jedná o něco úplně jiného, protože Caro zdůrazňovala její ženské tvary. :D
Reagovat
PetaM
"Pan Tarpiščev dluží Venus a Sereně Williamsové osobní omluvu .... "

Však počkejte, pane. Omluvte se Sereně do očí a dostanete takovou ťafku, že ani od chlapa by to tak nebolelo :D :D

No, jinak souhlasím s rozhodnutím ;)
Reagovat
Patri.k
Prijde mi to hrozne prehnany, v podobnych talk show padaji i horsi vyroky a patri to do takovych poradu. Navic na vychode je trosku jina mentalita, to co muze znit drze jednomu narodu, druhemuznit nemusi. Na Rusaky se vzdycky merilo prisnejsi metrem, tohle rozhodnuti me nastvalo, povazuju ho za neprimerene prisne.
Reagovat
rib
ale snad předseda nějaké asociace může být normálně korektní, ne? Vždyť je to opravdu úlet nabubřelého funkcionáře, který si možná myslel, že může všechno
Reagovat
Patri.k
Tak fajn, když řeknu o někom, že hraje jak chlap, tak to je urážka? Mě to třeba jako uražlivé nepříjde, naopak někdo to může brát jako lichotku, že jsou opravdu dobré. Podle mě tenhle výrok se dá pochopit různě.
Reagovat
VlS
Neřekl bych, že je na ně přísnější metr. Zkus si jako oficiální představitel říct v západní Evropě nebo v Americe a feministky tě upečou za živa.
Reagovat
Patri.k
Sice nevím jak se vyjadřují funkcionáři, o tom se obvykle nepíše, ale vím jak se občas vyjadřují tenisté a vyjadřují se stokrát hůř a řadě z nich to prošlo bez povšimnutí.
Reagovat
Jabadu
Ruský medvěd zařval. Souhlasil bych s ním pouze v případě, kdyby se zeptal, co Williamsky braly a co dělaly do svých 18 let. To bych akceptoval. Jinak tento výrok je jen projevem pověstného kmotrovského buranství.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist