Sinner ve šlágru v Monte Carlu deklasoval Kordu, antukové jaro odstartoval vítězně i Medveděv

10. 4., 14:59
Aktuality 12
Jannik Sinner (22) na Masters v Monte Carlu suverénně vstoupil do antukového jara. Loňský semifinalista nedal v úvodním zápase šanci Sebastianovi Kordovi (23) a šlágr středečního programu se synem slavného bývalého českého tenisty ovládl jednoznačně 6:1, 6:2. První letošní zápas na antuce zvládl také Daniil Medveděv (28), který si poradil 6:2, 6:4 s veteránem Gaëlem Monfilsem (37).
Sinner v Monte Carlu suverénně zvládl šlágr s Kordou (© Profimedia)

Korda – Sinner 1:6, 2:6

Jannik Sinner je jasně nejlepším hráčem dosavadního průběhu letošní sezony a podle mnohých je jen otázkou času, než z tenisového trůnu sesadí Novaka Djokoviče. V aktuálním roce ovládl Australian Open, pětistovku v Rotterdamu a také Masters v Miami a jediný nezdar zaznamenal v semifinále na tisícovce v Indian Wells proti rivalovi Carlosovi Alcarazovi.

Úspěšně začal i na Masters v Monte Carlu, kde obhajuje semifinále a vstupuje do antukového jara. V prvním zápase nastoupil ke šlágru se Sebastianem Kordou, ovšem žádné drama se nekonalo. V úvodním dějství oba aktéři vyrobili více nevynucených chyb než vítězných úderů a netrefili ani polovinu prvních servisů, přičemž Američan s českými kořeny zaznamenal jen čtyři winnery oproti 11 minelám.

Jasný průběh mělo i druhé dějství. Favorizovaný Sinner sice ve druhém gamu nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů, ovšem svůj servis si hájil suverénně, o dvě hry později šel do vedení brejku a v závěrečném gamu prorazil podání mizerně hrajícího Kordy znovu. Syn slavného bývalého českého tenisty nakonec zakončil utkání se šesti vítěznými údery a 29 nevynucenými chybami.

Sinner by se mohl stát zbrusu novou světovou jedničkou už během antukového jara, případně po jeho skončení. V této části sezony totiž obhajuje o téměř 2 000 bodů méně než Djokovič, který na rozdíl od italského mladíka nepřijel do Monaka v optimální formě, byť také on do turnaje vstoupil suverénně, dokonce stejným výsledkem.

Úřadující šampion australského majoru zvládl úvodní zápas na Masters v Monte Carlu i při čtvrtém startu a každou účastí se v tomto dějišti zlepšuje. V roce 2021 skončil ve druhém kole, předloni ve čtvrtfinále a loni až v semifinále.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Osmifinálovým protivníkem největšího favorita dolní poloviny pavouka, který zvládl po skončení loňského US Open 43 ze 46 duelů, bude loňský čtvrtfinalista Jan-Lennard Struff. Německého tenistu dosud potkal pouze před pár týdny v Indian Wells a na kalifornském Masters zvítězil hladce ve dvou setech.

 

Monfils – Medveděv 2:6, 4:6

Daniil Medveděv v úvodních měsících loňské sezony posbíral čtyři trofeje na oblíbených tvrdých površích. V letošním roce se však nepředstavil v Rotterdamu ani Dauhá a obhajobu v Dubaji i na Masters v Miami zakončil už v semifinále. Poslední letošní šanci poprvé v kariéře obhájit titul bude mít už jen na blížícím se Masters v Římě.

Nejprve se ale účastní tisícovky v Monte Carlu, kde už při čtvrtém startu v řadě zvládl úvodní zápas a loni po čtyřleté absenci uhrál čtvrtfinále. Do aktuálního ročníku prvního antukového Masters sezony vstoupil hladkou výhrou nad Gaëlem Monfilsem. Zatímco v úvodním dějství dominoval a francouzskému veteránovi povolil jen dvě hry, ve druhé sadě musel likvidovat manko 1:4. Vývoj otočil ziskem pěti gamů v řadě.

Bývalý lídr žebříčku posbíral ve své kariéře celkem 20 titulů na nejvyšším okruhu, ovšem každý slavil v jiném městě. V probíhající sezoně prožil už několik zklamání, ve finále Australian Open nedotáhl náskok dvou setů proti Jannikovi Sinnerovi a finále nezvládl ani v Indian Wells.

Ačkoli letos nehraje ve své nejlepší formě, dokázal na všech čtyřech turnajích projít do semifinále. V této sérii může pokračovat v Monte Carlu, kde se v osmifinále střetne s Karenem Chačanovem. S krajanem vyhrál poslední čtyři souboje a ve vzájemné bilanci vede 4:1.

 

Popyrin – Rubljov 6:4, 6:4

Andrej Rubljov zahájil aktuální sezonu triumfem v Hongkongu a na všech pěti úvodních turnajích v letošním roce se podíval minimálně do čtvrtfinále. Po kontroverzní diskvalifikaci v semifinálovém utkání v Dubaji se ovšem začal trápit a na posledních třech akcích zaznamenal dohromady jen jedno vítězství.

Další rána přišla v Monte Carlu, kde zakončil obhajobu svého jediného dosavadního triumfu na podnicích Masters hned po prvním zápase. Stal se tak prvním úřadujícím šampionem této akce od Novaka Djokoviče v roce 2016 (porážka s Jiřím Veselým), který ztroskotal v následujícím ročníku na prvním protivníkovi.

Nad jeho síly byl Alexej Popyrin. V utkání si sice vypracoval celkem šest brejkbolových šancí, nicméně proměnit dokázal jen jednu a ve druhé sadě nevyužil vedení 3:1. Sám přišel o servis třikrát a po 100 minutách se s turnajem rozloučil.

Popyrin je prvním australským osmifinalistou monacké tisícovky od roku 2004, kdy se mezi nejlepší šestnáctku dostali Lleyton Hewitt a Wayne Arthurs. O několik minut později ho v osmifinále doplnil krajan Alex de Minaur, který po obratu zdolal 2:6, 6:2, 6:3 Tallona Griekspoora a bude jeho dalším soupeřem.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Co myslíte? Může Struff dát zrzka? Kurz na něj je překrásný. Přes osm. Druhá možnost je, že uhraje 1:2. Na to je 4.7. Možnosti, že to bude dvouseťák pro zrzka, si nepřipouštím. Hahaha. Zjistil jsem, že existuje bias, který nazývám "bias neuskutečnění očekávaného". Když mnozí čekali bláhově (a snad i bláznivě), že Korda dá Sinnera, Korda nakonec dostal nakládačku. Jenže to vůbec neznamená, že se toto nemusí stát hned v dalším kole! V Miami jsem čekal, že Sabalenka by mohla vypadnout v 1.kole. Nestalo se. A ejhle, ve 2.kole byl na ni kurz víc než dvojnásobný. Nenechal jsem se tehdy odradit 1.kolem.
Reagovat
Kandinsky1
Sinner má teď famózní formu, vůbec nevím, jak by ho teď Djokovič mohl porazit.
Reagovat
turista
Na antuce to je možné.
Reagovat
Patik
Všade je to možné
Reagovat
australan.tenis
Jestli je možný, že Nadal je zdravý a nenastupuje do zápasů ze strachu a OCD, že by ho v jeho formě všichni poráželi, tak je možný opravdu vše.... I to že Djokovič porazí Sinnera na antuce one more time.
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Myslím si, že toto je stejný skutečný důvod, proč Nick Kyrgios prdí na svou tenisovou kariéru. Bojí se prohrávat a dostávat se k vítězstvím prohrami. Nemyslím si totiž, že jeho zdraví je na tom tak špatně, že by se opravdu nedokázal připravit na turnaje.
Reagovat
alcaraz.dva
Nutno dodat, že se opotřebovávají nejen "klouby", ale i psychika... Vždy... Někdy nemá sportovec na začátku kariéry silnou psychiku a projevuje se to na jeho chování. Pro ostatní se zdá zvláštní. Nic z toho nemá nic společného se strachem
Reagovat
Dovodo6
Tohle šlágr? Šlágrem dnešního dne byl samozřejmě Medvěd vs. Gael
Reagovat
Krisboy
No nevím, Gael ten druhej set dobře zazdil, čekal jsem třísetovou bitvu.
Reagovat
Dovodo6
jj to byla škoda
Reagovat
australan.tenis
A zase se ti nezranil Patiku.
Reagovat
Patik
Ja mu zranenie neželám. Nikomu..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist