Siniaková po týdnu složila finálový reparát. V Nanchangu slaví po české bitvě s Bouzkovou

22. 10. 2023, 14:18
Aktuality 42
WTA NANCHANG - Historicky 11. finále dvou českých tenistek na turnaji WTA vyhrála Kateřina Siniaková (27). V čínském Nanchangu udolala Marii Bouzkovou (25) po odvrácení tří mečbolů a více než tří a půlhodinové bitvě 1:6, 7:6, 7:6 a týden po nezdaru v boji o titul v Hongkongu získala druhou letošní a celkově pátou singlovou trofej. Naopak Bouzková v prvním letošním a celkově pátém finále marně bojovala o teprve druhý triumf a vypadne z TOP 30.
Marie Bouzková a Kateřina Siniaková (© AFP)

Bouzková – Siniaková 6:1, 6:7, 6:7

Kateřina Siniaková na konci září dorazila do Číny se šňůrou sedmi porážek a v zádech měla sérii 11 turnajů, na nichž devětkrát vypadla hned v prvním kole.

V druhé nejlidnatější zemi světa se ale sedmadvacetiletá Češka rozehrála do dobré formy a krátce před deblovým Turnajem mistryň si zvedla sebevědomí. Ze čtyř akcí pouze jednou nezvládla své úvodní vystoupení, naopak třikrát vyhrála minimálně dvě utkání a dvakrát se prodrala až do finále.

Před týdnem v Hongkongu neudržela vedení proti Leylah Fernandezové, v sobotu ale Kanaďance porážku oplatila v semifinále v Nanchangu a v neděli složila úspěšný finálový reparát proti Marii Bouzkové.

Duel proti o dva roky mladší krajance a nasazené trojce otočila i poté, co se nechala za stavu 1:6 a 2:3 ošetřit a celkem třikrát byla v dalším průběhu jediný míček od porážky. Bouzkovou po výhře na Roland Garros 2021 zdolala i ve druhém vzájemném střetnutí.

Ošetření, odvrácené mečboly

Lepší vstup do utkání měla Bouzková. Turnajová trojka prolomila v prvním setu všechny tři servisy soupeřky a ujala se za 33 minut vedení. Siniaková doplatila na 24 nevynucených chyb, Bouzková měla jen čtyři.

Také druhý set zahájila lépe Bouzková. Díky dvěma brejkům vedla 3:2 a Siniaková si vyžádala v slzách pauzu na ošetření. Utkání ale nevzdala.

Za stavu 3:5 odvrátila mečbol, vzápětí nedovolila Bouzkové zápas doservírovat a po řadě dlouhých výměn otočila na 6:5. Bouzková ještě vybojovala zkrácenou hru, v ní ale prohrávala 0:3 a 2:6. Siniaková získala sadu po sto minutách ve svůj prospěch a vynutila si pokračování. Bouzková přišla o set poprvé na turnaji.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Rovněž ve třetí sadě měla Bouzková vše ve svých rukou. Dvakrát měla výhodu brejku a za stavu 5:3 další dva mečboly. Opět ale duel nedotáhla k vítězství a Siniaková znovu nepříznivý vývoj otočila.

Rozhodla zkrácená hra, v níž Siniaková nejprve prohrávala 0:2 a 2:3, poté se však díky třem míčkům za sebou ujala vedení. Duel uzavřela při mečbolu za stavu 6:4 'prasátkem'. Češky sehrály šestý nejdelší zápas sezony WTA Tour a první finále, jež přesáhlo tři hodiny.

"Děkuju všem divákům, kteří se na nás přišli podívat, protože atmosféra ve finále byla vážně úžasná. Gratuluju Marii, byl to neskutečně těžký zápas a ne vždy je výhra úplně fér. Bohužel vyhrát může jen jedna z nás," řekla viditelně vyčerpaná Siniaková s trofejí.

Rodačka z Hradce Králové v jubilejním 10. finále vybojovala 5. singlový titul na okruhu WTA. Navázala na triumfy ze Shenzhenu 2017, Bastadu 2017, Portoroži 2022 a Bad Homburgu 2023. Na tvrdém povrchu triumfovala potřetí. Ve světovém žebříčku si třetí deblistka světa polepší ze 60. na 44. místo.

Nanchang byl pro Siniakovou generálkou na Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu, kde bude na přelomu října a listopadu obhajovat deblové finále s krajankou Barborou Krejčíkovou. Následně by měla sezonu ukončit na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu ve Valencii.

Bouzková vypadne z TOP 30

Bouzková hrála finále popáté v kariéře a počtvrté prohrála. Jediný úspěch slavila loni na domácím Livesport Prague Open. V pondělí přijde ve světovém žebříčku o body za své až dosud poslední semifinále z loňské ‘tisícovky’ v Guadalajaře a vypadne z TOP 30. Pozici mezi třicítkou nejlepších si mohla udržet jen v případě triumfu.

"Nevím, jestli jsem v tuto chvíli schopná mluvit," marně věčně usměvavá Bouzková zadržovala slzy. "Tahle porážka bolí, ale Katce gratuluju ke skvělému uzavření sezony. Tohle finále ukázalo, co znamena tenisová bitva," řekla k možná svému poslednímu zápasu sezony.

"Tahle sezona byla složitá a náročná. Ale je skvělé, jak jsem ji uzavřela. Musím dál na sobě pracovat a být ještě lepší hráčkou," dodala Bouzková jež v předchozích dvou týdnech slavila deblové triumfy v Pekingu (se Sarou Sorribesovou) a Soulu (s Bethanií Mattekovou-Sandsovou).

Dvě české tenistky se ve finále turnaje WTA střetly pojedenácté v historii a poprvé od Livesport Prague Open 2021, kdy Barbora Krejčíková přehrála Terezu Martincovou.

Čtyřhru vyhrály Němka Laura Siegemundová a Ruska Vera Zvonarevová a jako poslední osmý pár si zajistily účast na Turnaji mistryň. Siegemundové se tak vyplatilo, že právě nejspíš kvůli ušetření sil na čtyřhru nenastoupila v pátek do čtvrtfinálového duelu proti Siniakové.

Výsledky turnaje WTA 250 v Nanchangu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
lvicek
Tak se ted na to divam zpetne, a bylo to teda slusny maso ;). Atmosfera mezi holkami mi prisla trochu napjata, minimalne Katka se tedy zdala pomerne naslapnuta na Marusku. Daly do toho teda obe vsechno, Marusky je mi lito, Katce gratulace.
Co me trochu pobavilo, hlavne vzhledem ke zdejsim povzdechum o tom, jestli si Maruska ze zapasu vezme ponauceni, byly ty jeji dva matchbally ve tretim setu - jeden prohrala nepovedenym stopballem, druhy nepovedenym pokusem o vitezny mic k care. A i komentar k tomu znel, ze se na matchbally pustila do neceho, co ji neni vlastni, a ze se ji to nevyplatilo. Tak si tedy nejsem jista, jestli to ponauceni, co si z toho vezme, bude takove, jake by si tady diskutujici predstavovali ;).
Reagovat
soutezem
Videl jsem jen sestrih, ale slusna bojovnost a divaci na miste se museli bavit. Pokud zrovna necekali utocnou hru, coz snad nemohli.

Offtopic: Neuveritelny, diskuse bez hatu. Mozna kvuli tomu, ze to je WTA.
Po vic jak deseti letech jsem se tak konecne zaregistroval na TP.
Reagovat
makro99
Tak sem posbíral odvahu a kouknul aspoň na sestřih... no, to bylo teda něco.
Když si vzpomenu, jak Katka před týdnem destruovala vyhlášenou defenderku Martinu Trevisan.. ale nutno přiznat, že proti Marii je Martina učiněná pistolnice.
Katka klobouk dolů, takhle několikrát úplně změnit pojetí hry.. holt když je na té své vlně, tak dokáže vyhrát psychicky vypjaté finále jak v totálním tenise s Rybakinou, tak v takovýmhle soft-tenise...
Reagovat
turista
Tohle finále měla Marie vyhrát. Měla Káču na lopatě.
Reagovat
PetaM
Strašné vracečky ... Aga s Caro za to byly kritizované, Katka s Marií jsou za to vynášeny do nebes. :D

Holt dva různé pohledy. :D
Reagovat
Kandinsky1
Tak ty dvě byly trošku vyšší kategorie, že.
Reagovat
NovacekTP
Kateřiněsmile byla skvělásmile
Reagovat
Ianny
Určitě jsme si všichni přáli, aby obě naše holky postoupily až do finále a to se stalo. Vlastně jsem i fandil víc Katce (kvůli bodům hlavně), ale zároveň je mi líto Marie, když ji pak člověk vidí uplakanou. Ale vyhrát holt může jen jedna. Takže ani nevím, jestli si ta česko-česká finále budu ještě přát. Ale asi jo:)
Reagovat
Dobry-den
Místo splachováku 6:1 6:3 z toho nakonec byla obrovská bitva. Kdybych měl dnešní zápas zhodnotit, tak drama 10/10, kvalita tak 4/10, spokojenost s výsledkem 7/10.
Jako reklamu na ženský tenis bych to neuváděl, spíš jako odstrašující příklad. smile Dvě hráčky neschopné zakončit výměnu, děs. Ale kdo si koupil lístky, tak se určitě nenudil.

Katka porazila Marii jejími vlastními zbraněmi. Během zápasu nadávala, že to tam soupeřka jen nahazuje, a že to bude dělat taky. No a nakonec s touto taktikou uspěla.
Gratulace a pochvala za nebývale silnou hlavu a bojovnost. smile

Pro Marii to je nejhorší porážka v kariéře. Z mečbolů už sice několikrát prohrála, ale ne ve finále, navíc to nebyl jeden kolaps, ale zahozené vedení ve 2. i 3. setu. Takhle smutnou jsem ji ještě neviděl, potoky slz přímo na kurtu a určitě si ještě pobrečela v šatně. S takto bojácným tenisem se ale velké zápasy opravdu většinou nevyhrávají. Těžko říct, jestli jí to po takovémto zápase dojde, nebo ne. Ale letos v jednom rozhovoru říkala, že aktivnější pojetí hry neneslo úspěch, tak od toho s trenérem upustili, takže příští rok asi můžeme čekat ještě úpornější vracečku. :(
Reagovat
misa
Katka kolegyním ukázala, že na Marii se musí jít přes nekonečné výměny. Takže příští rok se můžeme těšit na podobnou hru v každém zápase Bouzkové smile

Nejhorší porážka v kariéře to asi je, ale Maruška má šťastnou povahu, tenis pro ni není jediná věc v životě - z prohry se otřepe. V 25 letech si pořád může vzít z prohry poučení. Třeba byla po skončení tak ubrečená, protože si uvědomila, že prohrála další zápas kvůli své malé odvaze.

Předchozí trenér Devoty se jí snažil vést k větší aktivitě, možná to přehnal, ale spíš si myslím, že jí to na začátku letošního roku nešlo, protože nebyla kondičně dobře připravená.

Přes všechny problémy a zbytečné prohry to pro Marušku byla druhá nejlepší sezóna v kariéře smile
Reagovat
misa
Předchozí finálové prohry vzala Marie s úsměvem, po té první se Svitolinou v roce 2020 se dokonce smála jako by celý turnaj vyhrála. No, bylo to její první finále...

Dnešní prohra ji hodně vzala, za pár dní už si ale vezme z dnešní prohry jen to dobré. Doufám, že Marie ještě bude hrát ten debl na ET, tam si zase může spravit náladu.
Reagovat
Dobry-den
Ještě, že toho debla hraje.
Vyhraná tisícovka, semifinále GS, toho se asi v singlu jen tak nedočká.
Reagovat
misa
Asi ne. Marie třeba i začne nějaký velký turnaj nadějně, porazí pár dobrých hráček, ale pak jí kvůli náročnému hernímu stylu dojdou síly nebo se zraní.
Reagovat
Fransoas
Za dnešní duel by si zasloužily titul obě hráčky.Jak jsem se už několikrát zmínil,tak závěry zápasů jsou vždy náročné - dnes se mi to opět potvrdilo.Maruška hrála řekl bych skoro nad své možnosti.No a Katka po vyrovnání hrála v úsporném režimu.
Nakonec Katka uhrála titul s hodně šťastným koncem.Patří jí samozřejmě gratulace.
Reagovat
turista
Vyhrála to na haluz.
Reagovat
misa
Chudák Maruška, jaký má smutný výraz na té fotce. To se u ní moc často nevidí.
Reagovat
Krisboy
Obě toho měly totálně dost. Na vítězce je to samozřejmě vidět méně...
Bojovnice obě. smile
Reagovat
EllNino
Marušky mi bylo líto, už má ta finále v hlavě ... 1:4 je ale požád lepší než 0:5 :) bude lépe, určitě, už je venku z nejhoršího

Naopak Katka bojovala, ona má ten výkonnostní strop zatraceně vysoko a výš než Maruška, navíc Čína pro ni země zaslíbená :) Bilance ve finále 5:5 je taky super, jen tak dál :)

Zajímavé je i to, že Markéta, Muška, Marie, TerMa a obě Lindy mají dohromady stejně titulů jako Katka, a to byly dorhomady v 19 finále (bilance 5:14 je v téhle skupince hrůzostrašná) ... opravdu kuriózní :)
Reagovat
misa
Pokud myslíš špatné výkony Marušky ze začátku sezony, tak ty překonala. Od startu antuky je na tom už mnohem líp, v létě hrála dost dobře (Wimbledon, Montreal, Cincinnati a US Open) a konec sezony má taky hezký.

Mně je u líto, že se u ní asi v dětství něco zanedbalo při výuce forhendu. Trpělivou prací ve výměnách si připraví dobrou pozici, ale není schopná míček zabít forhendem. Bekhend má mnohem lepší a i to podání postupem let vylepšila. Spousta dřiny tak přijde nazmar. Asi by u forhendu stačilo přidat 10 km/h navíc a byla by z ní jiná hráčka.
Reagovat
makro99
Jj, Katka na to jak má pověst labilky, tak v těch finále dokáže předvádět, co se psychické odolnosti týče, velké věci - 4. titul za posledních 15 měsíců je prostě pozoruhodný počin. smile
Reagovat
Kandinsky1
Ženský psychotenis v plné parádě
Pokaždé když vidím Siniakové podání, tak nechápu, jak s ním mohla dosáhnout takových úspěchů.
To sloupořadí kolem kurtu mě dost fascinovalo, strašný.
Reagovat
misa
Taky s tím podáním má úspěchy jen na dvěstěpadesátkách a v deblu
Reagovat
Sinuhet1
souhlas, myslim ze tu nekdo v diskusi psal o tom, ze snila o svetove jednicce (coz je mimo), ale karieru nema spatnou
Reagovat
jackiec
Tak hlavně že ten servis platí na labilní psychopatku Bonzákovou
Reagovat
misa
Katka Siniaková vyhrála pátý singlový titul kariéry a přitom nikdy nebyla ani v top 30. Takových hráček v historii asi moc není.
Reagovat
tommr
Katka má víc titulů než Vondroušová, Muchová a Bouzková dohromady ...
Reagovat
misa
Zato nikdy nehrála čtvrtfinále grandslamu nebo sf. tisícovky.
Reagovat
tommr
v deblu má GS titulů nepočítaně + titul z TM + zlatou medaili z OH ...
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
misa
Mařenka klasicky bojovala až do úplného vyčerpání, tři nevyužité mečboly ve finále ji určitě bolí a nedivil bych se, kdyby ještě teď brečela smile Je to smutné, ale šlo jen o finále dvěstěpadesátky, co by měl říkat takový Federer, kterému proklouzlo mezi prsty vítězství ve Wimbledonu? Vyspí se a zítra už to bude fajn :)

Je to jen tenis, nikdo nezemřel, příští rok bude plno dalších turnajů. Ale chápu její smutek, Bouzková je obrovská pracantka, která do každého zápasu dává všechno, co aktuálně má k dispozici...

Marie má tak po dnešku finálovou bilanci 1-4. Smutné je, že všechny prohry přišly po třísetových zápasech. Marii v těch finále často brzdí pochyby a obavy. Hraje pak hodně pasivně.

Hlavně že je zdravá, bojuje, snaží se, třeba se jí to ještě někdy sejde a bude se radovat z dalšího singlového titulu. Někdy jsem k ní v komentářích během zápasů zbytečně kritický, budu se snažit polepšit :)

Je důležité, že vyhrála loni na domácím turnaji. Jestli skončí s jedním nebo např. 3 tituly není tak podstatné. Zato rozdíl mezi žádným a jedním vyhraným turnajem je v tenise obrovský. Tam už má splněno smile smile
Reagovat
misa
Marii opět přestaly jít tiebreaky. V Asii vyhrála z pěti pokusů jen jeden. Do příštího roku by je mohla vylepšit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ona práce fyzická by měla jít ruku v ruce s prací duševní, což platí i u tenisu.
Zápas jsem neviděl, ale skoro určitě šlo o Maruščinu klasiku. První set na pohodu, druhý se zamotal a samozřejmě nedopadl a ve třetím úporná dřina , aby nakonec prohrála nejtěsnějším poměrem. Už má podobných proher moc. Existuje u nich jediné pozitivum - je jasné, kde je problém a dá se s ním pracovat.
Katce gratulace za houževnatost a že ji ta touha po vítězství dotáhla až k titulu.
Reagovat
misa
Tak nějak to bylo. Škoda velkého počtu chyb Marie ve druhém setu. Tam mohla zápas v klidu uzavřít, nepovedlo se.
Reagovat
Petruco
Kačko, přál jsem Ti to. Jsi bojovnice; v poslední době jsi se dokázala fantasticky zvednout.
Reagovat
misa
Siniaková vyhrála se 70 nevynucenými chybami, Marie jich měla 39 - na její poměry velké číslo. Ve druhém setu jich udělala 22 - tam si to celé asi prohrála. Když se u Marie k pasivitě přidají i nevynucené chyby, šance na úspěch je mizivá.
Reagovat
tommr
pro obě hráčky dneska skončila singlová sezona se kterou se rozloučily opravdu důstojně ... smile
Pokračovat ale budou ještě v deblu. Marie bude hrát příští týden na Elite Trophy v Zhuhai spolu se SST a Katka si přespříští týden zahraje TM v Cancunu spolu s Bárou Krejčíkovou ...
A je docela možný že si obě ještě zahrajou i ve finále BJK Cupu ...
Reagovat
Esgalnor
Off topic, ale co mě taky fascinuje, tak je jak je Katka na kurtu emotivní, výbušná a hlasitá, tak pak všude jinde (předávání trofeje, rozhovory, atd.) působí naopak jako obrovský introvert.
Reagovat
makro99
Je to tak. Možná bych neřek introvert, ale vždycky působí naprosto klidně a slušňácky..
Reagovat
Esgalnor
Doufám, že tento zápas bude zahrnut mezi zápasy roku, podobně jako finále Bára-Iga loni. Fantastická úroveň, nepředvídatelný průběh a bojovnost na obou stranách. Je smutné, že někdo musel prohrát. Jinak by mělo jít o nejdelší finále na dva vítězné sety v historii WTA.
Reagovat
tommr
po prvním setu to vypadalo na propadák, ale závěrečný dva sety byly nesmírně kvalitní a napínavý. Škoda že nemohly vyhrát obě ... smile
Katka začala hodně netrpělivě a v prvním setu se doslova vyházela. Od druhého setu ale začala používat hlavu a změnila taktiku: přestala zbrkle útočit a začala s Marií chodit do delších výměn. To na Marii docela platilo a tak se dá říct že jí Katka dneska porazila jejíma vlastníma zbraněma ...
Reagovat
Honza-K
To jsem si říkal během zápasu několikrát. Katka vyhrála těsně, ale naprosto zaslouženě. smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist