Shapovalov by v zájmu vlastních úspěchů uvítal Federerův a Nadalův odchod do 'důchodu'

6. 12. 2017, 05:00
Aktuality 48
Denis Shapovalov je jednou z nejnadějnějších vycházejících hvězd současného mužského tenisu. Osmnáctiletý Kanaďan letos dravě vtrhl mezi širší světovou špičku a plánuje, jak se do tří let stane účastníkem Turnaje mistrů. V konkurenci Federera a Nadala to však bude náročné, říká Shapovalov.
Profily hráčů
Denis Shapovalov

Denis Shapovalov má za sebou turbolentní sezonu. V únoru byl tehdy ještě sedmnáctiletému mladíkovi diskvalifikován zápas v Davis Cupu, v březnu hrál pouze turnaje Futures, pár měsíců sbíral zkušenosti na challengerech a už během léta se rychle zabydlel na okruhu ATP. 

Kanadský supertalent v srpnu na domácím Masters 1000 v Montrealu vyřadil Juana Martína Del Potra či Rafaela Nadala a došel do semifinále, na US Open se pak i díky skalpu Jo-Wilfrieda Tsongy dostal z kvalifikace až do osmifinále, své zemi pomohl k záchraně mezi daviscupovou elitou a zúčastnil se hvězdné exhibice Laver Cupu.

"Na challengerech jsou zápasy vždy vyrovnané. Na okruhu ATP máte pocit, že všichni mají větší hlad po vítězství. Každý zápas má velkou důležitost, protože ve hře je hodně bodů a peněz. Nikdo vám nedá nic zadarmo a to je největší rozdíl proti challengerům," porovnával úrovně turnajů Shapovalov, který se během roku posunul ve světovém žebříčku z 250. místa do Top 50.

Sezonu Shapovalov zakončil startem na nově vzniklém Turnaji mistrů pro hráče do 21 let v Miláně. Bojovat o něj bude moct i v následujících třech letech, během nich ale cílí mnohem výš - na Turnaj mistrů v Londýně. Má to prý ale jeden zásadní háček - přetrvávající dominance tzv. 'Big Four' v čele s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem.

"Jejich comeback mě překvapil a jen doufám, že už dlouho hrát nebudou," řekl Shapovalov na adresu šestatřicetiletého Švýcara Federera a jednatřicetiletého Španěla Nadala, kteří se po zranění vrátili ve skvělé formě a letos vyhráli po dvou grandslamech.

"Bylo by náročně kvalifikovat se na Turnaj mistrů, pokud budou dál hrát. Do tří let bych se na něj chtěl dostat, takže potřebuju, aby se začali připravovat na svůj odchod," neskrývá kanadský tenista obavy z výkonů největších tenisových hvězd současnosti.

"Oni hrají stále neuvěřitelně dobře a navzdory jejich zraněním a věku jsou stále opravdovými šampiony. Je velmi přínosné vidět je hrát, ale v mém zájmu doufám, že s tenisem brzy skončí," zopakoval Shapovalov, který během letošního Turnaje mistrů v Londýně získal ocenění pro Hvězdu zítřka a za Zlepšení roku.



Shapovalov by si mohl vzít příklad z o dva roky staršího Alexandera Zvereva. Německý tenista letos vyhrál dva turnaje Masters a rok zakončil jako světová čtyřka. Hrát mohl v Miláně, nicméně přednost dal přípravě na velký Turnaj mistrů.

"To, co Saša letos dokázal, je neuvěřitelné. Měl skvělou sezonu a já doufám, že se jednou ocitnu v jeho pozici. Ale každý je strůjcem svého štěstí a já musím jít krok za krokem. Můžu jen doufat, že brzy budu úspěšný, jako on. Hlavní je neustále zlepšovat svou hru," uvědomuje si Shapovalov. 

V závěru rozhovoru musel reagovat také na otázku ohledně Johna McEnroea, zda neuvažuje o jeho angažování do trenérského týmu. "Trenéra měnit nechci. V tuto chvíli nikoho jiného nepotřebuju. Ale je jasné, že John je skvělý trenér a nevidím důvod, proč by mi někdy v budoucnu nemohl pomoct,"

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
Krisboy
Hlavně by neměl přestat tvrdě makat. Něco podobného totiž říkal někdy v letech 2007-2009 i Djokovič. Že má smůlu, že hraje v době Rafy a hlavně Federera, proto mu jsou GS tituly zapovězeny. Jenže No12e jen nefňukal, ale opravdu začal tvrdě makat a časem se těm dvěma vyrovnal. Tak Deni - utřít slzy a hybaj na kurt, do posilovny, k psychiatrům atakdále. Třeba za deset let Kozlíka taky porazíš.
Reagovat
Krisboy
Vidím to podobně jako lunej níže...nevidím v jeho vyjádření nic špatného, vždyť tím říká - dokud bude Rafa s Kozlem hrát, nemám šanci dosáhnout velkého úspěchu. Já to chápu jako kompliment.
Reagovat
Fandina
Souhlas.
Reagovat
turista
No a to zapomněl na djokomurárnu, kteří oba dokážou Federera a Nadala když je potřeba zcela odzbrojit.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě to je jasnej důkaz toho, jak má nízký sebevědomí. A to je snad ještě horší, teda s ohledem na jeho kariéru. Až Federerem s Nadalem odejdou, tak bude třeba nahoře Djokovic s Murraym ještě (kdo ví), pak to může bejt Zverev s Thimem... A výmluvy mohou chodit pořád...
Reagovat
Kozoroh
Dovedete si představit, že by tohle řekl mladý Sampras přelomu 80./90. let na adresu Lendla aspol.? Z mladíka zkrátka hovoří frustrace, že ho staří pardálové ke stolu jen tak snadno nepustí.
Reagovat
Nola
mozno to aj povedal, ale v tej dobe bol net v plienkach a tak sa to prakticky nedostalo do sveta....
Reagovat
Jabadu
Nejsem si jistý, jestli by to řekl zrovnas proti Lendlovi. Považoval ho za svůj vzor a dobře věděl, že právě on je tvůrcem současné tenisové dřiny.
Dřina je víc než talent.
Reagovat
a.magerova
No.... vždyť ještě ani nedošel do místnosti, kde ten stůl se starými pardály je, zatím zazářil chlapec na dvou turnajích a pak útlum... jsem na Denise zvědavá příští rok, jestli mákne a bude více k vidění v závěrečných kolech turnajů...
Reagovat
Marduch
Pokud to neřekl s úsměvem na tváři a nadsázkou, tak to bude asi dost jednoduchej kluk. Nikdy jsem od žádné mladé pušky v jakémkoli sportu neslyšel říct na adresu legend nic podobného.
Reagovat
Jabadu
Je to drzý čert!
:-)
Reagovat
George_Renel
Není to tou Kanadou? On,Bouchardová......
Reagovat
Fandina
Myslím, že to řekl v nadsázce, s úsměvem, tak jak se to běžně říká. Jdi už do důchodu, jsi moc dobrý.
Reagovat
George_Renel
Napsáno to tak ovšem není.
Reagovat
Fandina
Já jsem asi naiva, ale nedovedu si představit, že by někdo něco takového myslel vážně. Tomu nevěřím :-)).
Reagovat
annah
Taky si myslím, že to není takový blb, aby něco takového řekl vážně. To by byl každému pro smích. V nadsázce si to dovedu představit.
Reagovat
EllNino
vůbec nevíme, jak to bylo, takže bych to nezveličoval, zrovna ty bys mohl mít určitý nadhled, co se novinářů )obzvláště bulvárních) týče ... Denis je hodnej kluk, je mladej, nikdo nejsme dokonalej, ale rozhodně to není špatnej člověk
Reagovat
George_Renel
Je možné že ztraceno v překladu.
Ale nadhled je možno mít k někomu kdo má respekt.... Ten v tom textu, nemůžu si pomoci, opravdu necítím.
Reagovat
EllNino
respekt má, mluví o nich jako o někom, kdo hraje fantasticky, to ti nezní jako dostatečnej respekt ? ...

podle mě jde o úplně absurdní situaci, za kterou je tady zase někdo pranýřován, přitom nevíme NIC, opakuji NIC... nebyli jsme s nimi v press conference, ani jsme s ním ten rozhovor nedělali ...
Reagovat
Marduch
a díky tomu si můžeme fajně podiskutovat;)
Reagovat
Nola
aby sme nenudili bolo by fajn zaradit aj rozhovor s NO1 Rafom?

http://www.eurosport.com/tennis/nadal-invincible-djokovic-a-tougher-opponent-than-federer_sto6434358/story.shtml#com-tw-sh
Reagovat
Kozoroh
Je to logické. No1e dokázal zatřást Rafovým sebevědomím a podlomit jeho suverenitu víc než kdokoliv jiný.
Reagovat
turista
Je to tak. Novak Djokovič dokázal kdysi tak prorazit bariéru Federer-Nadal, že oba nevěděli co na něj mají hrát.
Reagovat
Mayo
Presne rak, nesmieme zabúdať na najlepšieho tenistu všetkých čias.
Reagovat
Franky
tak v tomto nesuhlasim hned v niekolkych ohladoch: 1. Djoko nevydrzal dlho s tym top levelom fakt ak odmyslime 11/15 sezony tak inak bol porazitelny pre kohokolvek avsak Nadal z neho chytil v urcitych 6-7loss streakoch triasku a preto sa mu tento silny moment tak zapisal...Z Fedexoveho pohladu to tak neplatilo kedze mu jednak zastavil 42zapasovu snuru na RG11 (co jedine lutujem vtedy mohol Novak rozdrvit potkana vo finale) a jednak v JEHO sezone 15 ho ako jediny dokazal 3x porazit a vziat mu dokonca Golden masters v Cinnci(I ked na GS to bol Wawra)...takze dost subjektivne z Rafovej strany
Reagovat
peggy
Docela si to predstavuje ruzove,ta dnesni spicka se take musela prokouset.On by nejradeji poslal prvnich dvacet do duchou a treba by s ostatnimi take prohral.
Reagovat
Fandina
Já bych také uvítala, kdyby všichni lepší než jsem já odešli do důchodu a já vynikla ... úsměv
Druhá možnost je začít je je začít porážet. Takže uvidíme, jak to dopadne. Držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Uhorková sezóna, ako sa patrí.

Fanúšik musí byť vďačný za akýkoľvek vánok, ktorý zaveje do pokojných tenisových lovišť. Hoci tento má silno bulvárny nádych a som skoro presvedčený o vytrhnutom kontexte.
Reagovat
EllNino
asi tak
Reagovat
a.magerova
Míst na TM je 8, takže dva hráči mu TAM ani PŘED přece nemůžou vadit, navíc s Rogerem ještě nehrál, takže je připos.aný už předem, s Rafou hrál jednou a porazil ho, takže by měl být myšlenkově na koni.... ale se Sašou hrál 2x a jaksi nic z toho.... a když tak koukám, i na tom srandaturnaji do 21 let vyhrál jen jeden zápas a to s hráčem 329... jako ano, má mít vysoké cíle, ale hráčské nikoli připosr.ní ze dvou elit... a jsem zvědavá na jeho skóro s Nolem, Andym, Stanem, Marinem a dalšími hráči první dvacítky, s kterými ještě ani nehrál...
Reagovat
steve79
Pokud jsou Rafa a Roger fit, tak jsou porad o tridu vykonostne vys nez ostatni. Roger neuveřitelne zlepšil pohyb a backhand. Rafa vysperkoval hlavne servis!
Reagovat
Lunej..
Rekl jen svuj nazor, nikoho neurazil, naopak vyzdvihl jejich dominanci, tak nevim, proc ta hysterie. Urcite si to preje vic hracu, jen on jediny to rekl nahlas a kdovi, jak je to zase vytrzeno z kontextu. Serenu taky posilali do haje...
Reagovat
LukasH
To sice ano, ale on to podava zpusobem, jako by s tema dvema trikrat prohral ve finale Masters nebo GS. Jako by mu ti dva branili vzestupu.
Kdo vi, co rekl skutecne. V clanku je to trikrat a takto podano to pusobi dost hloupe.
Reagovat
blixa
No, Serena je trochu jiný případ, její fyzické parametry jsou mezi ženami natolik unikátní, že je prostě skoro nemožné "srovnat krok", takže tam to chápu. Tohle je ale je takové rozmazlené, místo aby se prsil "já jim ukážu, budu je porážet a znechutím jim tenis" tak pomalu škemrá, aby už šli do důchodu :D :D
Reagovat
a.magerova
Jj souhlas... měl by mít ambice je ještě stihnou porážet a ukázat jim svůj um a následně poslouchat jejich oslavné ódy na jeho výkon v zápase... to jsou ty pravé cíle budoucího šampióna... ;-)
Reagovat
Ground_stroke
Amen
Reagovat
Lunej..
Kdyby rekl, ze je chce a bude porazet, tak by tady zase dostal cocku za to, ze se chvasta a jeste nic nedokazal, takze je to jedno, co vlastne rekne. A Serena ma sice jine proporce, ma aspon zenske tvary, ale ona posledni roky vyhravala hlavne psychikou, coz maloktera hracka umi. A dovolim si tvrdit, ze Petra umi vetsi pecky nez Serena a i Sam dava skvely FH inside out a je mala.
Reagovat
Fandina
Sam není malá, je stejně velká jako Serena, u obou se uvádí 1,75 cm.
Reagovat
EllNino
Jsem zvědav na příští rok a už se těším na jeho progres :)
Reagovat
pockerface
Já zase doufám, že ještě Rafa a Roger do důchodu neodejdou. Aby Denis začal vyhrávat větší turnaje a tím pádem se dostal na turnaj mistrů, tak musí hlavně porážet hráče v prvním týdnu turnaje. Až se dostane do závěrečných kol bude to znamenat, že hraje velice dobře a tam se setká s Rafou nebo Rogerem. A jestliže si bude pravidelně na velkých turnajích uhrávat Q nebo SF, tak se na ten jeho vysnění turnaj mistrů dostane i bez toho, aby posílal Rafu a Rogera do důchodu. Jo a jinak zapomněl Denis na Stana, Andyho, Novaka, DelPotra... Ty se v r.2018 vrátí a bude to mít mladíček ještě těžší než letos. Ono to není jen o Rogerovi a Rafovi.
Reagovat
Ground_stroke
presne tak, kto je on aby posielal legendy tenisu do dôchodku??!!
keď sa vráti Miloš, Nishi a Stan, tak o TM môže snívať ešte minimálne 5 rokov, nie 3... chlapec nehrá zle, ale na Zvereva a zvyšok top 10 ešte dlho nebude mať kvalitu
Reagovat
Fandina
Ale co když na ně narazí už v prvním týdnu? Pak se do druhého nemůže dostat ... úsměv
Reagovat
89mao
Vždyť mu dá nakládačku i Escobar tak co machruje, klaun jeden... =D
Reagovat
EllNino
kdo je Escobar ?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Pablito je trosku ina liga :D
Reagovat
George_Renel
Je smutné, že z textu vyplývá, že ty své "rozumy" myslí vážně. V jeho věku může doufat, že z té blbosti ještě vyroste......
Takhle mu nezbývá než si to, jako všichni ostatní, uhrát sám.
Reagovat
Frick
...
Reagovat
Ground_stroke
:-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist